Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 879

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
Kojiro
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 251

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kojiro » 05 gru 2018, 12:04

Czyli auto traktujesz jako jednostkę nie składająca się z części?

Nie staliśmy się krajem trupiarni motoryzacyjnej z całej UE? części z tych trupów nie tworzą nielegalnych wysypisk? Czy one nie zanieczyszczają środowiska?

- wprowadzenie plastikowych opakowań, siatek,
- brak możliwości oddania opakowań szklanych,
- pozwolenie na sprowadzanie samochodów nienadających się do użytkowania,
- brak rozwoju prawdziwych spalarni i przetwórni śmieci,
- brak koszy na śmieci w miejscach zamieszkania ludności,

itd. itd. a wy dalej chłopaki opowiadajcie cobie cuda z telewizji.

Trochę edukacji proponuje.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2420

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 05 gru 2018, 12:28

jak ktoś się chce edukować to polecam dla odmiany kogoś mądrzejszego : https://www.rp.pl/Felietony/312049894-N ... watel.html Robert G zna sie na rzeczy.

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2275

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 05 gru 2018, 12:50

Kojiro pisze: Czyli auto traktujesz jako jednostkę nie składająca się z części?
Nie wiedziałem, że auta elektryczne składają się z trawy i tlenu.
Kojiro pisze: Nie staliśmy się krajem trupiarni motoryzacyjnej z całej UE? części z tych trupów nie tworzą nielegalnych wysypisk? Czy one nie zanieczyszczają środowiska?
Nie, nie staliśmy się. Na tym polu przoduje Litwa. U nas śmieci się utylizuje, przetwarza i składuje w odpowiednich miejscach. Nie to co na tym ekologicznym zachodzie, który do nas zwozi swoje zapasy.
Druga sprawa, często auta po wypadkach sprowadzone z zachodu do Polski, trafiają ponownie na zachód. Chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego.
Kojiro pisze: - brak rozwoju prawdziwych spalarni i przetwórni śmieci,
Kojiro pisze: - brak koszy na śmieci w miejscach zamieszkania ludności,
Kojiro pisze: Trochę edukacji proponuje.
Kojiro pisze: argument najwyższych lotów i jak większość klepaczy internetowych
To mi wystarczy, by wiedziec, że jeszcze w podstawówce o tym nie miałeś.
Ty nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz.

Awatar użytkownika
Kojiro
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kojiro » 05 gru 2018, 13:26

Znowu trawa a nie mowa.

Poczytaj trochę, poprzeglądaj statystyki, czym u nas się jeździ. Wyściubiłeś kiedyś nos poza swoją piaskownice, byłeś gdzieś?

Miasto wali w ekologiczny transport miejski a "państwo" zdezelowanymi kotłami jeździ po cztery w rodzinie. Super :brawo:

U nas śmieci się utylizuje i składuje w odpowiednich miejscach - czyli gdzie? na tych hałdach, wyrobiskach o wielkości małych miejscowości? I to ma byś ten wielki sukces? To może tam zamieszkaj, postaw domek przy wysypisku.

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 05 gru 2018, 14:01

Powiem Ci tak, stary. Akurat trafiłeś z tematem najgorzej jak mogłeś, bo tak się składa, że swego czasu pracowałem przy rozwoju Zakładu Przetwarzania i Unieszkodliwiania Odpadów. Oprócz tego pisałem pracę inżynierską z zakresu modernizacji istniejących zakładów przetwarzania pod kątem nowych metod składowania/recyklingu, którą obroniłem z najwyższą oceną, a moje propozycje były rozważane przy projektowaniu nowych hal jednego z zakładów, który, uwaga, znajduje się w promieniu 10 km od mego rodzinnego domu. [k****], aż Ci współczuję niewiedzy xD

Statystyki sobie, a życie sobie. Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
Kojiro
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kojiro » 05 gru 2018, 14:11

To jesteś kolejnym gościem, którego znam z branży i co to zmienia?, przodujemy w Europie w liczbie użytkowników nowych aut?

Mówimy o wysypiskach czy zakładach recyklingu?

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 05 gru 2018, 14:29

Wiesz, cenię sobie swój czas i nie chce mi sie tracić czasu na dyskusję z kimś, kto maluje siebie jako domorosłego specjalistę w dziedzinie, po czym sypie nagłówkami z gazet, a nie kwapi się do tego, by sprawdzić choćby podstawowe pojęcia lub informacje. Wszystkie zakłady utylizacji lub wysypiska są spisane w necie,a umowy jakie mają gminy podpisane z zakładami utylizacji są równiez do wglądu włącznie ze statystykami (które lubisz) przetwarzanych odpadów - "słowem", informacje podane jak na tacy, ale musisz chcieć, aby je sobie znaleźć, zamiast zarzucać innym braki w edukacji (żałosne swoją drogą, że oczekujesz od kogoś argumentów, a sam nie masz elementarnej wiedzy.

Zupełnie inną sprawą jest to, ze im więcej takich zakładów, tym oczywiście lepiej, bo śmieci nie ubywa, zwłaszcza biorąc pod uwagę rozwój produkcji w Chinach i eksport tych produktów (to doskonały przykład na to, że problem śmieci jest bardzo rozległy, a argument ze sprowadzaniem używanych aut jest nieadekwatny do istoty problemu, służy on jedynie temu, aby zbić sobie dodatkową kasę na szarakach, ktorych nie stać na życie na wyższym poziomie (kupno tylko nowych aut), a żyć jakoś trzeba) - notabene, kupno nowych aut w Polsce zaliczyło duży wzrost w ostatnich latach, ale rządząca partia wspaniale go od nowego roku uwali :)

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 05 gru 2018, 14:42

Rojiblanco pisze: Zupełnie inną sprawą jest to, ze im więcej takich zakładów, tym oczywiście lepiej, bo śmieci nie ubywa, zwłaszcza biorąc pod uwagę rozwój produkcji w Chinach i eksport tych produktów (to doskonały przykład na to, że problem śmieci jest bardzo rozległy, a argument ze sprowadzaniem używanych aut jest nieadekwatny do istoty problemu, służy on jedynie temu, aby zbić sobie dodatkową kasę na szarakach, ktorych nie stać na życie na wyższym poziomie (kupno tylko nowych aut), a żyć jakoś trzeba) - notabene, kupno nowych aut w Polsce zaliczyło duży wzrost w ostatnich latach, ale rządząca partia wspaniale go od nowego roku uwali
A istnieje statystyka mówiąca o tym jak wygląda ilość (w masie, czy objętości) śmieci wobec tych utylizowanych? Oczywiście myślę tu o takiej, która pokazuje maksymalnie wiele państw, najlepiej cały świat.
Np. "Polska produkuje X ton śmieci, a przez recykling przechodzi 20% X. W tym samym czasie we Francji produkuje się 120% X ton śmieci, a recykling przechodzi Y% z nich"

I jeszcze tendencje, tzn. w których krajach ten procent się zwiększa lub zmniejsza.

Awatar użytkownika
Kojiro
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kojiro » 05 gru 2018, 14:44

Panie Inżynierze, rozumiem, że ciebie nie interesuje zjawisko, wyeliminowania z gospodarki produktów, które przysparzają problemu a jedynie rozwój zakładów zakładów je przetwarzające.
Mogę sobie wyszukać także, kto w gminie zbiera śmieci i co to zmieni jak w lasach ich pełno. Więc może zacznijmy jednak wymagać od siebie samych i decydować się na coś konkretnego.

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 05 gru 2018, 15:07

czarny samael pisze: A istnieje statystyka mówiąca o tym jak wygląda ilość (w masie, czy objętości) śmieci wobec tych utylizowanych? Oczywiście myślę tu o takiej, która pokazuje maksymalnie wiele państw, najlepiej cały świat.
Np. "Polska produkuje X ton śmieci, a przez recykling przechodzi 20% X. W tym samym czasie we Francji produkuje się 120% X ton śmieci, a recykling przechodzi Y% z nich"

I jeszcze tendencje, tzn. w których krajach ten procent się zwiększa lub zmniejsza.
Nie orientuję się dobrze co do tego, ale to jest trudny temat, bo w wielu krajach jeśli już podają te ilości to są one po prostu szacunkowe - jak np. w krajach Afryki można jedynie szacować ile odpadów jest im podrzucanych statkami. Nawet niedawno oglądałem na YT ciekawy (dla mnie) materiał co do odpadów trafiających bodajże do Ghany i tam też podawano szacunkowe ilości. Nie pamiętam jak ten reportaż się nazywał.
W Polsce na pewno takie dane są (pytać można w ministerstwie środowiska), bo temat utylizacji i składowania odpadów funkcjonuje u nas "na poważnie" już od ponad 10 lat, więc są to miarodajne dane, a nie szacunkowe (jak były w momencie, kiedy masowo uruchamiano u nas zakłady utylziacji). Obecnie szacujemy jedynie przy odpadach trafiających do nas nielegalnie, czyli tutaj jesteśmy Afryką.

Awatar użytkownika
Kojiro
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kojiro » 05 gru 2018, 15:17

To zależy od rozwoju danego państwa. Państwa wysoko rozwinięte produkują więcej śmieci, jednak stosunek wyprodukowanych śmieci do recyklingu jest wyższy, niż w krajach typu Polska, gdzie. np. w Niemczech produkcja śmieci na jednego mieszkańca jest wyższa niż w Polsce, jednak śmieci przeznaczonych do recyklingu jest więcej niż w Polsce.
Mamy moc przetwarzania w Polsce, dlatego bierzemy też śmieci np. z Niemiec, ale problem jest taki, że sami nie produkujemy śmieci nadających się do recyklingu (mały %). I tu mówię o tym, że warto by było w Polsce zorientować się jako kraj na zakaz stosowania produktów które trudno przetwarzać. Zresztą to się też tyczy, kolejnego samochodu w gospodarstwie domowym.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2303
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 05 gru 2018, 15:30

Rojiblanco pisze: Tutaj pytanie do Magnuma, bo widzę, że się z tym wpisem zgadza. Magnum, powiedz mi, czym jeździsz do pracy i ile to to ma lat? :)
Ja polubiłem post Kluchmana, musiałem źle kliknąć.

Myślę, że znacie moje poglądy na ekologię wystarczająco dobrze. :P

Awatar użytkownika
Kojiro
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kojiro » 05 gru 2018, 15:37

drugi samochód .......... jakby ktoś jeszcze nie doczytał

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2303
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 05 gru 2018, 15:43

Oczywiście, idealnym stanem byłoby, żeby ludzie mieli tylko nowe samochody, ale to nie takie proste. Niestety, wiele miejsc zostało odciętych od komunikacji zbiorowej od 1989 roku, więc posiadanie samochodu stało się koniecznością. Nie jest to poziom USA i wiele osób nie musi mieć samochodu, jeśli mieszka w aglomeracji lub pod nią, ale w wielu innych miejscach po prostu nie ma alternatywy. Ba, nawet w miastach, jak np. w Lublinie, siatka komunikacyjna jest z lat 70. i jest mocno nieefektywna. A zmian nie, bo miasto boi się a to kółka gospodyń domowych a to działkowców którzy krzycza, że panie, zabiorą nam bezpośredni autobus. Dramat tam jest. Ale to taka dygresja.

Nie można sztucznie ograniczyć własności w ten sposób, bo to nie jest tak, że jedna osoba - jeden samochód. Często są rodziny, 18 latek kupi samochód ale samochód jest na ojca i to już jest drugi samochód. Albo ktoś mieszka bez ślubu i oba samochody są na jedną osobę. Albo ktoś jest współwłaścicielem z obcokrajowcem bo coś tam. Nie tędy droga - raczej trzeba zachęcać niż zabraniać.

No i trzeba zgodzić się z tym co Kluchman powiedział - najwięcej może i musi zrobić rząd. My możemy i powinniśmy robić jak najwięcej na najniższym poziomie, ale im większa skala tym większy wpływ.

Awatar użytkownika
Kojiro
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kojiro » 05 gru 2018, 15:53

Przecież to nie musi być obligatoryjne dla każdego miejsca, ale w przypadku takiej Warszawy, gdzie transportem publicznym dostaniesz się w każde miejsce miasta. Przecież to mogło by być prawo lokalne, ustawione przez samorząd. Lub ok, chcesz mieć stare kolejne samochody to zapłać podatek taki a taki.
Nie pamiętam w którym to mieście europejskim wprowadzili na jakiś okres zakaz jazdy samochodem. Po zakończeniu ludzie sami chcieli aby ten zakaz podtrzymać.
Zmiany trzeba wprowadzać od rzeczy małych, edukować i wprowadzać a później wymagać.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”