Dieta - Strona 10

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
cruel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 332

Re: Dieta

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 11 lut 2014, 15:48

cholera to nie bede mial cos jesc wieczorem ;d tluszczy duzo bo ciezko mi bylo czuc sytosc po rzuczeniu wegli inaczej niz za pomoca tluszczy wlasnie, myslalem ze dieta tluszczowa jest w miare sensowna hm.. no i do szczypiora mi daleko ;d Zurek czemu zly tak wlasciwie, bo ciekaw jestem?

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1939

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 11 lut 2014, 15:53

Pewnie dlatego że zawiera białą kiełbasę i boczek ;)

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 3396

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 11 lut 2014, 16:17

cruel pisze:seba, widze ze ogarniasz ladnie temat - pozwole sobie wrzucic co wpieprzam na codzien, jak Ci sie bedzie chcialo daj cynk czy gdzies nie robie glupot, z gory thx ;) ( / jako LUB)

Sniadanie: 1. ( łosoś wedzony 125g / filet śledziowy w kremie pomidorowym 125g / filet z makreli w oleju 170g / sardynki / szprot ) + ser zolty / plesniowy / camembert + pesto czerwone / zielone
2. twarozek tlusty + 100g poledwicy lososiowej + ser zolty / plesniowy

Obiad: trzy miesa z grupy (schabowy / pulpety w sosie / zeberka / wolowinka / filet z kurczaka / zoladki / policzki) + surowka + czasami zupa (zurek / gulaszowa)

Kolacja: jajecznica z 6 jajek na boczku / omlet z 6 jajek + boczek / franfurterki + serek + pomidorek / kabanosy + serek plesniowy

z gory thx ;)
A jaki cel tej diety :?:
Bo na masę jakoś mało węgli ,dużo przetworzonej żywności i tłuszczy jak na redukcję również :P
Sery pleśniowe jako dodatek od czasu do czasu ok,ale nie codziennie.
6 żółtek jaj to ponad 30 g tłuszczy, co z tego że dobrych skoro dużo za dużo, nie liczę tłuszczu zwierzęcego w boczku i oleju na którym to smażysz.
3 białka i 2 żółtka by wystarczyły plus warzywa.
Węgli na kolację nie polecam tym bardziej przy diecie tak bogatej w tłuszcze i to niekoniecznie zdrowe.

Zupy robione w domu można włączać do bilansu, najlepiej jakby żurek był na naturalnym zakwasie nie z torebki.

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 11 lut 2014, 16:28

Są zupy i zupy i za cholerę pomidorowej czy ogórkowej nie można postawić w jednym rzędzie z żurkiem.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 11 lut 2014, 16:42

Conrado pisze:Moje menu :)
7.30-Śniadanie-50 g płatków owsianych zalanych gorącą wodą+miarka izolatu białka.Do tego 4 jajka i kostka chudego twarogu wymieszane razem z łyżką stołową oliwy z oliwek.
9.00 Odżywka białkowa
10.30-200g cyca z kurczaka+30g ryżu+pomidor lub sałata i oliwa z oliwek.
12.00 odżywka białkowa
13.30 200g cyca z kurczaka+30g ryżu+pomidor lub sałata i oliwa z oliwek.
16.30 200g cyca z kurczaka+30g ryżu+pomidor lub sałata i oliwa z oliwek.
20.00-20.30-po treningu izolat białka wołowego
21.00-200 g cyca z kurczaka z oliwą i pomidorem.
Do mięsa dodaję keczup pikantny którego przecier pomidorowy stanowi przynajmniej 70 % całości.
A czemu 30 g ryżu :?: jakoś tak dziwnie. Dużo białka z mięsa a mało węgli i to przed treningiem, ryż zamień na kasze gryczaną lub jęczmienną, po treningu zostaw ryż.
A węgle po treningu gdzie, czym glikogen w mięśniach uzupelniasz :?:
Cyca zastąpić możesz sercami, indykiem, wątróbką.
Ostatnio zmieniony 11 lut 2014, 16:48 przez seba82, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 11 lut 2014, 16:44

