EURO 2012: 1/2 Finalu - Portugalia vs Hiszpania - Strona 8

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Zablokowany

komu kibicujesz

Portugalia
14
78%
Hiszpania
4
22%
Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2428

Re: EURO 2012: 1/2 Finalu - Portugalia vs Hiszpania

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 28 cze 2012, 2:33

Kamil232 pisze:Co do meczu to jak czytam, że Hiszpanie zasłużenie awansowali to się zastanawiam czy co poniektórzy oglądali ten sam mecz. Byli lepsi w dogrywce, w 90 minutach oddali jeden celny strzał z pindziesięciu metrów uderzył Xavi prosto w koszyczek. Nie pokazali nic ciekawego w ofensywie, jeszcze na dodatek to ich klepu klepu nie najlepiej wychodziło bo ilość niecelnych podań była wielka jak na nich.
zachwyca mnie naiwnosc niektorych po tylu latach ogladania pilki. na co dzis liczyles? hiszpanie niezasluzenie awansowali? bo majac najbardziej wyeksploatowanych zawodnikow na turnieju i o polowe mniej czasu na regeneracje, niz rywal, spokojnie wyczekiwali swoich szans, ktore tak jak w poprzednich meczach w koncu nadeszly - iniesta, pedro, navas (tym razem nie udalo sie ich zamienic na bramke)? piszesz, ze mieli nic w ofensywie, a ja sie pytam co miala portugalia, oprocz tej kontry ronaldo, po ktorej uderzal jak sami przyznajecie z nie najlepszej pozycji?? czym to portugalczycy zasluzyli sobie na awans? wszyscy widzielismy, w jakim gazie na tym turnieju byla portugalia, co potrafila robic ich ofensywa - a przy hiszpanach nie pisneli. smieszne jest to pisanie o niezasluzonym awansie, bo portugalia cudem dotrwala do karnych. kolejny rywal odprawiony do zera, jedna bramka stracona w calym turnieju. hiszpanie od 2006 nie stracili w fazie pucharowej bramki (!!!) (polska tez, ale mniejsza o to) "Kiedy rozpoczynali dogrywkę, mijało 870 minut, odkąd po raz ostatni stracili gola w fazie pucharowej imprezy rangi mistrzowskiej. Wbił go Zinedine Zidane, w 1/8 finału niemieckiego mundialu. Potem próbowali Włosi, Rosjanie, Niemcy, Portugalczycy, Paragwajczycy, znów Niemcy, znów Holendrzy, w miniony weekend Francuzi. I wczoraj Portugalczycy." hiszpania 2008-2012 to dla mnie jedna z najgenialniejszych druzyn narodowych w historii futbolu - swietna ofensywa, kapitalna defensywa, dyktowanie warunkow boiskowych na niespotykanym poziomie, dla innych klepiacy wszerz nudziarze, ich prawo - szkoda, ze nikt tym nudziarzom po prostu nie zabral pilki i nie strzelil paru bramek, moze jednak to nie takie proste...
Kamil232 pisze:Po stokroć wolę Hiszpanie z euro 2008 niż to co oglądamy na dwóch ostatnich imprezach. Widać mam więcej DNA Barcelońskiego od fanów Barcy, bo dla mnie równie ważny jak wynik jest styl.
czy jest na sali ktokolwiek, kto zachwyca sie niesamowitym pieknem gry obecnej reprezentacji? bo co jakis czas czytam tego typu przytyki, ale do kogo to adresowane, to nie wie nikt. chyba kazdy sie zgodzi, ze w 2008, czy w 2010 grali ladniej dla oka.

co do messiego to sie nie odniose, bo pisalem juz pare razy na ten temat i w ogole watek nie ten, nie ma co ciagnac offtopa, jeszcze przyjdzie czas na dyskusje o zlotej pilce

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 28 cze 2012, 2:46

Akurat przywolywanie wsrod tych zespolow Paragwaju jest nie na miejscu. :lol:
Probowali chlopaki, jedna nawet strzeli, mieli karnego, ktory powinien byc powtarzany, ale co z tego jak sedziowie nie dali im tej bramki strzelic. :D

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 28 cze 2012, 3:01

bo majac najbardziej wyeksploatowanych zawodnikow na turnieju i o polowe mniej czasu na regeneracje, niz rywal, spokojnie wyczekiwali swoich szans, ktore tak jak w poprzednich meczach w koncu nadeszly - iniesta, pedro, navas (tym razem nie udalo sie ich zamienic na bramke)?
Kogo obchodzi ta rzekoma eksplotacja? Ronaldo zagrał więcej meczów w sezonie od każdego zawodnika Hiszpanii. Pardon bodaj Cassilas zagrał tyle samo.
Szanse Pedro, Navasa? Gdzie? nie przypominam sobie.

