Na próbnej dali wypracowanie z Chłopów i Cudzoziemki oraz jakiś wiersz. Robiłem pierwszy temat, miałem 63%BaSSu pisze:Ja 14 maja już kończę all. Mam nadzieję, że nie dadzą jutro jakiegoś Horacego czy coś...
Teraz liczę, że będzie 70% lub więcej. Ja też nie chciałbym żadnego Horacego, ale kto tam wie, co będzie... Ja i tak nie piszę z poezji. Mam nadzieję, że z poziomem trudności nie przesadzą, pamiętam jak na polskim dała nam tekst czytania ze zrozumieniem, cholernie trudny, bodajże Miłosza. Liczę, że tego nam jutro nie zrobią i będę zadowolony po powrocie do domu. W sumie się nie stresuję, nie czuję jakiegoś większego napięcia. Nie wiem, czy to dobrze, nie wiem co będzie jutro, ale teraz mam spokój. Będzie dobrze.
Co do ustnej, mój temat z utopii i antyutopii czeka. Lektury wybrałem w większości ciekawe, Rok 1984, Nowy wspaniały świat, Władca much, ale są też nudniejsze, jak Utopia, Mikołaja Doświadczyńskiego przypadki, Kandyd. Na początku wybrałem jeszcze do tego Państwo Platona, ale jak zacząłem się w to zagłębiać, to podziękowałem, zrezygnowałem z tego, bo czytać ponad 900 stron traktatu filozoficznego do prezentacji, to niemal samobójstwo. Czekam na lepsze czasy dla prezentacji, po historii się zabiorę.