FC Barcelona (zbiorczy) (cz.2) - Strona 766

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.
ODPOWIEDZODP

Co wygra w przyszłym sezonie Barcelona?

1. Mistrzostwo
7
23%
2. Mistrzostwo i CdR
2
7%
3. Ligę Mistrzów
0
Brak głosów
4. CdR
2
7%
5. Mistrzostwo i Ligę Mistrzów
4
13%
6. Puchar Gampera, czyli nic :)
15
50%
Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8394

Re: F.C. Barcelona (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 17 lis 2008, 15:04

Mnie cieszy, że Samu gra dla drużyny. Widać, że cieszy go każdy gol, niezależnie czy strzeli go on, czy tak jak wczoraj Messi i Keita. Bardzo fajnie, że nie jest "gwiazdką", która chce być zawsze stawiana na pierwszym miejscu, ale liczy się dla niego dobro zespołu. Takie zachowania, jak m.in. radość po zwycięskim golu z Betisem sprawiają, że Eto'o jest jeszcze bardziej lubiany przez kibiców Barcy.

Awatar użytkownika
Andrys
Skład B
Skład B
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Andrys » 17 lis 2008, 15:37

Lider utrzymany, przewaga powiększona, a więc cieszmy się :beer:

Jeszcze przy stanie 0-0 trochę martwiła mnie nasza nieskuteczność. Dwie dość pewne sytuacje Eto'o i jedna Busquesta, gdzie uderzył odrobinę za wysoko. W drugiej połowie udało się na szczęście wyjść na prowadzenie po bramce Messiego, jednak nadal raziła nieskuteczność naszych graczy szczególnie Henry'ego, gdy pierw trafił w poprzeczkę i dosłownie chwilę później uderzył nad bramka. Następnie bramka Keity po drobny kiksie Sammy'ego no i jeszcze poprzeczka Bojana jakoś koło 90 minuty. Sytuacji było wiele, bramek wystarczająco, więc powodów do zmartwień nie ma. VeB! :)

P.S. Cieszy mnie bdb występ Pique i Busquesta.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 22 lis 2008, 14:57

Jutro ostatni mecz przed wielkim szlemem. Gramy z Getafe u siebie a więc teoretycznie powinniśmy ten mecz w miarę spokojnie wygrać, ale może być różnie. Być może zagramy dość rezerwowym składem i nie mówię tutaj tylko o absencji Messiego, który ostatnie narzekał na jakiś lekki ból i prawdopodobnie dostanie odpoczynek (zobaczymy jak długi - we środę gramy ważny mecz ze Sportingiem w Lidze Mistrzów). Kilku piłkarzy być może dostanie wolne po meczach reprezentacji. Myślę tutaj o Alvesie i Marquezie. Dodając do tego uraz Iniesty wyjdzie nam, że brakuje czterech absolutnie kluczowych piłkarzy a to naprawdę dużo, ale i tak powinniśmy sobie poradzić. A co potem? Sami zobaczcie:

13 kolejka (30/11/08):

Sevilla - FC Barcelona
Valencia - Betis
Getafe - R.Madryt
Recreativo - Villarreal

14 kolejka (07/12/08):

FC Barcelona - Valencia

R.Madryt - Sevilla
Villarreal - Getafe

15 kolejka (14/12/08):

FC Barcelona-R.Madryt

Sevilla-Villarreal
Valencia - Espanyol

16 kolejka (21/12/08):

R.Madryt - Valencia
Villarreal - FC Barcelona
Mallorca - Sevilla

Zapowiada się niesamowicie, ale o tych spotkaniach będzie jeszcze okazja napisać. Póki co trzeba rozprawić się z Getafe.

Awatar użytkownika
mistyk
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mistyk » 23 lis 2008, 10:13

Przyszly miesiac rzeczywiscie zapowiada sie niesamowicie. Dzisiaj jednak gramy z Getafe i trzeba ten mecz wygrac, bo inne klubu postanowily nam zrobic prezent (jedynie Real sie wylamal). Zwyciestwo dzisiaj oznacza dalsza ucieczke czolowce.

Mielibysmy 5 pkt przewagi nad Realem, 6 nad Villareal i 7 nad Valencia i Seviilla. Byloby zajebiscie. Chociaz boje sie, zeby przez ten wirus FIFA nie ucierpiec.

W Anglii wczoraj ani Machester, ani Chelsea, ani Liverpool, ani Arsenal nie strzelili gola! :boje się:

Co do skladu to mam sprzeczne uczucia co do tego czy Messi powinien odpoczac. Niby ten dzisiejszy mecz jest najlatwiejszy w najblizszym miesiacu, ale mimo wszystko mam obawy. Sklanialbym sie ku opcji - Leo na lawce, to w razie czego bedzie mogl wejsc na koncowke, gdy wynik bedzie nie po naszej mysli.

Watpie tez, zeby Alves odpoczywal. Jest teraz w gazie, a w kadrze gral tylko 13 minut. Jedynie lot do Brazylii mogl zle na niego wplynac, ale wiemy jaki jest Dani - cyborg :D

W typowanie skladu zabawie sie pozniej, jak Pep poda kadre.

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1528
Kibicuję: FC Barcelona

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 23 lis 2008, 11:43

Parząc na wyniki czołówki La Liga napawa mnie optymizm co do meczy Barcy z tymi ekipami. Wcześniej wydawało mi się, że zdobycie 8 punktów z zespołami Sevilli, Valencii, Realu i Villarrealu będzie dobrym osiągnięciem, jednak to, co się wczoraj wydarzyło zmienia postać rzeczy. Uważam, że komplet punktów jest naprawdę w zasięgu. Niektórzy powiedzą na mnie głupek, przecież Barca nie może ciągle wygrywać, a na dodatek z drużynami tej klasy. Ale zauważmy że:

1) Sevilla gra ostatnio w kratkę. Na ostatnie 5 meczy: 2 zwycięstwa, 2 porażki i remis. W zeszłym sezonie zremisowaliśmy z nimi na wyjeździe, ale przy tej dyspozycji piłkarzy i odpowiedniej motywacji możemy wywieść 3 punkty z Sevilli.

2) Valencia również ostatnio zawodzi. Ostatnie 5 meczy: 1 wygrana, 2 porażki i 2 remisy. Warto dodać, że w zeszłym sezonie osiągnęliśmy wspaniałe wyniki z tą drużyną: wygrana 3-0 na wyjeździe i 6-0 u siebie. 3 punkty muszą zostać na Camp Nou.

3) Real tym sezonie gra totalną padaczkę. Drużyna osiąga słabe wyniki, wygrywa różnicą jednej bramki ( wyjątki to 2 spotkania z początku sezonu ). W zespole brakuje kluczowych zawodników. Należy dodać, że 2 ostatnie spotkania Barcy z Realem, drużyna z Katalonii przegrała. Kiedy więc ma nastąpić zwycięstwo Blaugrany, jeśli nie teraz? Należy bezwzględnie wykorzystać ich kłopoty.

4) Villarreal również obniżył loty ostatnimi czasy. 2 wygrane, 2 remisy i porażka to ostatnie 5 meczy tej ekipy. Najbardziej zaskakuje mnie wczorajszy wynik, kiedy to drużyna poległa na własnym boisku aż 0-3 z drużyną, którą Barca rozgromiła aż 6-0. Nie wiem czy to zwykła wpadka, która może się zdarzyć każdemu, czy też spadek formy. Wiem natomiast, że w zeszłym sezonie dwukrotnie polegliśmy z tą ekipą i 21.12.2008 r. to najodpowiedniejsza data, aby godnie zrewanżować się ekipie Villarrealu.

Może jestem zbyt dużym optymistą pisząc o możliwości zdobycia 12 punktów z drużynami Sevilli, Valencii, Realu i Villarrealu, ale wierzę w Barcę. Z tą formą możliwe są 4 zwycięstwa. Naprawdę.
Ale zanim dojdzie do tych konfrontacji należałoby dziś wygrać z Getafe i tak jak napisał mistyk:
Mielibysmy 5 pkt przewagi nad Realem, 6 nad Villareal i 7 nad Valencia i Seviilla. Byloby zajebiscie.

Awatar użytkownika
mistyk
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mistyk » 23 lis 2008, 12:11

Mnie osobiscie zadowoli 8 pkt wyniesione z tych 4 meczow (oczywiscie zakladajac, ze dzisiaj wygramy). Z Realem i Valencia u siebie wygrac musimy, nie bede tez plakal, jesli zremisujemy z Sevilla i Villareal. Mowie tu o planie minimum, bo oczywiscie apetyt jest wiekszy, ale naprawde trudno bedzie zdobyc komplet punktow. Prognozuje jednak, ze w sylwestra wciaz bedziemy liderem.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 23 lis 2008, 12:14

mistyk pisze:W Anglii wczoraj ani Machester, ani Chelsea, ani Liverpool, ani Arsenal nie strzelili gola!
Czy jakiś pseudo-dziennikarz rzucił się już na ten fakt podobnie jak to było kiedy bramek brakowało w naszej rodzimej lidze? Pytam z ciekawości.

Messi powinien odpocząć bo narzekał na uraz. Nie chodzi tutaj o zwykłe zmęczenie tylko problemy z mięśniem (innym niż w przypadku jego poprzednich kontuzji, ale jednak) i nie wolno nam ryzykować w obliczu nadchodzących spotkań. Zgadzam się jednak, że mógłby usiąść na ławce. Uspokoiło by to może przynajmniej niektórych kibiców, którzy już zaczynają strzępić żyletki na myśl o urazie Leo.

O nadchodzących meczach będzie jeszcze czas pisać. Być może jeszcze dziś po meczu z Getafe.

Awatar użytkownika
Angelo18
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Angelo18 » 23 lis 2008, 12:16

Dziś trzeba wygrać i tyle . Getafe to już nie jest ten sam zespół co roku temu. Plan minimum w 5 nadchodzących meczach to 11 pkt. Mamy 3 mecze u siebie i 2 wyjazdy , dziś ogrywamy Getafe, za tydzień wyjeżdzamy przynajmniej zremisować z Sevillą ( co nie oznacza, że nie liczę na zwycięstwo). Następnie dwa mecze u siebie. Wydaje mi się, że mecz z Valencią będzie chyba łatwiejszy niż z Realem, pomimo iż ostatnio nie prezentuje się najlepiej. Derby Barcy z Realem to zawsze są mecze prestiżowe, emocjonujące dlatego łatwo na pewno nie będzie. Wyjazd z Viallreal przynajmnej remis, warto dodać ,że wszystkie drużny w nadchodzących meczach też będa ze sobą rywalizować, więc remisy też mogą być.

Bardzo bym chciał w tych 5 meczach zobaczyć 15 pkt. Nie wiem jednak czy jest to możliwe, szczególnie że to sama hiszpańska czołówka. Czy zawodnicy są w stanie wygrać 5 naprawdę ciężkich meczy? Jeżeli tak będzie to chyba nie będzie wątpliwośći kto rozdaje karty w Hiszpani...

Dobrze, że mamy zapewniony awans w LM pewnie niektórzy będą odpoczywać.

Awatar użytkownika
mistyk
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mistyk » 23 lis 2008, 12:19

Mentor pisze: Czy jakiś pseudo-dziennikarz rzucił się już na ten fakt podobnie jak to było kiedy bramek brakowało w naszej rodzimej lidze? Pytam z ciekawości.
Pewnie w najblizszych godzinach mozemy sie spodziewac artykulu pana Steca na ten temat. Bedzie pewnie tez cos na temat spiskowej teorii dziejow.
Angelo18 pisze:
Dobrze, że mamy zapewniony awans w LM pewnie niektórzy będą odpoczywać.
No wlasnie znajac Pepa to na mecz ze Sportingiem wyjdziemy mocnym skladem, wszak to spotkanie zadecyduje o tym, kto wyjdzie z pierwszego miejsca.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 23 lis 2008, 12:25

Hurraoptymizm niektórych jest wprost powalający. Zgadzam się, że póki co gramy bardzo dobrze, ale dotyczy to raczej (nie tylko, ale w dużej mierze) spotkań z drużynami słabymi. Poza tym choćbyśmy wszyscy razem zaprzedali dusze diabłu to kryzys i tak przyjdzie. Nie będziemy tak grali do końca sezonu. Na dodatek to działa w dwie strony a więc słabiej grająca ostatnio Valencia czy Villarreal też w końcu zaczną grać (znowu) dobrze. Nie wiadomo jak się spiszemy w meczach z tymi silnymi drużynami. Może być różnie i pomimo tego, że podchodzę do tego optymistyczne to jednak o 15 punktach w najbliższych pięciu meczach nawet nie myślałem.

Gran Derby to już w ogóle inny temat. W ostatnich latach konfrontacje z Realem to jedna wielka porażka z naszej strony. Przegrywaliśmy nawet wtedy gdy Real niby był słaby a my silni tak więc przypuszczenia o pewnym zwycięstwie Barcelony w GD traktuję póki co jako zaklinane rzeczywistości.

