Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 68

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1377
Kibicuję: AC Milan

Re: Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 09 lis 2015, 22:05

Przyprawili mu - za przeproszeniem - taką mordę (Macierewiczowi z resztą też), że to chyba oczywiste...

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 09 lis 2015, 22:06

A mi się np. wydaje, że jakby Szydło w 2011 roku startowała czy ktoś inny jej pokroju to by i tak PO wygrało z taką przewagą jak wygrało. I chwyty Szydło to w rzeczywistości Kaczyński by mocno działały.

Dlaczego niby chwyty z 2011 roku czy wcześniejszych teraz przestały działać. Bo ludzie wkurwieni na PO tak właśnie temu Kaczorowi, którego to PO się bało chciało dać władzę by ich ukarać. Więc gdyby startował on sam czy ona to wg. mnie bez znaczenia. Zmienił się po prostu wiatr.

Jasne przecież było, że nawet jak Szydło będzie premierem to Kaczyński będzie miał mocne wpływy. Ludzie głupi nie są.

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 790

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 09 lis 2015, 22:08

Kamil232 pisze: Jasne przecież było, że nawet jak Szydło będzie premierem to Kaczyński będzie miał mocne wpływy. Ludzie głupi nie są.
Nie podzielam Twojego optymizmu. :P

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 09 lis 2015, 22:11

Naprawdę znasz kogoś kto wcześniej był antypis i teraz stwierdził, że a ciul zagłosuje na PiS bo tam już rządzi Szydło, a nie Kaczyński?

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 09 lis 2015, 22:13

Tak.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8411

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 09 lis 2015, 22:14

Jasne Kamil, w 2011 wygrałaby PO, bo sam szyld PiS-owski wystarczył, by ludzie szli głosować na PO. W tym roku zaś jestem przekonany, że z Antkiem i Jarkiem jako oficjalnymi kandydatami na szefa MON i Premiera PiS by wygrał. Przy czym tu walka nie toczyła się o zwycięstwo - to było pewne, zwłaszcza po wygranej Dudy (nawet badania pokazywały, że społeczeństwo nie chce kohabitacji, więc i okoliczności były sprzyjające). Chodziło jednak o stworzenie takiej sytuacji, która wyborców wyeksploatuje do końca - z Kaczyńskim i Macierewiczem z pewnością wynik byłby gorszy. Nie wiem, czy byłoby to 32%, 35% czy 36%, ale na pewno są ludzie, którzy zagłosowali, bo PiS pokazał twarz Szydło.

A strat w elektoracie, który np. jest bardzo za Jarkiem nie było, bo Kaczyński w odpowiednich momentach się włączał w kampanię. Wydawało się, że wchodzenie JK do gry pod koniec kampanii może zaszkodzić, ale wyszło odwrotnie. Moim zdaniem dobra strategia, bo sięgnęli po wszystkie elementy, jeśli chodzi o wyborców.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 09 lis 2015, 22:15

maciek_88 pisze:Tak.
:shock:

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 09 lis 2015, 22:17

MazurXIII pisze:
Wiem. Nie ogarniesz.

Awatar użytkownika
piotrcies
Reputacja: 8411

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 09 lis 2015, 22:18

Przecież powody, dla których ludzie głosują jak głosują potrafią być naprawdę absurdalne. Wybór PiS-u, bo będzie Szydło, a nie Kaczyński, to mały pikuś;)

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 09 lis 2015, 22:24

Kamil232 pisze:No tak już dziś pisałeś, że wygrana PiS to w gruncie rzeczy dla was ogromna satysfakcja
Nie umiesz czytać - ten skład to satysfakcja, nie wygrana PiS. A docinki w stylu "wasze rządy" kwituję: :boruta: bo to zwykły objaw ulewania się, o którym pisałem wcześniej :wink:
Kamil232 pisze:LEWICY
11% :wink:
maciek_88 pisze:Wydaje mi się, że jakby lansowany na premiera był Kaczyński a nie Szydło, PiS nie uzyskałby większości. Subiektywne uczucie - mogę się mylić.
Ponad 80% wyborców PiS gdzieś tam wskazało, ze Szydło jest lepszym kandydatem. Nie miała też takiego elektoratu negatywnego jak J.K., więc masz powody tak przypuszczać.
Ja też. Jeszcze więcej jeśli liczyć Duda vs Komorowski. Palikociarze i SLDowcy głosowali na Dudę. U nas za jechanie naszych ustaw przez PO, oni za to że Duda podkreślał prawa pracownicze, a PO jest ogólnie nienawidzona na lewo od siebie za numery z Arłukowiczem i Rozenkiem.
piotrcies pisze:to było pewne, zwłaszcza po
...wejściu na scenę Nowoczesnej. Petru spokojnie 5% zabrał PO. A poza tym dochodzą różne efekty, jak kula śniegowa, głosowanie na lidera, etc.
piotrcies pisze: Moim zdaniem dobra strategia, bo sięgnęli po wszystkie elementy, jeśli chodzi o wyborców.
+1

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 09 lis 2015, 22:27

11% :wink:
max na następne 20 lat.

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 09 lis 2015, 22:31

To są opary absurdu, to co wypisują poniektórzy. Rząd PiSu jeszcze się nie ukonstytuował, a oni zdążyli już ich rozliczyć. :haha:
A MGiggs to już odleciał. Niebywała hipokryzja posługując się nomenklaturą Kamila.

Zwróćcie uwagę. MGiggs pisze o "500 zł na każde dziecko". Stwierdza, że Szydło mówiła w debacie o każdym dziecku. Zwraca mu się uwagę, że ustawa w tym zakresie była już gotowa w pierwszym tygodniu września i tam wyraźnie jest wskazane, że dotyczy ona drugiego dziecka i kolejnych oraz pierwszego w biedniejszych rodzinach. MGiggs twardo stoi przy swoim stanowisku, że nieważny jest projekt ustawy, tylko to co powiedziała Szydło (mimo że w 99% wypowiedzi mówiła o drugim dziecku). Ok niech tak będzie. Ważne jest to co powiedziała, a nie przygotowany projekt ustawy. Przyjąłem.

Zobaczmy teraz, co pisze o pisowskim projekcie dotyczącym VATu. Szydło wielokrotnie w kampanii obiecywała najwyższą stawkę VAT na poziomie 22%. Projekt ustawy autorstwa Modzelewskiego przewiduje utrzymanie dotychczasowej stawki 23%. Nagle okazuje się, że w tym przypadku nie jest istotne co mówiła Szydło, ale ważny jest, UWAGA!, projekt ustawy.

Wytłumaczcie mi, jak to jest. W pierwszej sytuacji nieważny jest projekt, ale to co powiedziała Szydło, w drugim przypadku z kolei już nie jest istotne, to co obiecała Szydło, ale najważniejszy jest projekt. Powtórzę raz jeszcze. Himalaje hipokryzji! :roftl3:

Jeszcze ad vocem odnośnie prof. Modzelewskiego. To nie jest człowiek PiSu drodzy koledzy z lewej strony. Pan Modzelewski był również ekspertem i autorem programu podatkowego waszego autorytetu, niejakiego Janusza "Gumowy Penis" Palikota.

PS Oglądałem Lisa, lewaki w osobach Michalskiego i Celińskiego zmasakrowani przez Bosaka i Winnickiego. :brawo:

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 09 lis 2015, 22:41

O nawet Arek tego nie zauważyłem. Ale to on. On nigdy nie był przeciw Pisowi. Zawsze krytykował PO :mrgreen: Ale dobrze zostawmy go. Postęp zrobił zaczął rozliczać rząd, a nie opozycje.
maciek_88 pisze:
MazurXIII pisze:
Wiem. Nie ogarniesz.

Może tak Ci się tylko tłumaczył bo wstyd mu się było przyznać taką zmianę. Tym bardziej jak np. Ty głosowałeś na kogoś innego. Być może jak pisze Piotrcies było to 1-3% co w efekcie dała samodzielną większość. Ale to wg. mnie 70 do 30%. Skłaniałbym się jednak, że skończyłoby się podobnie. W każdym razie niepodważalny Fakt jest jeden. Z Kaczyńskim i tak by wygrał nie byłoby to 38% to 35% więc i tak centrum zagłosowałoby na PiS i miało już przed wyborami pełną jasność z czym to się wiążę. Tak więc jak mówiłem Centrum chce rozliczenia złodzieji i straty po dzisiejszym to max 2%. Czyli tyle co nic. Więc jak zwykle prognozy Czarnego są warte tyle co jego teksty o tolerancji(dziś pokazał swój rasizm dla tych co nie widzieli)

Powiem więcej społeczeństwo chce pogonienia całego estabslishmentu III RP z Lisami, Kraśkami, Żakowskimi. I chce żeby robili to Antek, Mariusz, Zbyszek i Jarek. Tyle.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Re: Moderatorzy - pytania, sugestie, propozycje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 09 lis 2015, 22:58

Dobra to napisze wprost o co mi chodzi i kończę. I proszę o nie kasowanie tego postu.

