Ogólna dyskusja o polityce - Strona 81

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Kto zna się lepiej na polityce?

czarny samael
11
22%
Kamil232
23
46%
Nie wiem. Carlo to Carlo.
16
32%
Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3329

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 01 paź 2007, 21:39

bellus pisze:To mi się nie podobało. Uważam, że kiepsko wpisuje się w przekonywanie wyborców niezdecydowanych. Wyszedł z tego taki tępy atak, taki z jakim utożsamiany jest PiS.
Oczywista oczywistosc jest koncowym stadium tego o czym sam myslalem ale nie potrafilem tego tak ladnie zdefiniowac jak dzisiaj Kwasniewski.Mianowicie ze Kaczynski oraz PiS wymyslaja pewne rzeczy - jak Uklad czy przypisywanie wzrostu gospodarczego tylko sobie- potem w nie wierza a na koncu staraja sie wszystkim udowodnic.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 01 paź 2007, 21:40

bellus pisze:- nie dał się sprowokować, zdenerwować, był opanowany
tu się zgadzam, pisałem o tym wyżej zresztą ;)

bellus pisze:to Kwaśniewski się powtarzał, ni był kreatywny
Kaczyński się nie powtarzał ? Przy sprawie porównania III i IV RP ... najpierw [przed pytaniem o porównianie] opowiadał o układach, elitach, korupcji, później [gdy pytanie o porównanie już padło] - "to co mówiłem przed chwilą" : elity, układy, korupcja - oczywiscie uzywał innych słów, ale móiwł o tym samym - jak to ma być ta kreatywnosć, to mnie nie przekonał.
Mówisz, że Kwaśniewski przeprowadził tępy atak [oczywista oczywistosć] a czym była riposta .. "najpierw Moskwa, później Bruksela" ... albo innym razem: przy okazji zaostrzenia kodeksu karnego ... pijani kierowcy - aluzja do Olka, że jemu to pewnei pijani kierowcy nie przeszkadzają. Podobała mi się za to odpowiedź Olka do Olejnik - "rozumiem, ze do mnie pani pije" :D
Bardziej dowcipny był Olek, co tez nie jest bez znaczenia, bo zyskuje jakąś tam sympatię [pewnie niewielka, ale zawsze]

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 01 paź 2007, 21:46

Chlopaczek pisze:Oczywista oczywistosc jest koncowym stadium tego o czym sam myslalem ale nie potrafilem tego tak ladnie zdefiniowac jak dzisiaj Kwasniewski.Mianowicie ze Kaczynski oraz PiS wymyslaja pewne rzeczy - jak Uklad czy przypisywanie wzrostu gospodarczego tylko sobie- potem w nie wierza a na koncu staraja sie wszystkim udowodnic.
Oddzielmy dwie sprawy:
1. "oczywista oczywistość" jako atak na powtarzanie się Kaczyńskiego. Co jest słuszne, że się powtarzał. Jednak moim zdaniem nie słuszne z racji tego, że ponoć to Kwaśniewski miał być ostoją tej merytorycznej dyskusji.
2. Hasło co do kreowania tezy i jej udowadniania. IMHO wymyślone przez Dubaniowskiego (ale nie jestem w stanie tego udowodnić). Taka rola szarych eminencji i ludzi, którzy są prawdziwą siłą partii. Nie była przebłyskiem w debacie, tylko czymś od góry przygotowanym co można powiedzieć w każdym momencie. Czymś na kształt koła ratunkowego.

Jak ocenisz to, że Kaczyński sypał danymi jak z rękawa a Kwaśniewski nic?
Jak zareagujesz na to, że w Polsce nie ma żadnych inwestycji wg Kwaśniewskiego?

