FC Barcelona (zbiorczy) (cz.2) - Strona 839

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.
ODPOWIEDZODP

Co wygra w przyszłym sezonie Barcelona?

1. Mistrzostwo
7
23%
2. Mistrzostwo i CdR
2
6%
3. Ligę Mistrzów
0
Brak głosów
4. CdR
2
6%
5. Mistrzostwo i Ligę Mistrzów
4
13%
6. Puchar Gampera, czyli nic :)
16
52%
Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Re: F.C. Barcelona (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 07 mar 2009, 23:32

Sytuacja jest ciekawa. Być może okaże się, że Puyol opuści tylko trzy spotkania:

Kod: Zaznacz cały

11.03 LM 1/8 FCB - Olimpique Lyon 20.45
15.03 Liga 27kol. Almeria - FCB
22.03 Liga 28kol. FCB - Malaga 
Potem jest przerwa na reprezentacje i następny mecz gramy dopiero 5 kwietnia a więc powinien już być wtedy gotowy zwłaszcza, że pewnie na kadrę nie pojedzie i będzie spokojnie trenował.

Martwią mnie jednak zmiany jakie mogą nastąpić w składzie w związku z jego urazem a szczególnie jedna zmiana.

Sylvinho do tej pory nie grał za dużo i nie wiem czy Pep da mu w środę znowu zagrać od pierwszej minuty. Jeżeli wyjdziemy z dwoma Brazylijczykami na bokach obrony to na pewno będzie trzeba postawić na większą dyscyplinę w środku pola a to oznacza, że Iniesta z Xavim nie zagrają obok siebie. Wielka szkoda bo takie zestawienie zawsze bardzo dobrze wpływa na naszą grę w ofensywie a mecz z Lyonem musimy przecież wygrać. Co najgorsze obawiam się, że w takim układzie Iniesty może w ogóle zabraknąć w pierwszym składzie :| Być może zagra w ataku kosztem Henryka (bardziej prawdopodobne) albo Eto'o (mniej prawdopodobne), ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Bądź co bądź obaj Ci piłkarze w porównaniu do Iniesty są napastnikami i na nich bardziej można liczyć jeśli chodzi o strzelanie bramek a to mamy przecież robić w meczu z Lyonem...

Ehhh nie spodziewałem się, że sytuacja nagle tak się skomplikuje ;(

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 07 mar 2009, 23:59

Najbardziej szkoda, ze nie zagra z Lyonem, to jest bardzo duze oslabienie, tracimy drugiego świetnego zawodnika w defensywie. Co do powrotu, to niechs sie dobrze i w 100% wyleczy,zeby nie było podobnej sytuacji co jeszcze niedawno.
Co do zestawienia defensywy w spotkaniu z Lyonem, mam nadzieje, cicha nadzieje na wystep Martina od poczatku, nie liczac tej czerwonej kartki z Mallorca rozgrywał wtedy bardzo dobre zawody, szczegolnie w defensywie był pewny. Nie wiem czy Pepa bedzie stac na takie ryzyko, ale z drugiej storny czy Sylvek jest mniejsza niewiadoma.
Jestem pewien, że wyjdziemy z Xavim, Iniesta, Henry'm, Eto'o i Messim od poczatku. Iniesta poprostu musi być, bo co daje, że bedziemy mniej nastawieni na ofensywe, skoro odbierajac Inieste zespolowi, w tym momencie tracimy za duzo argumentów z przodu, przez co druzyny łatwiej atakuja nasza defensywe.
Ciezko bedzie takze w lidze z Almeria, ktora potrafi na własnym stadionie pokonac i urwac punkty kazdemu. Pozniej teoretycznie łatwiej Malaga, Valladolid czy Recreativo. Oczwiscie i LM jesli awansujemy. 8)

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 08 mar 2009, 10:21

Na mecz z Lyonem tracimy ważnego zawodnika w defensywie. Ale na pocieszenie pozostaje nam fakt, że w meczu z Lille urazu doznał Karim Benzema i tym samym Olympique traci swoje największe żądło.

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 93

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 08 mar 2009, 11:20

To był pogrom. Od momentu strzelenia drugiej bramki kompletnie zdominowaliśmy mecz. Eto'o mógł strzelić spokojnie 5 bramek, oglądając dziś te wszystkie sytuacje jeszcze raz, ponownie łapałem się za głowę. Najpierw w 39 minucie po kapitalnym dryblingu Puyola na Amorebiecie (Tarzan potrafi mnie zawsze zaskoczyć) uderzał przewrotką tuż obok bramki - akcja palce lizać (E#1). W 42' sytuacja Kameruńczyka już nie tak wyborna, obrońca skutecznie uniemożliwiał oddanie dobrego strzału, choć do bramki było bardzo blisko (E#2). 47' świetna akcja Iniesty, strzał ze skraju pola karnego, ale piłka trafia w słupek. W 52' cudowna akcja Henry -> Xavi -> Iniesta -> Xavi -> Sylvinho -> Eto'o, jednak fantastyczna robinsonada Iraizoza po strzale głową Eto'o ratuje po raz kolejny Athletic(E#3). Chwilę później Iniesta uderza, strzał zablokowany, Messi mija obrońcę, wykłada piłkę Samuelowi, ale znów kapitalnie broni Iraizoz(E#4). Piłkę z rzutu rożnego zagrywa więc Xavi, do dośrodkowania doskakuje Pique, ale niesamowicie na linii interweniuje Iraola. Kolejny korner, znów Xavi, tym razem do główki dochodzi Puyol, bramkę muruje 3 zawodników, wybijają piłkę z linii bramkowej wprost pod nogi Henryka, jego strzał jednak również wyblokowany na samej linii, piłka wraca na 3 metr, tam jest Pique, zagrywa(?) do Eto'o ale ten z 3m przenosi piłkę nad poprzeczką (E#5) (w ciągu minuty było 5 100%-owych sytuacji:D ). 10 minut później niesamowity Puyol wykłada piłkę Eto'o, jednak ten w wymarzonej sytuacji uderza w poprzeczkę (E#6) piła wraca w boisko, Eto'o oddaję ją Messiemu, ale ten uderza prawą nogą (:/) niecelnie. W 74' Iniesta kapitalnie zagrywa pomiędzy dwóch obrońców do Henry'ego jednak ten uderza z 15m minimalnie niecelnie. W 79' zagroził Athletic - Iraola w boczną siatkę. W 88' Xavi zagrywa równie wspaniale co Andres 14 minut wcześniej, tym razem do Eto'o, ten ma przed sobą już tylko bramkarza, jednak piłka po jego uderzeniu trafia w słupek (E#7).
To te ciekawsze sytuacje. Eto'o mógł strzelić nawet 6-7 bramek z tego, chyba nawet z hat-tricka nie byłby w 100% zadowolony:D. Do tego słupek Iniesty, główki Puyola i Pique, dwie sytuacje Henryka, strzał Messiego no i dwie bramki z pierwszej połowy więc tutaj naprawdę można było ustrzelić 10 bramek... Niemniej jednak zobaczyłem wczoraj Barcę conajmniej równie wspaniałą jak jesienią. Mecz w wykonaniu Dumy Katalonii naprawdę fantastyczny.
Kapitalne zawody rozgrywał wczoraj Puyol, tym bardziej boli jego kontuzja. Jednak tak jak ktoś wcześniej napisał Tarzan wypadnie tylko na 3 mecze (ma wrócić nawet pod koniec marca) a Alves na prawej obronie napewno godnie go zastąpi (choć wydaje się, że on nigdy się nie męczy, to ostatnio wyglądał na trochę słabszego, więc ta tygodniowa przerwa napewno dobrze mu zrobiła). O Sylvinho wcale się nie martwię bo wczoraj zagrał bardzo dobrze, z resztą po ostatnim meczu też go chwalono:) O mecz z Lyonem jestem teraz bardzo spokojny.
Pep powiedział o grze Eto'o i Iniesty
Każdy trener chciałby mieć takich zawodników w składzie. Są bezcenni
. Ma rację! (Eto'o wyczerpał chyba wczoraj limit pecha).
BRAWO!

Awatar użytkownika
MeToYou
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 35

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MeToYou » 08 mar 2009, 19:14

emdżej pisze:Na mecz z Lyonem tracimy ważnego zawodnika w defensywie. Ale na pocieszenie pozostaje nam fakt, że w meczu z Lille urazu doznał Karim Benzema i tym samym Olympique traci swoje największe żądło.
- To jeszcze nic pewnego. Karim mowi ze byc moze nie zagra, czyli normalna sciema jak to w LM bywa.
BarcaQzYN pisze: Eto'o mógł strzelić spokojnie 5 bramek, oglądając dziś te wszystkie sytuacje jeszcze raz, ponownie łapałem się za głowę.
Już po meczu z Atletico była wojna o Eto i jego skuteczność :lol: Aż strach pomyśleć jaka burza może sie rozpetac jesli z Lyonem nic nie strzeli... Fuera !

Awatar użytkownika
mistyk
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mistyk » 08 mar 2009, 21:02

Meczu nie ogladalem, bo od piatku neta nie mialem ['].

Poki co widzialem obszerny skrot i musze przyznac, ze wynik powinien byc dwucyfrowy :D

Szkoda Puyola, ale wierze, ze poradzimy sobie i bez kapitana.

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 08 mar 2009, 21:11

mistyk pisze:Szkoda Puyola, ale wierze, ze poradzimy sobie i bez kapitana.
Poradzimy:) Co prawda Puyol rozegrał wczoraj kapitalne zawody, ale przecież Alves za niego wskoczy. I jakoś te 3 mecze przebolejemy bez 3 podstawowych obrońców.

Awatar użytkownika
mistyk
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mistyk » 08 mar 2009, 21:13

W obronie akurat mamy najwieksza mozliwosc przeprowadzania zmian. Gorzej, gdyby kontuzji doznal ktorys z pilkarzy ofensywnych.

Mowilem juz: zajebiscie, ze wrocil Iniesta. Facet daje nam nowa jakosc w pomocy.

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 08 mar 2009, 21:17

Dokładnie:) A Xavi chyba dlatego był ostatnio "bez formy", bo nie miał u boku Iniesty. Wczoraj współpracowali świetnie, nie tylko Andres zagrywał kapitalne podania, Xavi również zagrał parę wybornych piłek, między innymi akcja z Sylvinho i Iniestą w 52', albo zagranie do Eto'o w 88'.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 08 mar 2009, 22:23

mistyk pisze:W obronie akurat mamy najwieksza mozliwosc przeprowadzania zmian. Gorzej, gdyby kontuzji doznal ktorys z pilkarzy ofensywnych.
Poważnie. Kontuzja Abidala pokazała mi totalnie co innego. Na lewej stronie musiał grać Carles, a gdy wypada Alves na jego miejsce mamy tylko- Carlesa. Tracimy ogrom bramek wg. mnie po słąbszej dyspozycji srodkowych obroncow i tu nie mowie o Tarzanie, kotry nie moze sie dobrze wyleczyć, bo bez niego ani rusz i gdzie tu te możliwosci. Tracimy dwie najpewniejsze osoby w defensywie, to tak jakby w ofensywie stracić Messiego czy Inieste.

Awatar użytkownika
mistyk
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mistyk » 08 mar 2009, 22:31

Jarzinho pisze:Tracimy dwie najpewniejsze osoby w defensywie, to tak jakby w ofensywie stracić Messiego czy Inieste.
Mimo wszystko uwazam, ze strata Abidala i Puyola, jest mniej dotkliwa niz Messiego i Iniesty. Chociaz oczywiscie jest bolesna.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 08 mar 2009, 22:44

Moim zdaniem nieco przesadzasz aczkolwiek częściowo się zgadzam. Najgorszy jest brak zmiennika dla Alvesa bo musimy przesuwać Puyola na prawą stronę kiedy ten jest nam najbardziej potrzebny na boku. Całe szczęście, że bardzo dobrze spisuje się Pique. Gorsze mecze miewał w tym sezonie natomiast Marquez. Caceres na dzień dzisiejszy nie gwarantuje spokoju w obronie. Na lewej niby mamy Sylvinho, ale Brazylijczyk gra mało. Abidal to naprawdę ważna postać w naszym zespole i chyba każdy z nas chciałby już, aby Francuz wrócił do gry.

Mimo wszystko za tracone bramki odpowiadają nie tylko obrońcy. W kilku spotkaniach mieliśmy olbrzymią dziurę między obroną a pomocą przez co przeciwnikowi łatwo jest się dostać w pobliże naszego pola karnego. Przecież akcje rywala trzeba tłumić w zarodku. W pierwszej połowie sezonu traciliśmy bardzo mało goli przede wszystkim dlatego, że pressing i odbiór już w środkowej strefie funkcjonował bardzo dobrze. W pewnym momencie w gościnę przybył znany i nielubiany 'kryzys' i chociaż zawodnicy mówili co innego ja uważam, że było trochę problemów fizycznych. Piłkarze byli zmęczeni, brakowało świeżości a to przełożyło się na pogorszenie pressingu i odbioru w środku pola. Przy naszej taktyce z wysoko wysuniętą obroną jest to bardzo ważne bo gdy nie panujemy niepodzielnie nad środkiem pola to przeciwnik zbyt łatwo stwarza zagrożenie pod bramką. Oczywiście do tego dochodziły również od czasu do czasu różne indywidualne 'popisy' naszych jugadores, ale tak czy inaczej tracone bramki obciążają nie tylko kontro obrońców.

Jeżeli w najbliższych spotkaniach zagramy na dobrym poziomie to i obrona powinna sobie poradzić bez kapitana.
mistyk pisze:Mimo wszystko uwazam, ze strata Abidala i Puyola, jest mniej dotkliwa niz Messiego i Iniesty. Chociaz oczywiscie jest bolesna.
Zgadzam się z tym.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 11 mar 2009, 19:19

za 1,5 h gramy rewanż z Lyonem. Mam nadzieje, że nie bedzie zadnej niespodzianki. Licze, że Pep nie bedzie chciał wystawić dwojke Busquets-Keita/ Toure, aby miec pewnośc, że cos w "lekko" przemeblowanej obronie nie bedzie funkcjonowało. Iniesta musi zagrać, żeby poprostu miec przewage z przodu, a jesli my bedziemi mieli pilke przeciwnicy nei beda atakowali. Pewnie zagra Sylvek choc ja nie jestem jego wielkim zwolennikiem, chcialbym poogladać i Martina. Nie jest on wg. mnie wieksza niewiadomo niż obecnie Brazylijczyk. Reszta raczej łatwo do wytypowania. Barcelona musi narzucić taka gre jak z Athletic, wiem, że rywal napewno mocniejszy, ale i z takimi Barca potrafi spokojnie grać ciagle swoje. Ciezko wytypowac wynik, ale spodziewam sie jakies skromnej wygranej 1-0, moze 2-1. Nie jestem pewny terminarzu kolejnej rundy, ale mysle, że Abidal i Carles beda juz dostepni. Jednak dzisiaj trzeba zrobić kolejny krok ku potrójnej koronie. :twisted:

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 11 mar 2009, 19:29

Według oficjalnej strony internetowej UEFA pierwsze mecze ćwierćfinałowe odbędą się 7. i 8. kwietnia. Czasu na rehabilitację Puyol i Abidal mają więc sporo. Ale czy to czasem nie pomyłka? Dość długa wydaje mi się aż czterotygodniowa przerwa między rundami. W obronie pewnie zobaczymy Alvesa i Sylvinho na bokach, a w środku Marqueza i Pique. Pozostaje mieć nadzieję, że spiszą się dobrze i nie popełnią błędów. Ten mecz bowiem należy do tego typu spotkań, które rozstrzygnąć może jeden błąd popełniony przez którąś ze stron. Jeśli napastnicy pokażą jednak lepszą skuteczność niż w meczu z Bilbao, to do zwycięstwa wystarczy z pewnością połowa stworzonych w meczu z Baskami sytuacji. Naprzód Barca!

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 11 mar 2009, 20:13

emdżej pisze: Ale czy to czasem nie pomyłka? Dość długa wydaje mi się aż czterotygodniowa przerwa między rundami.
W ostatnich dwóch sezonach też była 4-tygodniowa przerwa pomiędzy zakończeniem 1/8 a rozpoczęciem 1/4, a to spowodowane jest przerwą na reprezentacje. Wcześniej ta przerwa wynosiła 3 tygodnie.
Co do meczu, łatwo nie będzie, jednak Barcelona powinna sobie poradzić. Tak jak Jarzinho nie spodziewam się pogromu, chociaż po wczorajszych meczach należy powstrzymywać się od typów under :D Powinno być ciekawie i sporo się dziać. Co do obsadzenia lewej obrony to ja jednak stawiałbym na Sylvka, który w ostatnich meczach zaprezentował się nieźle/dobrze. Nie było żadnego show w jego wykonaniu, ale spisywał się nienagannie, przede wszystkim w defensywie. I tak raczej bardziej będziemy cisnęli prawą flanką. Mam nadzieję, że Alves znowu zagra dobry mecz i że w środku będzie i Iniesta i Xavi bo im gra razem zdecydowanie służy. Emocje gwarantowane. :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”