Matura - Strona 88

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
wianuch
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 38

Re: Matura

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wianuch » 02 maja 2009, 15:59

BarcaQzYN pisze:Dżuma - to by było coś.
:beer:

Z tego co ja zauważyłem (mało widziałem :P) to tematy z polskiego są niestety na podstawie lektur polskich autorów. Swoją drogą to już wole kminić Lalke niż Boską Komedie albo coś w ten deseń :lol:
BarcaQzYN pisze:Vianuch matma rozszerzona?
Ofc! Widzimy sie na AGH? 8)

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 682
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 02 maja 2009, 16:42

To i ja się pochwale :D

Poniedziałek-Polski Roz
Wtorek-Angielski Podst
Środa-WOS Roz
Piątek-Angielski ustny
12 maja-Historia Post
14 maja-Polski ustny

Jakoś to będzie. Jak to mawia wujek Leszek 'nie takie majty się ściągało'. :afro:

Awatar użytkownika
sudden
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sudden » 02 maja 2009, 16:54

A jakie macie tematy prezentacji? ;)

"Motyw rycerza w literaturze różnych epok. Porównaj różnorodne kreacje na wybranych przykładach"

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8384

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 02 maja 2009, 16:56

BaSSu pisze:Poniedziałek-Polski Roz
Wtorek-Angielski Podst
Środa-WOS Roz
Piątek-Angielski ustny
12 maja-Historia Post
14 maja-Polski ustny
Ja w innych dniach mam ustne, ale zdaję te same przedmioty. Mam nadzieję, że mi pójdzie lepiej :D

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 92

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 02 maja 2009, 17:07

Vianuch pisze:Ofc! Widzimy sie na AGH? 8)
Oj raczej nie, ja obieram zupełnie inny kierunek :D Planuję studiować w Gdańsku na Politechnice, jak zdam matmę powyżej 80-85% to walę na budownictwo. Jak nie to wybiorę coś mniej obleganego. Jestem chłop z Mazur więc o Krakowie nie ma mowy :D.

Mówię Wam przygotujcie się na "Kordiana" lub "Pana Tadeusza". Przed chwilą skończyłem czytać streszczenie "Ferdydurke" i słabo ze mną :D

Awatar użytkownika
wianuch
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wianuch » 02 maja 2009, 17:21

Ferdydurke to imo jedna z lepszych lektur, chociaż nie miałem przyjemności czytać :mrgreen:
Ogólnie to zawsze są 2 teksty pod wypracowanie do wyboru, przeważnie jeden to tekst wierszowany, drugi proza. Więc te wszystkie mickiewicze i inne %*&$%& mogą być, a ja i tak wezmę drugi tekst. Ale oczywiście nie omieszkam przypomnieć sobie mniej więcej tekstów 'wielkich poetów :lol: ', zwłaszcza że Pana Tadeusza mam również na ustnej [']['][']. Ja już marzę o pomaturalnej wódce.

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 02 maja 2009, 17:24

Z tego co wiem zawsze jeden jest z poezji, a drugi z prozy. Ja jestem przekonany, żę będę pisał ten z prozy, choćby nie wiem jak fatalna lektura się trafiła, bo nigdy nie pisałem analizy i interpretacji wiersza :] a tematy z prozy zawsze jakoś szły, choć z polskiego orłem nie jestem to przeważnie z tych wypracowań dostawałem 3-4. Polski muszę po prostu zdać, choć nie ukrywam że fajnie by wyglądało na świadectwie ponad 60% :P
A z angielskiego ktoś cokolwiek przypomina? Ja zupełnie nic, z próbnej miałem 96% i jestem przekonany, że zdam.

Awatar użytkownika
wianuch
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wianuch » 02 maja 2009, 17:31

Moja powtórka z angola to tylko dodatkowe lekcje, sam w domu nic nie robie. Raczej nie ma szans, żeby w dwa dni się dokształcić, zwłaszcza że rozszerzona matura z angola opiera się głownie na rozumieniu ze słuchu, rozumieniu tekstu i wypracowaniu. Gramatyki jest mało.
A do podstawowej matury z angielskiego to chyba się trzeba nieźle przyłożyć, żeby jej nie zdać. :lol:

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 02 maja 2009, 17:37

Moja nauka do matury to prawie wyłącznie rozwiązywanie zadań ze zbioru jaki podarowała mi zdesperowana dziewczyna :D Ogólnie to wszyscy dokoła przeżywają tę maturę ... Na czele z moją dziewczyną, poprzez rodziców, siostrę skończywszy na babci :] Ja jeden nie czuję żadnego stresu. Ale to się zmieni przed prezentacją z polskiego, której jeszcze nie zacząłem. Z resztą mam banalny temat: "Dwa oblicza sarmatyzmu. Porównaj ukazanie sarmatów w literaturze baroku i oświecenia" I wszystko pięknie tylko, że muszę czytać "Pamiętniki" Paska...

Awatar użytkownika
ossy
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ossy » 02 maja 2009, 19:54

Z tego co pamietam w ostatnich latach byl Kordian kilka razy, wiec na niego bym nie liczyl, bardziej na jakis glupi wiersz Slowackiego. Pan Tadeusz bo rocznica powstania, literatura wojenna i powojenna, 70-lecie wybuchu wojnyy swiatowej, dokladnie 4 maja zmarl Grudzinski wiec moze Inny Swiat. Kilka rocznic wypada, wiec mozna na cos trafic, zwlaszcza P Tadeusz bo nie pamietam czy byl w ost latach a to w koncu epopeja. Zreszta Polski i ang zeby zdac, byle z majcy i fizy trafily sie przyziemne zadania, a nie cos poku...typu w ch.. geometrii pradu czy dynamiki.

Awatar użytkownika
Kendo
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kendo » 02 maja 2009, 21:44

Dla mnie troche bez sensu dywagacje nad tym co bylo, czego rocznice są.
Liczę tylko, że nie dostaniemy Gombrowicza, nie urażając czyichś upodobań literackich- największego debila wśród polskich twórców.
Vianuchmam tak samo :lol: . Każdego maturzyste z okolic Lublina zapraszam 12 na Nemiroffa lub jak kto woli polskie wytwory :mrgreen:

Awatar użytkownika
ossy
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ossy » 02 maja 2009, 22:17

zgadzam sie Kendo z toba co do GOmbrowicza, i nie wiem jak mozna ferdydurke nazywa jedna z najlepszych lektur. dobrze ze na podstawie nie ma drugiego pajaca-witkacego

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 02 maja 2009, 22:18

Kendo pisze: Liczę tylko, że nie dostaniemy Gombrowicza, nie urażając czyichś upodobań literackich- największego debila wśród polskich twórców.
Uraziłeś mnie. Jak dla mnie Gombrowicz to jeden z największych Polaków w literaturze polskiej!

Ossy Ty też? :D

Czuje że największe spięcie będzie przed ustnymi. W końcu głupio tak mówić w kompletnej ciszy bo nikt Ci się wciąć nie może i potem czekać na wyniki... :wink:

Awatar użytkownika
ossy
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ossy » 02 maja 2009, 22:22

pewnie pisal glupoty najebany, a ja pozniej na mat fizie zamiast zajac sie czyms konkretnym musialem rozkminiac o co mu chodzilo.
slynne pytanie mojej dyrektorki-polonistki" co mial na mysli poeta?"
teraz bede mogl odpowiedziec-gowno, i sie cieszyc ze juz nigdy wiecej polskiego.

BaSSU tez. i uwazam ze powinni zrobic zajebiste przemeblowanie w kanonie lektur

Edit. BaSSU za bardzo nei lubilem poniewaz mialem taką a nie inna nauczycielke od tego przedmiotu, poza tym nie mam duszy humanisty
Ostatnio zmieniony 02 maja 2009, 22:31 przez ossy, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 02 maja 2009, 22:27

Hmm...ja miałem nauczyciela, który był pasjonatem Gombrowicza i udało mu się to przerzucić na mnie (i nie tylko). No ale o gustach się nie dyskutuje: :wink:
Po tym co napisałeś widzę że nie za bardzo lubiłeś polski :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”