FMy - Strona 734

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6623

Re: FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 31 mar 2014, 21:49

Przeglądając sobie w zeszłym tygodniu z nudów internety niechcący wpadłem na cmrev i wpadłem. Nie grałem w FM z rok czasu i mnie trafiło, więc prędko zamówiłem najnowszą wersję. Dzisiaj przyszła.

Szybki download polskich niższych lig, logopacki i inne pierdoły, można grać. Wchodzę w taktykę. Mój ostatni FM to wersja 2012, a tam były jeszcze suwaki. Teraz patrzę, kreator niby ten sam, ale zamiast tych suwaków jakieś opcje do wyboru, na dodatek te które się wykluczają są usuwane (a przecież w starszych wersjach gra środkiem i szerokie pole gry to był jeden z najlepszych pomysłów). Asystent sam wybiera nam najlepsze role dla danych piłkarzy, normalnie bajka. W treningu też żadnych suwaków, albo taktyka, albo defensywa, albo inny aspekt - czyste minimum.

No to jadę ze swoją ulubioną taksą 4-3-3, szybkie, bezpośrednie kontry, cofnięta linia obrony, dwóch defensywnych pomocników, pressing i ścisłe krycie - system, który działał u mnie zawsze i wszędzie. Uwielbiałem patrzeć, jak rywal bezradnie gra piłką w szerz bo przez moje zasieki ni cholery nie da się przycisnąć po czym jeden z moich wilków odbiera mu piłkę i rura do napadziora, dwa podania i piłka w siatce.

A tu dupa, ustawienia te same co zawsze, a ja się patrzę a posiadanie piłki 70% (przy mentalności kontratak), rywal prostopadłym podaniem wchodzi jak w masło w moich obrońców, którzy ustawiają się na 40 metrze, dramat. Aż z początku sprawdziłem którzy to moi bo nie mogłem uwierzyć.

Gra w obronie w tej grze jest dramatyczna. Co z tego, że strzelam najwięcej bramek w lidze jak co mecz tracę ich 2, czasem 3. Bilans bramkowy 70-50. Ja nienawidzę tracić bramek. Drugą sprawą jest fakt, że gram falami. Cztery, pięć meczów totalna miazga z przeciwnika, wyniki po 5-2, 4-1 żeby w następnych trzech nie zdobyć punktu. Pierwszy sezon zakończyłem na czwartym miejscu notując w końcówce trzy porażki z rzędu, które pozbawiły mnie awansu. Bramkarze tragiczni, popełniają kiksy, źle wychodzą do dośrodkowań. Stałe fragmenty gry zabójcze. I te przeklęte podania za obrońców, przecież to śmieszne. Nie mam w ogóle pomysłu jak to naprawić. Tłumaczę to sobie tym, że to II liga zachodnia, a więc poziom marny.

Wkurzam się niesamowicie, ale i tak straciłem przy tej grze cały dzień :mrgreen:

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8395

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 01 kwie 2014, 12:43

No, ja w 3. sezonie moim Evertonem dopiero rozegrałem dobrą kampanię w obronie, najpierw 50 i 46 goli wdupionych w lidze, potem już znacznie lepiej, bo 25 (z najlepszą zarazem ofensywą, dobry efekt). A i tak druga część sezonu znacznie pod tym względem gorsza, po 1 stycznia, po 20 kolejkach miałem ledwie 7 straconych goli, w żadnym ligowym nie wdupiłem więcej niż jednego, potem meczów z czystym kontem jak na lekarstwo. Ale rzeczywiście do tego dążyłem, rozwijając moich utalentowanych defensorów i za kluczową sprawę stawiając posiadanie dwóch DMów, żeby zabezpieczali umiejętnie tyły (i grywałem z dwoma przecinakami, choć częściej, w łatwiejszych meczach grałem rozgrywającym i DMem w środku, co dawało kontrolę nad meczem), a Fells i Tiote to w tej grze porządne chłopaki, co dają solidność :)