edit:
fieldy pisze:Mówisz, że Kwaśniewski przeprowadził tępy atak [oczywista oczywistosć] a czym była riposta .. "najpierw Moskwa, później Bruksela" ... albo innym razem: przy okazji zaostrzenia kodeksu karnego ... pijani kierowcy - aluzja do Olka, że jemu to pewnei pijani kierowcy nie przeszkadzają. Podobała mi się za to odpowiedź Olka do Olejnik - "rozumiem, ze do mnie pani pije"
Dla mnie większe znaczenie ma to, czy ktoś nie umie odmówić kieliszka niż to, że ktoś powtarza słowa. To ogólna maniera - miałem wykładowce co powtarzał cały czas "Proszę Państwa". To jest czepianie się formy, a nie treści. Powiedz mi, że Kaczyński nie miał racji z tym o Moskwie i Brukseli?
A nawet jeśli uważasz, że nie miał racji to przynajmnije poruszał wazne problemy. A nie tępo atakował. Dobry atak Kwaśniewskiego ot to co mówi Chłopaczek.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 01 paź 2007, 21:57

bellus pisze:1. "oczywista oczywistość" jako atak na powtarzanie się Kaczyńskiego. Co jest słuszne, że się powtarzał. Jednak moim zdaniem nie słuszne z racji tego, że ponoć to Kwaśniewski miał być ostoją tej merytorycznej dyskusji.
ale to tylko takie gadanie, aby ten balonik o którym mówił Duch napompować. Kacyzński wg Dudziśkiego [dobrze napisałem ? ] miał zmiażdzyć Olka ... to raczej miejsca nie miało.

Dla mnie "gafy" Olka z piciem, tak samo kompromitują Polske, jak "gafy" Kaczyńskiego na róznych konferencjach. Jak z mikrofonem, czy z tymi słuchawkami co ich nie umiał obsługiwać, jak z urwanym guzikiem od marynarki :D niby nic powaznego, ale w świat idzie, że premier [czy prezydent i tak ich mało kto odróznia] tak, a nie inaczej reprezenuje Polske.
Czy to przez picie, czy to przez jakieś wpadki na konferencjach, gdzie nie wie jak sie zachować, nie zna języków, etc.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 01 paź 2007, 22:06

Jak sie odniose?Nie odniose sie bo za bardzo juz tego nie pamietam.Lepiej sie przy tym bawilem niz czegos nowego sie dowiedzialem.Kwasniewski staral sie troche na sile byc zabawny (Olek mnie zawiodl spodziewalem sie po nim znacznie wiecej) a Kaczynski nic nowego - ciagla propaganda sukcesu PiS ze tutaj wzroslo tam zmalalo co oczywiscie jest tylko wylacznie ich zasluga i ze zmieniaja Polske chociaz byly zmuszeni do wchodzenia w taka a nie inna koalicje.Ze III RP nie dala krajowi nic dobrego a to co wtedy zalatwiono to "kazdy by zalatwil".Nawet polityke zagraniczna nam Kaczynski przedstawil tak iz moze sie wygladac ze jest ona fenomenlna.Podobalo mi sie jak na pytanie o Uklad wskazal sprawe Kaczmarka ktorego przeciez sam powolal i z tego wysnul wniosek ze PiS jest pierwszym uczciwym w Polsce.To bylo naprawde dobre Jarek :)

Formula programu uniemozliwila przeprowadzenie bardziej merytorycznej dyskusji.Nie wiem po co tam w ogole byla publicznosc.Wiecej bym sie dowiedzial gdyby ta dyskusja byla prowadzona na jakims forum to by sie spokojnie pocytowali i w ogole :P
Ostatnio zmieniony 01 paź 2007, 22:07 przez Chlopaczek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 01 paź 2007, 22:06

fieldy pisze:Dla mnie "gafy" Olka z piciem, tak samo kompromitują Polske, jak "gafy" Kaczyńskiego na róznych konferencjach.
No to chyba się nie dogadamy, jeśli uważasz, że bycie pijanym na grobach polskich żołnierzy jest na tym samym poziomie.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 01 paź 2007, 22:08

Akurat miałem na myśli ostatnie wydarzenie na Uniwersytecie. O Charkowie nie pisałem, tamto potępiam oczywiscie. Nie powinno mieć miejsca.

