Matura - Strona 81

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Re: Matura

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 20 lis 2008, 21:15

Większość z Was widze zdaje jakieś Wosy, historie itp. Mam tylko pytanie, czy Wam to sie przyda?
Bo ja na przykład zdaje 4 przedmioty i nie widziałem sensu, żeby brać jakiś WOS postawowy- byle by było.

Ja mam taki zestaw:
pol- podstawa (do niczego mi to nie potrzebne)
ang- roz
geo- roz
mat- roz

Cel: Uniwersytet Ekonomiczny, Wrocław. Kierunek: Finanse i rachunkowość: ZIM

Jak sie nie dostanę na ZIM (po to wziałem roz matme), to jest na FiR jeszcze jeden kierunek, gdzie wystarczy jezyk i geografia, żeby sie dostać.

Wszystko rozszerzone z prostego powodu: 1% roz = 1 pkt a 1% post = 0,4 pkt.

Dlatego właśnie zastanawiam sie po co piszecie niektóre przedmioty jako postawowe. Weźcie jako dodatkowe i tyle, jak nie zdacie dodatkowego to i tak macie maturę zaliczoną (jeśli obowiązkowe zdacie wszystkie).

Temat z polskiego wybrałem sobie taki średni, coś tam o sporcie, ale chyba zmienię na ten o kabaretach :wink:

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8389

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 20 lis 2008, 21:46

Nie wiem jak inni, ale ja brałem WOS, bo będzie mi potrzebny. Celem jest dziennikarstwo na Uniwersytecie Łódzkim, więc dlatego zdaję też polski rozszerzony. Ewentualnie biorę pod uwagę stosunki międzynarodowe i filologię polską. Ten ostatni jest teoretycznie najmniej, hmm... "na czasie", ale czego nie zrobi człowiek, aby spełnić swe "marzenia" :P o zostaniu dziennikarzem. Wiem, że spora część dziennikarzy nie ma ukończonych studiów na kierunku dziennikarstwa i komunikacji społecznej, więc filologia polska mogła by się ewentualnie przydać.
Ostatnio zmieniony 20 lis 2008, 22:28 przez piotrcies, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
pablisso
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pablisso » 20 lis 2008, 21:50

Akarin
niektorym w zyciu matura moze nie byc potrzebna, chca zaczac wielka kariere, lub pojsc na prosty kierunek i pozniej miec prosta wizje zycia, a czy to sie oplaci to nikt nie wie.. poza tym niektorzy sa leniwi, a pozniej zaluja (kilkoro moich znajomych co w tym roku zdawalo). niektorzy maja ambicje uczyc sie jeszcze kilka lat swego zycia inni chca pojsc po latwiznie, kazdy podejmuje juz swiadomy i odpoweidzialny wybor :D poza tym wos, historie biora humanisci, ktorych niestety wiekszosc na tym swiecie, a z ktorych czesto nie ma pozytku- bez urazy CI ktorzy tutaj pisza, w tym momencie mysle o moich znajomych:)

a co do Was, drugoklasisci, plany sa fajne, ale pozniej wiele sie zmienia. np w 2 klasie w mat fizie jak bylem to ok 28 z 33 osob chcialo pisac fizyke roszerzona. dzis tych osob jest niewiele ponad 10. na bio chemie polowa juz chemi nie chce pisac. wszystko sie zmieni jeszcze do lutego nastepnego roku :lol:

Awatar użytkownika
olson
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: olson » 20 lis 2008, 22:16

Akarin pisze:Większość z Was widze zdaje jakieś Wosy, historie itp. Mam tylko pytanie, czy Wam to sie przyda?
Z reguły, jak komuś coś nie jest potrzebne, to tego nie bierze. Oczywiście, nie liczę osób, które walczą, żeby maturę zdać i poszły po (ich zdaniem przynajmniej) najmniejszej linii oporu.

Tam, gdzie chcę iść, w zasadzie ani WOS, ani historia na dzień dzisiejszy nie jest potrzebna. Tyle że do lutego może się jeszcze wiele zmienić, zresztą lepiej mieć jakąś zapasową opcję, w końcu wydział skandynawistyki w Gdańsku to rodzynek w Polsce. Może będę musiał składać papiery na dziennikarstwo czy inny humanistyczny syf, a tam historia czy WOS są wymagane.