Conrado pisze:Są zupy i zupy i za cholerę pomidorowej czy ogórkowej nie można postawić w jednym rzędzie z żurkiem.
To jasna sprawa,ale lepsza zupa domowa niż "gotowe " przetworzone cholerstwo.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8574
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 11 lut 2014, 16:45

Oj tak, dziś np. świetny kapuśniak jadłem, mimo że z boczkiem i tłusty to mniam mniam 8)

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 11 lut 2014, 17:06

Dlatego 30 g ponieważ jestem na redukcji.Glikogen uzupełniam węglami w formie proszku więc spokojna głowa ;).Cyc z kurczaka zastąpić cycem z indyka czyli nic nowego,często tak robię.Kaszy gryczanej po prostu nie lubię więc jej nie jadam.

Mefju
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 3

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mefju » 11 lut 2014, 17:09

Conrado, wrzuc rozpiske treningowa w odpowiednim temacie. Chetnie zobacze i przeanalizuje rozpiske profesjonalnego kulturysty :D :wink:

Awatar użytkownika
myhalek_acm
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 102

Post Wyświetl pojedynczy post autor: myhalek_acm » 11 lut 2014, 17:41

Conrado , przy takiej ilosci białek nie masz problemow z nerkami, rozumiem ze duzo pijesz ? Chyba ze wazysz z 200 kg :D

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2157
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 11 lut 2014, 19:20

Rety, chyba bym na tych Waszych dietach nie wyrobiła. Prawie jak Dukan :D
No i zupę codziennie muszę mieć, nie wyobrażam sobie inaczej ;)

Seba, dzięki za ciekawe info. Całkiem zapomniałam o tym związku między witaminą C a wchłanianiem żelaza [ale intuicyjne podałam dziś wątróbkę z kapustą kiszoną :D]. Niestety, mięcho to dla anemików podstawa, a ja średnio jestem do takowego przekonana. Zmusić się jednak trzeba :badziewie:

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 11 lut 2014, 19:33

To ja wrzucę na jutro, teraz jestem na urlopie więc ćwiczę rano :

1. 80 gr płatków owsianych z wodą, rodzynkami, kurkumą i łyżką kakao o zmniejszonej zawartości tłuszczu ,5 gr zmielonego siemia lnianego ,2 jajka całe.

Trening

Po treningu(od razu)10 gr miodu lipowego z wodą

2. 100 gram wątróbki, 100 gr białego ryżu, mieszanka sałat, 5 gram siemia lnianego .
3.serek wiejski,bułka pełnoziarnista, 5 gr avocado,grejpfruit.
4.warzywa, 2 łyżeczki oleju rzepakowego, serek mozzarella.
5. duża szklanka kefiru z grzybka tybetańskiego , garść orzechów.
6. makrela wędzona 200 gr,sałatka z warzyw

Śniadanie u mnie rzadko się zmienia, owsiane są cały czas, cała reszta jest codziennie inna, żeby się nie znudzić.
Jestem ekto ale wolę takie low carb bo mam tendencję do lapania brzucha :P

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 11 lut 2014, 20:41

Co nieco o mleku :D
Obszerne badania populacji wykazały związek między dużym spożyciem mleka i zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka prostaty. Brytyjscy badacze wnioskują, że korzyści z picia mleka, takie jak zmniejszenie ryzyka ataku serca, udaru czy raka jelita grubego rekompensują zwiększenie ryzyka raka prostaty. W Finlandii ryzyko raka prostaty zwiększyło się o 63% u mężczyzn z najwyższym wskaźnikiem spożycia produktów mlecznych. Duże spożycie mleka zmniejszyło ryzyko otyłości i wysokiego ciśnienia krwi. Mleko i inne produkty mleczne zmniejszają ilość enzymu konwertazy angiotensyny, (który podnosi ciśnienie krwi), hamują krzepnięcie krwi, co jest przyczyną araku serca i zwiększają aktywność endorfiny w mózgu (naturalnie koi ból).
Badania Wydziału Pediatrii Uniwersytetu Stanowego w Nowym Jorku dowodzą, że dla niemowląt szkodliwe jest każde mleko z wyjątkiem mleka matki, a dla człowieka, który jest w stanie przyjmować pożywienie stałe, szkodliwe jest każde mleko. Udowodniono naukowo, że koty, które karmione są krowim mlekiem żyją o połowę krócej niż te, które nie były nim karmione w ogóle. Koty karmione krowim mlekiem zapadały na "ludzkie" choroby: artretyzm, łysienie, utrata zębów, marskość wątroby, choroby degeneracyjne mózgu i rdzenia kręgowego.

