Książki - recenzje

kostek
szara strefa pilka.pl
Reputacja: 0

Post autor: kostek » 14 sie 2005, 11:26

Krzysztof Jarzyna pisze:Wszystkim, ktorzy lubia ksiazki sensacyjne itp. polecam Harlana Cobena. naprawde gosc pisze w takim stylu, tak stopniuje napiecie a przy tym jest tyle intryg i watkow (ktore z biegiem czasu zaczynaja sie oczywiscie zazebiac) ze poprostu chce sie czytac. ostatnio przeczytalem "Tylko jedno spojrzenie", naprawde jak dla mnie mistrzostwo swiata, a najlepsze jest to, ze ksiazka konczy sie takim zonkiem, ktorego w zadnym wypadku nie dalo sie przewidziec. Recenzji nie bede pisal, bo po co przepisywac okladke :lol:

Polecam tez Dennisa Lehane - "Wyspa skazańców". Jest to autor "Rzeki tajemnic" (zostala zekranizowana, wiec moze bardziej znany jest film). a co do "Wyspy skazancow" to tez jest bardzo fajna fabula, no i zakonczenie. jak dla mnie, naprawde wyzyny. jezeli chodzi o odniesienie filmowe, to porownalbym go z zakonczeniem filmu "Inni"... ci ktorzy ogladali, moga sie domyslec jak bardzo niespodziewane.
Zgadzam się, co do Cobena - jego książki mają to coś, czego jak dla mnie zabrakło w ostatnim czytam przeze mnie kryminale Agathy Christie. Z Cobena czytałem 'Nie mów nikomu' i 'Bez pożegnania' - obie książki polecam.

Co do 'Rzeki tejemnic' to świetna książka. Jak to zwykle bywa zdecydowanie lepsza niż film (choć trudno porównywać, bo film to film, a ksiązka to książka). Również polecam.
Chlopaczek pisze:Marsz do ksiazek.
Marsz.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”