Awatar użytkownika
kulekfcb
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kulekfcb » 21 lis 2008, 2:26

pablisso pisze:Akarin
niektorym w zyciu matura moze nie byc potrzebna, chca zaczac wielka kariere, lub pojsc na prosty kierunek i pozniej miec prosta wizje zycia, a czy to sie oplaci to nikt nie wie.. poza tym niektorzy sa leniwi, a pozniej zaluja (kilkoro moich znajomych co w tym roku zdawalo). niektorzy maja ambicje uczyc sie jeszcze kilka lat swego zycia inni chca pojsc po latwiznie, kazdy podejmuje juz swiadomy i odpoweidzialny wybor :D

czy zdanie matury na odpierdol jest pójsciem na łatwizne? nie sądze. tak samo można powiedzieć, że ktoś zapieprza, zeby być lekarzem, uczy sie na to w cholere lat i potem pracuje za 2 klocki. Jak ktoś jest inteligentny to nie będzie biedny. Nie mylmy inteligencji z wykształceniem

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 21 lis 2008, 8:46

Nie mylmy inteligencji z wybieraniem najprostszych rozwiązań - wymagających najmniej wysiłku.

Awatar użytkownika
kulekfcb
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kulekfcb » 21 lis 2008, 9:12

jedno drugiego nie wyklucza

Awatar użytkownika
Hanni
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 5

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hanni » 21 lis 2008, 16:02

A ja zdaję 5 przedmiotów ;) Myślę, że ten jeden rok warto poświęcic na naukę. A przez rok można się wiele nauczyc...

Awatar użytkownika
pablisso
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pablisso » 21 lis 2008, 17:10

kulekfcb
2 klocki? to chyba lekarz albo slaby, albo niechcacy pracowac. srednio na miesiac na kontrakcie panstwowym wyrabia sie 2000 pkt. A za każdy punkt stawka w tym momencie wychodzi 52 zł. A ministerstwo walczy o stawkę 57 PLN za punkt. ten news mimo, ze z wp, ale zawsze, obrazuje sytuacje:
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... caid=1701a

powiedz ze nie warto... szczegolnie w 5 akapicie. a bedzie jeszcze lepiej. nie wspominajac o zarobkach i zapotrzebowaniach krajow zachodnich.

oczywiscie Twojego zdania nie wykluczam, sam ostatnio pracuje na swoje pieniadze obracajac sie na allegro i mam te kilka setek obrotu i pare zarobku, wiec mozna sobie poradzic, przeciez absolwent zawodowki jest naszym prezydentem :)

Awatar użytkownika
kulekfcb
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kulekfcb » 21 lis 2008, 20:07

sory pomylilo mi sie z 4 klockami :) dla mnie nie warto:) poważnie, nie za tyle lat nauki:)

Logan
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Logan » 21 lis 2008, 20:16

pablisso pisze: przeciez absolwent zawodowki jest naszym prezydentem :)
Kaczyński? Jest profesorem UG i specjalistą w dziedzinie prawa pracy.

Awatar użytkownika
pablisso
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pablisso » 21 lis 2008, 20:54

fakt, coś widocznie mi sie pomylilo, ale gdzies taka kwestie slyszalem i odnioslem to do kaczynskiego, ale byc moze chodzilo komus o kogos innego- kwasniewskiego

Awatar użytkownika
olson
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: olson » 21 lis 2008, 22:00

Hm, L. Kaczyński jest profesorem, ale jedynie honoris causa, z tego co pamiętam. Ale doktorat ma zrobiony.

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 21 lis 2008, 22:22

Prezydentem jest się do końca życia i chodziło o Wałęsę z tą zawodówką.
Urodził się 29 września 1943 roku w Popowie, Ziemi Dobrzyńskiej w rodzinie drobnego rolnika. Przez siedem lat chodził do szkoły w Chalinie, a potem do klasy mechanizacji rolnictwa Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Lipnie, w której ukończył naukę po trzech latach i podjął pracę elektryka w Państwowym Ośrodku Maszynowym w Łochocinie.
A Kaczyński to szkolony, szkoda tylko że czasem tego nie pokazuje i zachowuje się jakby dopiero co z dżungli przyjechał :roll:
Urodził się w 1949 r. w Warszawie. Studiował prawo na Uniwersytecie Warszawskim. W 1971 roku przeprowadził się do Sopotu, by podjąć pracę naukową na Uniwersytecie Gdańskim. W 1980 roku obronił doktorat z prawa pracy, a w 1990 r. – habilitację

Ech matura, fajne macie zmartwienia :P

A gdzie macie studniówki? Jakieś hotele 10-cio gwiazdkowe? Podjazd limuzynami itp? :lol:
Czytałem niedawno że wynajęcie szkolonego partnera specjalnie na studniówkę to już nic nowego, u was też tak ktoś robi(cie)? :roll:

Awatar użytkownika
pablisso
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pablisso » 21 lis 2008, 22:28

bynajmniej u mnie nie, ale juz widze w opisach na gg (daj Boze zeby na nk tego nie zrobili) "szukam partnera/partnerki na studniowke". u nas duza sala na ok 250 osob, szkola zapewnia dojazd PKSami, albo na wlasna reke. taka kameralna impreza bardziej :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”