Lech Poznań (zbiorczy) - Strona 74

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

Kto wg Ciebie był największym wzmocnieniem Lecha w letnim okienku transferowym:

Sławomir Peszko
5
7%
Manuel Arboleda
9
12%
Tomasz Bandrowski
2
3%
Robert Lewandowski
33
45%
Ivan Turina
2
3%
Semir Stilić
22
30%
Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Re: Lech Poznań (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 23 gru 2009, 17:26

Co najwyżej będzie Amica Samsung Poznań, jeśli Samsung uprze się przy włączeniu nazwy firmy do nazwy klubu.
Ciekaw jestem, jaki kapitał zakładowy został Amice po tej sprzedaży.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 02 sty 2010, 13:34

Polskie media jak zawsze nie zawiodły, spodziewalem sie, że po ostatniej kompromitacji na temat Lecha, w której dowiedzieli się, ze Lech jest blisko sciagniecia Smolarka podobno od zaufanej osoby z klubu :lol: - dadza sobie spokoj. Jednak sprawa Rengifo chyba doprowadzi do tego, ze o Lechu bedzie naprawde mało w kazdym sportowym dodatku. Ile się można tak strasznie szmacić. Co by nie umniejszać i tak dobremu klubowi jak na polskie warunki to Omonia nie jest ani Werderem, ani Szachtarem, ani Werderem ani CSKA czy Zenitem. Podobno z Werderem był dogadany, ale na koniec jego złotousty menadzer doszedł do wniosku, że pieniadze oferowane sa za niskie. :P
Szkoda zawodnika, bo mimo, ze zawsze podkresalem, że nie pasuje do ekipy Lecha, a jego braki techniczne czy tempo gry zabija czesto akcje Kolejorza, to potrafil strzelac te kilka bramek i był lepszy w tym od Mikołajczaka czy chrapka. Liga polska nie potrafi promować zawodnikow, ale czy ktoś z Cypru po sukcesach Famagusty czy Nikozji sie tam wypromowal.
Mam tylko nadzieje, że w jego miejsce zostanie ktoś sprowadzony, ktory bedzie uzupelnieniem Lewandowskiego, a takze kims kto bedzie potrafil strzelać kluczowe bramki. W Polsce takich zawodnikow oczywiscie nie ma, wiec zwiekszy sie zapewne liczba obcokrajowców. Na całe szczęscie.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 02 sty 2010, 13:42

Dla Rengifo to i tak zapewne pod każdym względem krok do przodu, więc trudno się dziwić, że odchodzi.
A Smolarkiem w swoim czasie było zainteresowane pół Polski, tylko wymagania finansowe jakoś nie te. ;)

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 02 sty 2010, 14:54

Wilmore pisze:Dla Rengifo to i tak zapewne pod każdym względem krok do przodu, więc trudno się dziwić, że odchodzi.
Jakoś ostatnio nie pamietam, żeby ktoś z Cypru odchodził chociazby do średniaka Bundesligi, a juz napewno nie do La Liga, gdzie chce grać Rengifo. Kasy za duzo takze nie nastuka w porównaniu do tego co proponowano mu w Lechu i na co sie zgodził w lecie.
Wilmore pisze:A Smolarkiem w swoim czasie było zainteresowane pół Polski, tylko wymagania finansowe jakoś nie te.
Moze i się ktoś interesował, ale nie Lech. Dlatego, smieszna i zenujaca była wiadomość, ze Lech jest bliski sciagniecia do Poznania Ebiego. Wystarczyło, ze Pogo powiedział, że Lech jest bliski sciagneicia reprezentanta Polski, a prasa dzieki zaufanym ludziom z klubu dowiedziała sie, ze bedzie nim własnie Smolarek. Jesli gran a lewej obronie i jest łysy to pewnie byla prawda.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 02 sty 2010, 15:00

Nie wiem, jak wygląda finansowo jego kontrakt, stąd moje "zapewne". Bo że sportowo zyska - to oczywiste.
Liga cypryjska dopiero w ostatnich latach wykonała tygrysi skok do przodu, stąd na razie jeszcze nikogo nie wypromowała, ale jestem dziwnie spokojny, że niedługo zacznie wysyłać na zachód dużo więcej dobrych piłkarzy od polskiej ekstraklasy. Poza tym to rynek dalece bardziej specyficzny od polskiego, stąd też zainteresowanie zachodnich klubów inne - bo jak tu ściągać na zachód Kosowskiego czy innego Żewłakowa z powrotem na zachód, skoro oni są za słabi nań, ale za dobrzy na Polskę? Ta liga w ogóle produkuje mniej dobrych zawodników od polskiej, na to potrzeba czasu, ale jest od niej zdecydowanie lepsza - co widać po wynikach ligi, czy po fakcie, że Kosowski - gwiazda w Wiśle - stał się na Cyprze średniakiem, jednym z wielu.

