Pytania Techniczne - Strona 80

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2167
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 22 sie 2008, 12:18

Moi kochani...
Ponieważ emulatory mnie nudzą i zasadniczo nie oddają tego klimatu, za którym tęsknię, zaplanowałam kupno Pegasusa. I zastanawiam się, czy takie stare konsole da radę podłączyć do nowych telewizorów... Ktoś się zna na tym? :>

Awatar użytkownika
Loczek
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loczek » 22 sie 2008, 12:23

futbolowa pisze:Moi kochani...
Ponieważ emulatory mnie nudzą i zasadniczo nie oddają tego klimatu, za którym tęsknię, zaplanowałam kupno Pegasusa. I zastanawiam się, czy takie stare konsole da radę podłączyć do nowych telewizorów... Ktoś się zna na tym? Łypiący

" Stare konsole " :rotfl2:
Da się. Zwykły kabel antenowy i lecisz

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2167
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 22 sie 2008, 12:26

Co się śmichasz, co? :P
Dzięki :)

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Re: Pytania Techniczne

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 01 wrz 2008, 20:28

eeee mam takie pytanie. Mam Athlona 3800+ i myślałem nad kupieniem RAM-ów bo mam tylko 512, z czego też część idzie na kartę graficzną (zintergrowana z główną). Ogólnie jakiejś wielkiej potrzeby nie mam, bo graczem nie jestem i nie potrzebujm jakiejś super maszyny, ale te 512 to śmiesznie mało i nie wykożystuje przez to mocy procesora a i ostatnio komp mi się z 2 razy zwisił, bo mu brakło pamięci wirtualnej. Tak więc myśłałem nad kupieniem 2 giga na jednej kości (mam mało wejść i jakbym miał potem zwiększać ilość RAM-ów bylo by mi wygodniej) i pewnie się zdecyduje, bo to małe pieniądze, ale chciałem się zapytać, na ile to mi "wzmocni" kompa, bo jak niewiele to znajde lepszy pomysł na wydanie kasy :P

A i tak na przyszłość, bo może mi się przyda, gdybym miał kupować karte graficzną kiedyś, to przy moim procku i tych prawie kupionych 2 giga ramów jaką w jaką przyzwoitą i niedrogą grafikę (tak 300-400) mógłbym zainwestować :?:
Moja płyta główna:ECS Geforce6100SM sock. aM2

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 781

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 02 wrz 2008, 23:12

te 512 masz w jednej kości czy w 2 ?

jesli płyta obsługuje ci dual ramy to lepiej kupic 2x 1gb

wzrost wydajności powinien być o ok 30% do 50 %

może nawet lepiej , warot zebyś powyłączał zbędne procesy

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 02 wrz 2008, 23:31

mam na 1 kości, ale mam tylko 2 wejścia na głównej i jak będę chciał wymianiać, to wtedy obie kości po 1 giga bym miał zbędne a tak zawsze mogę coś dołożyć i jest fajnie. Wiem że bardziej opłaca się wziąć na dualach, ale nie myślałem że to różnica takiego stopnia...
Więc ogólnie mogę się i zdecydować na 2 kości po 1 giga.
Ale muszę wiedzieć czy mam specjalnie po co, bo ogólnie myśle że tak skoro mam zintegrowaną kartę graficzną i dość mocny procesor...
...no, ale chciałem się upewnić, bo nie lubie inwestować w kompa. Więc jak opłaca się :?:

i o co chodzi z tymi zbędnymi procesorami :?: Rozumiem, że poprostu nie wykożystuje 64 bitów, ale czy i jak mam to zrobić (i po co :?: :P )

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 781

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 03 wrz 2008, 8:13

procesami nie procesorami , generalnie jest taki ogólny pogląd na to , ze jak masz jedną kość ramu większa druga mniejszą , to nie wykorzystasz ich pełnych możliwości. Natomiast należy pamiętać , że ram odpowiada za wszelkie programy w twoim komputerze , wszelkie zapisywanie odczytywanie danych itp itd idzie przez ram , każdy program jaki uruchomisz idzie do Ramu sobie mieszkac podczas gdy jest uruchomiony , a mając mało ramu nie wykorzysasz w pełni procesora. wszystko jeszcze zależy od tego do czego ci ten komp ;D

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 03 wrz 2008, 10:00

tak jak mówiłem graczem nie jestem, a jeśli juz to takie, które nie są jakoś nadzywczajnie wymagające sprzętowo, jak Heroes 3 (stare przyzywczejenie, czesem wraca :wink: ) czy FM (to wszystkie gry, od kilku lat w jakie grałem). Tak to do fimów, muzyki, interentu no i meczy...

Ale chciałem dołożyć RAM-ów, bo jak mam pouruchamianych kilka programów i przesakuje z jednego do 2 to mi się sprzet jednak czesem muli. A i jak pisałem czesem jak go mocno obciąże to się kończy pamięć wirtualna, więc w RAMy zainwestwać raczej muszę, choć niespecjalnie mi się chce, bo inwestować w kompa nie lubie...
Czyli co najlepiej zrobić kupić 2x1gb? Dużo mi to da względem starego układu z 512?
A co do procesów ( :lol: ) to od czasu do czasu się nimi zajmuje.

Awatar użytkownika
peepe
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: peepe » 03 wrz 2008, 23:29

(L)oczkerson pisze:które nie są jakoś nadzywczajnie wymagające sprzętowo, FM
akurat dla FM ram sie przydaje, bedziesz mogl zladowac wszystkie ligi i ogromna baze danych :wink:

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 04 wrz 2008, 8:13

peepe pisze:
(L)oczkerson pisze:które nie są jakoś nadzywczajnie wymagające sprzętowo, FM
akurat dla FM ram sie przydaje, bedziesz mogl zladowac wszystkie ligi i ogromna baze danych :wink:
eeeeeee teksty o FM-ie są poniżej pasa, na tej zasadzie to mnie przekonasz i do monocykla :P

Awatar użytkownika
Loczek
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loczek » 04 wrz 2008, 9:48

No dobra Panowie i Panie ile tak optymalnie ramów potrzeba, żeby Fm zasuwał jak lokomotywa ? :?: :wink: Bo niebawem dokupię. Mam 1 gb i nie jestem zadowolony

Awatar użytkownika
peepe
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: peepe » 04 wrz 2008, 11:43

w przypadku fm08 zalecany jest 1 gb ramu. Z FMem jest tak, ze nawet przy 256 mb zagrasz, ale przejscie miedzy dniami, czy przetworzenie wynikow bedzie trwac godzine. dlatego im wiecej ramu tym lepiej, ale gdy masz slabszy komputer nie szalej z iloscia lig i rozmiarem bazy danych, a tez spokojnie uda ci sie grac. Chyba ze w czasie przetwarzania danych lubisz sobie poczytac ksiazke albo ogladac film, to wtedy idz na calosc.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 04 wrz 2008, 12:10

peepe pisze:Chyba ze w czasie przetwarzania danych lubisz sobie poczytac ksiazke albo ogladac film, to wtedy idz na calosc.
No i mnie złapał :P Ja najczęściej słucham muzyki, czytam informacje, artykułu w internecie, jem, czytam książkę, uczę się. Ogólnie to moja gra w Fm'a zawsze sprowadzała się do tego że gra leciała w tle nawet jak sprzętowo byłem mocno ponad to co wymagała gra, wiec mi to różnicy nie robi i zazwyczaj śmigam na wszystkich najważniejszych ligach (poza niemiecką :P )

A co do mojej przygody z Ramami to już znalazłem ofertę która mi pasuję: http://www.promobile.pl/product.php?productid=7110 w dodatku od uczelni mam do sklepu 3 stacje metra więc mi się podoba :mrgreen:

I parametry:
Producent
Kingston
Typ pamięci
DDR2
Pojemność
2 GB
Częstotliwość
800MHz
DIMM / SODIMM
DIMM
Dual / Quad
Dual
Pamięć dedykowana
Nie
Korekcja
Brak
CAS latency
CL4

Awatar użytkownika
Loczek
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loczek » 04 wrz 2008, 12:28

Teoretycznie na 256 ram można zainstalować Windowsa XP. Tylko czy on będzie dobrze działał ?
2 Gb wystarczą ? Czy też coś z procesorem trzeba powalczyć ?

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 04 wrz 2008, 12:52

2 GB to spokojnie ci wystarczy, nawet na 1 GB będzie dobrze.
Ale RAMu może być odrobinę mało. Choć niekoniecznie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”