Tomusmc - Przy Samuelu i Gutim napisałem o.k. dlatego, że zgadzam się z uzasadnieniem ich przereklamowania przez zawdiego, a nie dlatego, że grają w Realu. Guti jest dobrym piłkarzem, ale nie takim, na jakiego kreują go niektórzy. Samuel w Realu gra po prostu fatalnie, a przychodził tam, jako jeden z najlepszych środkowych obrońców świata. Dlatego uważam go za przereklamowanego. Dla mnie swoją grą w Romie już nie był w żadnym wypadku najlepszym obrońcą świata (mimo, że grał bardzo dobrze), ale w Realu gra beznadziejnie. Co do zmiany klimatu, Roma to wielki klub, ale Real jeszcze większy. W takich klubach tak naprawdę poznaje się klasę piłkarza. Samuel moim zdaniem zwykle nie ma jej na najlepszego obrońcę świata, a tak jak on grał w Romie, tak Riquelme gra w Villareal. Ani jeden, ani drugi (przy obecnej dyspozycji i sytuacji Romy i tym, że Villareal nie jest klubem ze ścisłej światowej czołówki), po prostu w lepszych klubach się nie sprawdzają.
Co do Ronaldinho, zgadzam się ze wszystkim, prócz jednego. Napisałeś: "wolał bym żeby media się od niego nieco odsunęły bo Beckham też był kiedyś znakomity". Zgoda. Beckham był kiedyś może, moim zdaniem nie znakomity, ale dobry. Ale wyróżniał się dokładnymi podaniami i stałymi fragmentami gry. Nie miał nigdy i mieć nie będzie tego co ma Ronaldinho - dryblingu, techniki, niesamowitych rajdów, magicznych podań i niesamowitego talentu. To jest po prostu inna półka.
Niggaz - Nie zgadzam się z tobą co do Petra Cecha. Juventus i Milan też mają dobrą obronę, grają nie bardziej ofensywnie niż Chelsea, a ostatnio wiele bramek Buffon i Dida puszczają. Mimo mojej sympatii do Valdesa, to Cech to jak na razie bramkarz o klasę lepszy. Ma też bardzo ważną cechę: pewny chwyt. Po mocnych strzałach nie wypuszcza piłki, tylko ją łapie. Piszesz: "Ciekaw jestem jak broniłby Cech grając w innej drużynie". Z tego co pamiętam, to Cech bronił przed przejściem do Czelś w Sparcie Praga, gdzie właśnie bronił znakomicie i stąd zainteresowanie nim Abramowicza. Polecam przyjrzeć też się jego ostatnim występom przeciwko Barçy (gdyby nie on, wygrałaby wyżej) i Liverpoolowi (gdzie między innymi wybronił świetny strzał Hammana).
Pozdro for all.