Arsenal FC (zbiorczy) - Strona 840

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną
ODPOWIEDZODP

Nowym trenerem Arsenalu po Emerym powinien zostać...

Ljunberg
2
8%
Vieira
1
4%
Pochettino
2
8%
Allegri
4
17%
Marcelino
2
8%
Nuno Espírito Santo
0
Brak głosów
Ancelotti
0
Brak głosów
Arteta
10
42%
Benitez
3
13%
ktoś inny
0
Brak głosów
Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Re: Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 16 maja 2011, 17:33

Macie jednak pewien problem, bo Wenger wyjdzie na hipokrytę jeśli zacznie wydawać duże kwoty na piłkarzy. Na jego miejscu starałbym się w takim układzie wziąć za Cesca Javiera Mascherano i Bojana. O ile zdecydują się przyjść.

IMO Arsenal powinien sprowadzić typowych brytoli lub po prostu twardych zawodników. Samba wydaje się być już jedną nogą w AFC.

Przy 4-4-2 potrzeba by wam było tylko jeszcze jednego napastnika:
------------------Szczęsny-------------------
Sagna----Vernaelen--Samba--------Clichy
---------Wilshire--------Song---------------
Walcott--------------------------------Nasri
-----------Van Persie-???--------------------

Ja bym proponował Gervinho, ale bliżej wam chyba do Benzemy. I serio wymieniłbym Songa, a dokładniej dokupiłbym kogoś kto mógłby dać mu poważną konkurencję do pierwszej "11".

Przy 4-3-3, podobnie tylko trzeba by było jeszcze jednego pomocnika. Najlepiej dla was takiego typowego środkowego, tzn. kogoś kto umie grać i w def. i of. Parker wg mnie spełniałby te wymagania.

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 17 maja 2011, 20:37

http://www.dailymail.co.uk/sport/footba ... arker.html

Brać i nie czekać na ruchy innych chętnych, bo pewnie jakieś Tottenhamy czy inne Manchestery się po niego zgłoszą. Coś też czytałem, że Samba gdzieś tam pojawił się na celowniku Wengera. Mógł do nas trafić już styczniu, ale ostatecznie nic z tego nie wyszło. Teraz powitałbym go z otwartymi rękami. Ograny w lidze, silny obrońca... jeśli byłby dostępny za jakieś rozsądne pieniądze (a nie jest Anglikiem więc można na to liczyć) to dlaczego nie.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2326
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 17 maja 2011, 22:08

Arsenal na czwartym miejscu. Jeśli City wygra ostatni mecz lub zrobi przynajmniej to samo, co my, gramy w kwalifikacjach do LM.

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 17 maja 2011, 22:31

Magnum pisze:gramy w kwalifikacjach do LM.
Szkoda, że Arsenal nie trafi w kwalifikacjach na Wisłę, ale zdaje się, że nadal obowiązywać będzie drabinka mistrzowska i nie-mistrzowska.
Taki wynik na koniec sezonu z pewnością jest wielkim rozczarowaniem dla klubu z takimi aspiracjami. Najgorsze jest to, że nie widać w ostatnich latach poprawy i nawet się zbytnio na nią nie zanosi. Znów będą kosmetyczne zmiany w kadrze, a tu potrzebny jest chyba jakiś zdecydowany ruch na rynku transferowym.

Awatar użytkownika
Aker
Very Important Person
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Aker » 17 maja 2011, 22:38

ja nie wiem czy tutaj w ogóle transfery pomogą, tutaj jest potrzebna raczej zmiana trenera...
Ja jestem ciekawy ile jeszcze sezonów Arsenal musi nic nie wygrywać, by kibice tego klubu powiedzieli dość trzeba zmienić trenera, a teraz jest taki jeden trener ciekawy do wyjęcia z Porto...

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 17 maja 2011, 22:44

Taka dyskusja już była toczona i świetnie ją podsumował Red pisząc, że fani innych zespołów chyba widza wyżej ambicje Arsenalu niż to co teraz prezentują. Fanom Arsenalu odpowiada to, że co sezon są w czwórce i wygląda na to, że więcej im do szcześcia nie potrzeba :wink:

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 17 maja 2011, 22:46

Aker - w pełni zgadzam się, że na ławce trenerskiej "Kanonierów" przydałaby się jakaś odmiana. Nie wspominałem o tym tylko dlatego, że zwyczajnie w taki ruch włodarzy klubu nie wierzę.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 17 maja 2011, 22:48

Wenger jest zinstytucjonalizowany. Może dziwić brak parcia na sukcesy zarządu Kanonierów, które jest rzeczą naturalną w klubie tego kalibru. Wydaje mi się jednak, że Wenger i tak wykonuje dobrą robotę na Emirates, gdyż mimo ograniczonego pola manewru na rynku transferowym utrzymuje Arsenal w czołówce Premier League. A przecież inne kluby systematycznie wzmacniają się klasowymi piłkarzami za duże pieniądze. Myślę że gdyby nie polityka zarządu oparta na oszczędnościach, Wenger mając co sezon określoną sumę na transfery skuteczniej walczyłby o mistrzostwo Anglii. Takie jednak nastały czasy w Arsenalu, że po wybudowaniu Emirates przyszło zacisnąć pasa i Arsene musi się do tego dostosować.

Pawel875
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 29

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pawel875 » 17 maja 2011, 22:49

Aker pisze:ja nie wiem czy tutaj w ogóle transfery pomogą, tutaj jest potrzebna raczej zmiana trenera...
Ja jestem ciekawy ile jeszcze sezonów Arsenal musi nic nie wygrywać, by kibice tego klubu powiedzieli dość trzeba zmienić trenera, a teraz jest taki jeden trener ciekawy do wyjęcia z Porto...
A ja na to patrzę z nieco innej strony :) Wenger prowadzi politykę jaką prowadzi, nie wydając dużo umie utrzymać klub w dobrej sytuacji finansowej, równocześnie trenuje klub, który już dawno miał wypaść z TOP4, a sami zawodnicy Arsenalu kosztowali stosunkowo niewiele. Wenger to fachowiec, a zresztą kto powiedział, że zmiana trenera wyjdzie im na dobre? Zresztą Ferguson i Wenger mają takie poparcie w swoich klubach, że wszystkie plotki łączące tą dwójkę z innymi klubami niż obecne są po prostu śmieszne, tym bardziej, że Ferguson na 100% skończy trenerkę w MU

Kibiców Arsenalu może to i boli, może wolą Wengera, ale nie zapominajmy, jaką ekipę skleił w czasach Invincibles. Sentymenty w futbolu jednak zawsze się nieco liczą. Problemem nie jest Wenger, tylko mentalność piłkarzy; czym w sumie Wenger powinien się zająć, ale to nie jest takie proste. Ilu trenerów (świetnych) przewinęło się przez Santiago Bernabeu, zanim oni awansowali dalej niż 1/8 CL? Sam nie wiem, w każdym razie Arsenal również potrzebuje przełomowego momentu.

świętuję jubileusz 1000 postów :lol:

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 17 maja 2011, 22:58

Problemem nie jest Wenger, tylko mentalność piłkarzy; czym w sumie Wenger powinien się zająć, ale to nie jest takie proste.
Jak nie wina Wengera jak wina Wengera? Od przygotowania mentalnego jest trener, skoro tego nie potrafi to jego wina. Wystarczy sezon w sezon non stop jakieś wymówki z jego strony dlaczego w tym roku nie wyszło, non stop zwalanie na wszystko, zamiast na swoich grajków. Po przegranym meczu z Arsenalem Evra mówi, że Fergie powiedział do nich, że chyba nie będziecie takimi frajerami, że teraz wypuścicie ten tyłu z rąk, że ile jeszcze macie zamiar przegrać mistrzostw?chyba nawiązanie do poprzedniego sezonu.
A Wenger, ten by pewnie jakoś usprawiedliwił taką porażkę i jeszcze dodał, żę właściwie to 2 miejsce nie jest takie złe.
I kolejna sprawa jest taka, że drużyna buduje się nie tylko skupując najlepszych graczy pod względem umiejetności, ale również pod względem charakteru. Jeśli Wenger o tym zapomniał to jego błąd.

I dajcie już spokój z tym gadaniem, że Arsenal już dawno miał wypaść z top4 i że wielu tak typowało, tutaj sonda przed sezonowa http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/footbal ... 909409.stm A i sam Wenger przed każdym kolejnym sezonem zapowiada walkę o majstra, nigdy nie powiedział walczymy o top4 czy coś w ten deseń.

Sentymenty? Ileż można na nich jechać? To już 6 rok bez niczego, ile musi jeszcze ich być 5-10?

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 129

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 17 maja 2011, 23:05

Kamil, tak z czystej ciekawości... gdyby Ferguson przez 5-6 lat niczego nie wygrał to byłbyś za jego zwolnieniem ? Ja mimo wszystko mam wrażenie, że nie.

Pawel875
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 29

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pawel875 » 17 maja 2011, 23:19

1.
Jak nie wina Wengera jak wina Wengera?
czym w sumie Wenger powinien się zająć, ale to nie jest takie proste.
2.
O Wengerze można powiedzieć wiele, ale cenię go za to, że z piłkarzy nieaspirujących do gry o mistrzostwo, udaje mu się do pewnego momentu o nie walczyć. Może nawet napiszę krótką charakterystykę niektórych ważnych piłkarzy obecnego Arsenalu (od razu mówię, że tych lepszych typu Arshavin, Nasri pomijałem)

Fabiański - kosztował niewiele; swoje błędy miał, ale w tym sezonie grał znakomicie
Szczęsny - wychowywał się w kadrze młodzieżowej AFC
Vermaelen - kiedyś MJ fajnie to wyjaśnił, powiedział, że nie spodziewał się po nim wiele
Koscielny - gracz, któremu wyszedł jeden sezon w L1, wcześniej brylował w L2
Djourou - ukształtowany w Arsenalu, nie wiem nawet skąd przychodził
Clichy - przychodził jako młodziutki lewy obrońca za czapkę gruszek z Cannes
Sagna - prawy obrońca z Auxerre, nie żadna gwiazda, ot solidny right-back
Song - darmo lub psie pieniądze, kupiony w Bastii
Diaby - transfer z Auxerre, czy on się tam wiele nagrał?
Fabregas - ile kosztował?
Wilshere - wychowanek
Eboue - piłkarz, o którym pewnie nikt nie słyszał w Europie jak grał w Beveren
van Persie - tania cena, dziś świetny piłkarz, ale niestety podatny na kontuzje

Tak, ci gracze bili się o mistrzostwo

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 17 maja 2011, 23:29

Dyskusja o zmianie u sterów jest jałowa bo Wenger i tak będzie w kolejnym sezonie prowadził Arsenal. Inną sprawą jest to czy w końcu pójdzie po rozum do głowy i przyzna się do swoich oczywistych błędów i zacznie do cholery wyciągać z nich wnioski. Przez lata trochę się ich uzbierało, a projekt jaki sobie kiedyś Arsene założył też poszedł się kochać wraz z końcem obecnego sezonu.

Czasu jest mało bo czekają nas kwalifikację do Ligi Mistrzów, co oznacza, że trzeba przeformatować nieco plany letnich przygotowań. Kilka kwestii zupełnie oczywistych wymaga załatwienia, ale z tego to chyba już każdy sobie zdaje sprawę. Pozbyć się szrotu, który zupełnie nic nie wnosi do zespołu (Denilson, Almunia, Rosicky, Squillaci) + definitywnie rozwiązać sprawę Fabregasa i zastanowić się nad zatrzymaniem Arszawina. Transfery do klubu do zupełnie inna bajka bo tu w cuda nie wierzę i żadnych zakupów za bajońskie sumy nie będzie. Wątpię też żeby Wenger sprowadził utalentowanych i wymagających czasu gówniarzy, bo klub jak i on sam na luksus czasu nie ma co liczyć. Jakby się udało wyciągnąć tych, o których pisałem wyżej + jakieś bonus w postaci Amalfitano i pozbyciu się zbędnych to będzie nieźle. Do tego Lansbury i Miquel raczej w nowym sezonie powinni wylądować w pierwszym zespole.
Kamil232 pisze:Fanom Arsenalu odpowiada to, że co sezon są w czwórce i wygląda na to, że więcej im do szcześcia nie potrzeba
Jasna sprawa. W przyszłym sezonie też powalczymy o czwórkę.

Tu jeszcze dość fajny tekst na podsumowanie sezonu.

http://arseblog.com/2011/05/well-be-back/

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 17 maja 2011, 23:46

powiem szczerze, po porażce 4-1 z Boro w roku 2005 w lidze, to było zaraz po odpadnięciu z fazy grupowej LM, był to trzeci sezon w którym traciliśmy szansę na majstra i mimo wygrania FA CUP w roku 2004 i finału w 2005 zastanawiałem się czy to nie jest moment w którym należałoby się zastanowić nad zmianą menadżera. Wówczas myślałem sobie, że dałbym Fergiemu jeszcze jeden sezon i jak nic z tego nie będzie to bym optował za taką zmianą czyli jeśli nic by nie wyszło byłoby to 4 seznony bez Majstra, czyli masz odpowiedź tak po takim okresie byłbym raczej za zmianą menadżera.
Ale tutaj również należy wziąc pod uwagę jedną kwestię, czy menadżer wyciąga wnioski z błedów i porażek czy tkwi w tym czym tkwił. Ferguson wyciągnał wnioski z porażek, ze sprowadzania Bellionów, Klebersonów i Djembów Djembów i wrócił na szczyt. J Sam zresztą mówił wielokrotnnie, że pojawienie się w Premiership Mourinho i Beniteza sprawiło, że musiał się zmienić, zaczął przywiązywać wiekszą staranność do ustawienia taktycznego etc. Tak więc to również istotna kwestia czy trener wyciaga wnioski, Wenger tego nie robi, a przynajmniej tego nie widać, tkwi ciągle w tym samym. Chyba, że plotki o sprowadzeniu Parkera i Samby się potwierdzą wtedy zmienię zdanie, bo to będzie oznaczać, że jednak coś zaczyna kumać i zmieniać.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2326
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 18 maja 2011, 0:13

Myślę, że w nastepnym sezonie raczej Wenger oczywiście będzie trenerem dalej, ale jeśli nie daj boże odpadniemy w kwalifikacjach do LM, Wenger nie zrobi zmian żadnych i znowu ledwo ugramy czwarte miejsce w sezonie 11-12 grając Denilsonem, Squillacim czy Bendtnerem to to może być koniec.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”