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 02 kwie 2014, 20:04

Nienawidzę tej gry. Jest w niej tyle absurdów, że nie wiem od czego zacząć. Próbowałem poradzić sobie jakoś z tymi debilnymi podaniami za linię obrony - zawęziłem grę, usunąłem skrzydłowych, gram praktycznie samymi środkowymi, od DM po napastników - maksymalnie wąsko. Działało średnio, ale jakoś działało. Podobnie jak w pierwszym sezonie awans przegrałem w końcówce, a właściwie w ostatniej kolejce, przed którą będąc liderem nie wygrałem ostatniego meczu u siebie i spadłem na czwarte miejsce. Taki był ścisk. Ale byłem dobrej myśli, bo się piłkarze przyzwyczaili do taktyki (trwa to dużo dłużej niż w FM 12).

Pierwszy mecz sezonu, wyjazd, patrzę, rywal ma najszersze boisko. Myślę sobie, że to niedobrze. Jakie było moje zdziwienie jak odkryłem, że każdy kolejny rywal ma takie same boisko! Każdy zespół ustawił sobie najszersze boisko tylko dlatego, że ja grałem środkiem. Głupota totalna. Żebym jeszcze te gole tracił po wrzutkach, to bym zrozumiał. Ale tracę dwa razy więcej goli po pchaniu się środkiem rywala niż wcześniej. Parodia.

Da się w to wygrywać, bo koniec końców jestem liderem na półmetku, ale w ogóle nie podoba mi się styl mojej drużyny. Rozumiem, jakby moje ustawienia nie działały czy były głupie - ale moich poleceń piłkarze wcale nie wykonują. To jest głupie, bo ja wolę grać mniej efektownie, ale grać tak jak ja chcę.

Jedynym plusem jest fakt, że nie widzę żadnej różnicy jak gram zawodnikami doświadczonymi i, jak na ligę, dobrymi, niż jak gram szesnastolatkami ze szkółki. To bardzo ułatwia sprawę, bo transferów nie zrobiłem żadnych, a drużyna utrzymuje poziom. Zobaczymy jak będzie ligę wyżej, bo trzeci raz już raczej tego nie zepsuję :mrgreen:

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 05 kwie 2014, 10:49

Po wieeelu miesiacach oczekiwania, dokladnie za 6 dni, 11 kwietnia, wychodzi Football Manager Classic na PS Vita. Musze przyznac, ze mam co do niego ogromne oczekiwania, bo wlasciwie tylko dla tej gry kupilem konsolke Sony.

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 129

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 10 kwie 2014, 18:01

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 11 kwie 2014, 13:00

Chłopaki, jak ustawiacie graczy pod defensywne rzuty rożne? Bo mnie szał strzela już jak tracę tych goli kilka w każdym meczu. Dziewczyna się mnie boi, normalnie życie mi się wali...

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 129

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 11 kwie 2014, 13:06

Dwóch najwyższych - kryj wysokiego
Trzeci najwyższy - przy krótkim słupku (często wybija piłki grane na wbiegającego na krótki słupek)
Kolejnych trzech - kryj niskich
+ po jednym na długim słupku, na skraju i krótkim kryciu

Jeden z przodu.

Awatar użytkownika
Arwin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 83

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Arwin » 16 kwie 2014, 17:11

Obrazek

Oczekiwane było 19, udało się zając 6, i gdyby nie fatalna seria pięciu porażek z rzędu w lidze to myślę, że spokojnie czwarte miejsce było w moim zasięgu. W Capital Cup doszedłem do półfinału, w FA Cup w finale przegrałem z Chelsea. Nie kupowałem nikogo i nikogo nie sprzedawałem, bo straszna tu bida panuje. Najlepsi zawodnicy u mnie to Kim Bo-Kyung i Wolf Eikrem.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 16 kwie 2014, 17:53

No te serie porażek sam przeżywam, najgorzej, że zazwyczaj przychodzą w najważniejszych momentach sezonu. Już ze dwa razy mnie taka seria dopadła jak walczyłem o awans i dupa zbita była.

