FC Barcelona (zbiorczy) (cz.2) - Strona 735

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.
ODPOWIEDZODP

Co wygra w przyszłym sezonie Barcelona?

1. Mistrzostwo
7
23%
2. Mistrzostwo i CdR
2
7%
3. Ligę Mistrzów
0
Brak głosów
4. CdR
2
7%
5. Mistrzostwo i Ligę Mistrzów
4
13%
6. Puchar Gampera, czyli nic :)
15
50%
Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 08 sie 2008, 0:07

Popatrzcie na to z drugiej strony. Tak to prawda, że Messi po raz kolejny nie przepracuje okresu przygotowawczego jak należy i istnieje ryzyko, że ktoś go połamie na IO ale nie jest wcale powiedziane, że coś takiego nie trafiłoby mu się w czasie jakiegoś sparingu, patrz przykład Sneijdera. Kto wie czy Barca nie wynegocjowała lepszego rozwiązania niż ściągnięcie Messiego z IO bo z tego co czytałem repra ma go zwolnić z gier towarzyskich do końca sezonu + jeśli weźmiemy pod uwagę czarny scenariusz z kontuzją na IO to Barcelona też wynegocjowała dobre rozwiązanie. IMO to dobry układ dla klubu i piłkarza. Jeszcze niezadowolony zacząłby wam pokazywać jakieś fochy i negatywnie wpływałby na atmosferę.

Skoro już zacząłem pisać w temacie o Barcelonie to napiszę cokolwiek o swojej wizycie 2 tygodnie temu w stolicy Katalonii. Pewnie nikogo to nie interesuje ale co mi tam :)

Muszę przyznać, że samo Nou Camp mnie nieco zawiodło bo spodziewałem się jednak czegoś większego po tym co widziałem w TV. Stadion owszem duży ale moja wyobraźnia liczyła, że będzie toto większe. Muzeum klubu robi wrażenie. Ma swój specyficzny styl, dużo jest odniesień do zamierzchłej przeszłości. Te wszystkie puchary i repliki, szczególnie za zdobycie LM robią wrażenie. Fajnie oddzielnie wyeksponowano puchar za 2006 rok i obok postawiono monitor z fragmentami meczu z Arsenalem. Jedyną rzucającą się w oczy gablotą indywidualną była gablota Stoitchkova. Zdziwiło mnie to trochę bo spodziewałem się jeszcze kilku innych znanych piłkarzy ze swoją częścią muzeum. Miłe są również, mniejsze co prawda ale równie ciekawe gabloty związane z innymi sportami: piłką ręczną, koszykówką a nawet hokejem. Szczególnie spodobała mi się koszulka z nr 33 Pippena i jego olbrzymi but poniżej :)
Dwupiętrowy sklep Barcy też robi wrażenie i praktycznie można tam stracić więcej niż w kasynie. Jest dosłownie wszystko z Barceloną. Aż się zdziwiłem się, że nie znalazłem kondomów z podobizną Puyola (Swoją drogą, nie zdawałem sobie sprawy, że Puyol to najpopularniejsze katalońskie nazwisko, które podobno zdecydowanie bije popularnością naszego Kowalskiego.) Swoją drogą nowa koszulka Barcelony bez nazwiska w oficjalnym sklepie kosztuje 68 euro. Te z nazwiskami są nieco droższe. Wszędzie oczywiście plakaty i bilboardy, na których aktualnie dominuje nie wiem czemu Krkic. Może kibice Barcy to wytłumaczą?

Nie infrastruktura ani obiekt ale klimat robią jednak największe wrażenie. Faktycznie, dla każdego Katalończyka piłkarz Barcelony to bohater narodowy, półbóg i w ogóle ktoś jak dla nas Małysz w okresie najwiekszych triumfów. I to nie tylko Messi czy Iniesta ale każdy piłkarz Blaugrany. Prawdziwy kult. Rzuca się w oczy, że nawet 80 letnie babcie, które nie mają bladego pojęcia o piłce potrafią jednym tchem wyrecytować pierwszy skład Barcelony. Z tego co opowiadał pewien Katalończyk Gran Derbi to już w ogóle szał nie z tej planety. Całe miasto, niezależnie od jakichkolwiek podziałów rasowych, kulturowych i religijnych tym żyje a szef, który dzień przed meczem i w dniu meczu nie da dnia wolnego jest uważany za poj***a i odszczepieńca. Rzuca się jednak w oczy, że nawet jesli Barca przegrywa 0:3 u siebie z Realem to nie dochodzi do żadnych burd czy zamieszek z przyjezdnymi. Na stadiony chodzą całe rodziny i taki mecz niezależnie od wyniku to prawdziwe święto , którego się nie hańbi w żaden sposób. W przypadku zwycięstwa zabawa na Rambli i innych ulicach Barcelony trwa do samego rana czyli dwie godziny dłużej niż zwykle ;) Historia Barcelony i to, że zwycięstwa drużyny piłkarskiej nad Realem były najważniejszym przejawem buntu Katalończyków zawsze ceniących własną autonomię wobec reżimu Franco jest pewnie wszystkim doskonale znana ale ciekawym jest to, że po smierci generała-dyktatora w 1975 w zasadzie nic się w tej materii nie zmieniło i tu mimo przyjaznej atmosfery nadal toczy się pewna emocjonalna wojna.

