Artykuły prasowe warte przeczytania - Strona 9

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Reputacja: 0
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 02 kwie 2008, 17:34

A kto jest tym żenującym ironizatorem któremu bardzo się nudzi i ma problem że ileś tam mln osób ma potrzebę przeżywania jeszcze raz śmierci JPII :?: Ten ktoś pisze podobne rzeczy w każde święta bo akurat nie wierzy w Boga? Również wyśmiewa fanów Rubika bo go nie słucha?, serialu M jak Miłość bo go nie ogląda?, kibiców szachów bo sam grać nie lubi? Jakiś link franz :?:

Tak dla wyjaśnienia: nie obchodzę żadnej rocznicy (raczej jestem w żałobie po wczorajszym :P), nie słucham Rubika, nie oglądam M jak Miłość i nie umiem grać w szachy ale jak ktoś chce robić te wszystkie rzeczy to nich to sobie robi - ponoć jeszcze żyjemy w wolnym kraju. Po prostu zajmuję się tym co mnie kręci/co muszę zrobić a takie szydzenie z innych jest [']

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 02 kwie 2008, 18:28

ma problem
Autor takiego problemu nie ma.

Jesli już jest jakiś problem to są nim te osoby (oczywiście nie wszystkie), które przeżywają raz jeszcze śmierć JP II. Czyli w TVP (utrzymywanej z naszych pieniędzy) poświęca się sporą ilość czasu na programy o JP II, choć abonament płacą też osoby, które wolały by coś innego niż smęcenia o tym jak WIELKIM filozofem/poetą/myślicielem/ i uj wie kim jeszcze był nasz "papież wszystkich Polaków" (baczność!) Jan Paweł II (spocznij!) Ludzie, którzy raz w roku założą koszulkę "Jestem z pokolenia JP II" i obejrzą kolejny mizerny film o JP II a potem przeczytają jeszcze równie słabiutki artykulik w "Tinie"/"Pani domu"/"Cichodajce" i uważają się za jaśnie oświeconych znawców nauki JP II, którzy po "chwilach refleksji" mogą dalej żyć jak banda dwulicowych skur......ów, tych właśnie ludzi mam głęboko w dupie! (Uprzedzając ewentualne pytania/oferty matrymonialne: Nie! nie jestem gejem) I będe z nich szydził kiedy tylko zechce mimo tego, że postawisz milion świeczek Yukaszu.
Ten ktoś pisze podobne rzeczy w każde święta bo akurat nie wierzy w Boga?
Co ma do tego wiara w Boga? Otóż nic. Pytanie pasuje do teamtu artykułu jak Joanna Senyszyn do RM.
Również wyśmiewa fanów Rubika bo go nie słucha?
Tak, wysmiewa.
serialu M jak Miłość bo go nie ogląda?
Tak ich też.
kibiców szachów bo sam grać nie lubi?
Nie wiem (chyba wezmę "telefon do przyjaciela", albo nie poproszę o pomoc publiczność)
jak ktoś chce robić te wszystkie rzeczy to nich to sobie robi - ponoć jeszcze żyjemy w wolnym
W wolnym kraju nie żyjemy ale to tylko moje zdanie skrajnego liberała (choć częściej lumpen-liberała). Pewnie niech sobie każdy robi/ogląda co chce, ale co to ma do tego, że mam prawo posiadanć własne zdania na temat ludzi, którzy słuchają rubika/dody/diso-polo/ oglądają "M jak Miłość"/"Kochaj, mnie kochanie"/ 'Taniec i śpiew gwiazd na lodzie w cyrku" należą do młodzieży wszechpolskiej (celowo z małej litery) albo SLD a moje zdanie na ich temat jest takie samo jak zdanie zawarte w tym poście te o "wyznawcach JP II" . I nie obchodzi mnie, że to jest politycznie nie poprawane, bo poprawność polityczna mówiąc krótko i zwięzle "ssie"

Tak ja też ich wyśmiewam. Przyznaję się moja wina moja bardzo wielka wina... <bije się w moją klatę przypominającą pudełko po iryskach>

Tekst wstawiłem dla śmiechu, nie mo co płakać i rozdzierać szat więcej dystansu!

Zresztą nie ma się o co sprzeczać wszyscy jesteśmy z pokolenia JP II przecież!

