Wiem, że grzechem bylo przeczytanie tej książki dopiero teraz... Jednak czekałem, aż zdobędę wersję oryginalną (angielską). Chyba każdy kto choć trochę interesuje się literaturą zna fabułę, więc jej nie będę przybliżał.
Kod oceniam pozytywnie. Szybko się czyta, ciekawy, trzymający w napięciu, lecz z drugiej strony momentami naiwny i mało realnty. Książka o wartości wyłącznie rozrywkowej.
8/10
AGATA CHRISTIE 'MORDERSTWO W BOŻE NARODZENIE'
Szczerze mówiąć książkę tą kupiłem dosyć przypadkowo. Zawsze słyszałem wiele o kryminałach Agahty Christie, jednak nigdy nie miałem okazji takowego przeczytać. A, że czekała mnie długa podróź pociągiem, ponadto książka kosztowała 7,5zł to zaszalałem i kupiłem...We wspaniałej rezydencji Gorston Hall zbiera się przed Bożym Narodzeniem cała rodzina bogatego Simeona Lee, złośliwego starca, tyranizującego otoczenie. W Wigilię Simeon Lee zostaje zamordowany - ktoś poderżnął mu gardło. Szef miejscowej policji prosi o pomoc w śledztwie bawiącego w okolicy Herkulesa Poirot. Goście i domownicy Gorston Hall zachowują się podejrzanie. Poirot ma wątpliwości, czy wszyscy są naprawdę tymi, za których się podają. A motyw? Czy była to zemsta za wyrządzoną przed laty krzywdę? Czy zwyczajna chęć zysku? Strach? Nienawiść? Szare komórki małego Belga tym razem muszą się porządnie napracować.
Faktycznie dobry kryminał. Posiada wszystko co posiadać powinien - zbrodnia, ciekawe dochodzenie i niespodziewanie zakończenie. Jednak brakuje mu tego czegoś...
6/10
Następne ksiązki, po które sięgne będą bardziej ambitne...