Z piłkarzy miałem okazję "spotkać" jedynie Xaviego. W zasadzie to widziałem tylko jak podjechał swoim czarnym Porsche i wysiadł z niego a dookoła już szalała banda fanów. Na mecz z Bocą niestety już nie udało się załapać. Ale pewnie obejrzę go w TV. Uff, to się rozpisałem. Wrażenia w każdym razie bardzo pozytywne. Jeśli nie byłbym kibicem MU, jeśli nie byłbym kibicem bardzo przywiązanym do swojego klubu to po takiej wycieczce ciężko nie zostać kibicem Barcelony a przydomek "Duma Katalonii" chyba najlepiej jak tylko można określa ten zespół. Sorry za przynudzanie ;)

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 08 sie 2008, 0:49

Morrow pisze:istnieje ryzyko, że ktoś go połamie na IO ale nie jest wcale powiedziane, że coś takiego nie trafiłoby mu się w czasie jakiegoś sparingu, patrz przykład Sneijdera.
Oczywiście, ale co innego kiedy Twój pracownik zrobi sobie krzywdę u Ciebie w firmie a co innego kiedy zrobi to robiąc chwilowo coś dla kogoś innego.
Morrow pisze:Kto wie czy Barca nie wynegocjowała lepszego rozwiązania niż ściągnięcie Messiego z IO bo z tego co czytałem repra ma go zwolnić z gier towarzyskich do końca sezonu + jeśli weźmiemy pod uwagę czarny scenariusz z kontuzją na IO to Barcelona też wynegocjowała dobre rozwiązanie. IMO to dobry układ dla klubu i piłkarza. Jeszcze niezadowolony zacząłby wam pokazywać jakieś fochy i negatywnie wpływałby na atmosferę.
Ja również uważam, że ostateczny układ jest dobry o czym wspomniałem już wcześniej. Pisząc o powrocie Leo miałem na myśli to, że sam zawodnik po prostu wróci do klubu bez potrzeby użycia 'perswazji' ze strony klubu zwłaszcza, że orzeczenie Trybunału było sam wiesz jakie.

Z tym zwalnianiem ze spotkań towarzyskich to nie znam szczegółów, ale rzeczywiście taka umowa podobno jest. W razie kontuzji natomiast klub ma otrzymać jakieś pieniądze czy coś takiego, ale również nie wiem dokładnie jak to wygląda. Obstawiałbym coś w rodzaju: "Jeżeli Leo urwie sobie nogę i nie będzie mógł grać przez 3 miesiące to będziecie musieli pokryć koszty jego leczenia oraz pensji przez ten okres".
Morrow pisze:Wszędzie oczywiście plakaty i bilboardy, na których aktualnie dominuje nie wiem czemu Krkic. Może kibice Barcy to wytłumaczą?
Bojan jest lansowany (słusznie zresztą) na przyszłą, wielką gwiazdę. Messi już jest wielkim piłkarzem i jemu reklama potrzebna nie jest natomiast Bojan to dzieciak, który osiągał nieprawdopodobne wyniki na wszystkich niższych szczeblach Barcelony i wszyscy mają nadzieję, że w niedalekiej przyszłości będzie kimś naprawdę wielkim. Ma być dla Barcelony kimś takim jak Raul dla Realu.

Dzięki za relację. Mi tam zawsze przyjemnie się czyta takie rzeczy tak więc nie krępuj się w razie czego :wink:

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 08 sie 2008, 21:15

Te mecze towarzyskie bez Messiego to jest jakis tam sukces. Wiadomo było, ze Messiego nie bedzie chciala szciagnac i trzeba było cos z tego jednak wyciagnac, a wszystko bylo po stronie Blaugrany. Gdyby wyrok zapdl 3 tygonie temu w zyciu Messi na IO by nie zagrał. Oby tylko za rok znowu nie wylecieli z jakims turniejem, bo Messi bedzie jak Ronaldinho, wszedzie eksploatowany na maksa a pozniej 2 lata meczarni.

Cos tam ciagle spekuluje sie o Silvie, raz blizej Barcy, drugi raz podpisuje nowy kontrakt z Valencia. Przydalby sie, bo b. dobrze wyglada jego wspolpraca z Xavim i Iniesta. Przy braku zakupu kogos na lewa strone, trafi tam pewnie Iniesta i wtedy do gry w środku zostaje 4 zawodnikow, czyli tylko jeden rezerwowy. Mozna zaliczyć i Eidura, ale to i tak malo.

Awatar użytkownika
Tobik33
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tobik33 » 09 sie 2008, 16:28

Mam takie pytanie wiecie czy będziemy mogli podziwiać piłkarzy Wisły na Camp Nou w jakiejkolwiek polskiej TV ? Bo mnie straszne głosy dochodzą że być może będzie taka sieczka jak niegdyś z Realem :|

Awatar użytkownika
Marcin87
Niereformowalny :/

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marcin87 » 09 sie 2008, 16:31

Zapewne żadna polska PUBLICZNA stacja tego nie puści.Przecież teraz królują Igrzyska :lol: hhee

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 09 sie 2008, 16:42

Wylosowanie Wisly mialo nie tylko pozytyw ze wzgledu na klase rywala, ale i to, ze chyba TVP ma wykupione spotkania polskich druzyn w europejskich pucharach. Jesli nie to zapewne to zrobia, wiec spokojnie bedzie mozna poogladać Barce z komentarzem Szpaka(chyba ze nie wroci z IO).

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 09 sie 2008, 16:55

Póki co nigdzie nie ma informacji o transmisji w TVP, ale przypuszczam, że jednak będzie. Igrzyska to ważna sprawa, ale potyczki Wisły Kraków z Barceloną o grę w Lidze Mistrzów chyba zupełnie nie zlekceważą.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 09 sie 2008, 17:01

Trudno sobie wyobrazić, żeby olali Wisła - Barca bo Olimpiada zupełnie z meczem nie będzie kolidowała. Igrzyska lecą od 3 w nocy do około 17 a mecz odbędzie się zapewne około 20-21.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 09 sie 2008, 17:01

Mecz jest o 22:00 dopiero :]

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 09 sie 2008, 17:08

Ok, mój błąd ale to dalej nie koliduje z Olimpiadą chyba, że na Camp Nou nawali oświetlenie jak na meczu Polska - Kazachstan i mecz będzie trwał do 2 w nocy w co bardzo wątpię ;) Jakoś nie wyobrażam sobie żeby telewizja publiczna zrezygnowała z możliwości wyemitowania Barca - Wisła

Awatar użytkownika
Tobik33
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tobik33 » 09 sie 2008, 17:28

"Ewentualny mecz w Krakowie na pewno pokaże TVP. - Cena zależy od rynku telewizyjnego, prestiżu klubu oraz stopnia rozgrywek. Prawo do pokazania meczu w Barcelonie ma telewizja hiszpańska i z nią polska stacja telewizyjna musi rozmawiać o ewentualnej transmisji"

Mecz z Realem też mieli pokazać a jak się skończyło wszyscy wiemy. Podobno jednak będzie powtórka na TVP SPORT o 24 ale nie jestem pewien jednak ja takiego kanału nie posiadam

Awatar użytkownika
Marcin87

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marcin87 » 09 sie 2008, 17:29

Problem macie?Bankowo poprzez net będzie można zobaczyc

Awatar użytkownika
Tobik33
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tobik33 » 09 sie 2008, 17:31

Marcin87 pisze:Problem macie?Bankowo poprzez net będzie można zobaczyc
Sorki ale płacąc abonament chciałbym obejrzeć raz na kilka lat spotkanie polskiej drużyny klubowej z klubem z najwyższej półki a nie oglądać spotkanie przez neta :|

Awatar użytkownika
Marcin87

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marcin87 » 09 sie 2008, 17:34

CO zrobisz skoro takie władze siedzą na stołku w tvp i rządzą.Dzięki Panu Korzeniowskiemu od CHODU nie mamy transmisji z we wtorek z meczu LM.Tylko środowe spotkanie.Strasznie się zdziwiłem jak dowiedziałem się że POlska Liga będzie w tvp.Cud normalnie;)

Awatar użytkownika
lech98
Rezerwowy
Rezerwowy
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: lech98 » 09 sie 2008, 19:57

Napewno za to będzie fajny teatr :lol: W końcu TVP ma misję do spełnienia :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”