FC Barcelona (zbiorczy) (cz.2) - Strona 711

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.
ODPOWIEDZODP

Co wygra w przyszłym sezonie Barcelona?

1. Mistrzostwo
7
23%
2. Mistrzostwo i CdR
2
7%
3. Ligę Mistrzów
0
Brak głosów
4. CdR
2
7%
5. Mistrzostwo i Ligę Mistrzów
4
13%
6. Puchar Gampera, czyli nic :)
15
50%
Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 10 lip 2008, 14:16

Michał przecież my też puszczamy Sose, Breno :wink: Micho, Lucio itd mają ponad 23 lata i nie musimy ich puścić na ten turniej.

Jesli chodzi o sprawę Diego, Rafinhi to coś tutaj kluby kombinują. Barcelona też mówiła, że nie chce puścić Messiego, a muszą. Tak samo pewnie Schalke i Werder, pogadać sobie mogą, ale i tak na koniec będą musieli puścić tam swoich graczy.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 176

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 10 lip 2008, 14:19

rkoeman pisze:naprawde myslisz ze taki klub jak barcelona nie poradzilby sobie z zatrzymaniem pilkarza w klubie jezeli tak uznali?
Myśle, że spokojnie by sobie poradziła, ale to jest też kwestia stosunków między piłkarzem a klubem. Może Messi postawił sprawę na ostrzu noża, a Barcelona, nie chcąc zadzierać z jednym ze swoich najlepszych piłkarzy i największych nadziei klubu, postanowiła go puścić (i podeprzeć się przy okazji jakimś przepisem FIFA, co do którego nadal mam wątpliwości :P ).

ps. dałes link, to teraz ja puszczę Ci inny (po angielsku, hiszpańskiego nie znam :P ):
http://uk.eurosport.yahoo.com/09072008/ ... rules.html
"should make available" a "must make available" to jednak spora różnica :wink:
Może to w takim razie doprecyzują w najbliższych dniach.

Awatar użytkownika
rkoeman
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rkoeman » 10 lip 2008, 14:28

mysle ze prezydent argentynskiej federacji pilkarskiej zna przepisy fifa. szczegolnie ze cytowala jest rowniez oficjalna strona barcelony

atletico tez musi puscic aguero a jak wiadomo nie bardzo im sie to oplaca

ps - messi ma klauzule odejscie w wysokosci 150 milionow euro i kontrakt do 2012 roku wiec moze sobie stawiac sprawe na ostrzu noza, moze stawac na glowie oraz na rekach a i tak jakby klub mogl mu zakazac wyjazdu na IO to musialby zostac w klubie

niestety ma ponizej 23 lat
Clubs are not obligated to release players over the age of 23 - of which three are allowed per nation under Olympics rules - for the tournament.

However, FIFA principles state clubs should make available any player aged 23 or under who is called up to their country's Olympic squad.

A FIFA statement said: "The release of players younger than 23 for the Olympic Football Tournament since 1992 has always been accepted by all clubs. For Beijing 2008, the same principle shall apply."
czego tu nie rozumiesz? :P

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 10 lip 2008, 14:31

rkoeman pisze:czego tu nie rozumiesz? :P
Zajrzyj do słownika i zobacz co znaczy słowo "should". A potem porównaj sobie z "obligated" czy wspomnianym przez mnie "must".

Zresztą chyba sami stwierdzili, że nie jest to takie oczywiste, skoro FIFA ma wydać oficjalne oświadczenie (czy to wiążąca interpretacja? :P ) w tej sprawie (w celu "clarify the regulations" :wink: ).

Awatar użytkownika
grzegorzfcb
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 174

Post Wyświetl pojedynczy post autor: grzegorzfcb » 10 lip 2008, 14:39

oficjalne oświadczenie to chyba oficjalna interpretacja przepisu. z tego cytatu wynika, że panował zwyczaj puszczania młodych pilkarzy na olimpiadę a FIFA to usankcjonowała i teraz to jest nakaz

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 10 lip 2008, 14:44

Jeszcze jeden link (i kończę temat, bo to zaraz się o olimpiadzie zrobi, a nie o Barcelonie :) ):
http://www.shanghaidaily.com/sp/article ... 6252_0.htm

W artykule jest mowa o tym, że ten "przepis" teraz to "FIFA advice" (czyli sugestia raczej niż nakaz), nazywają to tez jako "informal rule". Jak widać, ta nieformalna zasada/sugestia była do tej pory sankcjonowana przez kluby bez sprzeciwu i dopiero w tym roku zaczęła się histeria :P Także FIFA ma zamiar to uporządkować i przekształcić w obowiązujący przepis :wink:

Awatar użytkownika
rkoeman
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rkoeman » 10 lip 2008, 14:59

a w tym co podalem ja jest napisane ze to obowiazek i mowi o tym prezydent argentynskiej federacji pilkarskiej. do tego jak mowilem pisala o tym oficjalna strona barcelony. a nie szanghajdaily...

