Podróże - Strona 85

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5281
Kibicuję: Tylko WISŁA

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 12 lis 2021, 22:21

Nie no, jak? U nas wjeżdżasz na rondo w prawo i potem zjeżdżając też wkręcasz w prawo, więc tam logicznie wjeżdżając na rondo skręcasz w lewo, jedziesz zgodnie ze wskazówkami zegara i zjeżdżasz też w lewo. Czy źle myślę?

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1507
Kibicuję: FC Barcelona

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 13 lis 2021, 12:42

Dobrze myślisz, ale mnie chodziło o coś innego. Mianowicie, jak dojeżdżasz do ronda i ktoś Ci powie na rondzie w prawo [3 zjazd (przy rondzie z 4 drogami prostopadłymi)], to wtedy ogólnie skręcasz w prawo na swojej trasie do jakiegoś miejsca. I mnie chodziło o cały manewr, że ciekawe doświadczenie jak wjeżdżasz na rondo na wewnętrzny pas, przy drugim zjeździe zjeżdżasz na zewnętrzny, a później przy trzecim zjeździe skręcasz w lewo [o tym piszesz], i to wszystko przy ruchu lewostronnym. No, trzeba doświadczyć. :P

Ale już eot, bo rozmywamy temat.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8574
Kontakt:

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 03 sty 2022, 18:43

cloner pisze:
11 lis 2021, 13:50
Kurde, muszę znaleźć w końcu 2 dni trzeźwości to chociaż mini-relację z Alanyi zrobię sprzed miesiąca
I znalazłem!!! :peace: Nowy rok, nowy ja :rotfl:

No to zaczynam, choć będzie raczej krótko :P W pierwszej połowie października wybrałem się ponownie na Riwierę Turecką, tym razem jednak do centrum głównego w sumie i najbardziej znanego ośrodka turystycznego, czyli do ALANYI. Z hotelu do najbardziej znanej Plaży Kleopatry mieliśmy zaledwie 5 minut spacerkiem, przez uliczkę lokalnych sklepów ;) Zatem idealnie :smoke:
Spoiler:
Hotel wybraliśmy skromniejszy, ale wg tripadvisor całkiem w normie, BLUE STAR (obecnie widzę 80 miejsce na 509 hoteli). 4 gwiazdki, na 13 dni, imho bdb, nie miałem w hotelu na co narzekać, zarówno jedzonko, jak i drinki w porządku, obsługa standardowo po tipach obsługiwała nas bez kolejek i najczęściej w szkle, a nie plastiku ;) Widok z pokoju mieliśmy na jeden z basenów i wszechobecne góry.
Spoiler:

Co ciekawego zwiedziłem?
Wodospad Manavgat nad rzeką o tej samej nazwie, przekolorowy meczet w miejscowości... Manavgat :mrgreen: , w nim dostępne są darmowe książki, można sobie wziąć do domu i poczytać. W pobliżu jest antyczne Side oraz Aspendos, gdzie zwiedziliśmy kozacki antyczny teatr (ale wiiidoooki).
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
W październiku nie ma już takich upałów, podczas mojego tripu było 26-29 stopni na plusie, więc zarówno do plażingu, jak i zwiedzania temperatura bardzo przyjemna. Fajną wycieczkę mieliśmy.... wojskowymi jeepami, w kierunku Gór Taurus, a tam dwa niesamowite kaniony: Tazı Kanion i Köprülü Kanion. Później antyczne miasto Selge, wejście na szczyt ruin teatru :love: A na koniec... Mała Kapadocja, a tam polodowcowe skały, z niesamowicie oryginalnymi kształtami ;)
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Sporo też lokalnego żarcia popróbowaliśmy, kilka rodzajów ich kebabów + kilka różnych ayranów :mrgreen:
Do tego przeeeeebalety w ścisłym centrum miasta. Co tam się [k****] dzieje. Klub na klubie, koncert za koncertem. Alanya nocą robi wrażenie. :rydzyk: :rydzyk:
Spoiler:
Urlop wspominam oczywiście bardzo dobrze. I oby tak dalej :smoke:

A w bonusie 2 filmiki, z imprezowego centrum Alanyi, wybaczcie jakość, obrót telefonem, po %% ;)
Spoiler:
:beer:

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 973

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 07 mar 2022, 22:18

Gran Canaria bardzo fajna, ale niestety wykastrowana COVIDowo.

Mega zazdroszczę wszystkim co urodzili się w takim klimacie, tzn. relatywnie stabilne ciepło, woda, góry, wszystko. Niestety dochodziło do dziwnej dynamiki wieczorowej, gdzie wszyscy na ulicy szukali imprezy, a tu był zakaz tańczenia. Jakbym organizował to sam, to pewnie dałbym raz nocleg w Las Palmas, bo były tam fajne warunki do surfowania a będąc na parę godzin nie zdążyłbym. W Barcelonie byłem na chwilę, ale jak już pisałem na pewno tam wrócę :mrgreen:

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4309
Kibicuję: AC Milan

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 07 mar 2022, 22:24

Ja się na Bari w ostatni weekend marca wybieram. Znów ekipą - 15 osób :)
W związku z tym pytanie - był ktoś? A jak tak kojarzycie gdzie można w mieście fury wypożyczyć?

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2124

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 07 mar 2022, 22:52

Eyesmon pisze:
07 mar 2022, 22:24
W związku z tym pytanie - był ktoś? A jak tak kojarzycie gdzie można w mieście fury wypożyczyć?
Ja byłem, wynajmowałem auto. O dziwo na lotnisku miałem całkiem dobrą cenę. Za trzy dni zapłaciłem 63 euro + ubezpieczenie (tego już nie mam w mailu rezerwacyjnym, ale na pewno nie mówimy o jakiejś wielkiej kwocie). Autko to opel corsa 1.2. Małe, ale byliśmy w dwie osoby, gór tam nie ma, więc interesowała nas jedynie klimatyzacja. No i zawsze to spory plus oddawanie auta na lotnisku (przynajmniej jeśli odlot nie jest rano), to można sobie jeszcze ten dzień sensowniej wykorzystać.
Z Avis brałem.
Jakbyś chciał jakiś komentarz co mi się podobało, a co nie podobał - to daj znac.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2233

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 07 mar 2022, 23:25

Ja bym chciał, ale tylko ze względu na moja ciekawość.

Zastanawiam się nad wakacjami we Włoszech i myśle o Florencji, ale nie wykluczam nic innego.
Osoba z która pracowałem (Francuz, ale kiedyś się zgadzaliśmy ze tez kibicuje Milanowi) mówił mi ze sie przenosi w region Apulii i tez mi polecał.

Ostuni, tam się osiedlił.
Ostatnio zmieniony 07 mar 2022, 23:30 przez Enjo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 07 mar 2022, 23:26

Z lotniskiem będzie kłopot bo ladujemy 23.35 dlatego właśnie pytam o wypożyczalnie w mieście :)

A jak z parkowaniem w city?

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 07 mar 2022, 23:43

Eyesmon pisze:
07 mar 2022, 23:26
Z lotniskiem będzie kłopot bo ladujemy 23.35 dlatego właśnie pytam o wypożyczalnie w mieście
Przykro mi, nie pomogę. I w ogóle jak patrzę na cenę to się dziwię, 63 euro brzmi absurdalnie tanio za 3 dni auta. No ale tak zaplacilem.
Eyesmon pisze:
07 mar 2022, 23:26
A jak z parkowaniem w city?
W ścisłym centrum odpada. To takie bardzo zamknięte uliczki, bez wjazdu aut. Nieco dalej jest dzielnica z centrami handlowymi i nowymi kamienicami, tam też bywa ciężko. Ale blisko torów kolejowych już znacznie łatwiej, a za torami juz w ogóle.
Bari jest generalnie zwartym miastem i prawie wszystko co ciekawe to zwiedzasz w starej części miasta, wiec nawet jak zostawicie auto kawałek dalej to nie problem, bo nie będziecie sie nim przemieszczać po mieście.
Początkowo planowaliśmy wziąć auto na cały wyjazd, ale ostatecznie wzięliśmy na trzy dobry, bo w samym Bari poruszaliśmy się pieszo + pociągiem wzdłuż wybrzeża.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 07 mar 2022, 23:44

Oks. Dzięki :)

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 07 mar 2022, 23:49

Enjo pisze:
07 mar 2022, 23:25
Zastanawiam się nad wakacjami we Włoszech i myśle o Florencji, ale nie wykluczam nic innego.
Jakbym miał polecić jakieś miejsce, które mi się najbardziej spodobało we Włoszech, to zdecydowanie Sycylia.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 08 mar 2022, 0:25

Ja polecam Toskanię - najlepsze miejscówki, wino i widoki :)

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 487

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 08 mar 2022, 2:19

Ja lece za 4 tygodnie do Genewy na weekend. Na poczatku maja do Londynu. Jak bedzie fajnie to uderze tam jeszcze raz. Tydzien przed Genewa mam na oku Valencie, ale czekam na finalna godzine meczu Valencia - Cadiz. Jezeli nie to zastanawiam sie nad Majorka.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 08 mar 2022, 9:41

Żeby tylko Putin nam planów nie popsuł :)

Ja w czerwcu Meksyk. A do tego czasu może jeszcze jakieś weekendy jak będą dobre strzały cenowe

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5281
Kibicuję: Tylko WISŁA

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 08 mar 2022, 10:18

Wy jesteście poszczepieni wszyscy czy robicie testy? do Meksyku to wiem, że można bez tego i tego, ale do reszty chyba trzeba robić, jak ktoś nie szczepiony.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”