Czego oczekiwałem? Choćby połowy tego co Barcelona prezentuje w ofensywie. Mają taki potencjał ofensywny powinni w każdym spotkaniu mieć co najmniej parę świetnych okazji. A prócz meczu z ciołkami z Irlandii w każdym meczu grają przeciętnie albo słabo w ofensywie.
hiszpania 2008-2012 to dla mnie jedna z najgenialniejszych druzyn narodowych w historii futbolu - swietna ofensywa, kapitalna defensywa, dyktowanie warunkow boiskowych na niespotykanym poziomie, dla innych klepiacy wszerz nudziarze, ich prawo - szkoda, ze nikt tym nudziarzom po prostu nie zabral pilki i nie strzelil paru bramek, moze jednak to nie takie proste...
Wtf? W 2008 ok wiadomo. Ale w 2010 czy teraz gdzie ta świetna ofensywa się pytam?

Tak klepiący nudziarze. Tak jak dobrze to nazywają tika cattenacio czy jakoś tak. Włochami jak grali cattanacio ktoś się jarał za doznania estetyczne? Grekami w 2004 roku ktoś się jarał, że potrafili świetnie bronić? Dla mnie niczym to się nie rożni to inna odmiana defensywnego futbolu. Mnie tylko dziwi to, że Ciebie to jara. Jak ktoś świetnie ustawi zespół, linie między formacjami, to jak zawodnicy bronią swoich rejonów to nazywasz to antyfutbolem a twoi idole mówią, że to nie jest gra w piłkę. A jak ktoś sobie klepie piłkę wrzesz między srodkiem pomocy, a obroną to spazmów orgazmu dostajesz. Fan Barcelony który jara się defensywnym futbolem? :lol: Dla którego najważniejsze jest zero z tyłu, a nie to co z przodu? Tego jeszcze nie grali. Dotychczas zawsze słyszałem, że fani Barcelony wolą wygrać 5-4 po pięknej grze, a nie 1-0 po nudnym meczu.

Ale cóż, może po prostu po raz kolejny okazuje się, że jesteś śmiesznym zaślepionym fanem, który gdy jego zespół przegrywa po ładnej ofensywnej grze piętnuje grę defenywną nazywa to antyfutbolem i prawi morały o tym, że jest dumny, że jego zespół mimo, że przegrał to najważniejsze że zachował swój piekny styl bo on chce wygrywać, ale tylko grając ładnie jego brzydkie zwycięstwa nie obchodzą i do tego dorabia ideologie o jakimś śmiesznym DNA. Ale gdy jego zespół wygrywa grając defensywnie to jednak zmienia zdanie o 180 stopni i nagle się jara defensywną gra :lol:
Może po prostu jakby Barcelona stawiała też autobus w bramce i wygrywała to byś zapomniał o tych pierdołach o DNA i ładnej grze tylko byś się jarał tym autobusem i nigdy w życiu byś go nie nazwał antyfutbolem. Patrząc na twoje wypociny na tym euro stwierdzam, że na bank by tak było.

czy jest na sali ktokolwiek, kto zachwyca sie niesamowitym pieknem gry obecnej reprezentacji? bo co jakis czas czytam tego typu przytyki, ale do kogo to adresowane, to nie wie nikt
W jednym poście samemu sobie zaprzeczyć. Słodkie.
hiszpania 2008-2012 to dla mnie jedna z najgenialniejszych druzyn narodowych w historii futbolu - swietna ofensywa, kapitalna defensywa, dyktowanie warunkow boiskowych na niespotykanym poziomie,
I z kogo ty próbujesz zrobić głupka? Bo na pewno nie ze mnie.

