Ogólna dyskusja o polityce - Strona 78

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Kto zna się lepiej na polityce?

czarny samael
11
22%
Kamil232
23
46%
Nie wiem. Carlo to Carlo.
16
32%
Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 22 wrz 2007, 19:35

Chlopaczek pisze:I znowu dochodzimy do

Do meritum? Ogólnie to nie powinniśmy dochodzić do tego meritum, ale od tego meritum zacząć całą tą trochę bezcelową i chyba trochę męcząca obie strony dyskusje. Tym meritum jest podział na prawice i lewice.
Otóż z tego co pamiętam(a ostrzegam pamięć w takich kwestiach mam zawodną) to ty kojarzysz lewice z postępem, rozszerzaniem praw mniejszości seksualnych, swoboda aborcji, eutanazji i antyklerykalizmem, a prawice z zaściankiem, konserwatyzmem i lizaniem dupy klerowi, dlatego między innymi kwalifikujesz "Populizm i Socjalizm" albo za przeproszeniem Berlusconiego do pełnej prawicy choć jest to twój nie da się ukryć duży błąd. Nie wiem czy interesujesz się politologią i czy masz jakąś wiedze w tej kwestii, ale jeśli nie to postaram ci to przybliżyć. Otóż prawica to nie do końca ta stara prawica konserwatywna (czasem nawet monarchizm) czyli te ugrupowania o konserwatywny światopoglądzie, które jest przywiązanie do tradycji, autorytetów i kościoła. W dzisiejszym cywilizowanym świecie wolność wyboru w kwestii wyznania czy światopoglądu jest już tak mocno ugruntowana, że w walkach politycznych chodzi głownie o to o co chodzi teraz prawie wszystkim czyli o… kasę(gospodarka, finanse publiczne itp.) Jak sam wspominałeś kwestie gospodarcze, czy też finansowe mało cię interesują tak więc postaram ci napisać coś nie coś. A więc prawica to już nie jest to co reprezentuje pan Kaczyński i jego PiS (nie prywatyzowanie majątku, pastwo solidarne i inne socjalistyczne bzdury to program PiSu rzekomej prawicy) w kwestii prawicowości to już nawet Platforma Obywatelska jest już dużo bardziej prawicowa od tego według ciebie czołowego „przedstawiciela prawicy”. Cały czas męczysz mnie tym przypisywaniem (według ciebie nie słusznym) PiS do lewicy, ale to jest lewica. Wystarczyć spojrzeć w program tej partii(choć ty jak sam pisałeś programy masz głęboko gdzie, swoją drogą ciekawe na jakiej podstawie oceniasz partie) i znajdziemy tam rozwój państwo-urzędniczej biurokracji, rozbudowanej polityki socjalnej państwa, interwencjonizmu państwowego i wiele innych cech bardzo charakterystycznych dla lewicy, ale to do ciebie nie przemawia bo jeśli Kaczyński kiedyś tam nie zezwolił na paradę gejów i lesbijek, chadza do budynku w, którym rzekomo mieszkam któryś tam z bogów, przemawia w radiu co to ma Ryja to już jest prawicowcem. Nie definiujemy prawicowości na podstawie tego czy ktoś był w niedziele w kościele ani czy jest tolerancyjny wobec gejów, to czy ktoś chodzi do kościoła albo czy jest tolerancyjny/bądź nie wobec homoseksualistów to jego sprawa a nie wyznacznik ewentualnej lewicowości albo prawicowości. W Polsce z tych dużych partii obecnie prawicowe są tylko UPR(bardzo prawicowa) i PO (mniej prawicowa), reszta partii z czołówki to różne odmiany lewicy(odsyłam do programów, można się o tym na ocznie i dobitnie przekonać). I żeby było jasne(bo jestem przedstawiany jako skrajny lewicożerca) to dostrzegam jakieś tam dobre strony u lewicy(nie w kwestiach gospodarczo-finansowych) jednak ta "moja" prawica ma ich znacznie więcej, nie zmienia to faktu, że szanuje tych co jednak widzą więcej dobrych stron w lewicy, trudno ich wybór nie każdy musi postępować zdroworozsądkowo i racjonalnie.

Co do trawy to legalne znaczy dla mnie to, że na oknie w moim domu może stać sobie całkiem legalnie krzaczek, który sobie ku chwale boskiej spalę i nie pójdę za to siedzieć. W Polsce to jest nie możliwe, zaś w GB albo Niemczech jak najbardziej a więc dla mnie marihuana jest tam legalna choć nie można jej kupić w sklepie.
Chlopaczek pisze:Gwoli wyjasnienia ranking sporzadzona na podstawie przestrzegania regul demokratycznych i wolnosci obywatelskich w danym kraju.

A możesz mi powiedzieć jakie są według „The Economist” reguły demokratyczne a szczególnie chodzi mi o wolności obywatelskie. Bo w Szwecji, która jest według „The Economist” ostoją wolności trzeba płacić obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne, składkę emerytalno-rentowa(na ludzi którzy dostają renty z powodu uzależnienia od heavy metalu) trzeba tez zatrudniać w firmie określoną dość dużą ilość kobiet, nawet jeśli to firma górnicza albo hutnicza, w tych wszystkich przypadkach mamy to samo słowo: MUSISZ nie masz wyboru, czy wolność to nie prawo wyboru? A co do tej demokracji to w którymś z krajów skandynawskich(Finlandia?) w parlamencie MUSI być określona liczba kobiet to naprawdę standard wysoce demokratyczny. A co do tego Senatora z USA co to przeciw Bogu pozew składał to możesz podać link lub cokolwiek, może choć podać jakieś szczegóły bo aż mi się wierzyć nie chcę. To nie możliwe bo w papierach trzeba podać dane osobowe oskarżonego, no wiesz imię nazwisko, miejsce zamieszkania itd. a jak można podać dane osobowe czegoś(kogoś) co prawdopodobnie nie istnieje? Ten senator nawet nie mógł by zgłosić wniosku o przestępstwie a gdzie tu pozew, może coś ci się pomyliło bo ostatnio czytałem o takim przypadku skarżenia Boga w Rumuni(konkretnie cerkwi prawosławnej) No i z tym: „jakos tego pozwu z miejsca nie odrzucono bo zostal oddany do rozpatrzenia” czyli co nie powinni go nawet rozpatrywać? Widzisz w U.S.A obywatela się szanuje i nawet najgłupsze wnioski się rozpatruje a to, że potem są odrzucane i pewnie przez prawników wyśmiewane to już inna kwestia.
Chlopaczek pisze:Prawicowe rzady tylko glaskaly obywateli.Nie bylo prawicowych dyktatorow i mordercow.
Idealy znasz.

Pewnie, że byli ale co z tego skoro dyktatorów lewicowych a szczególnie morderców lewicowych było znacznie więcej!(no chyba, ze masz w tej kwestii jakieś wątpliwości to je przedstaw)Ale cóż to wracasz do historii, której to jak sam mówiłeś nie lubisz. Lewica ma to do siebie, że zwykle do historii nie lubi wracać ciekawe dlaczego, co? A co do tych „romantycznych” ideałów lewicy z XVIII w. to tak znam je: Liberté-Égalité-Fraternité tylko co w tym romantycznego skoro wszystkie oznaczały dokładne przeciwieństwo rewolucyjna wolność okazała się nie wolą, równość nierównością i powstanie kasty skorumpowanych urzędników zaś braterstwo szkoda nawet o nim wspominać to właśnie w ramach tej „braterskiej miłości” w okrutny sposób wybito ludność Wandei, Trochę smutne jest to, że fakt masowego zabijania ludzi tylko dlatego, że miała inne poglądy niż rządząca a Paryżu lewica uważasz, za demagogie.

Z mojej strony też mogę konczyć dyskusje bo mam nadzieje, że te kwestie lewica-prawica, choć w małym stopniu sobie wyjasnilismy?

