Finał!: Holandia - Hiszpania - Strona 8

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Zablokowany

Kto wygra?

Czas głosowania minął 11 lip 2010, 23:00

Holandia
8
35%
Hiszpania
15
65%
Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Re: Finał!: Holandia - Hiszpania

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 12 lip 2010, 8:51

:jupi:

Udało się. Aż trudno w to uwierzyć, ale słabi Hiszpanie pełni przereklamowanych gwiazdeczek z Realu i Barcelony do tytułu Mistrzów Europy dołożyli Mistrzostwo Świata :mike:

Świetna sprawa. Jeśli chodzi o sam finał to mi się mecz podobał, ale bardziej ze względu na emocje niż poziom sportowy. Nie miałem wielkich oczekiwań bo stawka zawsze paraliżuje tego typu mecze.

Szkoda, że Holendrzy zamienili futbol totalny na futbol brutalny. Kierowali się zapewne zasadą 'cel uświęca środki', ale na szczęście celu nie zrealizowali. To dla mnie naprawdę szokujące, że drużyna o takim wizerunku kończy imprezę z bilansem fauli popełnionych do poniesionych +10 na korzyść tych pierwszych. Zresztą w klasyfikacji popełnionych fauli są zdecydowanym liderem i reszta ekipa musiałaby rozegrać co najmniej kilka spotkań więcej, aby nawiązać walkę w tej kategorii. Dla porównania u Hiszpanów ten sam bilans wynosi -53.

Mecz był bardzo wyrównany a o wyniku zadecydowały szczegóły. Robben zmarnował wszystko co mógł zmarnować, ale Hiszpanie również mieli swoje sytuacje. Najlepsi na boisku chyba Iker i Ramos. Iniesta również z wyróżnieniem choć bardziej za determinację niż wielkie zawody. Oczywiście ocena w górę za gola dającego trofeum. Przy okazji brawa za koszulkę - Dani Jarque na zawsze z nami.

Webb kartkował sporo, ale gdyby chciał to mógł kartkować jeszcze więcej i posypałyby się czerwa dużo wcześniej. Oczywiście Hiszpanofrustraci i Barcelonofrustraci (zjawiska często występujące razem) będą doszukiwać się sędziowania na korzyść aktualnych mistrzów globu, ale to norma a przebieg meczu ma znikomy wpływ na taką postawę.

Co ciekawe wszystkie bramki dla Hiszpanów zdobyte zostały przez aktualnych piłkarzy Barcelony. Oczywiście Villa nie rozegrał jeszcze w nowym klubie ani minuty, ale formalnie wszystko się zgadza.

Pozytywnie :]

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 12 lip 2010, 9:50

Obrazek

:lol:

jabol997
Trampkarz
Trampkarz
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: jabol997 » 12 lip 2010, 10:27

No i MŚ za nami a przed nami teraz ME - czy wyjdziemy z grupy?? :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 730

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 12 lip 2010, 10:42

No i MŚ za nami a przed nami teraz ME - czy wyjdziemy z grupy?? :lol: :lol: :lol:
Trzeba spytać biedronki, po ośmiornicy Paulu teraz kolej na nią.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 12 lip 2010, 11:03

Nie wiem o co tyle halasu. Hiszapnie zagrali ekonomiczny turniej i wygrali. Naprawde nie trzeba wymieniac stu podan czy tworzyc miliona okazji zeby zaslużyc na tytuł mistrzowski. Gratulacje dla nich (dla Holendrow tez, swietny turniej zagrali), sa najwybitniejszym pokoleniem Hiszpanii i trudno z tym polemizowac.