A meczu ze Sportingiem o pierwsze miejsce w grupie nie wolno nam przegrać co jest oczywiste. To jest ważne spotkanie i na pewno podejdziemy do niego bardzo poważnie.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 23 lis 2008, 12:33

Jeden z ważniejszych napewno etapów w lidze w tym seoznie. Cała czołowka gra przeciwko sobie na przestrzeni jednego miesiaca. Kazdy coś straci. Valencia ostatnio gra słabo i bedzie jej ciezko wrocic na fotel lidera, takie wpadki jak wczoraj Villarrealu, także wzmacniaja presje przed kolejnym spotkaniami. Real ma problemy z kontuzjami i z prowadzeniem gry. Barcelona takze ostatnio ucierpiala kadrowo. Abidal wyleciał i to patrzac na nieobecność Milito nie pozwala na wieksze rotacje. Takie dzisiaj by sie przydaly, bo Alves czy Marquez mogliby sobie odpoczać. Na całe szczęscie do Iniesty nie dołączył Messi i ważne, że dano mu teraz odpocząc przed czekającym Barce maratonem. Wtedy napewno bedzie bardziej potrzebny niż z Getafe(oby) czy w lidze mistrzów.

Komplet do konca roku cozywiscie jest w zasiegu Barcy, ale wiadomo Villarreal czy Valencia chcac walczyc o mistrzostwo nie moga juz tracić i beda grać na 110%, bo wpadki w najblizszych meczach moga ich zepchnąc na walke o miejsca 3-5. Jestem za to przekonany, że w nowy rok Blaugrana bedzie wchodzić jako samodzielny lider. 8)

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 129

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 23 lis 2008, 13:10

Jarzinho pisze:Valencia chcac walczyc o mistrzostwo
Valencia nie walczy o mistrza. Jestem zaskoczony, że sporo osób cały czas stawia nas na równi z Barcą i innymi zespołami. Początek sezonu był niezły i faktycznie można było odnieść wrażenie, że możemy się liczyć. Trzeba jednak pamiętać, że dotąd nie graliśmy z nikim z czołówki, a z drużynami słabszymi. Mecze z Deportivo, Valladolid czy Sportingiem pokazały, że wiele nam brakuje do klasowej drużyny. Był mecz z Sevillą wczoraj zremisowany niestety 0:0 co utwierdziło mnie w przekonaniu, że teraz z Barcą, Realem, Villarealem czy Atletico ciężko będzie o chociaż 6 punktów.
Jarzinho pisze:walke o miejsca 3-5
Głównym celem na ten sezon jest kwalifikacja do LM. UEFA nawet zeszła na drugi plan. Z Kopenhagą zagrali rezerwowi co mogło spokojnie wyrazić ten pogląd dogłębniej. Na serio, nie myślcie, że stać zespół na walkę o laury. Mamy za słabych rezerwowych, ławka jest na tyle krótka, że ciężko będzie w drugiej części sezonu. Barcelona czy Villareal stoją kadrowo mimo wszystko lepiej, Real i Atletico pewnie też.

Barcelona w tym momencie to zdecydowany faworyt do mistrzostwa :roll:

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1528
Kibicuję: FC Barcelona

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 23 lis 2008, 16:11

http://fcbarca.com/index2.php?goto=kom&news=24630
Po porannym treningu Pep Guardiola zdecydował, że na spotkanie z Getafe powoła wszystkich zawodników, którzy nie są kontuzjowani, co oznacza, że jedynymi nieobecnymi są Iniesta, Milito oraz Abidal. Ponieważ w kadrze meczowej może znajdować się 18 piłkarzy, przed rozpoczęciem spotkania Guardiola skreśli nazwiska trzech graczy.
Mimo iż po piątkowym treningu Argentyńczyk skarżył się na ból mięśnia czworogłowego uda, jest na liście 21 zawodników powołanych na dzisiejszy mecz.
A więc Messi powołany, tylko czy zagra?

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 23 lis 2008, 18:06

Od początku pewnie nie bo i po co? Przynajmniej mam taką nadzieję. Jeżeli przed ważnymi meczami ma jeszcze zamiar odpocząć to tylko dzisiaj będzie taka okazja. Środowy mecz w Lidze Mistrzów będzie trudniejszy a jednocześnie na tyle ważny, że tam Leo ewentualnie może być potrzebny. Dzisiaj niech siedzi na ławce. W razie potrzeby może wejść, ale mam nadzieję, że takiej potrzeby nie będzie.

Awatar użytkownika
piotrcies
Reputacja: 8394

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 23 lis 2008, 18:24

Mój typ:
Valdes-Pique, Marquez, Puyol, Alves-Yaya, Xavi, Keita- Titi, Eto'o, Hleb.
Zobaczymy, czy tak to będzie wyglądało. Stawiam dziś na dwóch rzeźników obok siebie, choć ten wariant wydaje się być mało prawdopodobny. Ewentualnie za Keitę/Toure może zagrać Gudi/Busquets.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”