Dobra ide do kościoła pośpiewać "barkę". Siemka.

ps: Santo Subito!

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3328

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 02 kwie 2008, 18:37

Franz nie przeginaj bo juz Ci gwiazdki spod nicka zabrali.

Posdrafiam was ciule.

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 02 kwie 2008, 18:39

franz pisze:Zresztą nie ma się o co sprzeczać wszyscy jesteśmy z pokolenia JP II przecież!

Dobra ide do kościoła pośpiewać "barkę". Siemka.

ps: Santo Subito!

Przecież to nie jest śmieszne.

Awatar użytkownika
peepe
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: peepe » 02 kwie 2008, 19:03

Przecież to nie jest śmieszne.

Dla mnie jest. i generalnie te cale szopki sa zenujace. Plyta papieża w Naj? Prosze bardzo. Swiete obrazki w Tesco obok promocji prosku do prania? Dawaj.

Zenua.

Tez ide pospiewac barke.

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 700

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 02 kwie 2008, 19:45

[k****], przeciez wiadomo,ze to co robią niektore gazety czy telewizja to przegięcie, ale franz nie zachowuj sie jak zbuntowana nostolatka ktora pierdoli ze nie lubi świat bo sa komercyjne, a cała rodzina przy stole sztucznie sie usmiecha i narzeka na słuzbe zdrowia. Myśle ze spokojnie przetrzymasz ten okres burzy i naporu w tvp i potem bedziesz mogł juz spokojnie cieszyc sie telewizyjna normalnośćia.

poza tym, bardziej mnie denerwuje, ze tvp przepłaca gruba kase na swoje gwiazdki, niz to ze pusci film o JP2

Awatar użytkownika
Piotr
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Piotr » 02 kwie 2008, 19:51

Pewnie ze to nie jest smieszne. Po prostu kogos juz wszystko boli i glupio ironizuje, a tak poza tym to papież-Polak moze nam sie juz nie przydarzyc, a TVP puszcza to akurat dzis, w dzien smierci wielkiego czlowieka i jestem pewien ze wiekszosc Polakow nie dostaje k****icy jak widzi takie materiały. Karmią Cie codziennie w TVP takimi informacjami na temat papieża? Szcerze wątpie, a co do tych czasopism ktore wymieniles to tak naprawde mimo ze kieruje nim i chec zysku to ludzie maja szanse zachowac na dluzej piekne zdjecia czy ciekawe materiały o wielkim Polaku.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3328

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 02 kwie 2008, 20:02

Piotr pisze:a tak poza tym to papież-Polak moze nam sie juz nie przydarzyc
Boze uchowaj od nastepnego papieza z Polski.Gleboko wierze ze juz nam sie to nie przydarzy.Przynajmniej za mojego zycia.

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 02 kwie 2008, 20:07

franz pisze:Tak, wysmiewa.
franz pisze:Tak ich też.
franz pisze:Autor takiego problemu nie ma.
Myślę że jednak ma bo jednak jest różnica w wypowiedzeniu swojego zdania a drwienia z kogos kto cos robi a co nam się nie podoba. Ty wrzuciłeś wszystkich do jednego wora a nie każdy kto dziś przeżywa rocznice śmierci jest wierzący tylko 2.04 każdego roku. Uwierz mi nie tylko osoby dwulicowe, noszące moher czy sutannę uważają dzisiejszy dzień za wyjątkowy. A kiedyś próbowałeś udowodnić Chłopaczkowi jak to wierzysz w ludzi (zresztą wtedy ci sie to nie udało :lol: ).
franz pisze:Czyli w TVP (utrzymywanej z naszych pieniędzy) poświęca się sporą ilość czasu na programy o JP II, choć abonament płacą też osoby, które wolały by coś innego
Nie rozśmieszaj mnie że jeden dzień w TVP o JPII aż tak bardzo ci przeszkadza. Ja jakoś mimo że ponoć cały dzień lecą programy o JPII obejrzałem ich w sumie może 10 min w Wiadomościach i całą minutę na TVN24 (później zmieniłem kanał czy wyłączyłem TV). I jakbyś nie wiedział to nie jesteś sam na świecie bo myślę ze więcej osób ogląda te programy z okazji rocznicy niż chciałoby patrzeć na mecz Legii jak to ty byś pewnie sobie życzył. Nie wiem jak chciałbyś zrobić aby owca była syta i wilk cały :glass: A jak Ci tak przeszkadza ten dzień to było się dołączyć do akcji jednego usera przeciw Wojewódzkiemu co niedawno była na forum, później pewnie byście protestowali przeciwko M jak Miłość aż w końcu zażądalibyście aby na wszystkich kanałach TVP leciała piłka kopana.
franz pisze:Zresztą nie ma się o co sprzeczać wszyscy jesteśmy z pokolenia JP II przecież!
Cloner jest z pokolenia JP - Jebać Policję!

