FMy - Strona 706

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 493

Re: FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 15 lut 2013, 17:12

Każdego piłkarza ustawiam od początku gry. I jak potrzebuje to uczę go gry na nowej pozycji. Choć oczywiście minimalizuje ten wariant. Maksymalnie uczę 3-4 graczy. Wejście w taktykę z pewnością nie trwa sezon skoro większość z piłkarzy tych co mam gra w tym klubie już ponad sezon. To samo tyczy się aklimatyzacji. Rozumiem, że co rusz piszę mi, że Albiol ma problemy z komunikowaniem się bo on dopiero przyszedł. Choć o tak przerasta drugiego z obrońców o klasę. Podaniami gram domyślnymi(kiedyś w FMie w V lidze angielskiej chciałem zrobić Barcelonę i lekko to nie wyszło). Rozmowy motywujące. Wydawałoby się, że daje odpowiednie a i tak mam większość na czerwono.
Sammyy pisze:Trzeba wykorzystywać wolne strefy (np. przeciwnik gra 352, przez co zostawia praktycznie puste boki, to nakazać grać skrzydłami) itd.
Jedynie tego nie próbowałem.

Wg Mnie jak nie problem gry to problem w składzie(choć trudno sądzić skoro w Milanie miałem dobry, wynik z 3:1 na 3:4 czy mecz wcześniej 0:2 na 3:2 były dziwne) który mam za słaby. A na pewno nie na tyle dobry, aby zająć 6 miejsce(prognoza mediów).

e: Jak wytrzymam ten sezon to powinno pójść już lepiej. Mam masę graczy na wypożyczeniach, a na współwłasności takie perełki jak Asamoah, Isla, Handanović czy Candreva.

O dziwnych wynikach w tym FMie już się wiele naczytałem.

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 129

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 15 lut 2013, 17:56

Nie ma znaczenia, czy zawodnicy są w klubie długo. Jak ustawisz swoją taktykę to i i tak musi minąć sporo czasu zanim zaczną grać nią naprawdę dobrze. Z tego co zauważyłem, to taktyka najlepiej sprawuje się po sezonie gry jedną i tą samą. Co nie zmienia faktu, że minimalną zabawą suwakami i rozmowami motywacyjnymi można wszystko spieprzyć. Jeśli motywację masz na czerwono, to nic dziwnego, że wyniki są średnie czy słabe. Mi np. rzadko się już zdarza, by ktoś zareagował negatywnie, ale jeśli trafią się 3-4 tacy zawodnicy, to praktycznie jestem już przed meczem pogodzony z porażką. Tak samo jest z motywacją w przerwie, jeśli prowadzisz, ale zawodników zdekoncentrujesz to 3 na 5 takich spotkań zakończy się remisem, albo twoją porażką - chyba, że masz bardzo mocnych psychicznie zawodników. W tym FMie jak motywujesz na zielono, to nawet średnim klubem można rozjechać potęgę, ale z drugiej strony trzeba naprawdę poznać zespół, by zielona była większość składu. We wcześniejszych FMach to nie miało aż takiego znaczenia - przynajmniej moim zdaniem.

No i pamiętaj, by taktyki i poleceń nie zmieniać co mecz. Ja np. gram obecnie Romą (wklejałem parę screenów wyżej) i nawet jak drużyna była w dołku to nie szarżowałem tylko wprowadziłem kilka kosmetycznych poprawek (tak na dobrą sprawę, to nieco bardziej wyrównałem nastawienie zawodnikom plus zmieniłem tryb gry środkowym obrońcom) plus cisnąłem panowanie nad piłką i taktykę w treningu + ofensywne stałe fragmenty gry w przedmeczowych i wszystko z czasem zaczęło się zazębiać.

Tak jak pisał Bart, wyniki można osiągać dobre i tu się nic nie zmieniło w porównaniu do poprzednich wersji, potrzeba jedynie cierpliwości i chęci do popracowania nad taktykę (pewnych mankamentów nie wyłapie się oglądając mecz jedynie na kluczowych). Kiepski jest wprawdzie silnik meczowy, ale jak grasz na kluczowych to i tak większości tych błędów nie wyłapiesz - zresztą, to nie ma wpływu na wynik. Wyniki innych drużyn swoją drogą.

