W Bundeslidze najbardziej podoba mi się atmosfera wokół piłki, tłumy na stadionach (mają najlepszą średnią widzów), flagi, śpiewy i fantastyczna rzecz jaką są dżinsowe kamizelki z setkami naszywek klubowych - nie wiem niestety jak je nazywają Niemcy. Poza tym Bundesliga to też tradycja - kluby takie jak Batern, Borussie, Werder, HSV, Koeln i właściwie wszystkie, którym niektórzy kibicują z pokolenia na pokolenie. Szkoda tylko, że po spadku Hansy w pierwszej lidze nie został żaden klub z byłego NRD.
Podoba mi się organizacja niemieckiej piłki - tak jak zresztą wszystkiego w Niemczech. Można narzekać na biurokrację, która rzeczywiście tu panuje, stagnację gospodarczą, różnice między Wschodem a Zachodem, bezrobocie etc. ale ja szanuję Niemców za ich pracowitość.
Swoją drogą dziwię się, że niektórzy z was mówią, że czują antypatię do Niemców. Nie dziwił bym się, gdybyście pamiętali drugą wojnę światową z własnych przeżyć, ale domyślam się, że tak nie jest. Poza garstką szaleńców marzących o państwie narodowosocjalistycznym, którzy zresztą są stale potępiani przez media, wszyscy wiedza doskonale, że Hitler i Trzecia Rzesza to najgorsze co się przydażyło Niemcom w historii. Muszę też przyznać, że za każdym razem gdy odwiedzam Niemcy, spotykam się z życzliwością i brakiem uprzedzeń wobec Polaków. Tym bardziej, że jesteśmy Niemcom bliżsi kulturowo niż np. Turcy czy Chińczycy, którzy stanowią teraz wielką grupę wśród studentów. Co prawda standardy nauczania historii w szkołach się pogarszają, wielu zapytanych o II wojnę nie bardzo wie co powiedzieć, ale wszyscy zdają sobie sprawę, że to Niemcy zaatakowały Polskę a nie odwrotnie. Zresztą to już dość odległa historia.
Wracając do Bundesligi, myślę że ten sezon będzie jednym z najbardziej udanych. Niemieckie kluby liczą na większe pieniądze za prawa do transmisji w TV (teraz dostają 4 razy mniej niż angielskie) i jeszcze więcej kibiców. Ja liczę na Werder i na potknięcia Bayernu w lidze. Jesli w tym roku Bayern w końcu zagra w Finale LM, Bundesliga może znów znaczyć dużo.