Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 882

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 10 gru 2018, 11:40

League pisze:https://vod.tvp.pl/sess/player/video/40011702
Podobna dyskusja, jeden daje argumenty a hołota go przekrzykuje i zagłusza.
Nie obrażaj Wilmore'a bo znowu zniknie na jakiś czas. Po co to?

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2420

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 10 gru 2018, 11:52

Kamil232 pisze:
League pisze:https://vod.tvp.pl/sess/player/video/40011702
Podobna dyskusja, jeden daje argumenty a hołota go przekrzykuje i zagłusza.
Nie obrażaj Wilmore'a bo znowu zniknie na jakiś czas. Po co to?
nie obrażam Wilmora, dla prawej strony ryśków i innych niewygodne jest jak ktoś przyjdzie z argumentami to osaczają, kłamią, manipulują. Słabe zachowanie panowie. Ktoś tu myli pojęcia bezczelności.

tylerdurden
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 88

Post Wyświetl pojedynczy post autor: tylerdurden » 10 gru 2018, 16:08

Kamil232 pisze:A teraz sobie porównajmy afery za czasów rządu PO.

) Afera taśmowa

2) Afera hazardowa

3) Afera wyciągowa

4) Afera stadionowa

5) Afera autostradowa

6) Afera stoczniowa

7) Afera AmberGold

8) Afera Elewarru

9) Afera z informatyzacją MSW

10) Afera z budową gazoportu w Świnoujściu oraz dostawami gazu z Kataru

11) Afera z budową elektrowni atomowej (od 5 lat trwa “wybieranie” jej lokalizacji, a kasa dla zarządów specjalnych spółek leci)

12) Afera z opóźnieniem publikacji przez Rządowe Centrum Legislacji ustawy o rajach podatkowych

13) Grabież Polakom połowy oszczędności emerytalnych zgromadzonych w OFE (153 mld zł)
Ktoś wytłumaczy na czym polegały "afery" nr 3,4,5,6 ?

Apropos wyciągu i stoczni, to sie zastanawiam jaki świetny interes zrobili podatnicy na zakupie tych "sreber rodowych" skoro nie można ujawnić kwot zakupu :rotfl:

Ogólnie to zawsze byłem przekonany, że o aferze możemy mówić, kiedy mamy do czynienia z postawieniem zarzutów przez niezawisłą prokuraturę, plus ewentualne potwierdzenie przez sąd w postaci tymczasowego aresztu.

W kontekście "afery" z elektrownią atomową zadałbym pytanie, czy ludzie od CPK robią za "Bóg zapłać" ?

Punkt 13 to z kolei ewidentne kłamstwo, bo obligacje nie przedstawiają żadnej wartości dopóki wystawiający je nie wypłaci kapitału i odsetek. Zastąpiono je zapisem na koncie w ZUSie, czyli taką samą gwarancją :D , tylko bez pobierania opłaty za zarządzanie przez instytucje finansowe (średnio pewnie 1% rocznie, jak pomnożymy przez 40 lat i zaimplementujemy magię procentu składanego to wyjdzie niebagatelna suma).

Co do spraw w toku, to jak tam są takie same podstawy jak w przypadku Kwaśniaka (a prokurator postawił mu zarzut, że zaniedbał swoje obowiązki urzędnicze m.in. w czasie gdy ten lezał w szpitalu walcząc o życie po pobiciu na zlecenie mafii, której wg, tego prokuratora miał pomagać przez zaniedbanie) to tylko już najtwardszy ciemny lud pisowski może wierzyć w te bajki.

Swoją drogą miało być szybciej i skuteczniej, jest wolniej (to dane z MŚ), śmieszno i straszno zarazem.

PIsałem już o tym, ja rozumiem, że ludzie hejtują POwców, mają swoje powody (obiektywne i subiektywne), ale jak ktoś ma jednak trochę rozumu i kręgosłup moralny to po tych trzech latach PISu, po tym co sie ostatnio zwłaszcza dzieje powinien być równie mocno wku....ony.

Awatar użytkownika
RoyKeane
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 225

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RoyKeane » 10 gru 2018, 16:55

tylerdurden pisze:
Ogólnie to zawsze byłem przekonany, że o aferze możemy mówić, kiedy mamy do czynienia z postawieniem zarzutów przez niezawisłą prokuraturę
[/quote]
Ale gdy ta prokuratura podlega ministrowi sprawiedliwości tj. W tym przypadku Ziobrze, to takie zarzuty są nic nie warte bo to pisior. Zgadłem?

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 10 gru 2018, 18:26

RoyKeane pisze:
tylerdurden pisze:
Ogólnie to zawsze byłem przekonany, że o aferze możemy mówić, kiedy mamy do czynienia z postawieniem zarzutów przez niezawisłą prokuraturę
Ale gdy ta prokuratura podlega ministrowi sprawiedliwości tj. W tym przypadku Ziobrze, to takie zarzuty są nic nie warte bo to pisior. Zgadłem?[/quote]
To zależy.
Jeśli ktoś kradnie i jest na złodziejstwie przyłapany, to te zarzuty mają wartość.
Jeśli jednak urzędnik uczciwie pracuje i podpada złym ludziom, za co jest pobity, a prokuratura za czas leżenia w szpitalu składa mu zarzuty niedopełnienia obowiązków, choć nie był w stanie pracować - to te zarzuty nie mają wartości.

