Filmy - Strona 93

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 0

Re: Jakie filmy polecacie :)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 19 lut 2012, 23:07

Jak już o Allenie mowa, to polecam Match Point inspirowany książką Zbrodnia i kara Dostojewskiego. Naprawdę bardzo dobry film. Podobnie zresztą jak Vicky Christina Barcelona, o którym też nikt tutaj nie wspomniał. Penelope Cruz w najlepszym wydaniu.

Edit: You Will Meet a Tall Dark Stranger również nie widziałem. Nie zachęcają ani recenzje, ani obsada.
Ostatnio zmieniony 19 lut 2012, 23:40 przez Daaaamian, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
KajoFC
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 60

Post Wyświetl pojedynczy post autor: KajoFC » 19 lut 2012, 23:26

Ogladalem chyba większość filmów Woody'ego z ostatnich 10 lat włącznie z tymi pozycjami, które wymieniles. Nie widzialem tylko tego filmy w którym gra Banderas i Hopkins, bo recenzje tego filmu jakoś nie zachęcają :/

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 487

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 20 lut 2012, 1:12

Cris7 pisze:Co nas kręci co nas podnieca kompletnie do mnie nie trafiło i faktycznie byłem rozczarowany. Ale "O północy w Paryżu" jest naprawdę inteligentne i zabawne.
Oglądam filmy gdzieś od dwóch lat. Z ostanich pozycji Allena, czyli :"Vicky Cristina Barcelona", "Co nas kręci, co nas podnieca", "Poznasz przystojnego bruneta" i "O północy w Paryżu" to zdecydowanie najgorszy był ten drugi z wymienionych. Tragedia jakich mało.

Który z jego filmów byłby taki godny polecenia :?:

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 20 lut 2012, 11:10

Match Point zobacz. Small Time Crooks też zdecydowanie przypadł mi do gustu. Starszych nie widziałem.

Awatar użytkownika
KajoFC
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: KajoFC » 20 lut 2012, 12:29

Hugo - świetnie opowiedziana historia, która jest swego rodzaju hołdem dla jednego z pionierów w dziedzinie tworzenia filmów jaki był Georges Méliès, M. Scorsese mówił, że największy wpływ na niego miał Kurosawa bardziej niż ktokolwiek na świecie więc może i Akira doczeka się filmowego hołdu od Martina :) świetna historia w opowiedziana w bardzo kreatywny sposób. btw. idiotę, który wymyślił polski tytuł do tego filmu powinno się wychłostać, bo po obejrzeniu filmu zdajesz sobie sprawę, że polski tytuł to tak na prawdę ściema. 8/10

Texas Killing Fields - film jest oparty na faktach opowiada o wydarzeniach w Texasie a dokładnie w Texas City gdzie przez pewien okres czasu zostało zamordowanych tam 21 kobiet. Zauważyłem, że film ma dość niską ocenę wg mnie niesłusznie bo mroczny klimat i beznadziejność tego miejsca zostały bardzo dobrze odwzorowane a gra aktorska trzyma się na dość dobrym poziomie 7/10

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 20 lut 2012, 14:41

Obrazek

Spodziewałem się czegoś lepszego. Niby gra aktorska na wysokim poziomie, niby fabuła dosyć ciekawa, ale jednak to nie to. Bodajże Duch pisał, że za mało było w tym filmie Philipa Seymoura Hoffmana i Paula Giamattiego i całkowicie się z tym zgadzam. Wątek ich rywalizacji zdecydowanie zepchnęli na dalszy plan. Szkoda, bo jego rozwinięcie mogłoby wyjść filmowi na dobre. Clooney zdecydowanie w cieniu wspomnianej dwójki i Goslinga, który po raz kolejny pokazał swój niewątpliwy kunszt aktorski. Nieźle pokazana manipulacja ludźmi i łatwość do zmian poglądów i przekonań, którą zaprezentował gubernator Morris grany przez Clooney'a. Oscar za scenariusz adaptowany byłby sporym nadużyciem.

6/10

Edit: Jeszcze jedno - film się na dobre nie zaczyna, a już się kończy. Szkoda, bo z biegiem czasu było coraz lepiej.

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 20 lut 2012, 14:57

Pozwolisz, że zacytuje klasyka: "widocznie nie zrozumiałeś filmu". Istnieje także możliwość, że wymagasz od filmów tempa akcji rodem z serii Transporter. Stąd Twoje rozczarowanie.

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 20 lut 2012, 15:00

Wolę nie zrozumieć Id marcowych, niż filmu Drive. :wink:

Zresztą... Czego tu można było nie zrozumieć?

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 20 lut 2012, 15:08

Idy Marcowe to film o idealiście który poprzez gwałtowne wydarzenia w jego życiu osobistym i w karierze staje się taką samą szumowiną jak inni ludzie świata polityki. Ta przemiana i co do niej doprowadziło jest treścią filmu. Naprawdę dobrego filmu. Mi się naprawdę bardzo podobał.

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 20 lut 2012, 15:21

No tak. Nie da się inaczej odebrać tego filmu. Nie zmienia to jednak faktu, że film miał większy potencjał, którego w pełni nie wykorzystano, przez co osobiście oceniam go na 6, w porywach 7, bo jednak przyjemnie się to oglądało i czas minął w mgnieniu oka.

Awatar użytkownika
KajoFC
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: KajoFC » 20 lut 2012, 15:48

Co by się musiało stać w filmie by ten wykorzystał cały swój potencjał?

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 20 lut 2012, 15:50

Dobre pytanie Kajo.
Wolę nie zrozumieć Id marcowych, niż filmu Drive.
'

"Drive" to banalne kino, w którym zupełnie niepotrzebnie doszukujesz się drugiego dna. Tyle w temacie. Przeciętny film, żeby nie powiedzieć słaby.

Awatar użytkownika
metol
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 3
Kibicuję: Everton
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: metol » 20 lut 2012, 15:51

MVB pisze:Pozwolisz, że zacytuje klasyka: "widocznie nie zrozumiałeś filmu". Istnieje także możliwość, że wymagasz od filmów tempa akcji rodem z serii Transporter. Stąd Twoje rozczarowanie.
Czekałem kiedy w końcu z tym wypalisz. :P Jeszcze trochę i zrobiłbym to za Ciebie.

Ale tak na poważnie to co do Idów Marcowych (czy jak to się odmienia) zgadzam się, o dziwo, z Daaaamianem. Mam dość podobne odczucia. Film nie zachwycił. Nie jest to film zły i generalnie nie żałuję czasu na niego przeznaczonego. Ale nie będę go wspominał latami jak za młodu kiedyś Gladiatora, Władcę Pierścieni, Życie jest piękne czy Sin City. Nawet ciekawy pomysł, bo nie ma zbyt wielu filmów o takiej tematyce i przedstawionych właśnie z tej strony. Ale wciąż nie jestem przekonany do tego całego Goslinga Ryana. Nie wiem co w nim takiego widzicie.

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 20 lut 2012, 15:55

Nie wiem, czegoś mi po prostu zabrakło. Może gdyby pociągnęli to dalej, może gdyby było więcej Hoffmana i Giamattiego i wątku ich rywalizacji.

Nie napisałem, że film był słaby. Był dobry, ale po prostu liczyłem na więcej.
Marco_Van_Basten pisze:"Drive" to banalne kino, w którym zupełnie niepotrzebnie doszukujesz się drugiego dna. Tyle w temacie. Przeciętny film, żeby nie powiedzieć słaby.
Nie doszukuję się drugiego dna, bo akurat w przypadku Drive miałbym z tym problem. Uważam jednak, że to film lepszy od Id marcowych. Ale to kwestia gustu, także nie ma sensu się o to spierać. Zakładam, że są jakieś filmy, odnośnie których mamy podobne zdanie. Muszą być. :wink:
metol pisze:Gladiator
metol pisze:Sin City
W końcu się zgadzamy w jakieś kwestii. :beer:
Ostatnio zmieniony 20 lut 2012, 16:20 przez Daaaamian, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
metol
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 3
Kibicuję: Everton
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: metol » 20 lut 2012, 16:07

No, ja też nie napisałem, że Idy Marcowe słabe. Obejrzałem, ok spoko, ale na następny dzień zapomniałem. Nie robi jakoś wielkiego wrażenia. Parafrazując Daaaamiana był niezły, ale liczyłem na nieco więcej (bo nie spodziewałem się też rewelacji).

A co, Życie jest piękne się nie podobał? Jak dla mnie jeden z najwspanialszych filmów jakie widziałem. Zabawny, wzruszający, po prostu piękny.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”