El Clásico // FC Barcelona - Real Madrid CF - Strona 82

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.
ODPOWIEDZODP

Jakim wynikiem zakończą się najbliższe Gran Derby?

Zwycięstwem Barcelony
65
49%
Remisem
19
14%
Zwycięstwem Realu
48
36%
stary rupieć
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 45

Re: Gran Derby // FC Barcelona - Real Madrid CF

Post Wyświetl pojedynczy post autor: stary rupieć » 27 lis 2010, 12:44

brylancik pisze:
W Arbeloę zamiast Marcelo nie wierzę, bo po pierwsze Mourinho wystawia Hiszpana w tym sezonie praktycznie tylko na prawej stronie zamiast Ramosa a po drugie Marcelo zrobił niesamowity postęp w defensywie i nie ma żadnego powodu żeby coś zmieniać. Z Milanem poradził sobie świetnie. Poza tym w takiej sytuacji Alves pomyśli dwa razy zanim się wybierze do przodu. A jeśli nie pomyśli to będzie ciekawie bo Marcelo potrafi narobić zamieszania pod bramką przeciwnika.
Jeśli Marcelo będzie miał naprzeciwko siebie Alvesa, to będzie musiał dwa razy pomyśleć zanim wybierze się do przodu. A jeśli nie pomyśli to będzie ciekawie, bo Alves potrafi narobić zamieszania pod bramką przeciwnika :]

Co do wyjściowego składu to mam nadzieję, że Guardiola bierze pod uwagę tylko dwie możliwości:

Valdes - Alves, Puyol, Pique, Abidal - Mascherano, Busquets, Xavi - Messi, Villa, Iniesta

lub

Valdes - Alves, Puyol, Pique, Abidal -Busquets, Xavi, Iniesta - Pedro, Messi, Villa

Oba ustawienia są dobre, pierwsze jest bardziej zachowawcze, ale zostawiamy Pedro na drugą połowę. Drugie jest optymalne, ale Pep lubi przeróżne kombinacje. Real pewnie zagra Casillas, Ramos, Pepe, Carvalho, Marcelo, Khedira, Xabi, Di Maria, Ozil, Ronaldo czyli taktyka 6-0-4 z nastawieniem na murarkę + kontry, szybkie piłki na pałę "podajmy do Ronaldo i niech on coś zrobi" ;)

Guardiola jeszcze z Realem nie przegrał, a Mourinho jeszcze na Camp Nou nie wygrał, więc jest o co grać. Jednak co by nie było, to potem i tak każdy będzie widział inny mecz.

edit:

Casillas, Ramos, Xabi - hispanizacja jak sqrwysyn :P

Awatar użytkownika
grzegorzfcb
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 174

Post Wyświetl pojedynczy post autor: grzegorzfcb » 27 lis 2010, 13:03

Wprawdzie Messi w ataku poruszą się wszędzie, ale kilka razy na prawe skrzydło zawita i wtedy Marcelo będzie miał egzamin ze swoich postępów w defensywie :wink: Na pewno jednak Mou Marcelo z Messim nie zostawi :lol:
Jeśli jednak jesteśmy przy pojedynkach, to sądzę, ze będziemy mieli wiele starć Pique-Cristiano. Real będzie starał się wykorzystać "dziurę" po galopującym Alvesu, i wieli piłek będzie kierowanych na prawą stronę Barcy, aby wykorzystać szybkość portugalczyka

cruel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 332

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 27 lis 2010, 13:56

A ja sie nie zdziwie jesli Messi nic w tym meczu nie pokaze, do tej pory jeszcze bramki druzynie prowadzonej przez Mou nie strzelil i nie jest to dzielo przypadku, dostanie pewnie Carvalho + kogos do opieki i tyle bedzie. Gorzej, ze Cristiano podobnie mi sie nie widzi jako zbawca Realu w GD :lol:

Awatar użytkownika
krzychu212
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: krzychu212 » 27 lis 2010, 13:57

Fajna nuta. Ostatnio przypomniało mi się, bo już tego słuchałem rok temu przed derbami.

A co do składów to preferowałbym taki jednak:
Valdes - Alves, Puyol, Pique, Abidal - Mascherano, Busquets, Xavi - Messi, Villa, Iniesta
Mascherano jest ostatnio w bardzo dobrej formie (Pedro też...) i jeśliby się udało coś strzelić w pierwszej połowie to moglibyśmy dalej grać takim ustawieniem, które wygląda bardzo solidnie defensywnie, natomiast jeśli byłaby doraźna potrzeba wyrównania czy też przechylenia szali na naszą korzyść to Pedrito jest idealnym kandydatem na jokera z ławki. Poza tym z takim środkiem pola + Iniesta i Messi schodzący często do środka, nie ma siły żeby Real mógł myśleć o skutecznej walce w tej strefie boiska. Z Busim, Xavim i Iniestą też by oczywiście nie wygrali rywalizacji, ale z Masche to już miazga. Wadą takiego ustawienia może być to, że w sumie w nim jeszcze nie zagraliśmy :P Był chyba jeden mecz w którym Busi grał obok Masche, ale nie wiem czy warto ryzykować. Co prawda Pep lubi i umie zaskakiwać, więc można się spodziewać wszystkiego.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2415
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 27 lis 2010, 16:47

