O futbolu na luzie... - Strona 6915

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.

Czy podoba Ci się zniesienie zasady o golu na wyjeździe?

Tak
27
68%
Nie
6
15%
Nie wiem
3
8%
To zależy, czy mój klub na niej skorzystał/skorzysta
4
10%
Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1316

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 06 paź 2025, 9:18

Zygmunt-1 pisze:
06 paź 2025, 8:13
Wkurwiają mnie te "nowoczesne" i bardzo często używane zwroty u komentatorów/ekspertów. Kiedyś to było, że ktoś "dowozi lub nie dowozi". Następnie, że ktoś "gotuje", a ostatnio "w tej tercji boiska, ostatnia tercja boiska".

No i wiadomo "tajming", ale to dawno temu. Nie można mówić normalnie?
Akurat tercja boiska tak nie irytuje, bo jest to określenie wprost zaczerpnięte z podręcznikóe do taktyki, można powiedzieć: element piłkarskiego rzemiosła. Bardziej mnie wkurwia używanie słowa "kampania" zamiast po prostu "sezon"

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2341

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 06 paź 2025, 9:19

emski pisze:
06 paź 2025, 8:54
Ja całkiem lubię komentarz Święcickiego, ale jak w pewnym momencie co chwila słyszałem o sztubackim zachowaniu piłkarza to coś we mnie umierało.
swiecicki to mi sie najbardziej kojarzy ze slowem blackout

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2233
Kibicuję: AC Milan

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 06 paź 2025, 9:27

ja go nie lubie sluchac, szczegolnie w programach publicystycznych. Chlop co program, niezaleznie od rozmowy powtarza ani to zabawny, ani to pasujacy cytat 'nie mamy pana plaszcza, co pan nam zrobisz'.

Reszta tych jego kolegow nie jest specjalnie lepsza - jak zarzucaja im, ze robia Legia tv (bo tak jest, monopolizuja dyskusje o przecietnym klubie w Polsce gdzie program rzekomo jest o wydarzeniach futbolowych) to zamiast przyjac to, to glupkowato smieszkuja. Dalej, te uzywanie 'gotuje' 'dowozi' jakby nie szlo mowic normalnie czy w przypadku Wlodarczyka prowadzi narracje aby tylko nie skrytykowac menadzerow czy kolegow aby sie biznes krecil.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 06 paź 2025, 9:39

Ty masz jakiś problem z tą Legią. Zespół od kilku sezonów notorycznie występujący w europejskich pucharach, największy budżet w lidze, najbardziej medialny klub w Ekstraklasie, juz nie mówiąc o liczbie tytułów, no ciekawe dlaczego w ogóle ktokolwiek o nich wspomina. O Milanie mają mówić?

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 938

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 06 paź 2025, 9:42

Z tym przecietnym to przesadzil lekko, ale nie jest tak, ze Legia to klub z innej polki niz Lech, Rakow czy Jagiellonia. Wrecz bym powiedzial, ze najciekawszy do dyskusji i obserwowania jest klub z Bialegostoku :)

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2233
Kibicuję: AC Milan

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 06 paź 2025, 9:49

dias pisze:
06 paź 2025, 9:39
Ty masz jakiś problem z tą Legią. Zespół od kilku sezonów notorycznie występujący w europejskich pucharach, największy budżet w lidze, najbardziej medialny klub w Ekstraklasie, juz nie mówiąc o liczbie tytułów, no ciekawe dlaczego w ogóle ktokolwiek o nich wspomina. O Milanie mają mówić?
ale to nie sa programy o najbardziej medialnym klubie w Polsce, a o wydarzeniach futbolowych w Polsce/Europie. Ponadto, maja osobne formaty przeznaczone dla Legii czy Lecha, a ciagle miela to samo.
Jesli chodzi o puchary, to zapomniales dodac, ze te polskie kluby spadly do rozrywek pucharu weszlo, a nie bohatersko tam weszly.
I aktualnie Legia to przecietny klub ex, ktory pomimo takich nakladow nie potrafi wygrac MP, a co chwile sie mowi o tym, ze musza zasypywac dziury finansowe ( do prawdy, wybitnie zarzadzany klub) dlatego nie rozumiem tej legiocentrycznosci gdzie aktualnie w Polsce jest wiecej ciekawych projektow pilarskich.

I tak, mogliby wspomniec o meczu Milanu, Liverpoolu czy tam Bayernu, od tego jest program pilkarski.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1392
Kibicuję: od czasu do czasu

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 06 paź 2025, 10:18

dias pisze:
06 paź 2025, 9:18
Akurat tercja boiska tak nie irytuje, bo jest to określenie wprost zaczerpnięte z podręcznikóe do taktyki,
Ale ostatnio mam przesyt tego zwrotu, nie wiem w którym momencie to się pojawiło, ale kiedyś komentarzy używali tego albo rzadko albo wcale. Odkąd mam znów wszystkie sportowe kanały i co weekend oglądam co najmniej 1 mecz to zawsze się to pojawia. Zresztą w treściach pisanych też.