Awatar użytkownika
Senior Tigr
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Senior Tigr » 02 sty 2010, 15:55

Nie wiem jak tam Werder, ale z tym że był nim zainteresowany CSKA to wielka ściema. Moskiewski klub nie kupuje zawodników starszych niż 23 lata (w przypadkach zawodników które od razu mogą wskoczyć do podstawowej jedenastki - 25 lat).

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 02 sty 2010, 16:05

Wilmore pisze:czy po fakcie, że Kosowski - gwiazda w Wiśle - stał się na Cyprze średniakiem, jednym z wielu.
Nie wiem czy to jest fakt.... To co widzialem w LM, to gdy gral w spotkaniach jakos nie byl sredniakiemn w swoim zespole ale robil jednak roznice, wiec pewnie jest tym samym co w Wisle gdy wrocil z Wloch.... Zreszta on jest coraz starszy
A czy ogolnie liga cypryjska jest lepsza :think: pewnie jest ale napewno przejscie jakiegos zawodnika nie jest krokiem w przod. Liga cypryjska rozwija sie dzieki temu, ze ludzie po "przejsciach" czy juz pod koneic kariery chca sie odbudowac, pograc - niezaprzeczalnym faktem jest tutaj sytuacja ekonomiczna cypryjskich zespolow, jak i KLIMAT, bo kazdy wolalby pracowac w takich warunkach gdy zza oknem sloneczko, mila pogoda i w ogole radosniej :!:
Tak czy owak ida tam tacy gracze pokroju Savio,..... Agali, Delron Buckley, Dellas, Pastzazoglu, Agogo - ktory zrezygnowal z Zamalku dla cypru a gral w Championship rowneiz. Ogolnie duzo graczy z poziwazaniami z Budnesliga czy ogolnie Niemcami jak trenerzy czy Serbia - byli wielcy wazni gracze wielkich klubow greckich ..... pozniej mlodzi mimo wsyztsko maja sie od kogo uczyc
Ale Cypr idzie ta droga ze sciaga w wiekszosci juz graczy dorobionych, na mile uwienczenie dziela jakim byla ich kariere wiec nie promuja az tylu graczy

Awatar użytkownika
MENDEZ
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 28

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MENDEZ » 14 sty 2010, 22:09

Mamy styczeń wiec dobra pora dla budowlańców to nie jest. Dobrze, że na stadionie Lecha przynajmniej coś się dzieje i "ości" są regularnie dostawiane :wink:
Na tej stronie: http://www.europoznan2012.pl/stadion/stadion_galeria
Są dwa nowe filmy (od góry), polecam szczególnie ten drugi.

http://budowa.maroonpoint.com/ fotki oddają moc tego stadionu :twisted:

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 15 sty 2010, 18:38

Lech dzisiaj wypożyczył Handzicia do jakiegos klubu z jego ojczyzny. Bardzo mnie ten fakt zaintrygował, bo z niego jak i z Golika zrobiono kozłow ofiarnych sytuacji do jakiej doprowadził Smuda wiosna'09 i kompromitacji w wykonaniu zielińskiego jesienią'09. Moglem poprzeć zachowanie klubu wzgledem Rengifo, bo ten zawodnik naprawde wszystko olał i głupota szerzona przez jego menadzera musiala zostać zatamowana. Jednak te dwa przypadki sa inne, jak mozna mowić o niewypale w przypadku Handzicia, ktory grał chyba 5 minut w spotkaniu ligowym, jak tu trener moze oceniac jego przydatność. Trener, ktory poo 10 czy 15 minutach sciagnał do Poznania Jana [k****] Zapotoke wychwalajac go strasznie. Gosciu ile grał tyle partoli, masakrował gre Lecha tak samo jak Dima Injac, wypromowany na lidera Lecha przez trenera.
Podobnie ma sie sytuacja z Golikiem, widziec widziałem go raz w wiekszym wymiarze czasowym z Jaga gdzie zostal zmieniony chyba przy 0-2 dla gospodarzy, a mimo wszystko nie gral wcale gorzej od Injaca, a nawet wg. mnie lepiej by pasował do Bandrowskiego i Stilicia, bo posiada lepsza technike i kazde przyjecie nie konczy sie usmiechem obserwatorów jak w przypadku Injaca. Jednak trzeba było znalesc winowajce, bo jak nim mogl być trener, ktory pozytywnie ocenił przydatność w walce o mistrzostwo postaci typu Chrapek, Mikolajczak, Zapotoka. poprostu nie mogl.
Szkoda chlopaków, bo i mlodzi sa i w swoich krajach mieli bardzo dobra opinie, a w Lechu nie dostali zadnej szansy, zadnej. patrzac na innych i ich przydatnosc powinni dostac prawdziwą szanse.
Troche to śmieszne, ale dzisiaj Zieliński chciał sprowadzić do Lecha goscia, ktory kiedyś mu sie podobał na treningu w Polonnii, juz pisałem odnosnie Dimy, ze ciekawi mnie kto robi dobrze drugiej osobie Injac czy Jacek, tego nie wiem, ale fakt, ze trener chce wziasc do druzyny napastnika, ktory strzela raz na 10 spotkan nie wymaga komentarza.
Na całe szczescie i Kadzinski i Pogo wytrzezwieli po Sylwestrze i nie pozwoli na repley z lata i danie swobody Jacusiowi.

Lech nikogo nie traci i nikogo nie straci w zimie i to cieszy, mam nadzieje, ze ten białorusin to naprawde jest zawodnik, ktory bedzie potrafil dobrze wspolgrac z Stiliciem. Nie widze innego rozwiazania jak wystawianie ich obu, patrzac, ze napastnika nowego nie widać. Takie rozwiaznie było logiczne juz jesienia, ale Jacek wolał dawac do składu dwoch defensywnych pomocników i jeszcze stilicia, ktory miał takze sporo walczyć, efekty było widać.
Jacek do lata pewnie sie uchowa, choć jesli LEch naprawde wróci do Poznania to tego juz nie jestem taki pewien, to juz nie wies Jacku, a tylko z taka publika dajesz rade. Bardziej ciekawi mnie lato i gość, ktory przejmnie Lecha.

Awatar użytkownika
MENDEZ
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MENDEZ » 15 sty 2010, 18:51

Jarzinho pisze:Lech dzisiaj wypożyczył Handzicia
I bardzo dobrze. Ja mam tu zupełnie inny pogląd na tą sytuację niż ty. Za Smudy wydawało się, że może jest to dobry piłkarz, nie było pewności jakie ma umiejętności. Natomiast pół roku mamy już Zielińskiego i on dał szanse każdemu. Handzic z Golikiem dostali taką szanse od początku sezonu, w sparingach, Super Pucharze. I powiem ci tyle, że z tego co oglądałem Handzica na żywo to jest to drewno! Dobrze, że go wypożyczają może się oddrewni. Z Golikiem podobnie. Z nich nie zrobiono za Zielińskiego kozłów ofiarnych, są zwyczajnie słabi!

Zapatoka podobnie nic nie pokazał. Ale on niech jeszcze przepracuje z klubem okres przygotowawczy (jak Golik i Handzic) i wtedy zobaczy sie czy z niego cos bedzie.
Jarzinho pisze:0-2 dla gospodarzy
A jak się zakończyło? Zmiana dała imuls, drużyna zaczęła grać lepiej. Żeby winic trenera za zmianie przy wyniku 0:2 by wygrać 3:2 to trzeba mieć coś nie tak...

Co do środka pomocy i Injaca. Dima grał bo odszedł Muraś a nikogo na środek nie sprowadzono. Środek pomocy to największa obok ataku bolączka trenera. Krivets jest tym zawodnikiem, który powinien poprowadzić środkiem pola.
Natomiast co do Jacka Zielińskiego. Tez nie jestem jego zwolennikiem i chętnie bym widział na pozycji trenera kogos bardziej z jajem ale nie ma teraz co gdybać.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 15 sty 2010, 19:05

Z nich nie zrobiono za Zielińskiego kozłów ofiarnych, są zwyczajnie słabi!
Wiesz, to byli reprezentanci młodzieżowi swoich krajów. Handzic jest obecnym. O ile on jest młody i może z niego być wielkie zero, o tyle Golik, by grać w młodzieżówce Chorwacji, musiał coś sobą reprezentować. Śmiem twierdzić, że jej poziom jest wyższy, niż obecnego Lecha, więc tu się pojawia pytanie, co się z nim stało.
Warsztat treningowy Zielińskiego znam na tyle, by uważać, że problem jest po stronie Golika, nie trenera.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 15 sty 2010, 19:53