stary rupieć pisze:czyli taktyka 6-0-4
Wiadomka, Real ustawi się na 20 metrze i będzie wybijał dzidy jak najdalej, a Barca będzie wypełniała swoją misję w krucjacie przeciw antyfutbolowi. Nie spodziewam się tego, nawet rok temu było do tego bardzo daleko. W kilku akcjach murarka będzie na pewno, w przypadku prowadzenia Realu w końcówce meczu również. Jednak Mourinho nie jest idiotą, a piłkarze Realu to nie ci z Almerii. Celem Realu na pewno nie będzie zagrać jak Inter na Camp Nou, tylko jak Inter na San Siro. Oczywiście z pewnymi modyfikacjami ze względu na charakterystykę zawodników. Nastawienie przede wszystkim na szybkie akcje jest oczywiste, bo takie nastawienie Real ma w każdym meczu, aczkolwiek nie sądzę, by chcieli całkowicie oddać piłkę Barcelonie, albo by pressing nie był stosowany wysoko. Murarka w akcji zacznie się dopiero, gdy Barcelona przebije się z piłką na mniej niż 40 metrów od bramki, a to mam nadzieję wcale nie będzie dla nich proste.
stary rupieć pisze:szybkie piłki na pałę "podajmy do Ronaldo i niech on coś zrobi"
Niech Guardiola myśli podobnie. Wtedy piłka do np. Di Marii, pyk pyk i gol. :P
krzychu212 pisze:Wadą takiego ustawienia może być to, że w sumie w nim jeszcze nie zagraliśmy
Wadą takiego ustawienia jest też to, że środkowi z Mascherano zamiast Iniesty po prostu łatwiej zabrać piłkę.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 27 lis 2010, 17:24

cru pisze:A ja sie nie zdziwie jesli Messi nic w tym meczu nie pokaze, do tej pory jeszcze bramki druzynie prowadzonej przez Mou nie strzelil i nie jest to dzielo przypadku, dostanie pewnie Carvalho + kogos do opieki i tyle bedzie. Gorzej, ze Cristiano podobnie mi sie nie widzi jako zbawca Realu w GD
Bo jeśli Inter miał jakiś pomysł na Leo(w pewnym sensie dzięki Ibrahimoviciowi) to Chelsea starała się za wszelką cenę nie zneutralizować go tylko wyeliminować. Takie typowania powinny się chyba już skończyć. Messi kiedyś nie strzelał Anglikom, a jednak zaczął. Pep z Realem nie stracił nawet oczka, Mou nie wygrał na CN itd...
Dla mnie Messi może w tym spotkaniu wyglądać tragicznie, potykać się o własne nogi itp(ciężko w to uwierzyć), ważniejsze, żeby wygrać nawet po samobójczej bramce zawodnika Realu w ostatniej minucie. :wink:

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 28 lis 2010, 12:28

Myślicie, że Jimmy Jump da radę? :P Niedawno w wywiadzie mówił o tym, że chciałby założyć barretinę Mourinho. Teraz na facebooka wrzucił taką oto fotkę:

Obrazek

Z podpisem: "do you can imagine this ?"

Dajesz Jimmy :mrgreen:

Dzisiaj czekamy chyba tylko na konferencje prasowe. Real rzekomo ma trenować o 16:00 i potem konferencja z udziałem Mou a Barcelona trening o 18:00 i konferencja z Pepem.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 28 lis 2010, 12:51

Ty też tak jak wielu Twoich ziomków po szalu dałeś kasę na tego pajaca?

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 28 lis 2010, 12:53

Tego na zdjęciu :?:

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 28 lis 2010, 12:57

Jaką kasę?

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 28 lis 2010, 13:06

Nie tak dawno zapowiadał tę akcję twierdząc, że brakuje mu kasy, pokazał np. karę z Santiago Bernabeu (ponad 60 tysięcy euro). Wielu polskich cules wysyłało mu po kilka euro.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 28 lis 2010, 13:11

Nie wiedziałem o tym nawet a co za tym idzie oczywiście nic nie wysyłałem.

Niemniej jednak ciekaw jestem czy uda mu się coś zmontować w poniedziałek i życzę powodzenia :P

Awatar użytkownika
Aker
Very Important Person
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Aker » 28 lis 2010, 13:31

a ja mam trochę inne pytanie... Myślę może coś zagrać na te Gran Derbi jakąś symboliczną niedużą kasę z wysokim kursem i myślałem zagrać, że ktoś dostanie żółtą kartkę w końcu pewnie będzie walka i zero odpuszczania, kto waszym zdaniem najprędzej wyrwie żółtko?

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 28 lis 2010, 13:36

Aker z Barcy to podejrzewam ze dm czyli Busi ew Masche, Z Realu kazdy kto bedzie pilnowal Messiego :lol:
Pique rowniez dobrze punktuje.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 28 lis 2010, 13:38

Poważnych kandydatów do żółtka jest dużo. Carvalho, Ramos, Marcelo, Pepe, Xabi, Alves, Abidal, Mascherano (jeśli zagra), Busquets, Pique, oni z oczywistych powodów mają największe szanse. Khediry nie wymieniłem, bo gra bardzo czysto, ale w takim meczu może być różnie. Każdy może dostać kartkę, zawodnicy ofensywni także, bo na pewno nie będą w tyle odpuszczać, ale jak już koniecznie miałbym na kogoś postawić to na Carvalho, Ramosa, Mascherano albo Alonso.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”