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3328

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 22 wrz 2007, 20:25

Pomijam wywod na temat prawica lewica bo chociaz jak to w zyciu bywa nie zgadzam sie z pewnymi fragmentami to rozpoczecie dyskusji na ten temat zaprowadzi nas do punktu wyjscia.
franz pisze:Co do trawy to legalne znaczy dla mnie to, że na oknie w moim domu może stać sobie całkiem legalnie krzaczek, który sobie ku chwale boskiej spalę i nie pójdę za to siedzieć. W Polsce to jest nie możliwe, zaś w GB albo Niemczech jak najbardziej a więc dla mnie marihuana jest tam legalna choć nie można jej kupić w sklepie.
Skoro tak rozumiesz legalnosc to faktycznie w niektorych krajach marihuana jest legalna.
Dla mnie prawdziwa legalnosc to dopuszczenie do ogolnej sprzedazy.
Mozna sie zastanowic czy taka legalizacja nasionkow w ogole uderza w dilerka o co tez przeciez tutaj chodzi.Czy nie jest wprost przeciwnie skoro mozesz legalnie hodowac w domu a sprzedawac na lewo po konukrencyjnych cenach osobom ktorym sie nie chce nie maja na to czasu ani mozliwosci?Nie wiem jak to wyglada na przyklad w Niemczech.
W Holandii po dopuszczeniu marihuany do legalnej sprzedazy wrecz mniej osob pali bo nie jest to juz zakazany owoc wiec tak nie pociaga.
Po drugie taka legalizacja chyba nie daje zadnych korzysci finansowych z tytulu wplywu do budzetu kraju?Czy placi sie za pozwolenie na domowa hodowle?

Nie wydaje mi sie takze zeby w Polsce wsadzali za posiadanie skreta.W takiej na przyklad Belgii tez nie mozna wszystkiego bo co prawda jezeli zlapia cie z mniej niz 3 gramami towaru to tylko konfiskuja jednakze jezeli masz wiecej to mozesz zostac pociagniety do odpowiedzialnosci karnej.
franz pisze:A możesz mi powiedzieć jakie są według „The Economist” reguły demokratyczne a szczególnie chodzi mi o wolności obywatelskie. [ciach]
Prosze bardzo.Poczytaj sobie:
http://www.economist.com/markets/rankin ... id=8908438
Na dole masz link do pelnego raportu jezeli taki ogolny Ci nie wystarcza.

Dla leniwych lub nie znajacych dobrze angielskiego.
Zestawienie bada przestrzeganie procesu demokratycznego w kraju wolnosc slowa wyznania i sumienia trojpodzial wladzy poziom korupcjiudzial spoleczenstwa w wyborach odsetek analfabetyzmu udzial kobiet w sprawowaniu wladzy czy poziom przestepczosci.
franz pisze: A co do tego Senatora z USA co to przeciw Bogu pozew składał to możesz podać link lub cokolwiek, może choć podać jakieś szczegóły bo aż mi się wierzyć nie chcę. To nie możliwe bo w papierach trzeba podać dane osobowe oskarżonego, no wiesz imię nazwisko, miejsce zamieszkania itd. a jak można podać dane osobowe czegoś(kogoś) co prawdopodobnie nie istnieje? Ten senator nawet nie mógł by zgłosić wniosku o przestępstwie a gdzie tu pozew, może coś ci się pomyliło bo ostatnio czytałem o takim przypadku skarżenia Boga w Rumuni(konkretnie cerkwi prawosławnej) No i z tym: „jakos tego pozwu z miejsca nie odrzucono bo zostal oddany do rozpatrzenia” czyli co nie powinni go nawet rozpatrywać? Widzisz w U.S.A obywatela się szanuje i nawet najgłupsze wnioski się rozpatruje a to, że potem są odrzucane i pewnie przez prawników wyśmiewane to już inna kwestia.
Prosze ponownie:
http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html? ... caid=1482b

Tak tak w USA obywateli sie szanuje tam nie dochodzi do takiego deptania wolnosci (pomijajac slynne podsluchiwanie rozmow obywateli bez ich zgody ale czymze to jest wobec zakazu palenia we wlasnym ogrodku) i smiesznych procesow jakie maja miejsce w lewicowej Szwecji.Mam nadzieje ze wybaczysz sarkazm.
franz pisze:Pewnie, że byli ale co z tego skoro dyktatorów lewicowych a szczególnie morderców lewicowych było znacznie więcej!(no chyba, ze masz w tej kwestii jakieś wątpliwości to je przedstaw) [ciach]
Tak lewicowych dyktatorow bylo 17 z laczna liczba ofiar 13 milionow przy zaledwie 5 prawicowych ktorzy nastukali 4 miliony istnien ludzkich.
Ciezko uciec od sarkazmu.
Skoro dochodzimy do licytowania sie na ilosc i jakos dyktatorow to chyba cos jest nie tak nie sadzisz?

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 22 wrz 2007, 20:36

Chlopaczek pisze:udzial spoleczenstwa w wyborach
Chlopaczek pisze:udzial kobiet w sprawowaniu wladzy
Toż to Szwajcaria jest krajem nader nie demokratycznym.

Na razie tyle ode mnie, jak przeczytam chociaż po dwa wasze posty w całości to rozwinę, ale nie obiecuje.

Co do prawicowości / lewicowości PiSu to polecam Europę (bezdyskusyjnie najlepsze czasopismo w Polsce o tematyce społeczno - politycznej) i wywiad z Miller / Bugajem.
http://www.dziennik.pl/Default.aspx?Tab ... 76&art=703
http://www.dziennik.pl/Default.aspx?Tab ... 76&art=699

Gorąco polecam.

edit:
Teraz trochę bardziej konkretnie, a nie żeby się czepiać. Jak dla mnie wasz spór jest trochę dziwny - ale może to ze względu na moją ugruntowaną wizję tego co jest lewicą a co nią nie jest. Skłaniam się do opinii, że franz się myli - co nie oznacza że Chłopaczek ma rację. Franc trochę zbyt hiperbolizujesz ocenę wizji ekonomicznej w stwierdzeniu co jest lewicą, a co prawicą. Prawica i lewica to już dawno przebrzmiały podział - to wszystko na tyle się już skomplikowało, że dwa słowa już nie wystarczą. Partie polityczne należy oceniać (umiejscawiać) na scenie politycznej w czymś na kształt diagramu. W kartezjański układ współrzędnych "wkładać". Oś x to jest światopogląd (po lewej stronie zwolennik aborcji, eutanazji, przeciw karze śmierci, a po prawej stronie zdecydowany sprzeciw) oś y to natomiast wizja gospodarki (przy minus nieskończoności wysokie podatki, państwo opiekuńcze, a przy plus nieskończoności niskie podatki / ich brak). Mam nadzieję, że nie powtarzam czegoś co, któryś z was już napisał - przyznaje szczerze, że nie czytałem wszystkich waszych przemyśleń.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 22 wrz 2007, 21:25

bellus pisze:Toż to Szwajcaria jest krajem nader nie demokratycznym.
Te dwa czynniki ktore wyszczegolniles sa tylko skladowymi.Jezeli Szwajcaria tu odstaje po prostu nie dostala maksymalnej noty czyli 10 i tyle.Wynik koncowy ma bardzo dobry.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 22 wrz 2007, 21:31

Te dwa czynniki ktore wyszczegolniles sa tylko skladowymi.Jezeli Szwajcaria tu odstaje po prostu nie dostala maksymalnej noty czyli 10 i tyle.Wynik koncowy ma bardzo dobry.
Nie chodzi o to, że Szwajcaria tam odstaje w rankingu. Tylko o mało znane w Polsce fakty, że w Szwajcarii udział kobiet w życiu publicznym za duży nie jest delikatnie mówiąc (pokłosie tego, że tam zostały najpóźniej przyznane prawa wyborcze dla płci pięknej w Europie). Kolejny mało znany w naszym kraju epizod z Szwajcarii, że tam demokracja już upadła - wg standardów naszych dziennikarzy i publicystów - wg których demokracja jest dobra jak wielu ludzi chodzi na wybory i tworzy frekwencję. U Helwetów jest najniższa w Europie frekwencja, tam ludziom nie chce się chodzić na wybory bo uważają, że kogo nie wybiorą i tak będzie się im żyło dobrze.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 22 wrz 2007, 21:50

Chlopaczek pisze:Nie wydaje mi sie takze zeby w Polsce wsadzali za posiadanie skreta

Zle ci sie wydaje " znane są przykłady zatrzymań i skazań osób posiadających 0,018 grama marihuany", a co do samej trawy to czywiscie w tej kwestii sie z toba zgadzam, ze powinna byc całkowicie legalna zarówno hodowla jak i sprzedaży, uzywanie, import itd.

Sam Bóg mu odpisał czyli jednak istnieje :lol:
Chlopaczek pisze:Skoro dochodzimy do licytowania sie na ilosc i jakos dyktatorow to chyba cos jest nie tak nie sadzisz?
Nie powinno być ani totalitaryzmów, dyktatur ani morderów ale byli, sa i beda taka juz ludzka natura jednak na prawde bardzo zdecydowana większość tych bydlaków pochodzi z nurtu myslenia lewicowego, tego nie znmienisz nawet jesli bedziesz najlepszym obronąc lewicy. A te proporcje 17 i 13 do 5 i 4 są bardzo nie zgodne z prawda historyczna i chyba sam o tym wiesz.
bellus pisze:Partie polityczne należy oceniać (umiejscawiać) na scenie poltycznej w czymś na kształt diagramu. W kartezjański układ współrzędnych "wkładać". Oś x to jest światopogląd (po lewej stronie zwolennik aborcji, eutanazji, przeciw karze śmierci, a po prawej stronie zdecydowany sprzeciw) oś y to natomiast wizja gospodarki (przy minus nieskończoności wysokie podatki, państwo opiekuńcze, a przy plus nieskończoności niskie podatki / ich brak). Mam nadzieję, że nie powtarzam czegoś co, któryś z was już napisał - przyznaje szczerze, że nie czytałem wszystkich waszych przemyśleń.
Zgadzam sie prawie ze wszystkim dość podobne opinie(może mniej obrazowe) do tej wygłaszałem w poprzednuch postach. Zgadzam sie prawie ze wszystkim tylko z tą eutanazją nie był bym taki pewien, ale to juz inna kwestia.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 24 wrz 2007, 17:06

nowy spot PiSu
http://www.tvn24.pl/-1,1522438,wiadomosc.html

by żyło się lepiej :rotfl2:

Ogólnie to zrobili to zajebiscie. Spoty PO przy tym wypadają blado. Nie oznacza, to oczywiscie, ze zagłosuje na PiS :D
Ale Bielanowi i Kamińskiemu [bo chyba oni się tym zajmują] trzeba oddać, że znają sie na rzeczy.

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 24 wrz 2007, 21:24

Dość zabawne, nie powiem Kamiński ma talent. Z tym że oprócz tego talentu ma tez talent jak to na polityka (polityk - osoba zawodowo zajmująca się polityką - jak widać nie ma tu sprecyzowania na partię, jedną partię) przystało do plecenia bzdur. I właśnie z drugiej strony ten spot jest żenujący - wytykanie PO pobudowanego tunelu. Czemu się nie czepiali w poprzednich wyborach bo za Waltzowej ten tunel nie został pobudowany. Tak tunel w takim miejscu i za takie pieniądze jest trochę dziwnym pomysłem, w dodatku chyba niezbyt dobrze pobudowany a do tego ma być tam wprowadzony system sterujący ruchem co pochłonie kolejne koszty - nie wiem kiedy to nastąpi ale plany jak na Polskę przystało oczywiście są. Z tym że ten tunel z tego co pamiętam (tak bo sprawa tego tunelu to historia ale oczywiście mamy kampanię wyborczą wiec trzeba wyciągać co sie da) mimo że został 'trochę' wyśmiany ale ułatwia ruch bo nad nim rozpoczyna się most idący przez Wisłę. I dzięki temu mamy skrzyżowanie w różnym poziomie co nie powoduje kolejnych korków. Nie wie może należało zbudować wiadukt z tym że on byłby bardziej uciążliwy dla okolicznych mieszkańców bo tam za wiele miejsca nie ma - z jednej strony Wisła a z drugiej jakieś budynki, może należało zbudować krótszy tunel i to pewnie byłoby najlepszym rozwiązaniem... a może i nie. No ale jest kampania więc gadać trzeba.
Inna sprawa to nowe billboardy a wcześniej spot Pisu o tym że w W-wie nie da się jeździć i nic się nie dzieje bo miasto jest rozkopane. Jakby nie było tych budów (jak budowniczy budują już pisałem gdzieś ale tak się buduje w całej Polsce zresztą to jest kampaniane wyolbrzymienie bo nie mozna mówić że sie w ogóle nie buduje) to PiS gadałby że Waltz nie wykorzystuje Unijnych pieniędzy a drogi w stolicy są dziurawe i też się nie da po nich jeździć - tak źle i tak nie dobrze. Za to Kaczyński Lech - prezydent PiSu (możecie się śmiać lub nie ale tak uważam, możecie sądzić że brat powinien wskoczyć za bratem w ogień i go popierać bez względu na sytuację w jakiej się znajdują ale chyba nie powinien mówić na kogo głosować tylko być bezstronny - przynajmniej ja tak uważam, tak wiem że czasem postępuje normalnie bo też dba o interesy Polaków ale jednak ma skazę a mieć nie powinien... aha no i za dużo oglądam TV) tyle nabudował dróg w W-wie że ho ho, tyle remontował że kolejne ho ho. A przynajmniej obiecywał więc to już coś he he. No a jeszcze te 'pobudowane' przez PiS autostrady w naszym kraju. Nie powiem coś się dzieje ale i działo się wcześniej tyle że to głównie remonty i przygotowania pod budowę autostrad (jak to słyszałem), nie wystarczy bo jak na te obiecanki to tępo jest zbyt poooowolne. Ale Tusk im wytknął tę sprawę więc PiS odpowiada tym samym z tym że dla mnie lepiej jest budować niż do tej budowy się przygotowywać.
Inna śmiesząca mnie sprawa to tłumaczenia pokemona Edgara że obrażając PO używał 'skrótu myślowego' (linka nie dam bo tak słyszałem w radio) :lol2: No ale Edgar jak to PiS ostatnio przystało gdy wyroki sądu nie są po ich myśli nie zgadza się z nimi (tak wiem sąd czasem skazuje niewinnych, inni politycy też się odwołują i nie zgadzają z wyrokami sądów ble ble ble więc to normalka bo odwoływać się można skoro nie jest to zabronione ble ble ble) więc OK niech się odwołuje ale mówienie o poważnych zarzutach że to był 'skrót myślowy'... :lol2:
Żeby nie było że jak zwykle czepiam się tylko PiS to dodam że śmieszny dla mnie jest spot PO pokazujący iż PiS z jednej strony mówi o walce z układami a z drugiej miała w swych szeregach Kaczmarka, w tym spocie występuje tez Pitera.
Inne billboardy PO te o spokoju, szacunku i budowaniu są... no dla mnie nie są genialne w swojej prostocie a jedynie proste. Nie wiem jakie one mają wpływ z socjologicznego punktu widzenia więc istnieje możliwość że jak zwykle się czepiam bo może mają one działanie hipnotyzujące :lol:
No i na koniec jeszcze ukraiński show w wykonaniu lidera LiDu - Kwaśniewskiegoooo... :zgon: Bez komentarza :heft:

fieldy pisze:Nie oznacza, to oczywiscie, ze zagłosuje na PiS Very Happy
A na kogo? :glass: Ja natomiast nie zdecydowałem jeszcze czy pójdę głosować :warrior:

A jak oceniacie przedwyborcze sondaże odnoszące się do rywalizacji w miastach :?: Myślałem że w Krakowie po odejściu Rokity wygra Ziobro a jak na razie wg sondaży ostro dostaje.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 24 wrz 2007, 21:37

Yukasz pisze:Myślałem że w Krakowie po odejściu Rokity wygra Ziobro a jak na razie wg sondaży ostro dostaje.
I pewnie bedzie jeszcze gorzej, po tym jak Kazio poparł Gowina.
Zyta w Poznaniu za dużo nei ugra po tym jak kreciła z tą kasą na Uniwersytet, czy na coś tam [mało mnie to w sumie obchodzi i nie pamiętam na co ta kasa miała być].
Yukasz pisze:A na kogo?
Żebym ja to wiedział. Opcje sa dwie PO, bądź UPR. Głosowałbym na UPR, ale kontakty z Giertychem i Zawiszą jakoś mnie zniechęciły.
Wiec pewnie PO.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 24 wrz 2007, 23:37

Kolejny sondaż poparcia dla partii - w sumie można było by nie pisać, ale jednak. Co jest w tym odzwierciedleniu nastrojów społecznych wyjątkowe? A to, że przygotowała go PGB, jedyna grupa badawcza która odrzuca sondowanie przez telefon (przez co jak mniemam jest droższa) i jako jedyna poprawnie przewidziała wyniki poprzednich wyborów.

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... 17668.html

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 24 wrz 2007, 23:52

Yukasz pisze: nie zdecydowałem jeszcze czy pójdę głosować
Trzeba iść! Jak nie pójdziesz, to potem nie będziesz mógł krytykować władzy, rżadu, polityków itd. bo gdy miałes szanse zadecydowania o losach państwa w wyborach to sobie olełeś sprawe. Ważne żeby iść na wybory nawet jeśli się nie wie do końca na kogo głosować można choć zneutralizwać taką np. Samoobrone albo innych oszołomów co to nie głosują z racjonalnego czy też świadomego wyboru tylko z podszeptów jakiś tam agitatorów nie ważne czy od Rydzyka albo Michnika.

A co do tych sondazy to dziś zobaczyłem, że chyba raczej mało znany szerokim i ciemnemu ludowi Jarosław Gowin ma prawie 20% przewagi nad panem Zbigniewem Ziobro, troche mnie to zaszokowało bo to wydaje się nie możliwe z bardzo wielu powodów, podonie jest w Warszawie gdzie pan Tusk ma tez podobna przewage nad paem premierem choć to już jest możliwe bardziej. Po ostatnich wydarzeniach w sondaze przestałem już wierzyć, jak bedzie zobaczymy po wyborach 21 pazdziernika wieczorem.
fieldy pisze:Głosowałbym na UPR, ale kontakty z Giertychem i Zawiszą jakoś mnie zniechęciły.

Miałem podobny dylemat po "połączeniu" się UPR z LPR i PR ale gdy zapoznałem się dokładnie z tym "połączeniem" wyszło mi, ze jest o wiele wiecej plusów niz minusów, a ostatnie wydarzenia i zmiany wewnątrz PO jeszcze bardzie przekonały mnie do głosowania na UPR.

PS: Mordy wy moje :wink:

PS2: Na koniec powiem coś po francusku: savoir vivre :lol: :beer: :pijemy:

