Ogólna dyskusja o polityce - Strona 80

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Kto zna się lepiej na polityce?

czarny samael
11
22%
Kamil232
23
46%
Nie wiem. Carlo to Carlo.
16
32%
Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 27 wrz 2007, 15:11

bellus pisze:Ja uważam, że reklamówki PiSu są świetne.
Ja też tak uważam, ale w trochę innym kontekście. Dla mnie są swietne bo dobrze trafiają do prostego, ciemnego ludu(a tych jest zawsze najwiecej) mają jasny, łatwy do odczytania przekaz i cechuje je duża skuteczność (co widać po wysokim poparciu dla PiS mimo nagonki medialnej na te partie) a więc sa dla mnie dobre w sensie powiedzymy propagandowym bądz mówiąc ładniej marketingu politycznego. Użyłem zwrotu "debilnych reklamówek" bo z mojego osobistego punktu widzenia są on debilne. Jako, że nie należe do grupy zwanej "ciemny lud" taka reklama wywołuje u mnie zjawisko "piany na pysku" bo mam pełną świadomość, że te żenujące show o jedzeniu bezy i "mordach moich" zostało nakręceone a potem jest emitowane w pełni za moje pieniądze i musze oglądać te zapasy błotne w trakcie bloków reklamowych. A o walce na racjonalne, merytoryczne argumenty nie ma co marzyć z tym już sie pogodziłem, dawno temu.

Co do twojego przykładu z profesorem to jest chyba troche nie adekwatny bo skoro ten profesor jest taki bardzo mądry i elokwentny to zapewne wykłada na swietnej uczylni gdzie dostaja sie tylko najlepsi, a więc wątpie czy ta elitarna grupa słuchaczy nie zrozumiała by wykładu.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 27 wrz 2007, 23:08

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... 28092.html

Czy pani Beger zawsze przy okazji wyborów musi kręcić ?
powinni ją na zbity pysk wyrzucić. Jak to zrobią - mnie to gówno obchodzi :lol:

btw: złotówka za podpis ? ... kpina jakaś :lol:

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 28 wrz 2007, 8:06

Co do twojego przykładu z profesorem to jest chyba troche nie adekwatny bo skoro ten profesor jest taki bardzo mądry i elokwentny to zapewne wykłada na swietnej uczylni gdzie dostaja sie tylko najlepsi, a więc wątpie czy ta elitarna grupa słuchaczy nie zrozumiała by wykładu
Wątpliwe założenie. Mądrzy profesorowie są wszędzie. Chodzi tylko o ich nagromadzenie na danej uczelni. Kolejna sprawa - ten naprawdę mądry wykłada na dobrym uniwersytecie, gdzie są studenci na odpowiednim poziomie.
franz pisze:Jako, że nie należe do grupy zwanej "ciemny lud" taka reklama wywołuje u mnie zjawisko "piany na pysku" bo mam pełną świadomość, że te żenujące show o jedzeniu bezy i "mordach moich" zostało nakręceone a potem jest emitowane w pełni za moje pieniądze i musze oglądać te zapasy błotne w trakcie bloków reklamowych.
Mając do wyboru: nędzne reklamówki PO albo bardzo dobre reklamówki PiSu to wolę, żeby moje podatki szły na PiS. Oni przynajmniej wprowadzają coś ciekawego, a PO nudzi.
Swoją drogą to też straszne, tak wielka partia jak PO, z takimi ambicjami, kreująca się na zbawcę Polski po kryzysie równym niemal utracie niepodległości nie ma nikogo kto zna się na kampanii chociaż w porównywalnym stopniu jak Bielan, Kamiński, Kurski. Nie pamiętam kto to powiedział, ale chyba ktoś z czerwonych. Nazwał PO wydmuszką i chyba muszę się z tym zgodzić.

ciekawe:
http://fakty.interia.pl/tylko_u_nas/new ... 83927,3439

teraz pewnie kościelne państwo PiSu będzie krytykowane za pomocą cytatów z Pieronka (swoją drogą miałem o nim lepsze zdanie)
http://wiadomosci.onet.pl/wybory2007/1613812,news.html

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 28 wrz 2007, 16:30

bellus pisze: nędzne reklamówki PO albo bardzo dobre reklamówki PiSu to wolę, żeby moje podatki szły na PiS. Oni przynajmniej wprowadzają coś ciekawego, a PO nudzi.

