Chyba PiS nie powołałby na szefa Urzędu ds. Cudzoziemców idioty?ubek pisze:Nie są to wiarygodne dane.
Myślę po prostu, że jeżeli ktoś pełniący tę funkcję 8 lat twierdzi, że są plany na przyjęcie liczby uchodźców znacznie przekraczającej tą, która miałaby do Polski na mocy unijnego porozumienia zawitać - to jednak wie więcej niż my i mam nadzieję oraz zaufanie, że tak rzeczywiście jest. Zakładając, że Pan Rogala jest kompetentnym człowiekiem, ciężko mi sobie wyobrazić, by miał ponad trzykrotnie przeszacować możliwości planu przygotowanego przez ministerstwo i jego instytucję.
Co do finansowania jeszcze, to jeżeli rzeczywiście potwierdzą się te kwoty o finansowaniu uchodźców przez KE, to wygląda to znacznie lepiej niż staracie się to w tym temacie przedstawić.
Dodam jeszcze, że odczuwam spory dysonans, gdy katolicka prawica wskazuje na chrześcijański rodowód Europy, a zarazem kwestionuje zapisy Pisma Świętego i apele duchowego przywódcy Kościoła Katolickiego, w kontekście sytuacji w Polsce, gdzie prawie wszystkie zagrożenia związane z imigrantami - o których piszecie - nie będą miały racji bytu, gdyż mówimy o stanowczo zbyt małej skali. Mylę się twierdząc, że Polska pozostanie najbardziej jednorodnym etnicznie i narodowościowo krajem UE gdyby nawet zawitała liczba uchodźców znacznie przekraczającą tą o której się mówi (Reuters podaje niecałe 12 tysięcy w planach KE) ? Uprzedzam, że nie zabieram głosu w rozmowie o ''lewactwie'', ''brudasach'', sytuacji Europy - jak zręcznie to w tym wątku określiliście - a sensu stricto w kontekście sytuacji Polski.