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 93

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 16 kwie 2014, 17:59

A mnie to uproszczenie taktyki w FM 14 strasznie wkurza i nie mogę się do niego przekonać. Wydaje mi się, że piłkarze kompletnie nie stosują się do poleceń. Kiedyś jak się ustawiło szerokość gry, to było widać efekt, a teraz każę obrońcom zawężać pole gry, a boczni biegają przy samych liniach....
Zaczynałem już kilka razy, Interem, Liverpoolem, HSV, Sociedad, ale chwilę pograłem i miałem dość.

Teraz chyba wezmę się poważniej za tę grę.
Zacząłem WIGAN:
Na początek sprowadziłem: Mitroglou, Fabiańskiego, Krychowiaka i Glika. Niestety bardzo ciężko kogokolwiek się z tego składu pozbyć i nie mogłem już wzmocnić lewego boku obrony.
Objąłem też od początku reprezentację Polski, bo chcę pojechać do Brazylii :P

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 16 kwie 2014, 18:22

BarcaQzYN pisze:Wydaje mi się, że piłkarze kompletnie nie stosują się do poleceń. Kiedyś jak się ustawiło szerokość gry, to było widać efekt, a teraz każę obrońcom zawężać pole gry, a boczni biegają przy samych liniach....
Z tym to się już pogodziłem. Również tęsknię za suwakami, ludzie na nie narzekali, ale one działały. W którymś z wcześniejszych FM tego kreatora można było wyłączyć, tutaj już nie ma takich możliwości.

Dobrze, że chociaż kulki zostawili.

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 93

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 16 kwie 2014, 18:30

No jeszcze w poprzedniej edycji można było konwertować na klasyczną, ale i w tej nowej wersji taktyki były jakieś suwaki mimo poleceń. Teraz jest tragedia. Piłkarze w ogóle się mnie nie słuchają :/

Awatar użytkownika
piotrcies
Reputacja: 8395

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 16 kwie 2014, 19:14

Nie słuchają się Was, bo takie z Was managiery. Ja w sumie w tej edycji zrobiłem jedną karierę, która potrwała 3 sezony i od kilku tygodni nie grałem, ale jak już grałem, to w 3 lata Everton był postrachem ligi, a chłopaki patrzyły we mnie jak w obrazek. Tak mnie szanowali, ale to kwestia charyzmy. Dodam, że wygrywały chłopaki super, super mecze wygrywały, a morale miałem w pewnym momencie (na półmetku 3. sezonu, 1 stycznia) fenomenalne, każdy znakomite, nikt niższe. A słuchali się, że hej.

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 248

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 25 kwie 2014, 1:31

Witam

Chciałem sobie wrócić do swojej kariery z FM2010,lecz save się coś popsuł i niestety nie widzi mi tabel ligowych(zmieniałem Windowsa,zmieniłem też rozdzielczość)...
Poczytałem,poszperałem

http://www.cmrev.com/forum/odpowiedzi/b ... tml?page=1
http://forumcm.net/index.php/topic/3366 ... tki/page-5

No i zabrałem się do roboty najpierw próbowałem pobrać patch,a potem skórkę i niestety albo linki wygasły albo pliki na hotfile mam poblokowane(brak DNS itd) to samo jest ze skórkami i nawet nie mam możliwości jak sprawdzić-uratować save...

Jeśli ktoś z Was wie,że może to być ta przyczyna to będę wdzięczny jeśli ktoś ściągnie i ew. te pliki mi udostępni(skórka może być dowolna lecz najlepiej aby była czarna :P)

Panowie FM-owcy proszę o pomoc :pray:

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 26 kwie 2014, 8:29

Spróbuj na innych stronach ściągnąć skórkę np. tu:

http://www.centrumfm.org/grafika-22,Skiny,FM_2010.html

Mój największy sukces do tej pory:

Obrazek

A kilka dni później: