Wojna handlowa między USA a Chinami, próby rozjebania granic zewnętrznych UE. Brak papieru (bo ktoś skupuje spekulacyjnie), brak elektroniki (podobnie). A covid się przydaje bo każdy może powiedzieć "to przez covid"

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 30 gru 2021, 15:08
Eyesmon
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 30 gru 2021, 15:10
Pytanie po co?
cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 30 gru 2021, 15:22
sickstick

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 30 gru 2021, 15:28
Kluchman
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 30 gru 2021, 15:40
A ja po tym poście już wiem, że nie potrafisz udzielić odpowiedzi na proste pytanie, a chcesz eksperta zgrywać
cloner
Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 30 gru 2021, 16:26
Przeczytałem całość. Gość się zna nie ma wątpliwości. Wątpliwość budzi tylko jego zachowanie w mediach społecznościowych gdzie blokuje ludzi, którzy pytają go o to gdzie pracuje i z kim w kontekście covida.
https://m.facebook.com/plugins/video.ph ... 9937895%2FDr Norman Pieniążek, biolog, doktor nauk przyrodniczych ze specjalnością genetyka biochemiczna. Profesor biologii molekularnej na Wydziale Genetyki w Sewilli w Hiszpanii oraz profesor mikrobiologii na Wydziale Mikrobiologii, Immunologii i Parazytologii na Medycznym Uniwersytecie Stanowym w Louisianie w USA.
Od 1989 roku do przejścia na emeryturę w 2013 był twórcą i szefem pierwszego Laboratorium Molekularnej Diagnostyki Referencyjnej (ang. Molecular Reference Diagnosis Laboratory) w Narodowym Centrum Chorób Zakaźnych (ang. National Center for Infectious Diseases) w Centrach Kontroli i Prewencji Chorób (ang. Centers for Disease Control and Prevention – CDC) w Atlancie w USA.
Opublikował ponad 140 prac w tym kilka w bardzo prestiżowych czasopismach, jak np. Nature. Jego prace były cytowane (i nadal są cytowane) już ponad 8200 razy. Jest specjalistą w dziedzinie biologii molekularnej ze szczególnym uwzględnieniem testów diagnostycznych PCR wszelkiego rodzaju, wirusologii, epidemiologii, a także związanymi z tym aspektami zdrowia publicznego, jak maski, odkażanie powierzchni i inne. Posiada również wiedzę z zakresu immunologii i szczepionek.
Jego indeks Hirscha to 52, co odpowiada bardzo wysokiemu poziomowi.
seba82

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 30 gru 2021, 16:36
Jak niby?
czarny samael

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 30 gru 2021, 16:43
Idealne. Antyszczepy zachowują się często tak, jakby z nimi ktoś umowę podpisał na działanie tych szczepionek i liczbę dawek. Absurd.Były testy, co miesiąc się ukazywały, informowały, że ten i ten producent zbadał, że po 3 miesiącach ta ochrona utrzymuje się na bardzo dobrym poziomie. W końcu doszliśmy do takiego punktu, kiedy ta ochrona po tych 6 miesiącach dalej utrzymuje się na bardzo dobrym poziomie, ale zaczyna spadać. Wiemy już, że szczególnie osoby z obciążeniami, osoby starsze, po tych 6 miesiącach od tych pierwszych 2 dawek, czasami zdarza się, że chorują ciężko, niestety również umierają. Ta ochrona dalej jest, ale widać już redukcję. W związku z tym konieczne jest podanie dawki przypominającej. Znowu pojawia się taki argument: "Ale kto to widział szczepionki trzydawkowe?" Proszę państwa, nawet jak chcemy zaszczepić się na odkleszczowe zapalenie mózgu to jest to szczepionka trzydawkowa. Tak po prostu jest. Może nam się to nie podobać, ale nie możemy tupać nogą i mówić: "nie, my chcemy dwudawkową, bo tak obiecaliście". Nie. Teraz cały świat nauki, cały świat zapewne również przemysłu walczy, żeby nadążyć za ewolucją wirusa, żeby znaleźć rozwiązania, żebyśmy mogli wyjść z tej matni. W tym momencie obrażanie się, że przyroda jest silniejsza od nas? No cóż, warto spojrzeć prawdzie w oczy.
czarny samael

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 30 gru 2021, 17:34
Kluchman

Delpiero14

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 30 gru 2021, 18:09
Kluchman

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 30 gru 2021, 18:21
Myślałem że on się nazywa Norman Cash (jakaś rodzina Matiego) tylko translator mi przetłumaczyłDelpiero14 pisze: ↑30 gru 2021, 17:54sorry, ale kto bierze na poważnie gościa który nazywa się Norman Pieniążek?
sickstick
Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 31 gru 2021, 9:51
j1mmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 31 gru 2021, 11:17
Nie jestem pewien czy Cię dobrze zrozumiałem, ale ogólnie jest tak, że tę zależność widać i w kwestii wieku, i szczepień.j1mmy pisze: ↑31 gru 2021, 9:51Przeczytałem ten wywiad i nie widzę w nim jakiejkolwiek wartości dodanej. Przekaz jest jeden szczepmy się , nie wiadomo czy od tego będzie lepiej ale bez tego będzie gorzej. Przy czym facet mówi że w sumie nie wiadomo bo za mało danych
Później jest taki kwiatek:
Te 30 proc., no dobrze, popatrzmy na Polskę. Załóżmy, że w Polsce 30 proc. osób w szpitalach to są osoby zaszczepione. Te osoby rekrutują się prawie w całości z tej grupy 60+, w tej grupie mamy poziom wyszczepienia powyżej 75 proc. Czyli z tych 25 proc. mamy 70 proc. w szpitalach a z tych 75: proc. tylko 30 proc. I dochodzimy do tego, że ta skuteczność jest na poziomie około 90 proc. w zapobieganiu, jeżeli sobie te wartości połączymy. Po prostu czasem ten świat jest bardziej skomplikowany, czasem niestety nie działa to jak w grach komputerowych. Czasem byśmy chcieli, by działało to podejście takie fast-foodowe, że mamy tabelkę i przecież na chłopski rozum to widać. Tak, ale czasami niestety to jest trochę bardziej skomplikowane.
I następnie porównanie z Wielką Brytanią wskazując że jedyną korelacją jest szczepienie w kwestii zgonów.
Ja tej narracji nie kupuję, szczepiłem się bo jak na razie to jedyny pomysł na walkę z tą chorobą która dla jednych jest kataem a innych potrafi posłac od piachu albo przetyrać okrutnie.

czarny samael

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 31 gru 2021, 11:29
DDK
Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio