Re: Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Re: Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post autor: czarny samael » 29 paź 2015, 14:00

arek_ahig pisze:Zgodnie z ustawą, którą przygotował PiS 500 zł będzie na każde DRUGIE i kolejne dziecko bez względu na dochód.
Kłamstwo - nie muszę daleko szukać Ziobro:
http://wiadomosci.tvp.pl/22005455/27102015-1930
chwilę przed 4 minutą. Wielokrotnie słyszałem takie wypowiedzi ze strony polityków PiS. Nie słychać było besztania za takie zwroty, więc na każde .
arek_ahig pisze:ale równocześnie zlikwiduje np. ulgę na dziecko, dzięki czemu zaoszczędzą kilka mld. Budżet należy rozpatrywać w ujęciu całościowym.
A zapowiadali, że będą likwidować tę ulgę?
arek_ahig pisze:że to będzie PRAWO do przejścia na wcześniejszą emeryturę
Żart. Nawet nie biorę tego poważnie.
arek_ahig pisze:W licznych wywiadach podkreślają, że jeżeli ktoś będzie chciał przejść na emeryturę w wieku 60/65 będzie musiał się liczyć z niższą emeryturą.
To, mówiła PO - nie mów mi o licznych wywiadach, bo to zawsze jest tak, że liczy się co więcej się obiecywało, nie co mniej. Innymi słowy, jeśli są rozbieżności w kwestii wypowiedzi z tych dwóch ostatnich kwestii, to oznacza, że PiS bierze odpowiedzialność za wszystkie te, które idą dalej, a wobec których nie wysyłano oficjalnych sprostowań.
arek_ahig pisze: 8 000 zł
Nie kłamstwo, a pomyłka. Nadal minimalnie 20 mld złotych.

To wszystko trzeba sumować, nie rozpatrywać oddzielnie.

Co do pielęgniarek, słyszałem to podczas wywiadów w dzień strajku.
arek_ahig pisze:Kolejna bzdura. Raz, że 15% CIT ma dotyczyć tylko tzn. małych podatników.
Napisałem "w skrócie" czy nie? Obniżenie podatków to koszt, koszt który ja popieram, ale w kontekście wszystkiego innego co proponują, stawka którą PiS podbija rośnie i rośnie, więc wymieniłem te które jasno można określić jako obciążające dla budżetu.

arek_ahig pisze:Wg raportów KE Polska traci 46 mld zł z powodu unikania płacenia podatku CIT. W przypadku VATu są to jeszcze wyższe kwoty, tyle że tutaj mamy do czynienia dodatkowo z wyłudzeniami więc straty są nieporównywalnie większe. Ja sam zawodowo zajmuje się między innymi optymalizacją podatkową, czyli pomagam przedsiębiorcą nie płacić podatków.
Jako jedyna? Za PiSu nie traciła? Skoro PiS raz nie rozwiązał tego problemu, to nie ma powodu by wierzyć że zrobią to teraz. Nikt tego nie zmienił, bo to jest po prostu bardzo problematyczna kwestia na którą nie ma co liczyć przy projektowaniu budżetu i obietnic wyborczych.

Mówiąc Twoim językiem - "Kłamstwo":
arek_ahig pisze:Fakty są też takie, że tak niskiego poziomu dochodów budżetowych jak obecnie nie było w całej historii III RP.
Ostatni budżet PiS:
http://www.firma.egospodarka.pl/17552,B ... ,11,1.html
226 mld złotych
Budżet PO z 2015:
http://www.mf.gov.pl/ministerstwo-finan ... E415139A39
297 mld zł.

Zakładałbym, że to nie był skok, a stopniowe dojście do tego poziomu. 70 mld różnicy in plus, nie minus.
arek_ahig pisze: że w sytuacji kiedy oderwało się ich od koryta, a w ich miejsce przyjdą uczciwi i kompetentni ludzie
:D

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”