Matura - Strona 92

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8384

Re: Matura

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 04 maja 2009, 15:23

Cris7 pisze:A jaką interpretację przyjąłeś?
Droga jako symbol cywilizacji, jako symbol postaw życiowych, wiem że dużo osób podawało odniesienia polityczne, niektórzy odniesienia filozoficzne, ale ja miałem głównie te dwa, a z nich wynikało trochę więcej treści. Mam nadzieję, że nie będzie źle, bo rzeczywiście, na próbnym rola muzyki sprawiła mi więcej problemów niż topos drogi, ale czuję niedosyt, bo mogłem znacznie więcej napisać.

PS.
Bassu, widzę, że zdajemy takie same przedmioty, tylko nie wiem w jakim zakresie ty zdajesz. Ja: polski dzisiaj rozszerzony, ang. podstawowy, wos rozszerzony i historia podstawowa. Cris, ty też chyba zdajesz podobnie, nie?

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 682
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 04 maja 2009, 15:30

piotrcies Ja tak samo wszystko jak Ty :)

Ja odnośnie tej drogi napisałem, że wykreował obraz takiej sielanki, który już przeminął. I coś tam jeszcze o wyścigu szczurów jaki obecnie jest, starałem się też być blisko tekstu, żeby potem nie było że pisałem nie tak jak model chciał. Wtopiłem trochę bo o kontekstach zapomniałem. Napisałem tez coś o memeno mori, bo wydaje mi się, że Myśliwski tez trochę w tą stronę chciał pójść aby pokazać bezsensowność dzisiejszego świata. Myśle, że będzie git, tylko kurde nie mogę sobie za wiele przypomnieć z tej matury. Chyba w jakimś amoku pisałem :afro: Nie zapisałem jednej strony tylko, więc powinno być dobrze :P

Sprawdza ktoś odpowiedzi?

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 92

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 04 maja 2009, 15:40

Ja nie sprawdzam :]

Awatar użytkownika
piotrcies

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 04 maja 2009, 15:40

BaSSu pisze:Ja odnośnie tej drogi napisałem, że wykreował obraz takiej sielanki, który już przeminął.
Właśnie, o sielance też napisałem :wink: Także stara wiejska droga to symbol przeszłości, nowa asfaltowa, to symbol nowoczesności, cywilizacji. Z tego wyszedłem do postaw, że wiejska droga to niejako to, co przestaje mieć znaczenie (empatia, bezinteresowność), nowa to to, co mamy dzisiaj (np. konsumpcjonizm, hedonizm). Coś w ten deseń pisałem.

Co do mojego pisania tej pracy, to się udałem. Zacząłem pisać pracę, prawie dwie strony zapisane, a tu mi się pomysły kończą. Zdenerwowałem się, skreśliłem wszystko i jeszcze raz zacząłem. Później poszło szybciej, ale jak się zabrałem za zakończenie, to wyszło na całą stronę. Dziwnie to wyglądało, to potraktowałem to jako rozwinięcie i dopisałem ponowne, krótsze :D
BaSSu pisze:piotrcies Ja tak samo wszystko jak Ty :)
No to nie jestem sam :D Powodzenia jutro, pojutrze i na historii :)

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 04 maja 2009, 15:43

piotrcies pisze: Ja: polski dzisiaj rozszerzony, ang. podstawowy, wos rozszerzony i historia podstawowa. Cris, ty też chyba zdajesz podobnie, nie?
Tak. Tylko historia też rozszerzona.

Ja uznałem, że stara droga to metafora tradycji, a nowa nowoczesności, tak w dużym skrócie. Wspomniałem też o jakichś innych sposobach interpretacji, ale to była moja główna teza.

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 682
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 04 maja 2009, 15:45

BarcaQzYN pisze:Ja nie sprawdzam :]
No to git :]
piotrcies pisze:Zacząłem pisać pracę, prawie dwie strony zapisane, a tu mi się pomysły kończą.
Ja tez miałem przestoje i kilka razy złapałem się na tym że pisze to samo tylko ubieram w inne słowa lub leje wodę. Ale suma sumarum, myślę że nie będzie źle. Teraz tylko jakoś przeżyć do 14.05 i :pijemy: :pijemy: :pijemy:

Awatar użytkownika
piotrcies

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 04 maja 2009, 15:49

BaSSu pisze:eraz tylko jakoś przeżyć do 14.05 i :pijemy: :pijemy: :pijemy:
Ja mam angielski ustny 27 albo 25 i polski tez jakoś tak (z tym, że polski raczej 25, a angielski 27), więc mam jeszcze trochę czasu :wink:

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 04 maja 2009, 15:53

piotrcies pisze: Ja mam angielski ustny 27 albo 25 i polski tez jakoś tak (z tym, że polski raczej 25, a angielski 27)
Chyba mam najgorzej z Was wszystkich, bo polski ustny dopiero 28. maja... Ale widzę, że przynajmniej nie będę się sam wkurzał jak Wy wszyscy będziecie pić, bo piotrcies będzie czekał ze mną :]

Awatar użytkownika
sudden
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sudden » 04 maja 2009, 20:35

Wie ktoś, czy pojawił się już klucz? Bo te przykładowe rozwiązania raczej mnie nie interesują ;)

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 04 maja 2009, 21:33

BarcaQzYN pisze:
piotrcies pisze: Ja mam angielski ustny 27 albo 25 i polski tez jakoś tak (z tym, że polski raczej 25, a angielski 27)
Chyba mam najgorzej z Was wszystkich, bo polski ustny dopiero 28. maja... Ale widzę, że przynajmniej nie będę się sam wkurzał jak Wy wszyscy będziecie pić, bo piotrcies będzie czekał ze mną :]
Ale macie licytację. Ja pisemne zdawałem dwa lata temu, a ustne dopiero w tym roku. Wygrał przetarg? :lol:

Awatar użytkownika
piotrcies

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 04 maja 2009, 21:38

emdżej pisze:Ale macie licytację. Ja pisemne zdawałem dwa lata temu, a ustne dopiero w tym roku. Wygrał przetarg? :lol:
Straszne! Przez rok nie mogłeś oblewać! A tak serio, ja tam nie widzę licytacji, ot, poinformowałem, że oblewać albo zapijać smutki będę dopiero pod koniec maja :)

Awatar użytkownika
szura
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szura » 05 maja 2009, 11:54

Witajcie ;P jestem po angielskim podstawowym. Mam pytanie, orientuje się ktoś czy, i ile punktów zabierają za przekroczenie tego limitu 150 słów? (jest napisane: "list powinien zawierać od 120 do 150 słów") jeśli przekroczyłem go powiedzmy o 10 słów?
Wiadomo że za przekroczenie 200 słów jest 0 punktów za formę. A jak to będzie w ww przypadku?

Awatar użytkownika
Scoooby
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Scoooby » 05 maja 2009, 11:56

jak tylko jak okolo 10 slow to powinni przymknac oko, tak mowila mi babka z prywatnego anglika. To tez zalezy na jakiego egzaminatora trafisz

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 129

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 05 maja 2009, 11:57

Za formę z tego co pamiętam są max 2 punkty więc w najgorszym przypadku zabiorą Ci jeden.

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 05 maja 2009, 12:02

Mam nadzieję, że nic głupiego nie zrobiłem bo podstawowy angielski był łatwy...
Z tego co pamiętam T-T-T-F-F a w drugim T-T-T-F-F-F. Też tak macie? :]

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”