Tak, ten drugi przypadek to historia zatrzymania pana Kwaśniaka, którego pobito za weryfikowanie SKOK Wołomin - tego samego SKOK, któremu kasa krajowa sterowana przez Biereckiego nie pozwoliła upaść i tak, tego samego, którego jeden z ważniejszych pracowników mówi, że przekazywał pieniądze wyprowadzane ze SKOK posłowi Sasinowi i innym prominentnym działaczom PiS. Oczywiście to może być tylko podłe oszczerstwo, jak w kontekście zeznań tego nazisty oskarżającego TVN, ale wystarczy zważyć sobie ciężar jednych i drugich oskarżeń by wiedzieć, że chyba to nie jest oszczerstwo.

Wracając do poprzednich wywodów rudego Kamila:
1. Dziura w VAT spadła? Zasługa wprowadzenia JPK. Kto je wprowadził? PO. Co zrobiło w tym czasie PiS? Nic. Tyle w temacie.
2. Kto przekazał kamienicę, w której mieszkała Jolanta Brzeska, czyścicielom kamienic? Lech Kaczyński. Kto tolerował czyścicieli kamienic? Lech Kaczyński. Kto zwrócił kamienicę Waltzowi, mężowi Gronkiewicz-Waltz? Lech Kaczyński.
3. Afery PO? Jak na razie z tych sukcesów mamy postawienie przed Sądem Kwiatkowskiego - o co wnioskowali posłowie PO. No i uchylone zarzuty w temacie Gawłowskiego, gdzie okazało się, że prokuratura nie ma na niego nic konkretnego. Tyle zostało z haseł o skradzionych miliardach, zwiniętych bilionach, zajumanych zylionach. Zero wyroków, zero zarzutów - tyle zostało z propagandowego "przez osiem ostatnich lat Polcy i Polaki..."

Trzymajmy się faktów, bo te są druzgocące dla PiS.
Jak widać są też druzgocące dla pelikanów, bo wystarczy je powtarzać, by wkurzyć tego i owego.

Aha, drobny offtopic, z tego miejsca chcę powiedzieć, że co ja myślę o SBq to ja myślę, ale w temacie Rekinho i tego, co się działo później, ma świętą rację. Sam się zastanawiałem, czy o tym jegomościu nie napisać paru gorzkich słów, bo zasłużył jak niewielu, ale stwierdziłem, że po tych wydarzeniach ni czas to, ni miejsce. Jakież było moje zdziwienie, jak zobaczyłem osobę, która mocno się z nim kumplowała, lecącą hejtem po nim. Tyle dobrego dla Ciebie Kamilu, że moderatorzy ten ściek skasowali, inaczej SBq miałby aż nadto "teczek", by odpowiedzieć "sprawdzam" na wypieranie się tych haseł.
Ostatnio zmieniony 10 gru 2018, 20:02 przez Wilmore, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 10 gru 2018, 19:02

https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/m ... ROgDHNt7XQ
Jakoś fajnie się to uklada w całość, akurat tak jak podejrzewano wczesniej;>

Awatar użytkownika
RoyKeane
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RoyKeane » 10 gru 2018, 19:50

Nie zawsze rażące błędy w prowadzeniu państwa, mogą być dowodami aby można tak łatwo skazać ministrów czy premiera. Można oceniać to inaczej niż w kategorii kodeksu karnego. Jaki obraz rządu się wyłania, gdy ministrowie jawnie mówią że szaleje mafia vat, państwo istnieje teoretycznie, a z górnictwem chu.ja się robiło przez 8 lat. To jest skrajna PATOLOGIA.

A jak mamy mówić o bardziej szczegółowych sprawach, naprawdę chcesz bronić tych którzy kamienice na siebie przepisywali ? :rotfl4:

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 10 gru 2018, 20:00

RoyKeane pisze: ministrowie jawnie mówią że szaleje mafia vat, państwo istnieje teoretycznie, a z górnictwem chu.ja się robiło przez 8 lat. To jest skrajna PATOLOGIA.
1. VAT - zrobili coś, czego skutki obecnie rządzący oceniają jako sukces. Trzeba być schizofrenikiem, by uważać z jednej strony, że PO nic nie zrobiło w temacie VAT, a z drugiej chwalić zmniejszanie luki VAT, które następuje dzięki rozwiązaniu wprowadzonemu przez PO.
2. Państwo teoretyczne to figura retoryczna, taka sama jak bilion złotych na inwestycje od Kaczyńskiego czy miliard złotych skradzionych przez PO. Tyle samo w tych stwierdzeniach prawdy, więc nie ma co tego zgłębiać.
3. Z górnictwem robiło się tyle, że gdy były próby reformy to górnicy wychodzili na ulice, a politycy PiS opowiadali bajki o strzelaniu do mieszkańców jak w latach 80. BTW: PiS też z tym nic nie zrobiło, po prostu nie idzie na konflikt i nie próbuje nic reformować, więc temat jest cichszy. Więc tu obie partie są winne tak samo, ale PO przynajmniej chciało.

To by było na tyle w temacie powielanych przez Ciebie bzdur.
A nie, jeszcze przypominasz tę aferę Lecha Kaczyńskiego:
RoyKeane pisze: A jak mamy mówić o bardziej szczegółowych sprawach, naprawdę chcesz bronić tych którzy kamienice na siebie przepisywali ? :rotfl4:
Nie, ja nigdzie nie bronię czyścicieli kamienic. Wskazuję tylko, że proceder rozkwitł za Lecha Kaczyńskiego, za jego zgodą, bo to dzięki jego decyzjom czyszczono kamienice i wyrzucano takie Brzeskie na bruk.
I HGW i Lech Kaczyński tolerowali te praktyki. Sęk w tym, że zaczęły się one na taką skalę właśnie za Lecha Kaczyńskiego. Nie udawajmy więc, że jest mniej winien, bo winien jest jeszcze bardziej.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 10 gru 2018, 20:09

Wilmore pisze: VAT - zrobili coś, czego skutki obecnie rządzący oceniają jako sukces. Trzeba być schizofrenikiem, by uważać z jednej strony, że PO nic nie zrobiło w temacie VAT, a z drugiej chwalić zmniejszanie luki VAT, które następuje dzięki rozwiązaniu wprowadzonemu przez PO.
Nawiasem mówiąc, to było to rozwiązanie atakowane przez przedsiębiorców i właśnie głównie broniono go, że już gdzieś się sprawdziło i te ostatnie dane o dziurze VAT muszą być rozwiązane nawet czymś dodającym kolejne obowiązki.
Bez oporu to wtedy nie przeszło.
Wilmore pisze: PiS też z tym nic nie zrobiło, po prostu nie idzie na konflikt i nie próbuje nic reformować, więc temat jest cichszy.
Jest cichszy, bo węgiel na świecie poszedł w górę.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1682

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 10 gru 2018, 20:34

Wilmore pisze:[post]1275201
Nie, ja nigdzie nie bronię czyścicieli kamienic. Wskazuję tylko, że proceder rozkwitł za Lecha Kaczyńskiego, za jego zgodą, bo to dzięki jego decyzjom czyszczono kamienice i wyrzucano takie Brzeskie na bruk.
I HGW i Lech Kaczyński tolerowali te praktyki. Sęk w tym, że zaczęły się one na taką skalę właśnie za Lecha Kaczyńskiego. Nie udawajmy więc, że jest mniej winien, bo winien jest jeszcze bardziej.

Obrazek

Dodam tylko dla nowych, co może jeszcze Wilmora nie znają. Chłop tak ma. Kłamie, kłamał i kłamać będzie.
#20grzapost :pinokio:

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 10 gru 2018, 21:53

Obrazek

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4309
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 11 gru 2018, 10:40

http://katowice.wyborcza.pl/katowice/7, ... :undefined

Ale zaraz.... To USA nie chce ograniczać węgla... I może Chiny też nie? Czyli że nawet jak my ograniczymy jako Polska o 100% i przejdziemy na wiatraki to w skali globu to nic nie da? To kto tu jest antyeko? Przecież to z nas się śmieje cały zachodni świat że jesteśmy zacofani. Przynajmniej tak w TVN mówili.... Jak żyć z taką prawda?

Awatar użytkownika
RoyKeane
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RoyKeane » 11 gru 2018, 10:57

Mamy nowoczesne elekrociepłownie na węgiel, duże złoża, największy w Europie Bełchatów, to przecież jasne że konkurencja chce żebyśmy to pozamykali i brali od nich wiatraki. Eko [k****]. lodzy.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1682

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 11 gru 2018, 11:05

Eyesmon pisze:
Ale zaraz.... To USA nie chce ograniczać węgla... I może Chiny też nie? Czyli że nawet jak my ograniczymy jako Polska o 100% i przejdziemy na wiatraki to w skali globu to nic nie da? To kto tu jest antyeko? Przecież to z nas się śmieje cały zachodni świat że jesteśmy zacofani. Przynajmniej tak w TVN mówili.... Jak żyć z taką prawda?
Przeciez Polska nigdy nie produkowała niewiadomo jak duzej ilosci CO2 ze spalania węgla. Liderem pod tym wzgledem w UE od bardzo dawna sa Niemcy 9,47 tony CO2 na głowe jednego mieszkanca i Holandia 9,62 tony CO2 na jednego mieszkanca. Polska jest dopiero na trzecim miejscu ze swoim 7,76 tony. A warto pamietac, ze takie Niemcy maja blisko 2x wiecej ludzi od Polski, bo bardzo łatwo sobie wyobrazic o ile wiecej w liczbach bezwględych trują Niemcy od Polski.

Awatar użytkownika
RoyKeane
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RoyKeane » 11 gru 2018, 12:24

Co2 to nie trucizna... Gdyby nie jego wpływ na ocieplanie klimatu nie było by tematu...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”