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 15 lut 2013, 18:14

Zmieniłem taktykę i zaczęli grać normalniej. Zmiana polegała na przeniesieniu DMa do CMa.
Sammyy pisze:No i pamiętaj, by taktyki i poleceń nie zmieniać co mecz.
Nie zmieniam jej praktycznie w ogóle. W FMach gra praktycznie tylko kilkoma(3 lub 4) taktykami.
Sammyy pisze:taktykę w treningu + ofensywne stałe fragmenty gry w przedmeczowych
Akurat jam ustawione defensywne SFG bo strasznie dużo bramek tracę po rogach. De facto ja zacznę grać Karą w 1 składzie to z nim się sytuacja się poprawi.
Sammyy pisze:ale jak grasz na kluczowych to i tak większości tych błędów nie wyłapiesz
Już zmieniłem na rozszerzone bo kluczowe to niewypał.
Sammyy pisze:Mi np. rzadko się już zdarza, by ktoś zareagował negatywnie
U mnie przeważnie też.
Sammyy pisze:W tym FMie jak motywujesz na zielono
:wink:

Z tego pamiętam z Romy też już wyleciałeś w jednym savie. I nauczyłeś się trochę na błędach z pierwszego save'a.

Jeszcze nie wiem kogo w tej grze ściągać, a to też ma znaczenie. Na razie biorę od razu gościa Wellington Nem(klauzula 2 x mniejsza niż wartość gracza), Kara i Albiola na wypożyczenie.
Ostatnio zmieniony 15 lut 2013, 18:15 przez Slim91, łącznie zmieniany 1 raz.

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 15 lut 2013, 18:14

Nigdy nie podobały mi się rozmowy motywacyjne, bo to często klikanie w ciemno, więc w poprzednim managerze miałem asystenta z atrybutem 'motywowanie' na 20 i to jemu kazałem w każdym meczu rozmawiać z zawodnikami - dawało to bardzo dobre rezultaty. W tym nowym jeszcze tego nie wypróbowałem, ale chyba warto spróbować.

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 129

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 15 lut 2013, 19:20

Mirek15 pisze:Z tego pamiętam z Romy też już wyleciałeś w jednym savie. I nauczyłeś się trochę na błędach z pierwszego save'a.
Nawet 2x razy, ale przy dobrych wynikach i dobrym stylu gry, dlatego mnie to zabolało. Jednak wcześniejsze doświadczenia miały niewielki wpływ na obecną grę, bo jednak styl prowadzenia zespołu mam praktycznie taki sam, obojętne kim gram. No i zacząłem grać Romą, rozegrałem na rozgrzewkę jeszcze po sezonie Newcastle, Bayerem, Atletico, Valencią i przez pół sezonu bawiłem się Anży - choć fakt, nie przykładając do tego zbyt wielkiej uwagi.
Diamen23 pisze:Nigdy nie podobały mi się rozmowy motywacyjne, bo to często klikanie w ciemno, więc w poprzednim managerze miałem asystenta z atrybutem 'motywowanie' na 20 i to jemu kazałem w każdym meczu rozmawiać z zawodnikami - dawało to bardzo dobre rezultaty. W tym nowym jeszcze tego nie wypróbowałem, ale chyba warto spróbować.
Styl (asertywny, agresywny etc.) większego znaczenia nie ma, a przynajmniej ja nie zauważyłem nic takiego. Pozostaje więc jedynie kwestia dobrania reszty pod zaistniałą sytuację. Ja korzystam zawsze z tych samych kilku schematów i jest okej.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 15 lut 2013, 19:26

Sammyy pisze:Tak jak pisał Bart, wyniki można osiągać dobre i tu się nic nie zmieniło w porównaniu do poprzednich wersji
Ja np ściągnąłem sobie jakąś taktykę z netu, która wg wielu kosiła, a po I meczu (4gole straciłem już w pierwszych 20 min) wywaliłem ją, bo się nie dało grać czymś takim. Każdy że kosa, że super, a wg mnie szit. Po prostu tutaj zespół uczy się taktyki od podstaw, dlatego np nie każesz mu grać a`la Barca jak nie masz w kadrze nikogo kto ustawianie się i grę z I piłki ma poniżej 10. Wiele osób robi tak, że dobiera taktykę, a potem płacz bo nie ma kim grać. Ja w Crewe zrobiłem tak, że dobrałem taktykę pod zespół, a teraz po prostu jeśli twierdzę, że jakaś pozycja jest słaba, to szukam na nią zawodnika lepszego. Np miałem dwóch bocznych bardziej ofensywnie usposobionych i dwóch typowych bocznych destruktorów. No i Ci ofensywnie usposobieni kompletnie nie dawali sobie rady przy mojej grze obronnej. A Ci dwaj wyrobnicy, drwale, notowali bardzo dobre mecze.