MENDEZ pisze:I bardzo dobrze. Ja mam tu zupełnie inny pogląd na tą sytuację niż ty. Za Smudy wydawało się, że może jest to dobry piłkarz, nie było pewności jakie ma umiejętności. Natomiast pół roku mamy już Zielińskiego i on dał szanse każdemu. Handzic z Golikiem dostali taką szanse od początku sezonu, w sparingach, Super Pucharze. I powiem ci tyle, że z tego co oglądałem Handzica na żywo to jest to drewno! Dobrze, że go wypożyczają może się oddrewni. Z Golikiem podobnie. Z nich nie zrobiono za Zielińskiego kozłów ofiarnych, są zwyczajnie słabi!
Ile minut mniej niż Zapotoka w jednym spotkaniu. Handzić w SPP wygladał nieźle, pozniej 5 minut w koncowce i na tej podstawie go oceniłes, bo po czym innym. W ME dobrze wygladał jesli mozna to wziasc za jakis punkt odniesienia. Golik mial kontuzje z tego co pamietam w okresie przygotowawczym, wiec nie wiem gdzie go trener widzial i jak ty oceniles jego przydatność, skoro nie grał. Napisz mi o jakich tych okazjach do pokazania sie piszesz.
MENDEZ pisze:A jak się zakończyło? Zmiana dała imuls, drużyna zaczęła grać lepiej. Żeby winic trenera za zmianie przy wyniku 0:2 by wygrać 3:2 to trzeba mieć coś nie tak...
Jaka w tym była wina Golika. Zadna. to jego wina, ze trener wystawia obok siebie dwoch defensywny pomocników, ktorzy z kreowaniem nie maja cni wspolnego. Zmiana na Mikolajczaka coś dała, kompletnie nic, bo Tomek nic totalnie nie pokazał. Plusem było to, ze przynajmniej było o jednego mniej w środku dzieki czemu pilke dostawał Stilic. To była ta szansa. :roll:

Awatar użytkownika
MENDEZ
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MENDEZ » 15 sty 2010, 21:16

Jarzinho pisze:Handzić w SPP wygladał nieźle
Byłem w Lubinie i mi pozostał po nim obraz kolesia, który nie wiedział co zrobić z piłką.
Jarzinho pisze:na tej podstawie go oceniłes, bo po czym innym
No chociaż by po treningach, rozgrzewce przed meczami. Nie podoba mi się jego styl poruszania, się, koordynacja. Przypomina wielkoluda bez głowy. Po prostu jakoś mi nie podchodził, choć nastawiałem się optymistycznie. Natomiast obaj trenerzy nie widzieli go w składzie i oni wiedzą najlepiej jaka jest jego forma. Obaj postawili na nim krzyżyk. Do tego w meczach ME grał bardzo słabo.
Jarzinho pisze:Jaka w tym była wina Golika. Zadna
No cóż jako element 11-stki nie potrafił zapanować w środku boiska. Został zdjęty i jak się okazało Lech zaczął grać lepiej. To się liczy. Po za tym trener MUSIAŁ zareagować. By kogoś włożyć, ktos musi zejsc. Zszedł jeden DM i wszedł napastnik.

Obaj byli w Lechu spory czas i w sparingach, Golik w tym sezonie grał ok 120 minut i w sumie nic nie pokazał a do tego mamy mecze w ME itd. Przecież o przydatności zawodnika nie decyduje tylko mecz ale przede wszystkim treningi, bo aby wyjść w pierwszej 11-stce trzeba się pokazać.
Ja rozumiem, że Handzić był dobry w FM (bo sam grałem :P ) ale w realu nie dał rady. Nie oznacza to, że jest już na 100% przekreślony. Wraca do swojego otoczenia aby wrócić (?) do formy (?) i się odbudować. To bardzo dobre rozwiązanie zarządu.

Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 53

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 15 sty 2010, 21:22

Zieliński za każdym razem robi jeden i ten sam błąd. Drużynę która z Peszkiem, Stilicem i Lewandowskim ma bardzo duży potencjał w ataku ustawia dość defensywnie z dwoma destruktorami. Dla mnie to chore i tyle. Zimą liczę na jeszcze jeden transfer a mianowicie nastnika. Szybkiego z dobrą techniką taki który uzupełniałby Roberta i jak dodać do tego Kriveca to może w końcu coś ruszyłoby w tej ofensywie wiosną.

? Lewandowski
Wilki Stilic Krivec Peszko

Tak to powinno wyglądać ewentualnie jak nie uda się sprowadzić napastnika to za środkowymi pomocnikami mógłby grać Injac który w destrukcji nie jest taki najgorszy ...

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 15 sty 2010, 21:45

Wilki Stilic Krivec Peszko

Tak to powinno wyglądać ewentualnie jak nie uda się sprowadzić napastnika to za środkowymi pomocnikami mógłby grać Injac który w destrukcji nie jest taki najgorszy ...
A w środku pola Lech ma taką autostradę, że nawet Arka czy inna Cracovia robi akcję za akcją.
To dopiero byłby błąd ze strony Zielińskiego - taki Injac jest zespołowi potrzebny, trzeba pamiętać, że na każdego Zidane'a musi pracować jeden Makelele.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”