Re: Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2449
Kontakt:

Re: Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post autor: Kluchman » 29 paź 2015, 20:12

masacra pisze:Ja juz 3 albo 4 lata temu spierałem się tu z Kluchmannem o zasadności takich projektów jak ten 500+ argumentując, że tak fatalny przyrost demograficzny zmusza do radykalnym posunięć.
Nie pamiętam dokładnie kiedy to było, ale chodziło chyba o nieco inny pomysł autorstwa profesora Rybińskiego, który proponował 1000 PLN na każde dziecko. :) Uważałem to za pomysł poroniony, ale jak o tym przypominasz to warto wspomnieć o pewnej rzeczy, którą ten projekt zakładał. Chodzi oczywiście o waloryzację tych datków. Nie jest tajemnicą, że istnieje coś takiego jak inflacja i nie trzeba być wielkim matematykiem, by wiedzieć, że w przypadku stosowania waloryzacji bez której projekt nie ma sensu, jego koszty nominalne w ciągu kilku lat na skutek zjawiska procentu składanego znacząco wzrosną. Zwłaszcza w przypadku, gdy będzie spełniał swoja funkcję i dzietność faktycznie ulegnie poprawie. Koszty bardzo łatwo mogą wymknąć się spod kontroli i mam wrażenie, że autorzy takich pomysłów nie do końca zdają sobie z tego sprawę. Ewentualne późniejsze wycofanie się z tego projektu, gdy już zostanie wprowadzony będzie prawie niemożliwe, bo ten kto to zrobi stanie się politycznym trupem. Ot, taki kolejny finansowy rak, którego nikt nie ma odwagi ruszyć podobnie jak przywilejów kilku grup zawodowych.

Innym tematem są pomysły drastycznego obniżenia cen mieszkań. Choć nie znam szczegółów tego projektu śmierdzi mi tu niezrozumieniem przyczyn, dla których te ceny wzrosły w tak krótkim czasie do tak chorego poziomu.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”