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 25 wrz 2007, 0:12

franz pisze:Trzeba iść! Jak nie pójdziesz, to potem nie będziesz mógł krytykować władzy, rżadu, polityków itd. bo gdy miałes szanse zadecydowania o losach państwa w wyborach to sobie olełeś sprawe.
No właśnie głosuję zawsze odkąd mam prawo głosu i później tylko narzekam na tych co wygrali a których to wybrali inni :roll: Ale marudzę i może jakoś mi lepiej to jednak ciągle jest to samo - :hardkor2:
franz pisze:Ważne żeby iść na wybory nawet jeśli się nie wie do końca na kogo głosować
Z tego co się orientuję to znaczna większość osób z tych co zagłosują nie do końca interesują się polityką więc ten wybór do końca taki w pełni świadomy nie jest... ale może ważny ten głos, kolejny głos.
franz pisze:A co do tych sondazy to dziś zobaczyłem, że chyba raczej mało znany szerokim i ciemnemu ludowi Jarosław Gowin ma prawie 20% przewagi nad panem Zbigniewem Ziobro, troche mnie to zaszokowało bo to wydaje się nie możliwe z bardzo wielu powodów
No właśnie dotąd tego kolesia z PO kojarzyłem głównie z twarzy a nie nazwiska a tu taki wynik i to nad Ziobro który jak pokazywały sondaże jest jednym z popularniejszych polityków którym ufa lud.
franz pisze:podonie jest w Warszawie gdzie pan Tusk ma tez podobna przewage nad paem premierem choć to już jest możliwe bardziej
Mnie to nie zdziwiło skoro po panowaniu w stolicy Lecha w W-wie wygrała Waltz przed Marcinkiewiczem który w ogóle góruje nad innymi politykami to i może prowadzić Tusk. Zresztą on nie ma takiej przewagi jak Gowin a jakieś 7 czy 8%.
Chyba niewiele się zmieniło od ostatnich kilku sondaży z innych źródeł - prowadzi PiS przed PO i LiDem, jedynie przewaga się zmienia raz w jedną a raz w drugą stronę.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 25 wrz 2007, 0:42

Czytalem ze Gowin ma plecy w krakowskiej kurii.To w koncu byly publicysta katolicki.Jezeli Dziwisz go poprze (moze juz poparl?) to ze Zbyszka nie bedzie co zbierac.
Naturalnie nie wprost bo jak doskonale wiemy kosciol nie miesza sie do polityki.Cos w stylu "Lubie i szanuje pana Jaroslawa Gowina" wypowiedziane mimochodem przez kardynala powinno pomoc.

Poparcie dla PiS mnie elektryzuje.Widac wielu Polakow lubi politycznego Big Brother'a jakiego serwuje nam PrawoiSprawiedliwosc.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 25 wrz 2007, 16:19

Debilnych reklamówek wyborczych ciąg dalszy tym razem PO opowiem nam bajke z cyklu "Leszek chroni prezesa":

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... 19644.html

[']

Nawet nie wiem co powiedziec o tym błotku w reklamach PO - PiS najbardziej mnie boli, że te całe zenujace show odbywa się za moje i innych pieniądze.

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 25 wrz 2007, 16:51

Bo kampania, kampania, bo kampania jest od tego, aby bawić się, aby bawić, aby bawić się na całego (2), kampania, lalalalalala lalalalala.

Spot wszystko potrafi, na każde pytanie odpowie, wystarczy go nakręcić i prawda będzie po naszej stronie, wystarczy go nakręcić i prawda będzie po naszej stronie, nakręcić spot i już za chwile można dolecieć aż do gwiazdy.

Bo kampania, kampania, bo kampania jest od tego, aby bawić się, aby bawić, aby bawić się na całego (2), kampania, lalalalalala lalalalala.

Spot nigdy nie kłamie, zawsze prawdę ci powie, to spot wszystko prawidłowo interpretuje, naprowadzi cię na właściwą drogę, wystarczy go nakręcić i już za chwile można z panem Kleksem w świat pomykać.

:mike: :mike: :mike: :mike: :mike: :mike: :mike: :mike: :mike: :mike: :mike: :mike: :mike: :mike:

franz pisze:Nawet nie wiem co powiedziec o tym błotku w reklamach PO - PiS najbardziej mnie boli, że te całe zenujace show odbywa się za moje i innych pieniądze.
Ja czekam na pojedynki i bynajmniej nie te na miny na konferencjach prasowych lecz na spotkania face to face :twisted: Choć i tak wiadomo że każdy będzie miał prawdę po swojej stronie ale przynajmniej będzie prowadzona jakaś dyskusja no i pewnie jacyś ranni jak nie zabici też się znajdą :boruta: Bo kampania, kampania, bo kampania jest od tego... :mike:

Zablokowany

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”