Post Wyświetl pojedynczy post autor: peepe » 24 kwie 2008, 19:38
peepe

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Einar » 24 kwie 2008, 19:51
peepe pisze:Do tych 60 baniek to moze uda sie jeszcze kogos sciagnac za free - choc nie wiem czy ktos wystarczajaco dobry bedzie w lipcu dostepny.
Einar
Post Wyświetl pojedynczy post autor: el Crack » 24 kwie 2008, 20:33
Makis pisze:IMO te 60 mln wystarczy na to, by wzmocnic pozycje, na ktorych mamy najwieksze braki.
Moje zdanie jest takie, że jeśli chcemy wygrać Ligę Mistrzów w następnym sezonie (co jest dla mnie priorytetem i pewnie dla zarządu też) to musimy kupić z 3-4 renomowanych piłkarzy. Przede wszystkim playmakera, bo z Gutim (z całym szacunkiem dla niego) jedynie PD wygramy.Makis pisze:Czytalem te wypowiedz, tylko co z tego Question Czy to ma oznaczac, ze mamy szastac kasa na prawo i lewo, nawet gdy nie jest to potrzebne (a moim zdaniem nie jest) Question Jest takie powiedzenie, ze bogaci oszczedzaja. Fajnie by bylo, gdybysmy zaczeli sie do niego stosowac.
No właśnie i tutaj potwierdzasz moją tezę, że Villa nie nadaje się do gry na szpicę, a do gry cofniętego napastnikaRealFan pisze:Czym innym jest taktyka zespolu, ktory gorne pilki kieruje na kogos innego (najczesciej Morientesa, ktory jest mistrzem gry w powietrzu)... i skupianie sie na innej grze - dolem, gdzie Villa moze najlepiej wykorzystac swoje mozliwosci,
RealFan pisze:Inaczej wygladaja Ruud i Huntelaar obok siebie, a inaczej obok siebie wyglada dwojka kreatywnych napastnikow, lubiacych sie tez troche cofnac i podac. Takie duety graja w wielu druzynach, tamte pierwsze, gdzie graja dwaj pilkarze bardziej uzaleznieni od dobrego podania w obrebach pola karnego sa duzo rzadziej spotykane, bo oni sabie przeszkadzaja, a Villa z Torresem sie wspomagaja i tak samo jest chocby, gdy razem graja Rooney z Tevezem - oni takze sobie nie przeszkadzaja mimo dosc podobnej gry. I rownie dobrze moglby wygladac duet napastnikow Raul - Higuain, kiedy graliby razem czesciej (choc zle nie wyglada na pewno), czy jeszcze lepiej Robinho - Higuain i srednie warunki fizyczne nie przeszkadzalyby nikomu, bo tacy dwaj pilkarze potrafia razem w ataku zdzialac cuda grajac po ziemi Krzywy Wszystko zalezy co woli trener - dwojke graczy kreatywnych, czy jednego takiego, a drugiego przede wszystkim a'la dostaw noge, ktory bierze udzial w rozgrywaniu akcji, ale troche mniejszy, czy woli jednego napastnika wspomaganego przez skrzydlowych - inne opcje nie sa brane pod uwage.
Jeszcze raz powiem, że gra typowej 9 nie ogranicza się do "stania na sępa" i "dostawania nogi". A chętnie bym obejrzał te statystykiRealFan pisze:Nie mam liczb odnosnie akurat takiej statystyki, ale prawdopodobnie bys sie zdziwil. Obejrzyj sobie czasem mecz Liverpoolu i zobaczysz, ze Torres nie stoi na sepa.
Jeszcze nie wiadomo czy odejdzie Diarra, a Flamini raczej za darmo nie przejdzie (mimo chyba końca kontraktu). Podobno Juve też jest nim zainteresowane. A poza tym EssienEinar pisze:Flamini. Mógłby sie wam przydać za Diarre Think
el Crack

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 24 kwie 2008, 21:02
Skoro Schuster nie chce obroncy to wniosek jest taki, ze ta kwota wystarczyel Crack pisze: Największe czyli? Bo wg mnie playmaker, napastnik i obrońca to podstawa. Oczywiście można za te 60 mln kupić tych trzech zawodników, ale jakich zawodników...
