Re: Bayern Monachium (zbiorczy)

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 165

Re: Bayern Monachium (zbiorczy)

Post autor: Michał M » 28 kwie 2015, 9:25

Bienias pisze:Wracajac do meritum to chyba faktem jest ze Bayern jest jak to ujal Szopen Panem i Wladca Bundesligi. Nie wiem po co podwazacie ten fakt argumentem typu w Hiszpanii jest Barca i Real. To tez fakt. tylko potem juz piszecie bzdury o hiszpanskich ogorkach. Warto tutaj zauwazyc pewna roznice. W Hiszpanii sa dwie druzyny, ktore ze soba walcza czesto do ostatniej kolejki, czego nie mozna powiedziec o Bundeslidze (ostanie lata). Podejrzewam, ze gdyby w Niemczech istniala druga silna ekipa to tylu roznych mistrzow by nie bylo.
Argument był o śmieszności ligi, co jest wielokrotnie powtarzaną bzdurą. Bayern owszem jest często mistrzem Niemiec, ale tak samo często są mistrzami Hiszpanii Barcelona i Real (stąd moje odpowiedzi) - jak liga niemiecka jest śmieszna, to hiszpańska dla mnie tak samo.

Nie można powiedzieć, że w Bundeslidze toczy się walkę do końca czy prawie do końca - tak, w ciągu ostatnich 3 lat (od sezonu 2012/13, królewskiego w historii Bayernu) nie można, bo Bayern jest b. silny (absolutny TOP również w Europie, obok Barcelony i Realu). Ale patrząc na ostatnie kilkanaście lat, wcale się tak rzecz nie miała, bo:

sezon 1999/00 - Bayern vs Bayer, tytuł w ostatniej kolejce
2000/2001 - Bayern vs Schalke, tytuł w ostatniej sekundzie (!)
2001/2002 - BVB vs Bayer vs Bayern, tytuł w ostatniej kolejce
2002/2003 - dominacja Bayernu
2003/04 - Werder vs Bayern, tytuł w 32 kolejce rozstrzygnięty bezpośrednim meczem rywali
2004/05 - dominacja Bayernu
2005/06 - Bayern vs HSV vs Werder, mistrz w 33 kolejce
2006/07 - Stuttgart vs Schalke vs Werder, mistrz w ostatniej kolejce
2007/08 - dominacja Bayernu
2008/09 - Wolfsburg vs Bayern, mistrz w ostatniej kolejce
2009/10 - Bayern vs Schalke vs Werder, mistrz przesądzony w 33 kolejce (oficjalnie jednak w ostatniej)
2010/11 - BVB vs Bayer, mistrz w 32 kolejce
2011/12 - BVB vs Bayern, mistrz w 32 kolejce

Także argument Szopena o braku rywalizacji w ciągu ostatnich 5-10-15 lat (jak to sam ujął) jest po prostu wyssany z palca.

Nikt nikomu zresztą Bundesligi nie każe oglądać, ja tam do Hiszpanii wcale też nie zaglądam.

Wróć do „Niemcy”