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 93

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 15 lut 2013, 19:35

A ja muszę Wam powiedzieć, że gra mi się co raz bardziej podoba. Akcje po których w pierwszym sezonie straciłem z 80% bramek teraz już praktycznie nie przynoszą efektu, nie dostrzegam żadnych rażących błędów silnika. Nawet Ben Arfa jakoś oduczył się walić z dystansu i szuka lepiej ustawionych partnerów. Czasami tylko mam naprawdę dużego pecha, ale tak przecież w footballu bywa.

Jestem w finale pucharu Ligi, gram ciągle w Pucharze Anglii, w 1/8 LM zmierzę się ze Śląskiem, tylko w lidze coś trochę słabo. Jestem na 7 pozycji i do czwartego miejsca już sporo tracę. Ale może dlatego, ze teraz miałem serię naprawdę ciężkich meczów, a teraz liczę na 5 zwycięstw z rzędu, bo gram z rywalami z dolnej części tabeli.

Awatar użytkownika
Rossi
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 43

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rossi » 15 lut 2013, 20:10

Dyma ktoś jeszcze w FM 2007 ? :D

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 16 lut 2013, 15:01

Jak to jest z tym oryginalnym FeMem. Na ilu komputerach go można zainstalować :?: Bo brat chce oraz kolega, a wiem, że jest jakiś limit więc muszę uważać z hojnością.

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 16 lut 2013, 17:48

Zimowe okienko w Anglii i po sprzedaży Olssona do Spurs za 10 mln funtów zacząłem rozglądać się za wzmocnieniami. I co się okazało? Że ta gra jest świetna :D W poprzednich managerach każdy scoutował ilu popadnie grajków i jak tylko ktoś wyglądał ciekawiej zostawał kupowany za grosze. Tutaj jednak kluby zdają sobie bardzo dobrze sprawę z tego, że mają perełki. Ilość grajków w rezerwach wycenianych na kilkaset tysięcy funtów, a których nie mogę kupić nawet za dwudziestokrotność tej ceny jest wielka :) Zależało mi na kupnie Radosevicia, który jest wyceniany na 600 tys. i dopiero 7 mln zadowoliła Chorwatów (niestety nie dostał pozwolenia).
Podoba mi się to bardzo, bo to kolejny krok do urzeczywistnienia tej gry. Zespół trzeba budować na zadaniowcach i rzemieślnikach, którzy do perfekcji opanowali na taktykę, zamiast na talentach ze stron, które zawsze odpalają.

A co do mojego okienka to zdecydowałem się wykupić, szalejącego u mnie na wypożyczeniu, Libora Kozaka. Lubię tego gościa :bicz:

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 16 lut 2013, 18:07

Diamen23 pisze:zamiast na talentach ze stron, które zawsze odpalają.
Nie wiem o której stronie mówisz, ale te z cmrev.com są wg mnie słabe.

Mi się natomiast podoba coś innego. Na liście transferowej znajdują się ciekawe nazwiska.

Co do mojej kariery. Zacząłem osiągać bardziej normalne wyniki, ale np. taki Milan jest w strefie spadkowej, mam już listopad.

Jak często używacie rozmów motywujących :?: Bo czytałem kiedyś, że w tych poprzednich FMach jak stosuje się ciągle praktycznie te same rozmowy motywujące to one przestają działać na piłkarzy.

Ponawiam pytanie ponieważ jest dla mnie ważne.
Mirek15 pisze:Jak to jest z tym oryginalnym FeMem. Na ilu komputerach go można zainstalować :?: Bo brat chce oraz kolega, a wiem, że jest jakiś limit więc muszę uważać z hojnością.

Awatar użytkownika
Snipp_
Bianconeri
Reputacja: 3

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Snipp_ » 16 lut 2013, 18:29

Jak sprzedałeś Olssona za 10 baniek to coś zrobiłeś nie tak. Mi Liverpool dawał 15 po pierwszym sezonie i odrzucałem bo był kluczowy w mojej taktyce i nie dałbym rady go zastąpić. Pierwszy sezon w Prremier League zakończyłem na 4 miejscu, głównie właśnie dzięki Olssonowi i ekspozji talentów Ademilsona, Wellingtona Nema i Wallace'a. Potem po Martina zgłosił się Milan oferując 18 milionów, podbiłem do 25 bo za tyle bym puścił ale Rossoneri nie chcieli tyle zapłacić. Dostałem zresztą 40 mln na transfery dzięki awansowi do Ligi Mistrzów (ograłem Austrię Wiedeń). Pożegnałem się ze starszymi piłkarzami - Robinson, Dunn, Murphy, Gamst. Sprzedałem pozyskanego za darmo rok wcześniej Weissa do Valencii za 10 milionów. Zgodzili się przyjść do mnie wystawieni na życzenie Strootman za 23 miliony, Kirchoff za 18 i Mandzukic za 14. Głównie na raty. Oprócz nich z wolnego transferu Keisuke Honda, Paul Pogba i Christian Benitez. Zainwestowałem też w młodzież i z Southampton które spadło do Championship przyszli Luke Shaw i James Ward-Prowse. Mam szeroki skład, na każdą pozycję mam pewniaka, piłkarza do rywalizacji i na większość pozycji młody talent. Mieszczę się w budżecie płacowym, obawiam się trochę o zadłużenie klubu po ostatnich nabytkach, ale dzięki kasie z LM nie powinno być większego problemu - zdążyłem już zremisować w Monachium z Bayernem i ograć u siebie Olimpiakos, Zenitu się strasznie nie boję więc może uda się wyjść z grupy co oznacza spory zastrzyk gotówki i wzrost renomy klubu. Jeśli chodzi o ligę to celuję w TOP 3. Może w końcu uda mi się ograć Man U, City i Chelsea.

Gra mi się bardzo przyjemnie, głównie dlatego że ewidentnie trafiłem z zakupem młodych Brazylijczyków w pierwszym sezonie.

EDIT
Jeśli chodzi o talenty to najlepsza według mnie jest ta lista: http://www.truefootballmanager.com/2012 ... s-and.html

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 16 lut 2013, 19:00

to skąd miałeś kasę na Ademilsona, Nema i Wallace'a? Ja próbowałem wypchnąć wielu zawodników żeby zarobić, ale bez skutku. Goodwillie fajnie się prezentował na wypożyczeniu, ale nikt nie chce dać za niego marnych dwóch milionów, Besta też nie mogę opchnąć, za resztę dużo nie dostanę.
Co do Olssona to kwestia taktyki, u mnie Givet spisuje się bez zarzutu na lewej obronie, a bocznym obrońcom każę głównie bronić. Zresztą Szwed na początku sezonu połamał się pierwszy raz, potem wrócił pograł trochę, a potem znów się połamał i uznałem że kasa się przyda, bo jedynie jechałem na półśrodkach - masa wypożyczonych piłkarzy.

Awatar użytkownika
Snipp_
Bianconeri
Reputacja: 3

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Snipp_ » 16 lut 2013, 19:25

Na samym początku zrobiłem czystki - pozbyłem się prawie wszystkich Portugalczyków, Marcusa Olssona, Formici co znacznie poprawiło stan budżetu płacowego, z którego przesunąłem środki do budżetu transferowego. Miałem postawić na młodzież co też zrobiłem nabywając Brazylijczyków. Całą kwotę zapłaciłem od razu tylko za Nema, bodajże klauzula 4,1 mln euro. Ademilsona, Wallace'a i defensywnego pomocnika Simao kupiłem za podobne kwoty na 4-letnie raty, więc zostało mi jeszcze trochę kasy, bo kupując na raty ubywa z budżetu jedynie za rok obecny. Za resztę kupiłem Darwina Quintero bo świetnie mi grał w Championship w FM12. Klub trochę się zadłużył, ale się opłaciło bo wyniki przyszły od razu.

Awatar użytkownika
Gall
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 8
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Gall » 16 lut 2013, 19:36

Tez mam przyjemnosc przywracac chwale Blackburn. Odniose sie tylko do zastanego zasobu pilkarskiego w Blackburn. Grant Hanley - super obronca na lata, Lowe w 3 sezonie wywalczyl miejsce box to boxa w pierwszej jedenastce. Planuje jeszcze paru mlodych newgenow wprowadzic. Z nabytkow to Phillips prawy pomocnik Szkot. Szkoda mi Pedersena prawdziwy symbol Blackcurn, jeszcze go wprowadzam ale mlody Niemiec Klaus prawdopodobnie w ciagu kilku miseicy go wygryzie ze skladu. Opylilem Rochine za 12 mln Ł do LFC. Zamiast niego nabylem Dybale, ktory powoli sie rozwija, z lawki wchodzi mlody napstnik Kamerunczyk Olinga. Przez przypadek pozbylem sie Formici, i na wysunietym rozgrywajacym ustawiam Tibora Cice Chorwata, albo Lazaro Austriaka. Do obrony zakupilem Capuano - super obronca, reprezentant Wloch za niska cene. Na lewa obrone Magnasco z u21 Wloch. Teraz rozgladam sie nad nastepca juz wiekowego Robinsona :P W ataku oczywiscie Rhodes nie ma innej opcji.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”