Ekstraklasa w sezonie 2011/2012 - Strona 10

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Zablokowany

Kto zdobędzie Mistrzostwo Polski w sezonie 2011/2012?

Wisła Kraków
25
33%
Śląsk Wrocław
8
11%
Legia Warszawa
15
20%
Jagiellonia Białystok
1
1%
Lech Poznań
15
20%
Górnik Zabrze
2
3%
Polonia Warszawa
3
4%
Lechia Gdańsk
0
Brak głosów
Widzew Łódź
4
5%
GKS Bełchatów
3
4%
petrdcm
Internetowy napinacz
Reputacja: 0

Re: Ekstraklasa w sezonie 2011/2012

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petrdcm » 06 sie 2011, 21:18

Aha, no tak, tylko że był nie odgwizdany ewidentny karny dla Polonii i to chyba jeszcze przy stanie 1-0.

Jeśli chodzi o samą Wisłę, to następne trzy kolejki to widzę pewne dziewięć punktów jeśli mają aspiracje obrobić tytuł i nie powtórzyć sytuacji Lecha z zeszłego sezonu nie mogą już nic zgubić w tych meczach. Dlatego że moim zdaniem sprawa ich szans na mistrza może się rozstrzygnąć już między kolejkami 6 a 11 kiedy to mają ciężki kalendarz gier. I jeśli zawalą pierwsze 3-4 mecze z pierwszych pięciu (dwa już nieco nieciekawie poszły) to potem w przeciągu 5 kolejek mają na rozpisce m.in. wyjazdy na Lecha, Legie, u siebie Jagiellonie której już po tych kilku kolejkach może być widać efekt pracy nowego szkoleniowca że przestanie grać piach po kilku miesiącach. Później wydaje się chwila oddechu z Podbeskidziem który też nie jest powiedziane że nie zacznie lepiej grać bo to już będzie blisko połowa sezonu, a następnie derby Krakowa.

Także jeśli tak jak wspomniałem pogubią jeszcze jakieś punkty w tych 3 następnych meczach, potem jak się nałożą gry pucharowe i ten kalendarz może nie być czasu na odrabianie. Pamiętać należy że w tym sezonie o ile pogoda pozwoli planowane są mecze w grudniu aby wiosną krócej grać parę kolejek ze względu na euro2012. A ławki takiej wyśmienitej to nie mają szczególnie na defensywę, do rotacji. Bo z przodu to zawsze ktoś tam coś dziabnąć da rade.
piwus pisze:Melikson mógłby być lepszy od Stilicia, gdyby tylko grał jak Messi.
:boje się: A Messi mógłby być lepszy od samego siebie gdyby grał lepiej niż on sam.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 06 sie 2011, 21:24

petrdcm pisze: Aha, no tak, tylko że był nie odgwizdany ewidentny karny dla Polonii i to chyba jeszcze przy stanie 1-0.
I Polonia miała bardziej kąśliwe strzały :lol:. Wisła, moim skromnym zdaniem, bardziej zasłużyła na wygraną, ale gra była prawie wyrównana.

Kiedy Legia miała kilkunastową stratę do mistrza za pierwszego roku Skorży w Wiśle, wygrała 6-7 meczów z na początku. Rozpoczęcie wszechczasów, wykresy, statystyki i Liga Mistrzów. Kiedy Lech w zeszłym sezonie źle zaczął, to grał piach już do końca roku. Wisła tego nie prezentuje. Spekulacje na początku sezonu mijają się z celem. Jakby przegrali oba spotkania, równie dobrze możnaby mówić, że grają o utrzymanie.

Awatar użytkownika
Puzon93
Rezerwowy
Rezerwowy
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Puzon93 » 06 sie 2011, 23:19

Zgadzam się z piwusem nie ma co na razie gdybać, które miejsce zajmie Wisła na koniec, to że zremisowała dwa pierwsze spotkania, nie znaczy w zasadzie nic, bo Polonia w tym sezonie ma mocną pakę. Pożyjemy zobaczymy.

petrdcm
Internetowy napinacz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petrdcm » 07 sie 2011, 10:32

piwus pisze:Kiedy Lech w zeszłym sezonie źle zaczął, to grał piach już do końca roku. Wisła tego nie prezentuje.
A teraz dane: Lech w zeszłym sezonie zremisował dwa pierwsze mecze - Wisła teraz też dwa zremisowała.
Lech potem wygrał 5-0, ciekawe co pokaże Wisła w 3 kolejce, aby się zrównać z ówczesnych Lechem musi być minimum 5-bramkowa wygrana :mrgreen:

Ja nie wiem czy będzie podobnie do końca skoro nie ma jeszcze końca sezonu. Ja sobie pogdybałem a ty kreślisz z góry określony scenariusz co kto prezentuje do końca sezonu.
piwus pisze:Spekulacje na początku sezonu mijają się z celem.
Aha, to teraz czekam co napiszesz to w tematach lig w których już są spekulacje a sezon się nawet jeszcze nie zaczął. Bo jeśli nic, to potraktuje to jako próbę kpiny, niezbyt udaną zresztą.
:lol:

mrowa9
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mrowa9 » 07 sie 2011, 12:19

taka jest teraz ekstraklasa, każdy może wygrać z każdym. Tsp dostało 6:0 ale sprawi niespodzianke w nie jedenym meczu.

http://www.pilkarskiswiat.za.pl/blog/ni ... zny-slask/

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 07 sie 2011, 12:34

Podbeskidzie głównie zawaliło sobie mecz grą w powietrzu. Cztery bramki po rzutach rożnych, ogólnie pięć zdobytych głową (właściwie to cztery głową i jeden ręką) to na tym poziomie nie przystoi. Zajac miał okazję do rehabilitacji za błędy w pierwszej kolejce i nie wiem czy to presja go przyspawała do linii, że nie wychodził do dośrodkowań. Przynajmniej Bełchatów mógł wyrównać swój rekord pod względem wysokości wygranej w Ekstraklasie. A Popek będzie miał o czym dzieciom opowiadać.

Dziś zagrają nasi pucharowicze i łatwo mieć nie będą. Do Wrocławia przyjedzie ŁKS, który na pewno zagra bardzo ambitnie, żeby zmazać plamę z inauguracyjnego 0:6 z Lechem. Zdolny do gry ma być już Marcin Mięciel. Śląsk ostatnio razi nieskutecznością, ale będzie mógł dziś to poprawić jeśli obrońcy ŁKS-u zagrają tak jak przed tygodniem. Niewykluczone, że do gry od pierwszej minuty będzie dziś gotowy Voskamp.

Legia natomiast jest dla mnie absolutną niewiadomą. Spotkań z Gaziantepsporem nie widziałem, a z Lubinem nie zagrali przez ulewy. Cracovia po porażce w Kielcach ma wyjść dziś na boisku w nowym ustawieniu 4-4-2 z duetem napastników Niedzielan - van der Biezen. Mecz może być zacięty choć nie spodziewam się powtórki wymiany ciosów z poprzedniego meczu tych drużyn przy Kałuży kiedy to było 3:3. Co ciekawe "Pasy" nie wygrały z Legią już od 6 lat.

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 07 sie 2011, 12:48

Cracovia po porażce w Kielcach
Cracovia u siebie przegrała :D

petrdcm
Internetowy napinacz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petrdcm » 07 sie 2011, 12:59

emdżej pisze:Legia natomiast jest dla mnie absolutną niewiadomą. Spotkań z Gaziantepsporem nie widziałem, a z Lubinem nie zagrali przez ulewy.
Legia w pierwszym meczu z "Gaziante" zagrała podobnie szczęśliwie jak wtedy Wisła w swoim meczu. Z małymi różnicami - że Kucharczyk miał sytuacje tyle że nie strzelił w 7 minucie do pustej bramki z 5 metrów i nie była tak poprzeczka ostrzeliwana przez rywali, ale mimo to tak samo wynik był lepszy niż przebieg gry. W rewanżu rewelacji nie było, ale też jakiś rażących błędów udało się uniknąć. Natomiast martwić może przygotowanie kondycyjne. W rewanżu Legioniści "puchli" gdzieś od 70 minuty, a tydzień wcześniej sam sztab obawiał się czy aby drużyna zdąży się zregenerować do ligowego spotkania (które ostatecznie się nie odbyło przez deszcz). Do tego prócz kolejnej kontuzji Kucharczyka dochodzi fakt że pozostali napastnicy też nie trenowali w pełni w okresie przygotowawczym z powodów kontuzji także ich skuteczność stoi pod znakiem zapytania przynajmniej na początku sezonu.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 07 sie 2011, 13:42

petrdcm pisze: Aha, to teraz czekam co napiszesz to w tematach lig w których już są spekulacje a sezon się nawet jeszcze nie zaczął. Bo jeśli nic, to potraktuje to jako próbę kpiny, niezbyt udaną zresztą.
Można spekulować na podstawie wartości zawodników, szerokości ławki rezerwowych, jakości gry, nie wyników na starcie ligi. Trzy lata temu na pierwszym miejscu była Korona. W poprzednim też byli w czubie, a dziennikarze wymuszali na Sasalu deklaracje walki o mistrzostwo.
petrdcm pisze:A teraz dane: Lech w zeszłym sezonie zremisował dwa pierwsze mecze - Wisła teraz też dwa zremisowała.
Lech potem wygrał 5-0, ciekawe co pokaże Wisła w 3 kolejce, aby się zrównać z ówczesnych Lechem musi być minimum 5-bramkowa wygrana

To doskonałe dane. Wisła nie musi równać do Lecha z zeszłego sezonu, czy z tego i wygrywać 5-0 w trakcie pierwszych trzech kolejek. Wystarczy tylko, że zdobędzie mistrzostwo na koniec sezonu. Nie uważam, że mając dwa punkty straty po dwóch kolejach, trzeba spekulować, czy Wisła zdoła dogonić Lecha. Więc równie dobrze możesz gdybać już odnośnie przyszłego sezonu. Wisła ma szerszą ławkę rezerwowych niż Lech w tamtym sezonie, który jej w ogóle nie posiadał. Na ławce siedzi Biton, Jovanović, Bunoza, Kirm, Jirsak, Garguła, Nunez, Paljić, Boguski. Gdy część z nich grała w pierwszym składzie, Wisła również walczyła o mistrzostwo i czasem nawet wygrywała - kogo miał w zeszłym sezonie Lech w odwodzie? Gra Wisły (nawet ze zmiennikami) jakoś wygląda, w przeciwieństwie do Lecha, który cały sezon poprzedni grał piach. Wisła zdobyła w ciągu 5-ciu ostatnich lat 4 mistrzostwa, z przerwą na samobója Jopa, nieuznaną bramkę Głowackiego i uznaną bramkę Kriwca. Więc Lech może fe-no-me-na-lny start sezonu, ale na dłuższą metę nie da się przeprowadzać analogii.
....
Nie da się,bo póki co jesteśmy słabsi oczywiście :(.
petrdcm pisze:Legia w pierwszym meczu z "Gaziante" zagrała podobnie szczęśliwie jak wtedy Wisła w swoim meczu. Z małymi różnicami - że Kucharczyk miał sytuacje tyle że nie strzelił w 7 minucie do pustej bramki z 5 metrów i nie była tak poprzeczka ostrzeliwana przez rywali, ale mimo to tak samo wynik był lepszy niż przebieg gry.
Petr - zawsze liczysz wyłącznie sytuacje, który się nie wydarzyły ale mogły - to trochę irytujące.

petrdcm
Internetowy napinacz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petrdcm » 07 sie 2011, 13:58

piwus pisze:Można spekulować na podstawie wartości zawodników, szerokości ławki rezerwowych, jakości gry, nie wyników na starcie ligi.
Przecież napisałem wątpliwości ad. ławki formacji obronnej więc o co chodzi? Start ligi jest równie szczególnie ważny jeżeli gra się więcej niż tylko w jednych rozgrywkach w danym sezonie.
piwus pisze:To doskonałe dane. Wisła nie musi równać do Lecha z zeszłego sezonu, czy z tego i wygrywać 5-0 w trakcie pierwszych trzech kolejek. Wystarczy tylko, że zdobędzie mistrzostwo na koniec sezonu.
Fajnie, tyle że tamtym zdaniem komentarza odniosłem do tego stwierdzenia (i te dane są doskonałe bo mu zaprzeczają przynajmniej na razie, a nie wiem jak będzie dalej):
piwus pisze:Kiedy Lech w zeszłym sezonie źle zaczął, to grał piach już do końca roku. Wisła tego nie prezentuje.
piwus pisze:Petr - zawsze liczysz wyłącznie sytuacje, który się nie wydarzyły ale mogły - to trochę irytujące.
Liczenie stworzonych sytuacji to w przeciwieństwie do twoich wyliczanek nie jest tym co się nie wydarzyło:
piwus pisze:Wisła, moim skromnym zdaniem, bardziej zasłużyła na wygraną, ale gra była prawie wyrównana.
Szczególnie do momentu gdy Polonia prowadziła 1-0 i przy tym wyniku nie został podyktowany karny dla Polonii :lol: Rzeczywiście prawie wyrównana gra :lol:

Awatar użytkownika
Aker
Very Important Person
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Aker » 07 sie 2011, 14:07

gdzie Ty tam karny widziales to ja nie wiem :shock:
Wg mnie Wisła była lepsza i szkoda, że będący w ostatnio słabej formie Kirm zawalił taką piłkę pod koniec meczu

http://ekstraklasa.tv/ekstraklasa/10,91 ... _i___.html

petrdcm
Internetowy napinacz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petrdcm » 07 sie 2011, 14:10

ok. 55min, na Trałce. Zmień optyka :wink:

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 07 sie 2011, 14:14

petrdcm pisze: Przecież napisałem wątpliwości ad. ławki formacji obronnej więc o co chodzi?
Wisła ma 20 piłkarzy do gry, rekord ligi, ale ty masz wątpliwości odnośnie ławki :lol:.Oczywiście, że piłkarze z ławki nie są w większości tak dobrzy jak podstawowyi, to specyfika ławki, ale większość z powodzeniem grała w ekstraklasie. Ilu miał Lech - odpowiesz mi w końcu?
petrdcm pisze:Start ligi jest równie ważny jeżeli gra się więcej niż tylko w jednych rozgrywkach w danym sezonie.
Wisła gra od ponad 10 lat w pucharach i tego nie zauważyłem w lidze. Na marginesie - moim zdaniem kluczowy jest kwiecień. No chyba, ze się zapewni mistrzostwo wcześniej, jak Wisła w zeszłym sezonie.

Lech w zeszłym sezonie źle zaczął, z krótką przerwą na wygraną 5-0 w trzeciej kolejce i kontynuował tę tendencję przez cały sezon. Karny wyimaginowany z Polonią, dobre trałkowanie. Gra była prawie wyrównana, bo chociaż Wisła momentami dominowała, to stwarzała za mało sytuacji, brakowało ostatniego podania. Wynik 1-0 był jednak nieadekwatny do poziomu gry obydwu zespołów. Polonia też miała jakieś okazje, więc remis ze wskazaniem. Oczywiście na Kirma. Tak naprawdę, to powinna być wygrana, gra była prawie wyrównana. Pzdr Petr, teraz możesz się powtarzać na 3 strony.

Awatar użytkownika
The Legend
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: The Legend » 07 sie 2011, 14:22

Jeżeli chodzi o przewidywania na sezon to według mnie mistrza zdobędzie Lech. Kłopotem polskich klubów jest to iż nie radzą sobie grając jednocześnie w rozgrywkach europejskich i ekstraklasy, co udowodnił nam rok temu Lech, a w tym roku zaczyna pokazywać Wisła. Zaledwie dwa remisy (z Polonią i Widzewem) nie dają powodów do satysfakcji. Oczywiście chciałbym aby Wisła się przełamała i zaczęła grać jak na mistrza przystało, lecz śmiem wątpić iż tak będzie. A Lech? Sezon głównie bazujący na jednym - Ekstraklasa. Mistrzostwo jest w ich zasięgu, co pokazali w meczu z ŁKS'em. Zaliczyli małą wpadkę z Zagłębiem ale podtrzymuję myśl, iż ten sezon będzie należał do nich. Z Rudnevem, Stilicem, Arboledą i Murawskim w składzie powinni dać rade. Liczę jednak na to, że Korona lub Polonia prezentujące się bardzo dobrze nawiążą walkę z KKS'em. W górnej części tabeli przewiduję też miejsca (nie wykluczam, że włączą się o walkę o mistrzostwo) dla takich drużyn jak Wisła, Legia, GKS Bełchatów, Jagi, Śląska i Ruchu. Środek tabeli dla Górnika i Zagłębia. W dolnej dla całej reszty. Spadkowicz pewny - Podbeskidzie. Zdecydowanie odstaje od reszty stawki, prezentuje naprawdę powolny, słaby futbol, zupełnie nie na poziomie ekstraklasy. Drugi spadkowicz - tutaj jest większy wybór - stawiałbym pomiędzy ŁKS'em Łódź, Lechią lub Widzewem Łódź.

Takie są moje przewidywania. Wiadomo - sezon trwa, pożyjemy, zobaczymy jak to będzie :wink:

petrdcm
Internetowy napinacz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petrdcm » 07 sie 2011, 14:27

piwus pisze:Wisła ma 20 piłkarzy do gry, ale ty masz wątpliwości odnośnie ławki :lol:.
Fajnie że Biton 2x ratował w lidze pojedyncze punkty tyle że Genkow który gra w podstawowym składzie od 6 meczów nie strzelił gola nawet ze słabeuszami w pucharach. Jeszcze z 5 takich meczów to może uwierzę że to nie przypadek taka rotacja meczowa.
piwus pisze:
petrdcm pisze:Start ligi jest równie ważny jeżeli gra się więcej niż tylko w jednych rozgrywkach w danym sezonie.
Wisła gra od ponad 10 lat i tego nie zauważyłem w lidze.
Bo napisałem wyraźnie w kontekście ligi+pucharów a nie odpadnięciach z Karabachem, Tbilisi, Valerengą, Levadią :lol:
A tym samym w ciągu ostatnich 10 lat tylko 2x Wisła zdobywała mistrza awansując w pucharach do faz grupowych. Czyli jedynie 20% twojej tezy zostało spełnione.

Zablokowany

Wróć do „Polska”