Czy jest na sali jakaś osoba, która nie twierdzi, że moody jest zaślepionym fanem? Fani Barcelony się nie liczą.
hyba kazdy sie zgodzi, ze w 2008, czy w 2010 grali ladniej dla oka.
Mylisz się. Nie ma chyba tutaj nikogo który by stwierdził, że w 2010 grali ładnie dla oka.

Awatar użytkownika
HELDER
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HELDER » 28 cze 2012, 7:55

hejeterzy znowu w natarciu.

najlepsza portugalia w historii z najlepszym terminatorem w historii stworzyla przez 120 minut z najslabsza hiszpania w ostatnim 6-leciu ..... JEDNĄ sytuacje bramkową-i to zagraną z kontry :boruta: :haha: :rotfl: JEDNĄ-UNO-AIN-ADIN-ŁAN :rotfl: :haha: :boruta:

caly turniej przebiegal w atmosferze RESPEKCT-szacunek do rywala, kto musial wylamac sie z tego kregu? oczywiscie zawodnik realu madryt , ale czy moglo byc inaczej?

hejeterzy znowu w natarciu.

zlota pilka dla messiego lalala!!

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2478

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 28 cze 2012, 7:58

caly turniej przebiegal w atmosferze RESPEKCT-szacunek do rywala, kto musial wylamac sie z tego kregu? oczywiscie zawodnik realu madryt , ale czy moglo byc inaczej?
Oczywiście Hejterzy w natarciu
:rotfl: :pijemy:

Awatar użytkownika
Luminos
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Luminos » 28 cze 2012, 8:04

Faktycznie. Hiszpania miała AZ DWIE sytuacje bramkowe.

Nie widziałem, żeby Pepe (raczej wiadomo o kogo chodzi :rotfl: ) grał aż tak strasznie agresywnie. Miał jedno wejście typowe dla niego (w Alonso), ale mimo wszystko tak źle jak na GD nie było. Ważne dla Portugalii, że świetnie czyścił swoją strefę.

A Messi niech coś zagra dobrego w reprezentacji, bo w Argentynie zazwyczaj wychodzą mu tylko towarzyskie.

Awatar użytkownika
HELDER
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HELDER » 28 cze 2012, 8:08

Luminos pisze:Faktycznie. Hiszpania miała AZ DWIE sytuacje bramkowe.
.
tyle ze nikt sie nie podnieca jaki tu super mecz rozegrala hiszpania. a slyszalem wczoraj wylacznie jakies ochy i achy nad portugalią. tyle ze do dzis niewiadomo nad czym wlasciwie spuszczal sie iwanski z dudkiem.
Luminos pisze:
A Messi niech coś zagra dobrego w reprezentacji, bo w Argentynie zazwyczaj wychodzą mu tylko towarzyskie.
kiedy ronaldo zagra cos dobrego w reprezentacji z silniejszym rywalem niz Czechy daj znac(w tym turnieju zagral z dwoma powaznymi ekipami: Niemcy i Espania. w obydwu nie brykal juz tak smialo jak wsrod jirackow..)

trzy: z weszlo
"W fazie pucharowej Hiszpanie w ostatnich trzech turniejach rozegrali dziewięć meczów (i trzy dogrywki) i w tym czasie NIKT nie strzelił im gola." BRUTALNE!!!
Ostatnio zmieniony 28 cze 2012, 8:12 przez HELDER, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Martin Pellegrino
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martin Pellegrino » 28 cze 2012, 8:11

HELDER pisze:zlota pilka dla messiego lalala!!
Nawet jeśli CR wyrzuciłby Hiszpanię z turnieju to złota piłka trafiłaby w ręce Messiego głosami trenerów i kapitanów reprezentacji Polski, Andory, San Marino, Wysp Owczych i innych tego typu potęg. Formuła Złotej Piłki wyczerpała się w 2010 roku, gdy Sneijder, który poprowadził Inter do historycznej potrójnej korony i reprezentację Holandii do wicemistrzostwa świata przegrał z mesjaszem futbolu.