Swoją drogą "nie dowiózł" to jakieś 2-3 lata temu mnie zaczęło bawić jak używał jakiś ziom prowadzący szkolenie, na którym byłem. Później jak zaczęto tego używać coraz częściej w różnych miejscach to już przestało bawić.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 938

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 06 paź 2025, 10:27

Enjo pisze:
06 paź 2025, 9:49
I tak, mogliby wspomniec o meczu Milanu, Liverpoolu czy tam Bayernu, od tego jest program pilkarski.
Bardzo malo ogladam tych programow, zdecydowanie wolalem forme pisemna, latwiej bylo zaczac i wrocic w dowolnym momencie do tego. Mam wrazenie, ze tez bylo mniej takiego pierdolenia a wiecej konkretnej tresci skompaktowanej w jednym miejscu, ale poszlo w takim kierunku w jakim poszlo. Wracajac do meritum, to maja o Milanie mowic w programach o polskiej pilce? Chyba sa jakies dedykowane programy dla lig zagranicznych czy ligi mistrzow (tego nie wiem, bo nigdy nie wlaczalem jesli chodzi o meczyki czy weszlo).

I tez nie ma co zaklinac rzeczywistosci - Legia to przecietny klub jesli chodzi o zarzadzanie, ale zdobywca PP, gra w pucharach (3 sort pomaranczy ale jednak), najwiecej kibicow - mysle, ze oni dobrze wiedza co sie najlepiej monetyzuje, a wyznacznikiem tego jest liczba odbiorcow. Mimo mojej szczerej niecheci do Legii, to jestem sklonny uwierzyc, ze wiecej osob przyciagnie material na temat Legii niz np. Jagielloni czy Widzewa.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6529

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 06 paź 2025, 10:45

Gada się o tym o czym ludzie chcą słuchać. Widocznie im wychodzi że słucha ich warszawka. Ja nie narzekam że w programach o I lidze "eksperci" gadają o Wiśle Kraków, bo na Chrobrego nikt nie będzie tracił czasu.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8574
Kontakt:

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 06 paź 2025, 10:50

Boromir pisze:
06 paź 2025, 10:45
Ja nie narzekam że w programach o I lidze "eksperci" gadają o Wiśle Kraków, bo na Chrobrego nikt nie będzie tracił czasu
Każdy program jest 80% o Wiśle. 10% o Polonii, wszyscy chwalą trenera Tomczyka i 10% na całą resztę :mrgreen:

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 06 paź 2025, 10:50

Boromir pisze:
Gada się o tym o czym ludzie chcą słuchać
Dziękuję, w sumie to miałem na myśli. Wisła Płock była liderem, parę razy wspomnieli, poanalizowali, Misiura udzielił 30 wywiadów, ktoś nawet odpiął wrotki i stwierdził, że to w niedalekiej przyszłości będzie to kandydat na selekcjonera reprezentacji, po czym Płock zaliczył pięć meczów z rzędu bez zwycięstwa. To o czym mają mówić w tych programach?

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 06 paź 2025, 10:56

cloner pisze:
06 paź 2025, 10:50
Boromir pisze:
Ja nie narzekam że w programach o I lidze "eksperci" gadają o Wiśle Kraków, bo na Chrobrego nikt nie będzie tracił czasu
Każdy program jest 80% o Wiśle. 10% o Polonii, wszyscy chwalą trenera Tomczyka i 10% na całą resztę :mrgreen:
A to mam wrażenie że teraz bardziej Rudy jest na świeczniku, dobra postawa Polonii nie jest żadnym zaskoczeniem a Grodzisk to jednak spora niespodzianka jest.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8574
Kontakt:

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 06 paź 2025, 11:04

A to może się coś zmieniło, chyba już 3 tyg nie oglądałem tvp sport, ileż można o Wiśle słuchać :wink:

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3918

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 06 paź 2025, 11:43

Najlepsze programy robią Milewski i Olkiewicz. Wszyscy wiedzą komu kibicują a i tak potrafią gadać w ciekawy sposób na różnorakie tematy, ich magazyny o I lidze nie skupiają się wyłącznie na Wiśle, Polonii i Wieczystej.
Boromir pisze:
Gada się o tym o czym ludzie chcą słuchać. Widocznie im wychodzi że słucha ich warszawka.
Tu bym się zastanowił. Na ile to kwestia tego że faktycznie słuchają ich ludzie z warszawskiego miru (pochodzący z Warszawy/okolic, zafascynowani nią), a na ile tego że większość dziennikarzy piłkarskich to po prostu aglomeracja warszawska.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 06 paź 2025, 13:39

matt_ pisze:
06 paź 2025, 11:43
Tu bym się zastanowił. Na ile to kwestia tego że faktycznie słuchają ich ludzie z warszawskiego miru (pochodzący z Warszawy/okolic, zafascynowani nią), a na ile tego że większość dziennikarzy piłkarskich to po prostu aglomeracja warszawska.
To jest jedna strona medalu.

Druga jest tu:
https://grantthornton.pl/wp-content/upl ... ornton.pdf

No nie przeskoczysz...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”