Izba celna dostała od prokuratury prezent w postaci wyciągu z konta bet at home z okresu 2011-2012 nie pamiętam dokładnie jakie miesiące . Na tym wyciągu mają dane ludzi, którzy wpłacali bezpośrednio do buka z kont bankowych czy poczty. Teraz te osoby dostają wezwania i IC straszy ich grzywnami i postępowaniem przed sądem.maestro pisze:Znajomy dostał niedawno wezwanie do sądu z Art. 107. kks. Dowiedział się, że chodzi o BetAtHome. Kiedyś tam grał. Czy ktoś się spotkał z taką sytuacją? O co konkretnie może chodzić, jakie konsekwencje mogą mu grozić? Wezwanie jako świadek.
Wynalazłem coś takiego
http://www.surebety.pl/artykul/przeciek-bet-at-home
http://betonline.net.pl/temat,13216,wez ... -home.html
Po pierwsze to ciężko będzie im udowodnić cokolwiek przed sądem w tej sprawie bo: nie mają zielonego pojęcia o adresach IP więc nie udowodnią czy grał kolega z Polski czy nie. Nie wierzę, że firma bukmacherska sprzeda swoich klientów i cokolwiek polskim organom ścigania przekaże. Więc najlepiej się nie przyznawać i zastosować opcję - wpłaciłem bo chciałem oglądać mecze za free a nic nie grałem.
Po drugie - jeśli chodzi o jakieś groszowe sprawy a nie 5-6k zł + to sprawa się już dawno przedawniła.
Wykroczenie skarbowe dotyczy spraw w których wartość przedmiotu czynu nie przekracza 5krotności minimalnego wynagrodzenia w czasie jego popełnienia.Karalność wykroczenia skarbowego ustaje, jeżeli od czasu jego popełnienia upłynął rok. Jeżeli w okresie przewidzianym w § 1 wszczęto postępowanie przeciwko sprawcy, karalność popełnionego przez niego wykroczenia skarbowego ustaje z upływem 2 lat od zakończenia tego okresu
Co do konsekwencji - chodzi o wyciągnięcie kilkuset złotych zazwyczaj. Jak ktoś nie zapłaci to sprawa ma być kierowana do sądu i wtedy grozi w przypadku skazania wpis do KRK, ale z tego co czytałem to sądy nikogo jeszcze nie skazały bo sam wyciąg z konta BAH to nie dowód że ktoś grał.
Poza tym tak na serio to większość ludzi zajmujących się prawem hazardowym powątpiewa w to, że ustawa hazardowa obowiązuje. Przepisy techniczne w niej zawarte nie zostały notyfikowane Komisji Europejskiej przed uchwaleniem a to błąd proceduralny, na podstawie którego sądy krajowe powinny odmawiać jej stosowania. Część sądów już to robi, głównie w sprawach o wystawianie automatów o niskich wygranych. Sąd Najwyższy w najbliższym czasie ma rozwiać wątpliwości z tym związane choć już w przeszłości wysyłał sygnały, że ta ustawa to bubel prawny. Najlepiej do wyjaśnienia się sytuacji nie grać przez neta bo minister Kapica ostro ściga złych hazardzistów
Wyślij kumplowi