Radosław Słodkiewicz :

" Mleka nie powinno się absolutnie pić po wysiłku. Gdy kończysz trening, potrzebujesz szybkowchłanialnych białek, takich, które ekspresowo dostarczą aminokwasy do zniszczonych treningiem mięśni. Krowie mleko, gdy znajdzie się w żołądku, pod wpływem kwaśnych soków trawiennych ścina się i tworzy jakby twaróg. Substancja ta „oblepia” inne pokarmy znajdujące się w żołądku i nie dość , że nie pozwala na rozkład białek mleka na aminokwasy i przetransportowanie ich do mięśni, to jeszcze utrudnia trawienie innych pokarmów (m.in. węglowodanów potrzebnych do odbudowy glikogenu mięśniowego). Dopóki ścięte mleko nie ulegnie rozłożeniu, proces trawienia innych pokarmów nie rozpocznie się, a to opóźni odbudowę i zahamowanie katabolizmu, w który wprowadził nas intensywny trening."

Nieodłącznym towarzyszem wapnia w mleku jest radioaktywny stront 90. Jego obecność związana jest z zanieczyszczeniem środowiska. Znane są przypadki z wczesnych lat 90., kiedy kontenery z polskim mlekiem w proszku służby celne innych krajów uznawały za radioaktywne :D

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2420

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 11 lut 2014, 20:54

to już niczego nie mogę jeść :D

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 11 lut 2014, 21:06

Wszelkie badania odnośnie znanych produktów spożywczych z którymi dane było mi się zetknąć nasuwają jeden ale jakże istotny wniosek :
UMIAR we wszystkim, nie istnieją cudowne stałe diety ani inne reklamowane szajs produkty przedłużające młodość i zdrowie. Trzeba urozmaicać sobie jedzenie z zachowaniem umiaru tego co zdrowe.
To samo z mlekiem, mamią nas reklamami, akcjami a badania naukowe pokazują drugie dno.

Kolejna ciekawostka :
Skorupki jaj

"Skorupki jaj są jednym z najlepszych źródeł wapnia, który jest przyswajalny przez organizm w ok. 90%. Oprócz wapnia w skorupce zawarte są wszystkie niezbędne dla organizmu mikroelementy: cynk, żelazo, fluor, siarka, krzem, molibden - łącznie ponad 25. Skład skorupki jest bardzo podobny do składu kości i zębów. Uczeni z Niemiec i Węgier, którzy przez 15 lat badali wpływ skorupki jajka na organizm człowieka zauważyli, że u dzieci i dorosłych podawanie skorupki dało pozytywne rezultaty przy łamliwości paznokci, włosów, krwawieniach dziąseł, zaparciach, chronicznych katarach, astmie. Jak się okazało, skorupka jajka nie tylko wzmacnia tkankę kostną, ale i usuwa z organizmu pierwiastki promieniotwórcze. Znakomite efekty skorupki jaj przynoszą w leczeniu i profilaktyce osteoporozy.

Metoda stosowania skorupki jest prosta, nie wymaga poniesienia żadnych kosztów.
Skorupki zanurzyć na 5 minut we wrzątku. Pozostawić do wyschnięcia i zmielić w maszynce do kawy. Używać od 0,5 do 1 g dziennie. Można spożywać je dodając do kasz i twarogów."

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”