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 619
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 02 kwie 2008, 20:15

Tekst jak tekst. Ociekający ironią... - na pewno wyrazisty. Może się podobać lub nie. Ale rzeczywiście - daje do myślenia. Bo samo pojęcie "pokolenia JP2" jest jednak śmieszne.

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 02 kwie 2008, 20:23

Ja wypowiem się krótko.

Jestem ateistą, niewierzącym, niepraktykującym etcETC. ale bardzo zabolała mnie wieść o śmierci JPII.
Ogólnie to pamiętam ten cały tydzień aż do pogrzebu był dziwny, w tv nic nie można było obejrzeć, potem lekcje w szkołach odwołali, ciągłe śpiewy 'Barki' i wspominana biografia Papieża.
Ale tamte dni będą wspominane w naszej historii bardzo dłuugo i taką okazją napewno będzie dzień 2 Kwietnia każdego następnego roku.
Wiem że nie tylko ja to mam, ale zawszę kiedy spojrzę na zegarek i jest 21-37 to mój automatyzm zaczyna działać i zawsze kojarzę sobie postać Jana Pawła II.
A więc jestem za tym, aby dnia 2 Kwietnia wszędzie kwitła atmosfera związana z naszym największym Polakiem.

Pozdro

21-37 [']

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 02 kwie 2008, 20:28

W tym wszystkim nie rozumiem skąd takie oburzenie. Skoro mamy wolność słowa to każdy może sobie pisac co chce, a w temacie każdy może sobie wklejac artykuł, który wedle jego opinii jest wart aby nasza forumowa brac go zobaczyła. Przedstawcie artykuły jakimi dzisiaj zalany jest kazdy popularny portal czyli o dokonaniach Ojca (prze)Świętego to wtedy możemy porozmawaić o hurtowych beatyfikacjach i kanonizacjach, kryciu pedofilii wsród kleru czy konserwatyzmu w sprawach środków antykoncepcyjnych co kosztowało niejedno ludzkie życie za jego pontyfikatu. Ale pamiętajcie drodzy parafianie! Papiez się nie myli, gdyz Papiez posiada dogmat nieomylności, a papież-Polak to juz wyższa szkoła jazdy dodatkowo bez trzymanki w dziedzinie nieomylności i wszechzajebistości.

Jednakże wrócmy do meritum. Autor (choc chciałbym poznac jego nazwisko z czystej ciekawości) ironizuje po to, aby zwrocic uwage na cepeliade jaka urzadza się mediach i jak masowo gra się na emocjach "pokolenia JP2" w ten dzień. Moim zdaniem jak ktoś ma jakakolwiek duchowa potrzebe to powinien przeżywac to nie na pokaz nawet z szacunku dla zmarłego. W sumie to całe szaleństwo drugokwietniowe mi nie przeszkadza. Raczej jest czymś komicznym dla kogoś usposobionego jak ja. Generalnie zgadzałbym się z Berele z tym, że drugi dzień kwietnia nie jest na razie świetem więc nie jest wolnym od nauki, pracy i tu chciałbym zauważyć, że nie do końca można postawić znak równości ze świetami.
Piotr pisze:tak poza tym to papież-Polak moze nam sie juz nie przydarzyc
To akurat bardzo korzystna perspektywa dla naszego kraju.

p.s matka dziś jakies kremówki kupiła i były rewelacyjne. Jak dla mnie swietowanie kolejnych rocznic śmierci Karola Wojtyły może być bardzo smaczne. Tłusty czwartek ssie.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 02 kwie 2008, 20:49

Wracam się sobie z kościoła lekko pijany, 4 Żubry (no dobra nie z kościoła) a tu co? Mało wojna w imie katolickiej miłości ale jedziemy z tym koksem...
Chlopaczek pisze:Franz nie przeginaj bo juz Ci gwiazdki spod nicka zabrali.
Szybki jesteś.