Co do wczorajszego meczu to nie spodziewałem się niczego ponad to co zobaczyłem po Hiszpanach, jednak miałem nadzieję, że Portugalia złamie nudne tika-takanaccio. Dodatkowo powiem, że po raz pierwszy od nie pamiętam kiedy, mecz mnie tak wynudził, że w okolicy 70-80 minuty zasnąłem. Czasem ciekawsze mecze zdarzały się w polskiej ekstraklasie :lol:

Awatar użytkownika
HELDER
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HELDER » 28 cze 2012, 8:14

Martin Pellegrino pisze: Nawet jeśli CR wyrzuciłby Hiszpanię z turnieju to złota piłka trafiłaby w ręce Messiego głosami trenerów i kapitanów reprezentacji Polski, Andory, San Marino, Wysp Owczych i innych tego typu potęg. Formuła Złotej Piłki wyczerpała się w 2010 roku, gdy Sneijder, który poprowadził Inter do historycznej potrójnej korony i reprezentację Holandii do wicemistrzostwa świata przegrał z mesjaszem futbolu.
Urzekla mnie twoja historia, jedyne co moge ci podac to aspiryne gdy bedziesz walil glowa w stol. nic wiecej ci nie pomoge.

Awatar użytkownika
Martin Pellegrino
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martin Pellegrino » 28 cze 2012, 8:28

HELDER pisze:Urzekla mnie twoja historia, jedyne co moge ci podac to aspiryne gdy bedziesz walil glowa w stol. nic wiecej ci nie pomoge.
Chciałeś być śmieszny? Chciałeś zaimponować dziewczynie/chłopakowi? Jesteś kolejnym fanbojem czegoś więcej niż klub, który stara mi się coś wmówić. Włącz sobie zraszacze, to chyba taka wasza tradycja, co nie?

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 28 cze 2012, 8:45

Salas11 pisze:Myślę że znajdzie się kilku userów, dla których wczorajsze zwycięstwo Hiszpanii nad Portugalią jest bardziej zwycięstwem Barcelony nad Realem (chyba nie muszę pisać czemu?) Tak samo jak kibicowanie samej Hiszpanii może się okazać zwykłym kibicowaniem graczom Barcelony w niej grającym.
Jakim Realem? pfff NIe bede sie rozpisywal ze kadra Hiszpanii to mala Barcelona ktora od 4 lat nadaje ton tej druzynie. To jest fakt. Nawet kibice Realu sadzac po wielu wpisach i rozmowach pogodzili sie z taka prawda. Jednakze nie da sie z toba nie zgodzic ze wielu Polakow kibicuje Hiszpanii poprzez Barcelona co potwiedzaja polscy kibice na meczach Hiszpanii w koszulkach Barcy :lol:
Nawet jeśli CR wyrzuciłby Hiszpanię z turnieju to złota piłka trafiłaby w ręce Messiego głosami trenerów i kapitanów reprezentacji Polski, Andory, San Marino, Wysp Owczych i innych tego typu potęg. Formuła Złotej Piłki wyczerpała się w 2010 roku, gdy Sneijder, który poprowadził Inter do historycznej potrójnej korony i reprezentację Holandii do wicemistrzostwa świata przegrał z mesjaszem futbolu.
:lol: :lol: :lol: szkoda slow.
tyle ze nikt sie nie podnieca jaki tu super mecz rozegrala hiszpania. a slyszalem wczoraj wylacznie jakies ochy i achy nad portugalią. tyle ze do dzis niewiadomo nad czym wlasciwie spuszczal sie iwanski z dudkiem.
dokladnie. Wszyscy chca porazki Hiszapnii bo to synonim Barcy ew sukcesu. Warto poczytac wpisy typu dzis wszyscy jestesmy portugalczykami :lol: aby dojsc do wniosku jak wielka to druzyna. 3 final wielkiego turnieju .

stary rupieć
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: stary rupieć » 28 cze 2012, 8:47

Del Bosque nie kopiuje stylu Barcelony, on wymyślił swój własny w którym marnuje potencjał chyba wszystkich zawodników jakich ma do dyspozycji. Ciekawe co wymyśli na finał, skoro nie wypalił ani Torres, ani Negredo, może pora na Llorente?

Słabiutki mecz, poza okazją Iniesty brak klarownych sytuacji, ale nie może być inaczej jak się gra bez napatników.

Temat o Euro a tu jazda o Messim :lol2:

Awatar użytkownika
szefu91
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 65

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szefu91 » 28 cze 2012, 9:23

Temat o Euro a tu jazda o Messim :lol2:
Przecież wczoraj na stadionie można było usłyszeć "Messi, Messi". Wyraźnie był na stadionie :)
Bardzo podobała mi się ta ekstaza Iwańskiego, gdy Ronaldo przejmował piłkę na 40 metrze i był otoczony przez 3 hiszpańskich zawodników, po czym ją tracił w ciągu trzech sekund. Ale to było dobre.

Awatar użytkownika
Professor Chaos
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 202

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Professor Chaos » 28 cze 2012, 9:39

Mi się mecz podobał. Emocji przy karnych nigdy za wiele.
Jak Nani przegonił Alvesa byłem pewny, że ten potem nie strzeli. Takich rzeczy się nie robi, w takich chwilach najmniejsza rzecz może zdekoncentrować
To samo pomyślałem.

Prawie cały mecz zastanawiałem się co się dzieje z Hiszpanią. Wysoki pressing Portugalii strasznie skuteczny. W pomocy Xavi, Iniesta, Sergio + Xabi, a Ci nie mogą zdominować środka pola :shock:
Mam nadzieję, że Iniesta coś w końcu strzeli. Należy mu się bo to jeden z najlepszych graczy turnieju.
Nie rozumiem też pewnych zachowań na boisku. Silva kiedy powinien uderzać próbuje podawać do Iniesty. Cesc kiedy Iniesta wychodzi na 100% uderza zamiast podać. I gwóźdź programu Pedro, który potrafi i z lewej, i z prawej cuduje coś zamiast kropnąć w długi róg bramki Patricio.
La Roja obudziła się dopiero w dogrywce. Być może spowodowane było to zmęczeniem Portugalii.
Przechodząc do drugiej strony medalu Portugalia jak zawsze w swoim stylu. Mieli 4 super sytuacje w przewadze po błędach, w których dwa razy zamiast podać w drugą stroną, podaje na pałę do Ronaldo, który oczywiście nie strzela. Była też taka akcja po błędzie Hiszpanów, w której któryś z Portugalczyków zamiast szybko wypuścić piłkę na Naniego holuje ją kolejne 10m i po ptokach :lol:.

Negredo się zupełnie nie sprawdził. Szkoda. Ciekawe czy Torres dostanie swoją szansę w finale, czy jednak Cesc. Na Llorente w ogóle bym nie liczył.

Dzisiaj liczę na super mecz. Coś czuję, że Włosi zaskoczą. Może i dobrze. Choć preferuję w finale Niemców.

Awatar użytkownika
grzegorzfcb
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 174

Post Wyświetl pojedynczy post autor: grzegorzfcb » 28 cze 2012, 9:59

Rep. Hiszpanii jest przyzwyczajona do szybkiego ruchliwego, dobrego technicznie napastnika(napastników)
W 2008 mieli Torresa i Villę, w 2010 Villę, a teraz no Torresa, a raczej jego wątły cień.
Negredo nie miał prawa się sprawdzić, bo to inny typ gracza, miał przeciętny sezon, zagrał w rep. przed ME ledwie 7 razy.
Llorente to przynajmniej jest regularnie powoływany od ponad dwóch lat.

Xavi IMO nie wytrzymuje turnieju, niby jest w stanie grać, ale bez błysku. Zawodzi jednak bardziej Silva, ale on też od bodaj kwietnia już nie prezentuje takiej formy jak w poprzednim roku
Pozostaje świetna obrona, San Iker, Iniesta, twardy środek pola z Busim i Alonso, gra piłką, doświadczenie pewność siebie naprawdę długa ławka rezerwowych i robiący dobre zmiany Vincenty.

I brak presji, sami gracze hiszpańscy mówią, ze nie mają ciśnienia na wygranie EURO, np Xavi

btw Świetny mecz Alby wczoraj, niech Sandrusco wyciąga kasę i robimy w końcu fichado :P

Zablokowany

Wróć do „Piłka nożna na świecie”