w hiszpanii jest o tym mowa od dluzszego czasu i codziennie pojawiaja sie artykuly na ten temat

dlatego schalke i werder sie zdziwia

slowo 'should' oznacza 'powinien' wiec dalej nie wiem czego nie rozumiesz. jest to warunek. mysle ze mylisz z 'should' oznaczajacym przypuszczenie ale w tym co zacytowalem nie widze zadnego przypuszczenia a jedynie warunek - powinny puscic graczy

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 10 lip 2008, 15:11

rkoeman pisze:slowo 'should' oznacza 'powinien' wiec dalej nie wiem czego nie rozumiesz. jest to warunek. mysle ze mylisz z 'should' oznaczajacym przypuszczenie ale w tym co zacytowalem nie widze zadnego przypuszczenia a jedynie warunek - powinny puscic graczy
OK, widze, że musze się aż do tego posunąć:

MUST : obligation is imposed by the speaker. The speaker has authority over the one that is spoken to and he/she exercises his/her power.
Must is also preferred to refer to ourselves (I must go now) and to express a strong advice or invitation (That's a picture you really must see).

HAVE TO: obligation springs from circumstances or external rules. Something has to be done, whether the speaker likes it or not.

SHOULD is used to give advice. No obligation here, rather a recommendation from the speaker

Mam podkreślić - NO OBLIGATION, RATHER A RECOMMENDATION ???

A ten "Szanghaj Daily" to po prostu kolejny link, który wpadł mi w ręce, nie żebym to czytywał :lol:

Poczekajmy zresztą na FIFĘ - może do końca tygodnia pojawi się ta oficjalna interpretacja, która skończy nasze (i nie tylko nasze) wątpliwości i dyskusje.

Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 10 lip 2008, 21:24

Zrezygnowalo az 8 czlonkow zarzadu :shock: najbardziej dziwia mnie nazwiska Ingly i Soriano (moze dlatego, bo najwiecej mi mowia). Obydwaj panowie to byly prawe rece Laporty, a teraz nagle odchodza. Ten szelmowski usmieszek naszego prezydenta , to jednak tylko przykrywka do jego charakteru. Ale...odnieslismy ogromne sukcesy za jego kadencji i zgadzam sie ze Stoichkovem-komu sie nie podoba,niech odchodzi...

Awatar użytkownika
rkoeman
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rkoeman » 10 lip 2008, 21:47

jaki usmieszek? chodzi ci o zdjecie z zebrania zarzadu? zostalo zrobione 3 lata temu

Awatar użytkownika
krzychu212
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: krzychu212 » 10 lip 2008, 21:53

W sumie to ciekawe kogo teraz Laporta znajdzie na miejsce np Soriano, który wykonał ogromną pracę, jeśli chodzi o zmniejszenie długów Barcelony. Szkoda, że tak to się kończy ale chłopaki stwierdzili że ktoś musi ponieść odpowiedzialność, a że Joan nie chciałto sami odeszli. Mam nadzieje że to nie przeszkodzi w dalszych transferach.

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 10 lip 2008, 21:59

jestem w szoku takim zachowaniem zarzadu. postapili honorowo ale z drugiej strony powinni trwac przy prezydencie.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 10 lip 2008, 22:41

Moim zdaniem postąpili chu.jowo a nie honorowo.

Zgadzam się z tym, że jeżeli komuś się nie podoba to klasyczne fuera, ale nie w tym momencie. Można było dokończyć kompletowanie nowego zespołu i odejść wraz z rozpoczęciem sezonu kiedy to roboty będzie delikatnie mówiąc mniej. Przecież jeżeli kierowali się dobrem klubu to tak właśnie powinno być. W tym momencie mi to wygląda raczej na opuszczanie tonącego okrętu. Psów nie będę na nich wieszać, ale nieco się zawiodłem. Wątpię również, aby Soriano czy Ingla (oni mogą kandydować na prezydenta w najbliższych wyborach) zyskali na popularności taką zagrywką.

Na tym jednak nie koniec. Laporta oddał niejako decyzję o swojej przyszłości w ręce zgromadzenia ogólnego. We wrześniu albo nieco później odbędzie się kolejne głosowanie, które ostatecznie zdecyduje czy Joan pozostanie prezydentem klubu. Uważam, że to dobra opcja. Przynajmniej budowa zespołu przebiegnie bez zakłóceń (pomijając fakt przedwczesnego odejścia kilku ważnych postaci).

Tyle na gorąco. Muszę ochłonąć i przeanalizować to wszystko bo jest o czym myśleć...

http://www.blaugrana.pl/index.php?goto=news&news=23473
http://www.blaugrana.pl/index.php?goto=news&news=23476

Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 10 lip 2008, 23:22

jaki usmieszek?
ktory ma na co dzien

Awatar użytkownika
rkoeman
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rkoeman » 11 lip 2008, 0:06

a ma miec skwaszona mine jak milosciwie nam panujacy kaczynski?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”