Re: Poradnik kulinarny

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Re: Poradnik kulinarny

Post autor: fieldy » 21 wrz 2015, 17:10

Sernik ze starego domowego przepisu, właśnie się piecze 8)

Kruche ciasto na spód:
15dkg mąki
12 dkg masła
5 dkg cukru pudru
1 żółtko

Masa serowa:
1 kg sera, twarogu półtłustego (zmielony przynajmniej 2 razy)
10 jajek
40 dkg cukru pudru
30 dkg masła
5 dkg kaszki manny
5 dkg skórki pomarańczowej
5 dkg rodzynek
cukier wanilinowy

Kruche ciasto po wyrobieniu (wszystko na raz) układamy na blasze (taka standardowa, co do piekarnika wchodzi jak szyta na miarę :P ) i podpiekamy przez ok 10 minut w 170 stopniach (oczywiście wcześniej nagrzany piekarnik, a nie że do zimnego ładujecie :D ).

Z masą jest trochę więcej roboty. Żółtka oddzielamy od białek. W dużej misce ucieramy masło z cukrem pudrem (masło powinno być miękkie, a nie twarde jak skała, prosto z lodówki!), jak wyjdzie jednolita masa, dodajemy na zmianę po łyżce sera i 2 żółtka (aż do wyczerpania zapasów). Następnie dodajemy skórkę pomarańczową (nie wiem, czy można gdzies kupić, ja sam produkuję na swoje potrzeby :P) i rodzynki, nie musi być koniecznie po 5 dkg, jak ktoś lubi (jak ja) to może dodać więcej, ale za dużo skórek spowoduje, ze ciasto będzie gorzkie, więc bez brawury. No i kaszkę. Bialka ubijamy i delikatny mieszamy z masą (żeby nie upadły, bo nie będzie puszyste!) Po wymieszaniu mase wlewamy (będzie dość rzadka) na kruche ciasto i do piekarnika na godzinkę.
Jak się upiecze wrzuce fotkę - chyba, ze sobie nie życzycie :D

Mam masę przepisów w domu, takich z domowych archiwów i ten sernik mi najbardziej podchodzi, więc pomyślałem ze przy robieniu się podzielę.

Wróć do „Hyde Park”