Plebiscyt forumowy - komentarze - Strona 8

Wszelkiego rodzaju rankingi, plebiscyty - zarówno dotyczące forumowiczów, jak i klubów i piłkarzy.

Głosowanie

Tajne
9
23%
Jawne
30
77%
Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Re: Plebiscyt forumowy - komentarze

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 09 gru 2010, 17:22

Cloner przy tym co prezentował kilka lat temu to jest teraz potulnym barankiem. Czasami go nie poznaje, jest wręcz oazą spokoju. Mimo tego czasami potrafi o sobie przypomnieć. Natomiast kaczy zdominował kategorie numer 12 :D

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 09 gru 2010, 17:25

kaczy :rydzyk:
Duch pisze:bartbuks ... no bo kto? Często poucza innych, co mnie już zaczyna denerwować, ale cóż, innych wartościowych debiutów nie było.
Sądziłem, że tylko wkurzam moją ukochaną :P Chyba Duchu źle mnie odbierasz, no ale nie mam na to wpływu :beer:
(L)oczkerson pisze:PS: Bartbuks, ukradłem twój układ postu. Pozwij mnie
Używaj sobie ile chcesz ;)
kaczy pisze:bartbuks ostatnio duzo tutaj miesza i ciekawe czy dalej wirują mu gołe dupy w podpisie
Wirują, wirują ;) Aaaa i wypraszam sobie, nie są gołe ;)
Marco_Van_Basten pisze:Bartka z autobusu czyli bartbuksa
Kamil232 pisze:Bartek z autobusa
Chyba czas zapisać się na kategorię D.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 14 gru 2010, 14:16

fieldy pisze:Najbarwniejszy user - bartbuks, wszędzie go pełno, zawsze ma coś ciekawego do powiedzenia. Ostatnio trochę za dużo się napina, ale też dzięki temu jest barwny
Hola, hola prezesie :P Ja się nie napinam, tylko jeden z userów działa na mnie jak płachta na byka... Jak mi powiesz jak zablokować jego posty, tak abym ich nie oglądał, to będzie spokój :P

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 14 gru 2010, 14:19

bartbuks pisze:Jak mi powiesz jak zablokować jego posty, tak abym ich nie oglądał, to będzie spokój :P
"Twoje konto" -> zakładka "Przyjaciele i wrogowie". Wrzucasz go na listę wrogów i już nie widzisz co pisze.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 14 gru 2010, 14:20

Napinasz się napinasz :]

Żaden ze mnie prezes, ale jak już jestem to mogę Ci wytłumaczyć :P
bartbuks pisze:Jak mi powiesz jak zablokować jego posty, tak abym ich nie oglądał, to będzie spokój
Twoje konto ---> Przyjaciele i wrogowie ---> Wrogowie ---> Dodaj wroga :lol:

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 131

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 14 gru 2010, 14:26

Tak btw to link do bloga VADER ma w profilu pod nickiem :P
To tak bo widzę że niektórzy chyba nie zwrócili na to uwagi ;)

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 14 gru 2010, 14:27

Mentor pisze:Napinasz się napinasz
A to przepraszam, zwracam honor ;) Na pewno nie robię tego specjalnie, czasami tak wychodzi. Z czasem prawdopodobnie niektóre irracjonalne wypowiedzi będę traktował bardziej lajtowo, więc nie będziecie tego odczuwać. Pomimo, że jestem tu zarejestrowany od kilku lat, to dopiero teraz regularnie się udzielam, więc używając piłkarskiej terminologii - dajcie mi czas na aklimatyzację :beer:
Sammyy pisze:Tak btw to link do bloga VADER ma w profilu pod nickiem
To tak bo widzę że niektórzy chyba nie zwrócili na to uwagi
Ja już tam byłem, ale jakoś nie zostałem jego wiernym czytelnikiem ;)

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 14 gru 2010, 17:18

Zaiste zabawne jest nominowanie mnie przez niektorych uzytkownikow w jednej z kategorii, za to ze posiadam wiedze i kompetencje w zagadnieniach z zakresu przepisow gry. Inne powody sa zrozumiale, ale ten jest co najmniej zalosny. Z calym szacunkiem, ale za kazdym razem odnoszac sie do poszczegolnej sytuacji posilkuje sie tylko i wylacznie przepisami gry, a nie wlasnym widzimisie jak robi to czesc uzytkownikow. Oczywiscie przeswiadczenie owych uzytkownikow, ze to oni maja racje, a ja sie myle jest idiotyzmem, poniewaz nie posiadaja zadnych argumentow, gdzie ich wykladnia sa obowiazujace przepisy gry.
Nawet przyjmujac zalozenie, ze "ja wiem wszystko najlepiej" (w obrzarze przepisow), to jest ono prawda, jezeli wezmiemy pod uwage forum. Nie zdarzylo sie chocby raz przy dyskutowaniu nad okreslonymi sytuacjami, aby ktokolwiek poza mna odniosl sie do tresci przepisow badz wytycznych PZPN/FIFA. Zazwyczaj byly to wlasne przemyslenia danych userow, wyciagniete na podstawie wieloletniego ogladania meczow pilki noznej. Samo ogladanie spotkan nie wystarczy i jest stosunkowo niewiele przydatne, aby odpowiednio interpretowac poszczegolne sytuacje, badz co jest zadaniem trudniejszym zdac test.

Ja osobiscie, mam sie za osobe bardzo kompetentna w tym obszarze, jako ze podczas wszelkich egzaminow i szkolen, za wyjatkiem 1 testu, zawsze uzyskiwalem maksymalna ilosc punktow. Mozna miec watpliwosci w ocenie pracy sedziego, bo przekladanie wiedzy, ktora sie posiada na szybkie i wlasciwe interpretowanie poszczegolnych wydarzen na boisku jest zadaniem duzo trudniejszym i nie kazdy potrafi temu podolac. Co innego jednak sucha interpretacja sytuacji, przed ekranem komputera, gdzie mamy mozliwosc obejrzenia danej sytuacji wielokrotnie, z roznych ujec kamer.

Nie sadze, aby ktokolwiek z forum byl w stanie bez odpowiedniego przygotowania zdac wlasciwy test, ktory przechodza co pol roku sedziowie. No moze komus szczesliwie sie uda, ale za drugim razem podobnego szczescia miec juz nie bedzie.
Dla wlasnego sprawdzenia Waszej wiedzy moge poszukac dla zainteresowanych, jezeli uda mi sie znalezc, najlatwiejszy z mozliwych testow, ktory zdaje sie na samym poczatku, nie bedac jeszcze sedzia. Sklada sie on z 10 pytan, ktore maja charakter zamkniety. Jest on latwy, takze jezeli nie uda sie Wam go zdac, mozecie smialo stwierdzic, ze poziom Waszej wiedzy jest marny. Aby zaliczyc test, trzeba udzielic 7 prawidlowych odpowiedzi. Ten test, a test ktory zdaja sedziowie to niebo a ziemia, jako ze w tych wlasciwych juz testach, samemu udziela sie odpowiedzi poprzez uzywanie odpowiednich skrotow z legendy. W tym 10-pytaniowych tescie, zaznaczamy po prostu naszym zdaniem prawidlowa odpowiedz.
Dla tych ktorzy beda zainteresowani przykladowymi testami dla sedziow, (tych faktycznych, ktore przeprowadzane sa co pol roku) moge pozniej rowniez wrzucic.

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 14 gru 2010, 20:52

arek_ahig jak najbardziej jestem zainteresowany, chetnie sprawdze swoja wiedze.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 14 gru 2010, 22:30

Ja chciałem tylko napisać, że jeśli ja mam kompleks Barcelony to Mistyk śmiga dwa razy w tygodniu na kozetkę do psychoanalityka opowiadać mu o traumie związanej z United.

Niektórzy nie potrafią rozróżnić hamowania zapędów niektórzy Visca Pokemonów jacy to oni są jedyni naj naj naj od kompleksów.

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 15 gru 2010, 0:28

To jest przykladowy test opracowany przez Szostka bodajze. Chyba najlatwiejszy, ktory znalazlem, bo nie ma pytan o cisnienie pilki, etc. Zaznaczam, ze jest to tylko test, aby moc przystapic do kursu na sedziego pilkarskiego. Mam jeszcze dwa na stanie. (Generalnie zdawalnosc testu jest bardzo duza, bo wiadomo jak to wyglada. Jeden, dwoch rozwiazuje, reszta spisuje. Kurs troche kosztuje, a im wiecej chetnych tym wiecej kasy dla dziadkow. Jak ja zdawalem to zaliczono wszystkim, mimo iz nie kazdy zdobyl wymagane 7 pkt. :lol: ) Teraz wyglada to troche inaczej, bo stara gwardia powoli sie wykrusza a i ich miejsce zajmuja mlodzi (wyzsze wyksztalcenie jest sporym handicapem). Moj "mentor", ktory szkolil moja grupe, a mial ponad 25-letnie doswiadczenie, stracil juz posade, nie byl tez obserwatorem 2 lata, bo nie potrafil zdac testow pisemnych na obserwatora (tak odnosnie przytaczania czasami slow rzekomych ekspertow. Gwarantuje wam, ze polowa tych pseudofachowcow z tv, nie zna przepisow gry w pilke nozna. Pilkarzy jest jeszcze wiecej. Znam olbrzymia ilosci pilkarzy i trenerow glownie 2,3,4,5 ligowych, ich zdecydowana wiekszosc zna przepisy w stopniu co najwyzej przyzwoitym. Zreszta z trenerami i pilkarzami z topowych lig nie jest wcale az tak duzo lepiej, co mozna zauwazyc po ich wypowiedziach. Jednym z moich ulubiencow jest Wenger. :mrgreen:). Miejsce mojego "mentora" zajal moj bardzo dobry kolega, ktory zaczynal ze mna. Swoja droga gdybym dalej sedziowal, to ja bylbym na jego miejscu, bo rekomendowalem go wujkowi, ktory zajmuje dosc wysokie stanowisko w stukturach jednego z wojewodztw. Znajomosci i plecy to podstawa. Trzeba lubic ta robote. :P Po meczu czesto wodka, spirytus (pity ze szklanek, nie jak normalni ludzie z kieliszkow), na koniec rund suto zakrapiane libacje. Zawsze co prawda mozna bylo odmowic, ale nie bylo to dobrze widziane. Ja jako 17-letni malolat mialem przesrane. Czesto wracalem na bani w niedziele wieczor i musialem ukrywac sie przed rodzicami, ze niby zmeczony po meczach spac musze. Na poczatku szukalem wymowki, co by uniknac picia, a zaznaczam ze byly to osoby 20 lat starsze ode mnie, ktore nie powiem, uwielbialy sobie chlapnac. Dopoki na kazda kolejke przydzielano rozne trojki sedziowskie, udawalo sie. Pozniej jak juz zaczeli na wyzsze klasy rozgrywkowe wysylac te same trojki, gdzie musial jeden mlodziak niedoswiadczony byc, to 2 najwieksze pijaki zazyczyli sobie mnie do kompletu, tylko dlatego, ze z nowoprzybylych sedziow wypilem najwiecej na jednym z pierwszych spotkan (Ta wypilem, ja tez tak myslalem, dumny, ze ja najmlodszy, a najbardziej trzezwy. Wystarczy, ze wstalem z krzesla, a wczesniej przez bite 3 godziny siedzialem i nagle wszystko zmienilo sie, rzeczywistosc wokol mnie zaczela wirowac. Ledwo z taksowki do domu dotarlem). Na cale szczescie w kolejnej rundzie obaj panowie nie zaliczyli testow sprawnosciowych i moja gehenna skonczyla sie. :mrgreen: Z perspektywy czasu widze jednak jeden pozytywny aspekt owego alkoholowania sie. Ja zaczynam dopiero zabawe, a koledzy juz wegetuja upojeni. Ostatnio rozmawialem z jednym z owych kaloszy przy okazji meczu trampkarzy, ktory sedziowal, a ktorych trenuje moj kuzyn i mowil, ze to juz nie to samo, co kiedys. :P Stara gwardia juz za stara na sedziowanie, duzo mlodych przyszlo, inne porzadki wprowadzili. O korupcji w polskiej pilce na tym nizszym szczeblu moglbym opowiadac godzinami. Jak to jedni przychodzili ze skrzynka wodki, drudzy z pieniedzmi, glowny bral od obu i mecz konczyl sie remisem, a pozniej zamykali na 2 godziny w pomieszczeniu dla sedziow i wypuscic nie chcieli :mrgreen:

Ten test podobno gdzies juz byl umieszczany, takze jak ktos go rozwiazywal, to dam drugi, ale ten jest akurat przystepny i nie ma w nim wielu pytan stricte organizacyjnych. Generalnie te 10-pytaniowe testy sa czesto wymyslane przez poszczegolnych prowadzacych kurs, wiec rownie dobrze sam moglbym ulozyc pytania. Ja po takim tescie, kursie i testach Coopera moglem przez jedna runde sedziowac na linii i w meczach druzyn mlodziezowych (orliki, mlodziki, trampkarze, etc.), bo nie mialem jeszcze uprawnien sedziego. Dopiero pozniej latem zdawalem wlasciwe testy i testy kondycyjne. Jak beda chetni, to jutro moge wrzucic wlasciwy test na sedziego. Sa rozne w zaleznosci od klas rozgrywkowych, ale postaram sie wybrac najlatwiejszy.

1. Czy przepisy gry w piłkę nożną dopuszczają możliwość gry bramkarzy przeciwnych drużyn w koszulach tego samego koloru?
-Nie
-Tak

2. Jaką decyzję podejmie sędzia, jeżeli zawodnik wykonujący wrzut wykona go w taki sposób, że dobiegając do miejsca wrzutu wskazanego przez arbitra, przed wrzutem wykona salto, trzymając piłkę w dłoniach?
-Grać dalej
-Aut dla przeciwnej drużyny
-Jeszcze raz i żółta kartka dla wykonawcy autu
-Rzut wolny pośredni

3. Jaką decyzję podejmie sędzia jeżeli po wykluczeniu jednego, kolejny zawodnik wyznaczony przez kapitana drużyny, odmawia wykonania wznowienia gry?
-Zakończy zawody
-Wykluczy kolejnego zawodnika
-Zarządzi rzut sędziowski
-Żółta kartka

4. Jaką decyzję podejmie sędzia jeżeli po podyktowaniu rzutu wolnego pośredniego dla drużyny broniącej z jej własnego pola karnego, wykonawca tak niefortunnie zagrał do własnego bramkarza, że piłka bezpośrednio wpadła do jego bramki?
-Bramka
-Przyzna rzut wolny drużynie przeciwnej
-Rzut rożny
-Jeszcze raz

5. Czy przepisy gry w piłkę nożną dopuszczają możliwość rozgrywania zawodów na boisku, wokół którego rosną drzewa w odległości 4 metry od linii bocznej boiska i 6 metrów od linii końcowej?
-Nie
-Tak

6. W czasie gry obrońca opluł własnego bramkarza. Podaj decyzję sędziego.
-Rzut sędziowski
-Wykluczenie i rzut karny
-Wykluczenie i rzut wolny pośredni
-Zakończenie zawodów

7. Po zdobyciu bramki sędzia stwierdził, że w chwilę po jej zdobyciu, na polu gry pojawił się zawodnik rezerwowy ubrany w maskę i koszulę z prowokującym kibiców napisem. Podaj decyzję sędziego.
-Czerwona kartka
-Żółta kartka
-Bramka nieuznana
-Koniec meczu

8. Czy na zawodach piłki nożnej może zaistnieć przypadek, że gra kontynuowana jest bez sędziów asystentów?
-Tak
-Nie

9. Jaką decyzję podejmie sędzia jeżeli po prawidłowo wykonanym rzucie karnym piłka uderzyła w słupek, pękła i pozostała w polu gry?
-Nakaże wykonanie rzutu karnego jeszcze raz
-Zarządzi rzut sędziowski
-Zarządzi rzut wolny pośredni
-Zarządzi rzut od bramki

10. Czy sędzia winien dopuścić do rozgrywania zawodów, jeśli w trakcie sprawdzania dokumentów z weryfikacji boiska przez komisję do tego powołaną, zauważył zapis, że wymiar jednej z bramek wynosi : 7,34 m szerokości, liczonej od wewnętrznej strony każdego słupka bramkowego, i 2,42 m wysokości, liczonej od podłoża do wewnętrznej krawędzi poprzeczki?
-Tak
-Nie
Odpowiedzi moge wyslac chetnym na priv, bo moze bedzie wiecej zainteresowanych, zeby go rowiazac, wiec nie bede tutaj wrzucal.
Jutro moge wrzucic dwa kolejne, opracowane przez mojego kolege.

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 15 gru 2010, 1:05

Taki przykladowy test dla sedziego klasy okregowej.

czesc 1
czesc 2

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2331
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 15 gru 2010, 2:57

Masz odpowiedzi do tego testu w jpgach? Chcialbym zrobic ale nie iwem czy sie produkowac jesli nigdy nie poznam odpowiedzi :lol:

Awatar użytkownika
wianuch
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 38

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wianuch » 15 gru 2010, 3:09

Dokładnie zapodaj odpowiedzi od razu.

Swoją drogą dziwne te testy. Jak dla mnie pytania są nieźle abstrakcyjne i zdarzenia w nich podania mogą się przytrafić raz na milion. Chociaż wiadomo, jakieś pytania do testu teoretycznego trzeba ułożyć...

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 15 gru 2010, 3:43

Odpowiedzi zapodam dzisiaj, ale teraz juz nie zdarze, bo musze w kime isc.
W tych nizszych ligach niektore z sytuacji zdarzaja sie wyjatkowo czesto. :mrgreen:
Zreszta, o to chodzi, zeby te pytania dotyczyly sytuacji kontrowersyjnych, niespotykanych, bo one sa zazwyczaj przyczyna dyskusji kibicow.
Po co zadawac banalne pytania? Najczesciej bledy sedziowskie w trakcie spotkania wynikaja z przeoczenia badz niedokladnego dostrzezenia danego zdarzenia a takze niewlasciwej interpretacji sedziego, rzadko kiedy z nieznajomosci przepisow gry.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Plebiscyty i rankingi”