Awatar użytkownika
Aker
Very Important Person
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Aker » 12 lip 2010, 11:04

jak doszlo do tej sytuacji co zapodał Damian? Troche mnie to dziwi bo Iker ma chyba żone przecież, a ona raczej nie będzie zadowolona z takiego zachowania :)

Awatar użytkownika
Snipp_
Bianconeri
Reputacja: 3

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Snipp_ » 12 lip 2010, 11:06

To właśnie jego żona.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 12 lip 2010, 11:07

Byc moze ma/mial zone, ale jego obecna kobieta jest ta pani. Nie jest to zadna tajemnica.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 12 lip 2010, 11:07

miguel indurain pisze:w 3 minucie na boiksu nie powinno byc juz van persiego po brutalnym ataku na busquetsa.
już nie przesadzaj, faul był, ale nie na czerwoną kartkę. Holendrzy grali ostro, a momentami brutalnie (De Jong, van Bommel), ale akurat faul Robina z 3 minuty na czerwo się nie nadawał. Było wiele innych fauli, gdzie Webb mógł czerwoną pokazać.
Hiszpanie też świeci nie byli, Iniesta faulował bez piłki van Bommela, później, w końcówce też któregoś odepchnął, nie pamietam już kogo i kartki nie dostał, dopiero za zdjęcie koszulki.
Cieszy fakt, ze Cesc się pojawił na boisku, rozruszał trochę grę, zmarnował świetną okazję, szkoda ze miał na lewej nodze, no i zaliczył asystę [chyba w finale Euro 2008 też asystował przy golu Torresa].

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 12 lip 2010, 11:15

fieldy pisze:już nie przesadzaj, faul był, ale nie na czerwoną kartkę.
Na bezpośrednią czerwoną nie, ale na żółtą na pewno. Potem dalej pracował na kartkę.

Jasne, że Hiszpanie święci nie byli, ale gdyby Webb zechciał być do bólu dokładny i konsekwentny to na pewno na murawie mielibyśmy mniej Holendrów niż Hiszpanów.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 12 lip 2010, 11:26

Na żółtą tak i zresztą ją dostał, jesli mnie pamięć nie myli [pamiętam, ze dostał na początku meczu, ale czy za faul na Busquetsie :think: ]. Ja nie chce się licytowac, czy umniejszać sukcesu Hiszpanom, bo zasłużyli, byli lepsi i to Holendrzy więcej faulowali i byli bardziej brutalni, tylko odnoszę wrażenie, ze niektórzy szukają każdego faulu u Holendrów byle tylko udowodnić, jacy to źli byli i byle znaleźć "coś" na jak najwięcej piłkarzy rywali. Faul Robina był takim jakich wiele w meczach i na tle innych fauli wcale się nie wyróżniał. Moim skromnym zdaniem.

i mała ciekawostka, Robben nie podał żadnej piłki do Robina w finale

Awatar użytkownika
Unista
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Unista » 12 lip 2010, 11:34

Jarzinho pisze:Mnie cieszy, że zagrało 7 zawodników Barcelony, bo jeśli ktoś z tym się nie zgadza to już jego problem. To, że Barcelona czasami przegrywa nie jest wielką rzeczą, choć widzę, że dla wielu to moment orgazmu, tym bardziej jeśli mówimy o klubach, które się nie liczą.
za to niektórzy mają orgazm na słowo Barca, tylko dlatego że ma najlepszych piłkarzy? :wink:

Nie tak miał wyglądać ten finał, nie tak miała grać Holandia. Pozytywnie to będzie za 4 lata w magicznej świątyni piłki nożnej, na miesiąc przeniesiemy się w piękniejszy świat do Brazylii. :beer:

Awatar użytkownika
VADER
Rezerwowy
Rezerwowy
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: VADER » 12 lip 2010, 11:38

Wielka szkoda że MŚ już się skończyły.Do następnych MŚ aż kurcze 4 lata.Matko to tak wielki szmat czasu.Na swoim blogu zamieściłem własną prywatną 11tkę MŚ.