Fajnie poczuć na własnej skórze, jak ktoś wkłada w twoje usta stwierdzenia , których nie miałeś na myśli, nieprawdaż samael? Fajnie być zakrzyczanym? Również fajnie nie mieć ŻADNEJ sensownej linii obrony, bo w sumie powiedziałeś to i owo i zabrzmiało jak zabrzmiało, nie?

To teraz pomyśl jak się na każdym kroku musi czuć taki Kaczyński czy Macierewicz z GW i TVNem robiących mniej więcej to samo dzień w dzień od dekady na szczeblu krajowym. A dziś to już szczyt. Miłe, nieprawdaż?

EoT i serdecznie przepraszam za robienie burdelu na forum. Obiecuję poprawę.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 09 lis 2015, 23:01

arek_ahig pisze:Wytłumaczcie mi, jak to jest.
Bo zawsze liczy się to, co idzie dalej jako obietnica przedwyborcza. Jeśli ktoś obiecał "więcej", to żeby nie być z tego rozliczanym, trzeba to sprostować. Liczą się słowa: kandydatów do rządu, szefostwa partii, członków konwentu seniorów z danej partii i ludzie odpowiedzialni za przygotowanie ustaw.
Kamil232 pisze:Tak więc jak mówiłem Centrum chce rozliczenia złodzieji i straty po dzisiejszym to max 2%. Czyli tyle co nic. Więc jak zwykle prognozy Czarnego są warte tyle co jego teksty o tolerancji(dziś pokazał swój rasizm dla tych co nie widzieli)
Nie rusza mnie to w taki sposób jakbyście chcieli :-D Raczej dziwi zachowanie moderacji, która wam na to pozwala. Jednak oczywiście w razie braku reakcji, sam zacznę Cię odpowiednio określać (czyli tak jak na to zasługujesz :wink: ). Ale to później :wink:

Próbujesz zagadać meritum, ale od niego nie uciekniesz, więc po raz kolejny spytam, bo widzę, że frustracja brakiem możliwości tryumfowania dzisiejszymi wydarzeniami niektórym nie pozwala na racjonalne myślenie :wink: :

1.Piękny tydzień PiS:
-złamana obietnica co do ministra obrony
-złamana obietnica prezydenta dotycząca kredytów we frankach
-wykazanie jakiegokolwiek braku przygotowania co do kwestii międzynarodowych (Duda i jego numer ze szczytem)
-brak znajomości prawa przez prezydenckiego ministra (prezydent nie musi otwierać obrad senatu, marszałek senior może to zrobić)
-uchylanie się od wzięcia odpowiedzialności za kwestię imigrantów (która była ponoć tak ważna) przez nowe władze
-ekspertyza miażdżąca propozycję PiS http://natemat.pl/161155,fatalna-wpadka ... ch-projekt
-ośmieszenie kandydatki na premiera poprzez wysłanie ją na urlop podczas tworzenia się rządu.
-mianowanie koordynatorem człowieka, który ma pierwszy skazujący wyrok i czeka na apelację
-wycofywanie się z obietnicy PiS dotyczącej VAT, przez współtwórcę ustawy o VAT https://www.polskieradio.pl/42/273/Arty ... konsumenci

2.Wciąż nikt się nie odniósł do tego JAK PiS zrealizuje następujące obietnice:
-dotację do rynku mieszkaniowego by obniżyć cenę za 1m^2 o połowę
-repolonizację banków
-nie dopuszczenie do zamknięcia jakiejkolwiek kopalni
-obniżenie podatku VAT do 22%
-zwiększenie finansowanie wojska
-500 zł "na dziecko"
-obniżenie wieku emerytalnego
-obniżenie CIT do 15% (w skrócie)

3.Skoro temat imigrantów jest tak ważny i skoro Kopacz jest tak żenująca, a to co zrobiła na ostatnim szczycie to zdrada stanu, to czemu PiS nie walczy jak lew o to żeby nie mogła tam pojechać, a żeby to nowe władze broniły interesów Polski które zostały tak olane?

Takie proste, a takie trudne :-D
Ostatnio zmieniony 09 lis 2015, 23:04 przez czarny samael, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”