Chłopaczek, nawet jakby mieli wiecej czasu to nie byłoby dyskusji o konkretnych problemach, tylko wytykanie rywalowi błedów i wychwalanie siebie i swojej partii.

p.s. w ankiecie zaznacze UPR - bo wystepuje samo, a nie jako LPR. Głosować bedę na PO raczej.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 01 paź 2007, 22:19

Pewnie by nie bylo.To tez zalezy od zadawanych pytan.Po co pytanie "Czym sie rozni IV RP od III RP?"?Z gory wiadomo jaka bedzie odpowiedz przynajmniej jezeli chodzi o Kaczynskiego.
Szkoda ze debata nie trwala ze 2 godziny wiecej bo naprawde dobrze sie bawilem.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 01 paź 2007, 22:21

To co mi się przypomniało"
- Co do Kwaśniewskiego porównywanie nas do Estonii i innych małych krajów UE. Dobrze to wytknął Kaczyński. Porównywanie takiego kraju jak Polska do wielkiego kraju UE, jest trochę nie na miejscu. A przynajmniej jest manipulacją.
Chlopaczek pisze:ciagla propaganda sukcesu PiS ze tutaj wzroslo tam zmalalo co oczywiscie jest tylko wylacznie ich zasluga i ze zmieniaja Polske chociaz byly zmuszeni do wchodzenia w taka a nie inna koalicje.Ze III RP nie dala krajowi nic dobrego a to co wtedy zalatwiono to "kazdy by zalatwil".
Taka sama propaganda sukcesu jest w PiSie jak u Kwaśniewskiego, który sam sobie przypisuje wprowadzenie nas do UE.

Awatar użytkownika
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 01 paź 2007, 22:24

Ta debata doprowadzila tylko do zwiekszenia frustracji w Narodzie bo nie bylo "M jak Milosc".
Frekwencja za 3 tygodnie bedzie o 3% nizsza.

Awatar użytkownika
Łukasz_
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Łukasz_ » 01 paź 2007, 22:32

Osobiście debata trochę mnie rozczarowała, liczyłem na więcej. Kaczyński atakował bezpośrednio Kwaśniewskiego i oczywiście mówił o układzie, na pytanie gdzie jest układ odpowiedzieć nie umiał, nie zaskoczył mnie niczym. Kwaśniewski z atakami trochę się hamował i bronił III RP, zaskoczył mnie bo czasami pozwalał na dużą krytykę Kaczyńskiemu.
Nie rozumiem konferencji Olejniczaka i Kwaśniewskiego po debacie. Mówili że pokazali swój program, ja tam widziałem tylko poglądy a to różnica. To samo Cymański zaraz po debacie.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 01 paź 2007, 22:32

bellus pisze:Taka sama propaganda sukcesu jest w PiSie jak u Kwaśniewskiego, który sam sobie przypisuje wprowadzenie nas do UE.
Jezeli nawet sam to sobie przypisuje to na tej debacie nic takiego nie powiedzial (albo mi umknelo) a wrecz wymienial ludzi ktorych zaslugi w naszej akcesji sa nie do przecenienia.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 01 paź 2007, 22:48

Łukasz_ pisze:Nie rozumiem konferencji Olejniczaka i Kwaśniewskiego po debacie. Mówili że pokazali swój program, ja tam widziałem tylko poglądy a to różnica. To samo Cymański zaraz po debacie.
Ogólnie nie rozumiem idei komentowania debaty przez polityków - i zadawanie im pytania kto wygrał. Wiadomo, że każdy powie że jego obóz.

Awatar użytkownika
Łukasz_
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Łukasz_ » 01 paź 2007, 22:54

Zaraz w " Teraz My " mają pokazać wyniki jakiegoś sondażu dotyczącego tego kto wygrał debatę.
Na pierwszy rzut oka wygrał Kaczor bo był bardziej agresywny... jeżeli wsłuchamy się w dyskusje i emocje zostaną na boku to chyba Kwaśniewski ale jest tak jak napisałeś, każdy powie że wygrał ten za kim będzie głosował...

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 01 paź 2007, 22:56

skoro o "Teraz My" ... jak wydaje się mln złotych na alkohol w samej kancelarii - to nie ma sie co dziwić, że Olek ma jakieś tam problemy .. ciekawe czy Lecha K. też dopadnie choroba :D

Zablokowany

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”