Nigdzie nie jest powiedziane, ze napastnik na szpicy musi bardzo duzo grac glowa. U nas na szpicy gra Raul i do niego tez wiekszosc pilek jest kierowana na noge, a nie na glowe, ktora strzelil w lidze trzy bramki, co jest i tak wynikiem bardzo dobrym. Guiza strzelil 2, Milito tak jak Raul 3, Nihat bedacy najlepszym strzelcem Villareal ani jednej, Eto'o 2, Ruud 2, Forlan ani jednej, Morientes 2 (ale on ma tylko 6 bramek i jest tym gosciem od gry glowa). Villa 1. Tylko Fabiano i Kun sie wyrozniaja z piecioma trafieniami glowa w La Liga. Poza tym piszesz Villa nie nadaje sie do gry na szpice tylko na cofnietego napastnika, a chwile pozniej piszeszel Crack pisze: No właśnie i tutaj potwierdzasz moją tezę, że Villa nie nadaje się do gry na szpicę, a do gry cofniętego napastnika
el Crack pisze:Jeszcze raz powiem, że gra typowej 9 nie ogranicza się do "stania na sępa" i "dostawania nogi".
Przyklad Ci napisalem dwoch graczy podobnych (Roo, Tevez). Duzo tego nie ma, ale nie dlatego, ze nikt tak grac nie chce, tylko takich napastnikow strzelajacych duzo bramek i jednoczesnie bardzo kreatywnych i ze swietna technika jest bardzo bardzo malo i trudno o dwoch takich w jednym zespole. Duzo latwiej jest miec jednego takiego i drugiego bardziej podobnego w swoim stylu gry do van Nistelrooya. Dlatego w wiekszosci zespolow cos takiego widzimy, a nie dlatego, ze nikt nie chce grac dwojka napastnikow ze smykalka. To wlasnie takiego kogos jak Villa, Torres, van Persie ze swieca szukac na rynku.el Crack pisze: No właśnie, a policz ilu jest napastników w czołowych drużynach, którzy mają idealną charakterystykę, albo bardzo zbliżoną. Chodzi mi o dwóch kreatywnych napadziorów w systemie 4-4-2, ze świeca ich szukać...
Kluchman
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Makis » 24 kwie 2008, 21:05
Wedlug mnie tez, ale jesli wierzyc temu, co pisala prasa, obronca nie jest w planach na te mercato, wiec te 60 baniek na dwoch pozostalych wystarczy (jesli zapomnisz o Kakach, Cescach, Villach czy innych Torresach).el Crack pisze:Największe czyli? Bo wg mnie playmaker, napastnik i obrońca to podstawa.
Moje zdanie jest takie, ze nas sklad musimy jedynie uzupelnic. Napastnik, playmaker + De la Red i Granero i masz 4 pilkarzy (nawiasem mowiac tylu, ilu zyczyl sobie Berni)el Crack pisze: Moje zdanie jest takie, że jeśli chcemy wygrać Ligę Mistrzów w następnym sezonie (co jest dla mnie priorytetem i pewnie dla zarządu też) to musimy kupić z 3-4 renomowanych piłkarzy.
Moglby, ale nikt chyba u nas o nim nie pomyslalEinar pisze: Flamini. Mógłby sie wam przydać za Diarre
Makis
Post Wyświetl pojedynczy post autor: el Crack » 24 kwie 2008, 21:26
RealFan pisze:Skoro Schuster nie chce obroncy to wniosek jest taki, ze ta kwota wystarczy Wink
Nie, ale dobrze, żeby to umiał i każdy zawodnik z topu światowego to potrafi (RVN, E2, Torres czy Drogba)RealFan pisze: Nigdzie nie jest powiedziane, ze napastnik na szpicy musi bardzo duzo grac glowa.
A dlaczego tak jest? Bo już nie mamy Beckhama, nie mamy zawodnika, który regularnie by wrzucał piłkę na głowy napastników, a drugą sprawą jest taktyka Schustera, który raczej nie chce, aby dużo piłek było kierowanych z boku w pole karne. Poza Ramosem i od biedy Sneijderem, nikt nie potrafi dobrze wrzucić futbolówki na głowę jakiemuś zawodnikowi.RealFan pisze:U nas na szpicy gra Raul i do niego tez wiekszosc pilek jest kierowana na noge, a nie na glowe, ktora strzelil w lidze trzy bramki, co jest i tak wynikiem bardzo dobrym.
Ale to się przecież nie wyklucza. Ruud też jest "9", ale umie zagrać piłkę do Raula czy nawet przejśc zawodnika dryblingiem lub strzelić z dystansuRealFan pisze:Poza tym piszesz Villa nie nadaje sie do gry na szpice tylko na cofnietego napastnika, a chwile pozniej piszesz
Szczególnie w tym sezonie, gdzie Rooney jest bardzo cofnięty, teraz zastanawiam się czy jest pomocnikiem czy obrońcą, szczególnie po wczorajszym meczuPrzyklad Ci napisalem dwoch graczy podobnych (Roo, Tevez).
RealFan pisze:Duzo tego nie ma, ale nie dlatego, ze nikt tak grac nie chce, tylko takich napastnikow strzelajacych duzo bramek i jednoczesnie bardzo kreatywnych i ze swietna technika jest bardzo bardzo malo i trudno o dwoch takich w jednym zespole. Duzo latwiej jest miec jednego takiego i drugiego bardziej podobnego w swoim stylu gry do van Nistelrooya. Dlatego w wiekszosci zespolow cos takiego widzimy, a nie dlatego, ze nikt nie chce grac dwojka napastnikow ze smykalka. To wlasnie takiego kogos jak Villa, Torres, van Persie ze swieca szukac na rynku.
A gdzie niby przedstawiam go jako pomocnika? Po prostu dla mnie to zawodnik najlepiej pasujący do grania za plecami sępa, oczywiście można go i na "9" upchać, ale tam straci swoje walory.Ale jak czytam Twoje posty to zaczynam watpic czy Villa jest napastnikiem czy Mediapunta (ciagle w takiej roli probujesz go przedstawic)
el Crack
Post Wyświetl pojedynczy post autor: kon2r » 24 kwie 2008, 21:36
trzeba przyznać że obaj świetnie grają głową. To że widziałeś pare bramek zdobytych przez nich głową to nie znaczy że mają dobry baniak. Bo gdy idzie dobra piłka to prawie każdy zawodnik potrafi walnąć ją w bramke, mi się wydaje że dobrze grający głową zawodnik to taki który potrafi stworzyć zagrożenie po strzale z bańki z niemalże każdej piłki (Klose) a E2 nawet klarownych sytuacjach potrafi przestrzelićel Crack pisze:Nie, ale dobrze, żeby to umiał i każdy zawodnik z topu światowego to potrafi (RVN, E2, Torres czy Drogba)
kon2r
Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 24 kwie 2008, 21:37
el Crack pisze:
Nie, ale dobrze, żeby to umiał i każdy zawodnik z topu światowego to potrafi (RVN, E2, Torres czy Drogba)
venomik
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Makis » 24 kwie 2008, 21:39
Tylko, ze przyjscie Brazylijczyka wymusiloby przesuniecie Ramosa do srodka. Berni wielokrotnie powtarzal, ze Sergio to dla niego prawy obronca i tam go widzi. Niejednokrotnie dal zreszta temu wyraz wystawiajac na srodku Heinze, gdy Pepe czy Canna nie mogli grac. Poza tym, cos mi sie widzi ze Daniel przejdzie do Barcy.el Crack pisze:Oj Alvesem by na pewno nie pogardził o czym zresztą już mówił wielokrotnie w wywiadach.
Makis
Post Wyświetl pojedynczy post autor: el Crack » 24 kwie 2008, 21:40
venomiq pisze:Najlepszy strzelec w historii europejskich pucharów nie umie grać głową Wink
el Crack

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 24 kwie 2008, 22:04
Tez bym nim nie pogardzil, oczym wielokrotnie pisalem na forum, ale widocznie mamy inne cele. Z dzisiejszych doniesien wynika jasno - na 90% nie kupimy obroncy.el Crack pisze:Oj Alvesem by na pewno nie pogardził o czym zresztą już mówił wielokrotnie w wywiadach.
el Crack pisze:Nie, ale dobrze, żeby to umiał i każdy zawodnik z topu światowego to potrafi (RVN, E2, Torres czy Drogba)
RealFan pisze:A tak poza tym u nas ma kto grac glowa - nie zapominaj o tym.
Skoro tak to czemu oczekujesz od naszego nowego napastnika swietnej gry glowa? Przeciez "nie ma kto mu wrzucic" i "Schuster tego nie wymaga". W zwiazku z tym nie wiem do czego zmierzasz.el Crack pisze: A dlaczego tak jest? Bo już nie mamy Beckhama, nie mamy zawodnika, który regularnie by wrzucał piłkę na głowy napastników, a drugą sprawą jest taktyka Schustera, który raczej nie chce, aby dużo piłek było kierowanych z boku w pole karne. Poza Ramosem i od biedy Sneijderem, nikt nie potrafi dobrze wrzucić futbolówki na głowę jakiemuś zawodnikowi.
