Pytania Techniczne - Strona 78

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 14 cze 2008, 11:31

Mam poważny problem techniczny, może ktoś będzie wiedział jak sobie z tym poradzić.

Jest tak. Odpalam komputer i po jakiś 5-6 minutach ten gadzina samoczynnie się wyłącza. Myślałem, że to wina Windowsa, ale nie przy próbach instalacji nowego, też po 5-6 minutach się wyłącza i jak tu zainstalować nowego jak komputer odmawia posłuszeństwa. Ten problem dopiero co się pojawił, ale już tak od maja komputer gasł samoczynnie, ale bardzo rzadko i po większej ilości czasu.

Ogólnie ma ktoś pomysł dlaczego komputer tak po prostu sam z siebie gaśnie? Czego to może być wina?

Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista
Reputacja: 46

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 14 cze 2008, 11:41

Sprawdź czy Ci się procesor nie przegrzewa.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 14 cze 2008, 11:50

Ano właśnie. Ja tam specem od komputerów nie jestem a zwłaszcza od sprzęty (a to wygląda raczej na problem typu hardware a nie software), ale swego czasu miałem podobne problemy. Sprawdź temperatury czy Ci się nic nie grzeje za bardzo no i zasilacz też weź pod lupę.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 14 cze 2008, 12:16

Dzięki. Sprawdzę i procesor i zasilacz, ale po tym jak go przed chwilą rozkręciłem to mam nadzieje, że wystarczy go oczyścić z kurzu :lol: , bo tony zalegały na wszystkim.

A jak nie to zawsze pozostaje stary laptop ojca (z którego teraz piszę) choć chodzi tragicznie wolno.

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz
Reputacja: 0
Kibicuję: cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 14 cze 2008, 12:24

Na 90% jest to wina procka, przeczysc go i przesmaruj pasta termiczna.

Awatar użytkownika
peepe
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: peepe » 14 cze 2008, 12:43

Franz, sprobuj tez po jakiejs chwili dzialnia kompa sprawdzic temperature radiatora karty graficznej i procesora oraz temperature dysku. Jak sie oparzysz to bedziesz wiedzial ze sie grzeja.
Mozliwe tez ze jesli nie robiles nigdy albo robiles dawno defragmentacje dysku to masz w fatalnym stanie system plikow i windows sie gubi. Jelsi tak to defragmentuj a jak sie nie uda to format

Awatar użytkownika
Scoooby
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Scoooby » 14 cze 2008, 14:45

Mialem podobny problem co Franz. W moim przypadku usterka była w kablach od zasilacza.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 20 cze 2008, 15:49

[‘]

Sprawdziłem temperaturę, oczyściłem procesor, zasilacz jest git, dysk też, przeczyściłem wiatraczki, sformatowałem dysk, zainstalowałem nowego Windowsa potem sterowniki i…

Podłączyłem modem do USB i sterowniki internetowe do kompa i ta dziwka bez szkoły, znaczy mój komputer się wtedy wyłącza. Jak słucham muzyki, albo gram wszystko jest OK, ale jak podpinam kabel modemu do USB i odpalam neta wtedy siada.
Mówią, że ja jestem nie normalny, ale ten komputer to psych na full.

Ma ktoś pomysł, jak to naprawić? (Przyj… uderzyć już próbowałem)

Awatar użytkownika
Zinho7
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zinho7 » 20 cze 2008, 16:01

franz ---> kup sobie nowy :P :lol:

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 777

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 20 cze 2008, 16:07

franz pisze:[‘]

Sprawdziłem temperaturę, oczyściłem procesor, zasilacz jest git, dysk też, przeczyściłem wiatraczki, sformatowałem dysk, zainstalowałem nowego Windowsa potem sterowniki i…

Podłączyłem modem do USB i sterowniki internetowe do kompa i ta dziwka bez szkoły, znaczy mój komputer się wtedy wyłącza. Jak słucham muzyki, albo gram wszystko jest OK, ale jak podpinam kabel modemu do USB i odpalam neta wtedy siada.
Mówią, że ja jestem nie normalny, ale ten komputer to psych na full.

Ma ktoś pomysł, jak to naprawić? (Przyj… uderzyć już próbowałem)

Spotkałem się kiedys z podobnym problemem. Z tym że komputer się tam restartował , jesli chcialoby ci się wydac troche kasy , to kup sobie taka pzedlużke do usb i sprawwdz czy przy podlaczeniu przez przedl€żkę komp bedzie ci się restartował.

Wydaję mi się ze masz komputer na podlodze i ta podloga jest elektrostatyczna i próbując podlaczyc modem idzie spięcie elektryczne i to wyłacza ci komputer.

w ramach testów mógłbyś jeszcze odłaczyc modem od praądu a podłaczyć go do komputera i zobaczyć czy ci się wyłączy , jak mozesz to sprawdź i odpisz

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 20 cze 2008, 16:20

j1mmy pisze:Spotkałem się kiedys z podobnym problemem. Z tym że komputer się tam restartował , jesli chcialoby ci się wydac troche kasy , to kup sobie taka pzedlużke do usb i sprawwdz czy przy podlaczeniu przez przedl€żkę komp bedzie ci się restartował.

Wydaję mi się ze masz komputer na podlodze i ta podloga jest elektrostatyczna i próbując podlaczyc modem idzie spięcie elektryczne i to wyłacza ci komputer.

w ramach testów mógłbyś jeszcze odłaczyc modem od praądu a podłaczyć go do komputera i zobaczyć czy ci się wyłączy , jak mozesz to sprawdź i odpisz
Wielkie dzięki j1mmy!

Sprawdzę wszystkie rady i napiszę jakie wyniki, ale jutro bo dziś ide opijać udaną sesję.

Mam nadzieje, że będzie dobrze bo jak nie komputer ma wpier.. młotkiem.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8647
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 30 cze 2008, 21:41

Mam pytanie: czy ktos z Was korzysta z sieci irc :?: Nie laczylem sie ponad rok, ale znalazlem gdzies na plytce programik do laczenia, ale ... co probuje jakis serwer, to niestety polaczyc sie nie da. Szukałem na necie serwerów, ale niby wszystko jest okey i powinno działać.

Moze ktoś z Was korzysta, i np. wie ze jakas awaria jest. Zawiesili tą siec, czy cos :P
:?:

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 777

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 07 lip 2008, 22:29

Mam pytanie: czy ktos z Was korzysta z sieci irc Nie laczylem sie ponad rok, ale znalazlem gdzies na plytce programik do laczenia, ale ... co probuje jakis serwer, to niestety polaczyc sie nie da. Szukałem na necie serwerów, ale niby wszystko jest okey i powinno działać.

na 80% firewall ci blokuje irca , dalsze 10% to problem z dnsem, kolejne 5% to problemy serwera ircowego :) 55 zostawiam na rzeczy o ktorych nie pomyślałem. ja osobiście polecam irca wbudowanego w operę . jest łatwy prosty i przyjemny w razie problemow daj znac na pw

Awatar użytkownika
pablisso
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pablisso » 20 lip 2008, 21:36

mam pytanie- sa jakies programy do sciagania z rapidshare, ktore dzialaja specjalnie na neostradzie- rozlaczaja i wznawiaja polaczenie (zmiana IP) i moga sciagac dalej pliki?

kumpel kiedys o takim programie wspomnial, ale "nie mogl" go znalezc- wkrecal walka?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”