Co do finału to byliśmy świadkami niezbyt udanego i porywającego meczu.Mało akcji.Dużo fauli,kilka rzekłbym brutalnych.Aż dziw że De Jong nie dostał Czerwonej Kartki za cios Kung Fu w klatkę piersiową Xabiego Alonso!!!Holandia nie zachwyciła prawdę powiedziawszy wyładowując swoją frustrację i niemożność grania swojej piłki faulując na potęgę graczy La Furia Roja,ale to ich problem bo i tak najważniejsze iż HISZPANIA ZOSTAŁA MISTRZEM ŚWIATA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Gol Iniesty uszczęśliwił nie tylko całą Hiszpanię,ale wielu kibiców na świecie no i mnie osobiście,gdyż jako jedyny w pracy trzymałem za nich kciuki-reszta załogi hotelowej restauracji była pomarańczowa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Buraki;)VIVA ESPANIA!!!!!!!!!!! :beer: :beer:

3miejsce na mundialu przypadło Szkopom i prawdę powiedziawszy nie bardzo rozumiem frustracji Niemców.Widać dla nich to miejsce to porażka.Szkoda,że nie potrafią docenić tego co wywalczyli,ale od lat wiadomo,że ten naród ma za wysokie "Ego" względem siebie.W sporcie w tym i w futbolu już byli na szczycie.Dla mnie i tak w meczu o brąz zwycięzcą był Urugwaj.Ten team zagrał nie tylko w meczu z Niemcami ale też w przekroju całych MŚ świetnie.To była chyba jedna z niewielu ekip na tych MŚ która grała zespołowo.Do tego nie grali w tej ekipie zblazowani,nażelowani kopacze którym wydawało się,że za samo nazwisko należą im się pokłony,a przeciwnicy będą padać przed nimi ze strachu na kolana.To był prawdziwy "czarny koń" MŚ.I za to kocham MŚ,iż nie zawsze trzeba liczyć na murowanych faworytów.
:beer:

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 12 lip 2010, 11:58

fieldy pisze:Na żółtą tak i zresztą ją dostał, jesli mnie pamięć nie myli [pamiętam, ze dostał na początku meczu, ale czy za faul na Busquetsie :think: ].
Kogoś pamięć jednak myli. Być może mnie bo ja pamiętam, że za to pierwsze ostre wejście (jak najbardziej na żółtą kartkę) jednak kary nie dostał. Żółtko zarobił później za kolejny faul.
fieldy pisze:Ja nie chce się licytowac, czy umniejszać sukcesu Hiszpanom, bo zasłużyli, byli lepsi i to Holendrzy więcej faulowali i byli bardziej brutalni, tylko odnoszę wrażenie, ze niektórzy szukają każdego faulu u Holendrów byle tylko udowodnić, jacy to źli byli i byle znaleźć "coś" na jak najwięcej piłkarzy rywali.
Sorry, ale niczego nie trzeba szukać bo ich zagrania tak waliły po oczach, że pewnie nawet ich zamknięcie by nie poskutkowało. Poza tym z tego co pobieżnie przejrzałem pomeczowe wypowiedzi w tym temacie to jak zwykle jedzie się po sędziowaniu rzekomo na korzyść Hiszpanów.

Jeśli chodzi o medale to czy przypadkiem trener Holendrów nie zdjął go z szyi chwilę po odebraniu?

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 12 lip 2010, 12:08

Mentor pisze:Jeśli chodzi o medale to czy przypadkiem trener Holendrów nie zdjął go z szyi chwilę po odebraniu?
tak
Mentor pisze:Poza tym z tego co pobieżnie przejrzałem pomeczowe wypowiedzi w tym temacie to jak zwykle jedzie się po sędziowaniu rzekomo na korzyść Hiszpanów.
ja napisałem swoją opinię tym kto bardziej faulował i za innych się wypowiadać nie będe :P zwracam jedynie uwagę na bzdury o tym, jakoby Robin już po 3 minutach powinien wylecieć. Ja się nie dziwię, ze takie opinie się pojawiają, bo to zazwyczaj tak jest, że jedni kibice naginają fakty w jedną, a drudzy w drugą stronę, tylko zwracam uwagę :P
Mentor pisze:Żółtko zarobił później za kolejny faul.
być może, nie pamiętam tak dokładnie.

Zablokowany

Wróć do „Piłka nożna na świecie”