A no to w tej kwestii jest pomiedzy nami fundamentalna różnica ponieważ ja osobiscie uwazam za żenujaco głupawe zarówno reklamówki PO jak i PiS i nie chce aby moje pieniadze szły na jakakolwiek z nich. A co do skutecznosci i wartosci pod wzgledem "marketingu politycznego" to oczywiście reklamy PiSu są dużo lepsze bo z te reklamówki PO z cyklu "By żyło sie lepiej - wszystkim" były słabiutkie, ale teraz i PO czerpie dobre wzorce z PiSu i ta najnowsza reklamówka już lepiej im sie udała. Ogólnie to o ile dobrze pamiętam ustawe o partiach politycznych to na kampanie można wydać 30 mln (?) albo jakas tam okreslona sume, ciekawe czy PO a zwłaszcza PiS tej sumy nie przekroczyły bo juz od dawna leca reklamy w najlepszym czasie a miasta zalepieją coraz to nowe bilbordy.

Jakis czas temu skończył sie termin rejsetrowania list kandydatów i jest ich jakos mało bo chyba tylko 7 czyli wszystkie ugrupowania, które już były w parlamencie plus partia pracy(?) Jest to pewnie spowodownae tym, ze małe ugrupowania miały mało czasu na zdobycie podpisów a szkoda bo w tym roku nie zobacze w darmowych blokach wyborczych na TVP takich kwiatków jak pan Leszek Bubel(ten od sławetnej reklamy z rycerzem :lol: ) i jego Polska Partia Narodowa, ciekawe czy takie indywiduła jak Komunistyczna Partia Polski albo Partia Zielonych zebrały podpisy i będzie można na nich głosować, ba jak nie to daromowa kampania w TVP dużo straci w moich oczach, w zasadzie nie bede jej oglądał bo tak to się można było choć z nich posmiać, bez tych ugrupowań to już nie będzie to samo.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 28 wrz 2007, 16:35

franz pisze:a szkoda bo w tym roku nie zobacze w darmowych blokach wyborczych na TVP takich kwiatków jak pan Leszek Bubel(ten od sławetnej reklamy z rycerzem Laughing )
my się 2 lata temu z kumplem napilismy i akurat pokazywali te reklamówki - smiechu było ... :lol: zdaje się, że jak walczyli ci rycerze to w tle "leciała" Bogurodzica, czy coś w ten deseń. Bubel był dobry, znaczy nazwisko mial dobre :]

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 28 wrz 2007, 16:42

fieldy pisze:my się 2 lata temu z kumplem napilismy i akurat pokazywali te reklamówki - smiechu było ...

Miałem podobnie z tymze oglądałem to z dwoma kumplami i nie bylismy pijani tylko upaleni smiechu było, że az mnie potem wszystko bolało :? Sądze, że nawet bez alkoholu i narkotyków i tak bym sie z tego smiał:

:lol:

Leszek Bubel \o/

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 01 paź 2007, 18:12

Spodziewacie się czegoś po dzisiejszej debacie ?
w mediach chyba nie mają o czym pisać, bo reklamują tą debatę jakby to był finał MŚ w piłce :]

Znając zycie, nic ciekawego się nie wydarzy, obaj spokojnie będą odpowiadać na pytania. Myśle, że nie bedą się zachowywać jakoś specjalnie agresywnie. Wypadną dobrze - to zaszkodzą Tuskowi. A na tym pewnie im obu zależy. Jak będą sie "obrzucać mięsem" to niezdecydowane osoby mogą zagłosować na PO, wiec zostaje im prowadzenie w miare kulturalnej dyskusji.

jeszcze 2 h - piwko się już chłodzi :P

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 01 paź 2007, 21:09

Już po debacie. Jak dla mnie każdą część wygrał Kaczyński, no może z wyjątkiem tej o stanie państwa bo tam nikt nic ciekawego w sumie nie powiedział. Zbyt mało konkretne pytania.

Co do samej debaty:
- mało czasu - ta godzina
- Olejnik fatalna, sztampa z Kropki nad I. Nie zrozumiała idei debaty, że na pytania muszą odpowiadać obaj.
- Najlepsza ta pierwsza dziennikarka, co mi nazwisko niestety uleciało.

Co do swojej tezy o zwycięstwie Kaczyńskiego to ja rozbuduję ją o konkrety dopiero jak mnie ktoś zaatakuje.

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 01 paź 2007, 21:16

Zgadzam się co do tego, że debata mogła wypaść o niebo lepiej. Pytania jakoś tak dziwnie dobrane i te ramy czasowe, co w większość przypadków nie pozwalało na dokończenie wątków. W wielu przypadkach tak Kaczyński i Kwaśniewski się powtarzali, a już prowadzący ... podzielam tu zdanie bellusa, że najlepiej wypadła pani numer 1 :wink:

Ostatecznie, jak dla mnie debata wyszła na remis z niewielkim wskazaniem na Olka.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 01 paź 2007, 21:18

Ostatecznie, jak dla mnie debata wyszła na remis z niewielkim wskazaniem na Olka.
No to ja zaatakuje, mógłbyś to rozwinąć. BO jak dla mnie zwycięstwo Kaczyńskiego jest oczywiste, dyskusyjny jest tylko rozmiar tego zwycięstwa.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 01 paź 2007, 21:22

bellus, ty pierwszy powiedziałeś kto wg ciebie wygrał wiec pisz dlaczego wygrał :P

Dla mnie też remis. Choć Olek zbyt czesto siedział ze zwieszoną głową, czego pewnie nie pochwaliłby Tymochowicz np. :D
Kaczński był opanowany, ale on zawsze jest opanowany, nawet jak mikrofon trzyma "do góry nogami". Kwaśniewski wiecej żartował, sprowadzał do parteru dziennikarzy - choćby wtedy gdy pojechał Olejnik, że się ciągle myli. Kaczyński jak dla mnie zbyt często powtarzał to samo, a tylko ubierał to w inne słowa.
Remis, nawet bez wskazania na kogokolwiek.

Ogólnie to nie było jakiejś agresji i Tusk chyba zbt dużo nie zyska na tym. Tak mi sie zdaje.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3328

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 01 paź 2007, 21:29

bellus pisze:No to ja zaatakuje, mógłbyś to rozwinąć. BO jak dla mnie zwycięstwo Kaczyńskiego jest oczywiste
Oczywista oczywistosc :)

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 01 paź 2007, 21:30

bellus, ty pierwszy powiedziałeś kto wg ciebie wygrał wiec pisz dlaczego wygrał
Ogólnie:
- konkretniejszy
- nie dał się sprowokować, zdenerwować, był opanowany. Na odmianę Kwaśniewski nie był opanowany
- to Kwaśniewski się powtarzał, ni był kreatywny. Nie było błyskotliwych (albo nie zapadły mi w pamięć) ripost z jego strony).

Co mi się podobało (tak z pamięci):
- riposta w polityce zagranicznej: był Pan w Moskwie 6 razy, Prezydent Putin był w Warszawie raz. Widać jaka to była polityka.

Nie chce nikogo skrzywdzić, więc jak ktoś mi da link do zapisu dokładnego przebiegu debaty to się odniosę z cytatami.

Kwaśniewski nie wykazał się niczym względem wyborców niezdecydowanych. Kaczyński pokazał się z dobrej strony, jako inteligentny polityk. Zrobił krok w kierunku niezdecydowanych.

edit
Chlopaczek pisze:Oczywista oczywistosc
To mi się nie podobało. Uważam, że kiepsko wpisuje się w przekonywanie wyborców niezdecydowanych. Wyszedł z tego taki tępy atak, taki z jakim utożsamiany jest PiS.
Ostatnio zmieniony 01 paź 2007, 21:31 przez bellus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
olson
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: olson » 01 paź 2007, 21:30

Ogólnie ta debata to jedna wielka farsa jak dla mnie. Nic nowego. Ja wiem, że tegoroczna kampania jest bardzo krótka i niestety brak w niej czasu na walkę na rzeczowe argumenty, ale teraz taką sytuację zarówno PiS, jak i LiD niewątpliwie miało. Szkoda, że jej nie wykorzystali. Spłycę, ale cała ta debata opierała się tylko i wyłącznie na wytykaniu błędów przeciwnej opcji politycznej w czasie ich rządów, zachwalaniu swojej i od czasu do czasu pożartowania z przeciwnika. A ja głupi miałem nadzieję na jakąś bardziej rzeczową, budującą dyskusję.

Jak dla mnie remis. Jeden i drugi miał trochę racji, żaden jakoś zdecydowanie nie wyprzedził konkurenta.

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 01 paź 2007, 21:34

bellus pisze:No to ja zaatakuje, mógłbyś to rozwinąć
Napisałem z niewielkim wskazaniem na Kwaśniewskiego, więc nie twierdzę, że pobił on Kaczyńskiego na głowę. Mimo wszystko premier za często się powtarzał, wypominał przeszłość Kwaśniewskiego, chociaż to akurat nie miało w tej rozmowie najmniejszego znaczenia (rozmowa miała moim zdaniem być o tym co jest tu i teraz - może się mylę). Ogólnie minimalnie lepsze wrażenie wywarł na mnie właśnie Olek, który potrafiła zachować nieco większy dystans. Może to bardziej wrażenie estetyczne, może uprzedzenie do Kaczyńskiego. Cóż, może na chłodno dojdę do innych wniosków.

Tak czy inaczej kto spodziewał sie fejerwerków, ten się zawiód. Balonik był jednak zbyt bardzo napompowany, a okazało się, że nie było wielkiego buum. W sondażach jakichś większych skoków procentowych nie będzie.

Zablokowany

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”