Po pierwsze nie zabrali tylko zabrał je jeden taki Wiślak po starej ojcowskiej znajomości. Po drugie to wyjątkowo tragiczne dla mojej psychiki zdarzenie, które obniżyło mój respect na forum do -5 (bo wcześniej było zero) miało miejsce na moje życzenie, taki ze mnie masochista!
Berele Lewartow pisze:[k****], przeciez wiadomo,ze to co robią niektore gazety czy telewizja to przegięcie,
Ale (cloner! Wiem, że nie zaczyna się zdania od ale, a zapomniałem clonera już nie ma, lecz pewnie nas czyta, "pozdrowienia do więzienia" cloner jesteśmy z Tobą!) mi nie chodzi co puszczą TVN/Polsat/RM/GW/Nasz Dziennik czy inne tego typu ścierwa, niech sobie piszą, mówią o czym chcą, jak ludzie to kupują to jest git, bo forsa leci. Mi chodziło o pewien typ ludzi, który już opisałem i którego to typu ludzi dotyczył ten artykuł.
Berele Lewartow pisze:, ale franz nie zachowuj sie jak zbuntowana nostolatka ktora pierdoli ze nie lubi świat bo sa komercyjne,
Nie prawda! Ja lubie święta (można "zamordować" karpia) i zbuntowane nastolatki też lubie!
Berele Lewartow pisze:poza tym, bardziej mnie denerwuje, ze tvp przepłaca gruba kase na swoje gwiazdki
Dokładnie mnie też bo to kasza z naszego abonamentu. A te gwiazdki śpiewają dziś "psałterz wrześniowy" za naszą kasę.
Yukasz pisze: Ty wrzuciłeś wszystkich do jednego wora a nie każdy kto dziś przeżywa rocznice śmierci jest wierzący tylko 2.04 każdego roku. Uwierz mi nie tylko osoby dwulicowe, noszące moher czy sutannę uważają dzisiejszy dzień za wyjątkowy.
franz pisze: Jesli już jest jakiś problem to są nim te osoby (oczywiście nie wszystkie
Yukasz błagam Cię na kolanach czytaj ze zrozumieniem! (OCZYWIŚCIE NIE WSZYSTKIE)
Yukasz pisze: A kiedyś próbowałeś udowodnić Chłopaczkowi jak to wierzysz w ludzi
E tam! Po prostu wyrywam na te banalne teksty lachony idealistki-gimnazjalistki to wszystko, przecież jestem taki płytki i pusty w środku, że nawet nie płakałem po papieżu.

Na serio nadal wierze, ale nie we wszystkich a już na pewno nie tych o których jest mowa.
Yukasz pisze: Nie rozśmieszaj mnie że jeden dzień w TVP o JPII aż tak bardzo ci przeszkadza.
Tak na prawdę to nie, bo prawie wcale nie oglądam telewizji. Po prostu szkoda mi pieniędzy z abonamentu na programy, które opowiadają o przywódcu organizacji z która w dość ważnych kwestiach mówiąc eufemistycznie się nie zgadzam.
Yukasz pisze:. I jakbyś nie wiedział to nie jesteś sam na świecie bo myślę ze więcej osób ogląda te programy z okazji rocznicy niż chciałoby patrzeć na mecz Legii jak to ty byś pewnie sobie życzył.
Tak jasne od dziś Wielki Wódz FRANZ zakazuje oglądać wszystkiego oprócz meczów Legii, a na Wiślaków nakładam karę śmierci, albo chociaż dożywocie i decyzje sądu wieszać na każdym płocie!
kaczy pisze:Wiem że nie tylko ja to mam, ale zawszę kiedy spojrzę na zegarek i jest 21-37 to mój automatyzm zaczyna działać i zawsze kojarzę sobie postać Jana Pawła II.
Santo subito!
Chlopaczek pisze:Boze uchowaj od nastepnego papieza z Polski.Gleboko wierze ze juz nam sie to nie przydarzy.Przynajmniej za mojego zycia.
Pomodlę się za to z Tobą! Ojcze nasz (coś tam coś tam) ...

Kończe bo Arsenal zaczyna...

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 02 kwie 2008, 21:46

Śmierć Jana Pawła II interesowała mnie trzy lata temu i tyle.
Jestem ateistą, nie interesuję się nowinkami z Watykanu, ale dla mnie żenujące są trzy rzeczy:
1. 02.04 każdego roku - cała Polska w żałobie.
2. 21:37 02.04 każdego roku - cała Polska krzyżem przed telewizorem i włączoną TVP.
3. Studio w przerwie meczu LM - z takim tonem głosu tych pseudoredaktorów zapraszam do kościoła, nie telewizji.

Pomijam to, że zamiast wspomnienia DOBREGO człowieka, MARNEGO poety i JEDNEGO Z WIELU myślicieli mam ochotę obejrzeć po prostu analizę 1 połowy, nawet w wykonaniu Gmocha czy Engela, bo nie widziałem 1 części i chciałbym mieć o niej jakiekolwiek pojęcie. Pomijam, bo jestem w tym zapewne odosobniony.

Żenujące jest to ogłaszanie wszem i wobec kolejnej rocznicy, nastrój przemyśleń i sztuczna atmosfera smutku.
To już było, dokładniej 3 lata temu. Teraz już dziękuję.
franz - bardzo dobry tekst.

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 03 kwie 2008, 1:00

Babel pisze:W tym wszystkim nie rozumiem skąd takie oburzenie. Skoro mamy wolność słowa to każdy może sobie pisac co chce, a w temacie każdy może sobie wklejac artykuł, który wedle jego opinii jest wart aby nasza forumowa brac go zobaczyła.
A czy ktoś komuś broni pisać czy coś wklejać? To sie rozchodzi o treść.
Babel pisze:choc chciałbym poznac jego nazwisko z czystej ciekawości
Wielki Wódz FRANZ
franz pisze:Yukasz błagam Cię na kolanach czytaj ze zrozumieniem! (OCZYWIŚCIE NIE WSZYSTKIE)
Wstań bo czuję się nieswojo! To też widziałem ale po przeczytaniu artykułu można odnieść wrażenie że szydzisz ze wszystkich (nie tylko dwulicowych) a także nie wiedzieć czemu Papieża bo co on ci zrobił to nie wiem. Nawet jak tego nie chcesz to go wyśmiewasz... a później piszesz że lubisz święta :roll:
franz pisze:Tak na prawdę to nie, bo prawie wcale nie oglądam telewizji. Po prostu szkoda mi pieniędzy z abonamentu na programy, które opowiadają o przywódcu organizacji z która w dość ważnych kwestiach mówiąc eufemistycznie się nie zgadzam.
Mi szkoda pieniędzy na zdecydowaną wiekszość rzeczy w TV ale wiem że te programy mają swoich odbiorców i nie obrażam kogoś kto lubi coś innego niż ja. Nie twierdzę że nie jest tego wszystkiego o Papieżu za dużo a szczególnie jak dali nie wiem czemu wzmiankę w przerwie meczu ale mi jakoś nie przeszkadza to że jeden dzień w roku powspominają Papieża. Nie miałem takiej potrzeby to jak pisałem obejrzałem to ledwie kilka minut a śmierć JPII dotknęła mnie gdy umarł ale jak ktoś teraz miał ochotę to proszę bardzo, na pewno pieniędzy z abonamentu nie żałuję. Co do dwulicowych osób to i wiele jest teraz nagle płaczących nad Tybetem i innymi modnymi rzeczami a inni patrzą na to przez pryzmat $ ale co poradzisz?
kaczy pisze:Wiem że nie tylko ja to mam, ale zawszę kiedy spojrzę na zegarek i jest 21-37 to mój automatyzm zaczyna działać i zawsze kojarzę sobie postać Jana Pawła II.
Nie wiem co w tym dziwnego. Po prostu kaczy przeżył śmierć JPII, ma w głowie mocno zakodowaną godzinę śmierci Papieża i chyba normalne że jak ją później zobaczy na zegarku to kojarzy mu się z jednym. Ja mimo że od kilku lat 1.IX jest dla mnie dniem jak każdy inny kojarzę go z rozpoczęciem roku szkolnego. To też takie takie dziwne Bablu?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”