Ja nie napisalem, ze sie wyklucza. Sadzilem, ze jestes w stanie to rozszyfrowacel Crack pisze: Ale to się przecież nie wyklucza.
Co Villa potrafi jeszcze lepiejel Crack pisze:Ruud też jest "9", ale umie zagrać piłkę do Raula czy nawet przejśc zawodnika dryblingiem lub strzelić z dystansu Smile
Wiesz, we wczorajszym meczu to tylko Ronaldo prawie nie wracal pod wlasne pole karne w szeregach ManUel Crack pisze: Szczególnie w tym sezonie, gdzie Rooney jest bardzo cofnięty, teraz zastanawiam się czy jest pomocnikiem czy obrońcą, szczególnie po wczorajszym meczu
Gra sie nie klei i nie wyglada dobrze, kiedy graja ze soba dwie "9", a dwaj kreatywni wygladaja bardzo dobrze. Tylko to juz pisalem kilka razyel Crack pisze: i znowu się nie zgadzam. Chyba nie powiesz mi, że taki Real czy Manu nie może znaleźć dwóch kreatywnych atakujących czy dwóch "9" do grania razem w składzie. Tutaj chodzi po prostu o to, że w 99% wypadków, podczas grania dwóch bardzo podobnych napastników (czy to 9 czy kreatywnych) gra się nie klei i nie wypada to dobrze.
Zawodnik grajacy za plecami napastnika/ow to Mediapunta - pozycja na ktorej gra David Silvael Crack pisze: A gdzie niby przedstawiam go jako pomocnika? Po prostu dla mnie to zawodnik najlepiej pasujący do grania za plecami sępa, oczywiście można go i na "9" upchać, ale tam straci swoje walory.
Kluchman
Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 24 kwie 2008, 22:20
maciek_88
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Makis » 24 kwie 2008, 22:33
Makis

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 24 kwie 2008, 22:46
Mozliwe, ze troszke przesadzilem ze slowem dobrzemaciek_88 pisze:o ja nie wiem czy Zlatan tak dobrze gra głową...
Nie wiem ile bramek Szwed strzelił bramek w Interze głową, ale w Juventusie zbyt wiele goli tak nie zdobył.
Kluchman
Post Wyświetl pojedynczy post autor: el Crack » 24 kwie 2008, 22:59
RealFan pisze:Skoro tak to czemu oczekujesz od naszego nowego napastnika swietnej gry glowa? Przeciez "nie ma kto mu wrzucic" i "Schuster tego nie wymaga". W zwiazku z tym nie wiem do czego zmierzasz.
I właśnie do tego zmierzam. Dlatego byłby idealnym wzmocnieniem i dlatego właśnie miałby grać za RuudemCo Villa potrafi jeszcze lepiej Wink
Tak, ale ja nie pamiętam meczu w którym graliby razem w ataku na "kreatywnych napadziórów" zawsze tam wmiesza się C.Ronaldo.RealFan pisze:Rooney jest pilkarzem, ktory czesto sie troche cofa, Tevez takze, a mimo to,gdy graja razem (nie dzieje sie tak w kazdym meczu) to nie mozna powiedziec, zeby zle ze soba wspolpracowali.
A no popatrz, Raul z Ruudem uzupełniali się znakomicie, a przecież Raul wrócił na swoją pozycję typowej 9Gra sie nie klei i nie wyglada dobrze, kiedy graja ze soba dwie "9", a dwaj kreatywni wygladaja bardzo dobrze.
Tak, ale nie zawsze. Grającego za Moro Villi tak nazwać nie można.RealFan pisze:Zawodnik grajacy za plecami napastnika/ow to Mediapunta
Schuster już niejednokrotnie wspominał, że brakuje mu typowej 9 podczas nieobecności w składzie Ruuda, bo tak naprawdę to poza Soldado i Ruudem nie mamy takowego zawodnika. Raul gra tam aktualnie i nieźle mu to wychodzi, jednak tam mi pasuje bardziej Ruud. Natomiast na miejsce cofniętego jest Higuain, Raul (który jest tak uniwersalnym graczem, że może również tam grać czy Saviola. A zawsze też można zagrać Robinho czy na jednego napastnika.RealFan pisze:Wyglada na to, ze Schuster szuka troche innego napastnika (priorytet), co absolutnie nie znaczy, ze gdyby byla mozliwosc kupienia Villi, nie chcialby go w zespole.
el Crack
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio