---> Rap <--- - Strona 74

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
kulekfcb
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kulekfcb » 05 sty 2008, 15:02

Gość Anonimowy pisze:wszytskich na płycie to wolę nie słuchać juz pozostałych Laughing

słusznie :wink:

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 08 sty 2008, 20:19

Myslalem ze mnie juz plyta Sokola i Pona nie zaskoczy a tu niespodzianka. Kolejny remix ty razem z ....Tdfem. Chyba zlamali schematy i chyba nowa droga w hh staje sie wreszcie realna

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 702

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 12 sty 2008, 10:11

Elo, słyszał ktoś Moleste& West Side Crew, Dla społeczeństwa? Ogólnie WSC to straszna bieda, ale technicznie daja rade co zreszta można usłyszeć. To juz chyba taki drugi projekt Molesty, kiedy cos podobnego chyba ze Schizma nagrywali, poza tym w piosence "Wiem Że można Się Zmusić Do Snu" wykorzystali fragment Hlaskover Rock Analogsów.

tu ta piosenka do odsłuchania -Dla społeczeństwa
http://www.myspace.com/waysidecrewpl

Awatar użytkownika
kulekfcb
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kulekfcb » 12 sty 2008, 10:14

i Vienio kiedyś nagrał z Cool Kids of Death, tylko nie wiem czy to można jakoś połączyć, z tymi zespołami co napisałeś :)

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 12 sty 2008, 10:18

No fakt, tez był taki manewr, choc to to juz troche inna bajka. Gdzieś tam kiedys czytałem, ze Vienio i Pele, w młodosći to dosć duzo HC przyjmowali, wiec pewnie stad te wszystkie projekty.

Awatar użytkownika
kulekfcb
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kulekfcb » 12 sty 2008, 10:28

to raz, a dwa, to Włodi kiedyś na perkusji grał :D Ogólnie to Moleściaki często
mówili, że w młodości słuchali własnie cięzszych klimatów.

Awatar użytkownika
baziu
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: baziu » 12 sty 2008, 11:43

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 12 sty 2008, 13:41

:peace:

Całkiem dobrze im ta współpraca z Molesta wyszła. Ten kawałek jest najlepszy na całym ich profilu na myspace bo reszta to słabizna i jeszcze ten wokal [']. Ciekawych ten Way Side Crew ma znajomych "Good Charlotte" :lol: choć wokalnie do siebie pasują. Ogólnie dawno myspace nie przeglądałem i profil Anti Dreada to chyba jakiś żart "pop punk" i różowy kolor czyli "o so chozi"?
kulekfcb pisze:i Vienio kiedyś nagrał z Cool Kids of Death
Ten numer też dobry był, piosenka nazywała się "Hardkor" i był w charakterystycznym dla Cool Kids of Death stylu tekstowym i muzycznym Vienio dobrze się do tego dopasował. Co do współpracy Molesty z takimi klimatami to kiedyś oglądałem program na TVP Kultura albo TVP 3 ze wspólnym występem Molesty (Vienia i Pele) i jakiegoś punk'owej ekipy całkiem dobrze to wypadło.

Ogólnie wolę żeby nasz Rap mieszał się z takimi klimatami niż z elektoniczno-syntetycznym badziewiem zalatującym plastikiem jak na ostatnich płytach Pezeta czy Sokoła i Pono.

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 12 sty 2008, 13:58

franz pisze:Ogólnie dawno myspace nie przeglądałem i profil Anti Dreada to chyba jakiś żart "pop punk" i różowy kolor czyli "o so chozi"?
Okładka ostatniej płyty tez jest różowa, wiec kolor profilu nie powinien dziwić. Co do pop punka, to jako gatunek, dzieki pewnej grupie zespołow nabrał zdecydowanie pejoratywnego znaczenia. A przecież masa zespołów, w tym tych zupełnie klasycznych jak Undertones czy Ramones swoimi prostymi i chwytliwymi melodjami pod pop moga podpadać. Oczywiście nie nazlezy zapomniac o drugim członie- punk, które gwarantuje nam odpowiedni poziom energii, pierdolniecia i innych ciekawych doznań. A tak w ogóle to nie temat o tym.

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 13 sty 2008, 0:11

franz pisze:Ogólnie wolę żeby nasz Rap mieszał się z takimi klimatami niż z elektoniczno-syntetycznym badziewiem zalatującym plastikiem jak na ostatnich płytach Pezeta czy Sokoła i Pono.

A mnie odpowiadają obydwie opcje. Co do płyty Pezeta, to masakra. Dawno nie słyszałem tak zajebiaszczego krążka.

Teraz słucham Sokoła. Jak do tej pory najbardziej podoba mi się kawałek "Nie lekceważ Nas", "Bierzemy sprawy w swoje ręce" (najlepszy kawałek), "Uderz w Puchar" i "w Aucie".
Piotr pisze:Nie interesuje sie ostatnimi czasy hip hopem ale jesli sokol nagrywa juz kawalki z Miśkiem Koterskim to na te plyte nie wydalbym ani zlotowki.
:arrow:
kulekfcb pisze:ale ten kawałek jest zajebistym pomysłem i jednym z najlepszych jak nie najlepszym na plycie.

Jak dla mnie ten kawałek jest kompromitacją.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 13 sty 2008, 1:36

Berele Lewartow jak Ramoens zaczynali w 1974 to muzycy pop-punkowi nie byli jeszcze nawet plemnikami a klęska zwana pop-punkiem miała dopiero nadejść. Co do prostych i chwytliwych melodii to jest to po prostu nie odłączna cecha punk rocka a nie pop-punkowe zboczenie. Anti Dread mi jednak do pop-punk nie pasuje no może ta ostatnia płyta ale tylko odrobinkę ale już „14 seksistowskich piosenek” na pewno nie. Ja pop-punk utożsamiam z takimi kupami jak "Good Charlotte", „Blink 147” czy jak się to nazywa albo „Green Day”, Anti Dread do tego towarzystwa zdecydowanie nie pasuje. Fakt to nie temat.

A wracając do meritum to:

http://s006.wyslijto.pl/?file_id=95560957994481472992

Tu macie ten kawałek CKOD i Vienia

Jak dla mnie muzyka z tego utworu bardziej mi podchodzi niz "technowo -plastikowe" bity z najnowszych płyt Pezeta i Sokoła z Pono. Ale to już kwestia gustu i tego, że lubie gitarowe a nie elektroniczne klimaty.
guru pisze:Co do płyty Pezeta, to masakra
Zgadzam się masakra ale jak dla mnie w perioratywnym znaczeniu tego słowa.

Awatar użytkownika
kulekfcb
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kulekfcb » 13 sty 2008, 9:57

guru pisze:kulekfcb napisał:
ale ten kawałek jest zajebistym pomysłem i jednym z najlepszych jak nie najlepszym na plycie.

Jak dla mnie ten kawałek jest kompromitacją.
jest inny niż wszystkie i chyba był zamiar, żeby właśnie taki był. Tu chodziło o pewien rodzaj zachowania i ukazanie go w fajny sposób.

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 13 sty 2008, 10:05

Ale co do tego wszystkiego ma Good Charlotte, naprawde, pisałem juz, ze nie ma sensu patrzec na jakis gatunek przez pryzmat jakiś kilku samozwańczych kapel. I mysle,ze jesli AntiDreadowi to nie przeszkadza i Undertonsom czy Ramoenesom tez nie przeszkadza, to ciebie tez za bardzo nie powinno to kłuć w oczy. Zreszta odwiedz sobie profile tych kapel plus np. Buzzcocksów i im pochdne typu Queers i zobacz co sobie wpisali w prolfiu.
Nie mówiąc, ze to i tak zupełnie podrzedny temat jak jakis zespoł sie określił.

Moofasa
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Moofasa » 15 sty 2008, 21:37

A ja mam sprawę trochę z innej beczki, ale do tematu pasuje :P
Otóż chciałbym sobie poucinać kawałki piosenek i ustawić an dzwonki i szukam piosenek (polski rap jak i zagraniczny) w których byłyby jakieś fajne skrecze (nie wiem jak to sie pisze :wink: ) Ja na razie doszedłem do wniosku że fajne bity ma Gangstarr z fenomenalnym DJ'em Premierem w składzie :D
Ale poza samymi bitami chciałbym 'coś' ze słowami, coś w stylu Tede w kawałku "Mordo ty moja" kiedy nie ma bitu i słowa są acapella .
Możecie mi pomóc, doradzić jakie kawałki mają fajne bity w sam raz na nie za długi dzwonek, albo jakiś kawałek gdzie raperzy też rapują acapella (nie koniecznie musi być z sensem to o czym rymują :lol: ).
A może sami macie jakieś ciekawe dzwonki :?:

Awatar użytkownika
kulekfcb
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kulekfcb » 15 sty 2008, 22:51

po pierwsze scratch :D

jeśli słyszałes miztape vol 3 Decksa, to tam pierwsza piosenka jest mniej więcej taka, że jest beatbox, scratche oraz słowa, sporo znajomych to swego czasu miało w swoich telefonach :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”