Formula 1 - Strona 93

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.

Mistrzem świata zostanie

Fernando Alonso
27
19%
Felipe Massa
12
9%
Kimi Raikkonen
32
23%
Ralf Schumacher
2
1%
Robert Kubica
36
26%
Jenson Button
3
2%
Giancarlo Fisichella
6
4%
Nick Heidfeld
2
1%
ktoś inny ...
20
14%
Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 0

Re: Formula 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 21 mar 2012, 20:28

Spoko, dalej przytaczaj dyskusje na temat rasizmu i Suareza. Niespecjalnie mnie to rusza.

Po części masz rację z tym, że nie wypowiadasz się w tym temacie i unikasz odpowiedzi na postawione pytania. Dość bzdur tutaj napisałeś.

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 21 mar 2012, 20:33

Gdzie ja napisałem coś o Suarezie :roftl3: ?

Czyli pytań nie dostane, ok nie spodziewałem sie wiecej po Tobie.

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 21 mar 2012, 20:36

MGiggs pisze:Napisał ten który zazwyczaj wypowiada się w tematach w których jest mało zorientowany :lol:
Sądziłem, że ten cytat odnosi się właśnie do dyskusji o rasizmie i Suarezie. Jeśli nie, to nie mam pojęcia, co miałeś na myśli.
MGiggs pisze:Czyli pytań nie dostane, ok nie spodziewałem sie wiecej po Tobie.
:roftl3:

Ręce Ci do dupy przyrosły? Poszukaj sobie. Zdążysz przejrzeć jakieś 10 stron do momentu rozpoczęcia meczu.

Awatar użytkownika
Hyypia
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 104

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hyypia » 21 mar 2012, 20:37

O [k****], jeśli McGiggs napisałeś, że Kubica zawdzięcza swoją karierę znajomością ojca to dla Ciebie nie ma już ratunku.Właśnie Robert jako jeden z niewielu(Raikkonen) doszedł tak daleko praktycznie bez czyjejkolwiek pomocy.Nikt z Polski nie zainteresował się sportami motorowymi,a Kubica we wczesnej młodości wyjechał do Włoch, gdzie mógł się swobodnie rozwijać.Kontrakt w BMW zdobył dopiero w wieku 20 lat bez żadnego sponsora, a czystym talentem.Dla porównania Hamilton był od malego prowadzony za rączkę przez Mclarena tak samo jak zgraja młodych kierowców RBR(Klien,Friesacher,Liuzzi,Speed,Jani,Ammermuller,Vettel,Buemi,Alguersuari,Ricciardo,Vergne,Sainz,Kvyat).Mógłbym tak wymieniać w nieskończoność, lecz nie widzę sensu rozmowy z kimś kto nie ogarnia tematu i zapewne nie zna żadnego nazwiska z mojej listy, wiec napisze "Kubica to cwel i wybił się przez kontakty!!!1111oneone" aby podnieść swoje ego.

E:McGiggs i Damian, wasze rozmowy nt tego incydentu już od dawna nie są śmieszne, skłaniałbym się bardziej ku żałosności.

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 21 mar 2012, 20:43

Oczywiscie mój nic musiał zostać 2 razy specialnie przekręcony.Jeszcze ten Avatar od Doktorka :mrgreen: .Urwa mac ja pisałem cos o Suarezie w tym temacie? :badziewie:
Dziekuje panie Hyypia123 za wytłumaczenie.

Awatar użytkownika
Hyypia
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hyypia » 21 mar 2012, 20:47

Jeśli naprawdę zostałeś urażony to przepraszam i obiecuje, że to się więcej nie powtórzy.Co do avatara to pozwiedzaj trochę inne tematy niż te w których można się ponapinać.Skąd ja wiedziałem, że zamiast podyskutować na poziomie i wytknąć błąd to się permanentnie przypierdolisz?Chyba z doświadczenia.

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 21 mar 2012, 20:49

Nic nie pisałeś o Suarezie, przyznaję. Po prostu myślałem, że akurat do tego się odnosisz. Zamiast dziękować za wytłumaczenie i przeżywać, że Hyypia przekręcił Twój nick przyznaj, że pisałeś w tym temacie straszne bzdury.
Hyypia123 pisze:Co do avatara to pozwiedzaj trochę inne tematy niż te w których można się ponapinać.
:lol:

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 243

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 21 mar 2012, 21:25

Nie wiem jak Wy ale chętnie poczytam co ma MGiggs do napisania odnośnie Kubicy :lol: Pytań było sporo a wszystko zaczęło się od pierwszego postu gdzie napisał tutaj :arrow: http://www.pilka.pl/forum/inne-sporty/f ... -1215.html
Głównie czekam na odpowiedzi:
1 Jakie znajomości miał Artur Kubica - ojciec Roberta ?
2 Drugie pytanie dlaczego uważasz że Kubica jest/był/będzie przeciętnym kierowcą? -
3 Trzecie pytanie skoro nie interesowała Cię F1 czemu się wypowiadałeś na obce Ci tematy? :lol:

A i odnośnie tego co napisałeś w temacie Barcy tak jestem fanem Kubicy ale jestem również fanem Alonso i takim samym hejterem Vettela jak ty Barcy :lol: Choć nie ja tydzień temu potrafiłem pochwalić Vettela a Ciebie na to nie stać :P

E: Aby nie było że unikasz odp. to napisze tutaj aby wiedzieli inni że przyznał się do błędu odnośnie Kubicy i się wygłupił na haxie ;]

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 25 mar 2012, 12:46

Formuła 1 odżyła. Po sezonie zdominowanym przez jednego zawodnika i jeden team znów mamy emocje, zaciętą rywalizację i to co lubię najbardziej - niespodzianki. Pech Vettela, Red Bulle "tylko bardzo dobre", Alonso w Ferrari jeżdżący ponad możliwości, beznadziejny Massa, świetny powrót Raikonena i przede wszystkim bohater dzisiejszego dnia - Perez. Super się zapowiada ten sezon.

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 25 mar 2012, 13:50

Kurde nie wiadomo od czego zacząć tak wiele się w tym wyścigu zdarzyło :roll: Więc może po kolei

- GRANDE ALONSO!! :jupi: Udowodnił,że tylko On może takim gównianym bolidem wygrywać :D
- Grande Perez :brawo: Chłopak udowodnił,że ma potencjał i co najgorsze po tym wyścigu Kubica nie będzie miał łatwo zasiądź na fotelu za Massę :cry:
- Hamilton po raz kolejny w cieniu,zarówno tempo wyścigowe słabe jak i mechanicy w pit stopie nawalili :P Startować z PP i nie wygranie wyścigu mimo że bolid MCL jest najlepszy to nie najlepiej świadczy
- Webber udowodnił że potrafi startować :rotfl4: Ale na szczęśćie to i tak był jedyny kierowca,którego trafiłem :roftl3:
- Raikkonen na 5 pozycji również :brawo: udowodnia że można wrócić po dłuższej przerwie i dalej wymiatać 8) Oby Lotus dalej pracował nad bolidem a będzie dobrze :)
- Senna 6 świetny wyścig :brawo:
- A kolejno di Resta,Vergne,Hulkenberg również brawo zdobyli punkty wykorzystali błędy rywali i tym samym pokazują że nie znaleźli się przypadkowo :)

-Na krytykę zasługują Vettel - ale nie to że miał pecha i przypierdzieliło mu HRT ale na te zagrywki RBR wokół niego - box box -> stay out, stay out -> stop the car :badziewie: By zyskać na wymianie części(skrzyni,silnika) świadczy tylko o nie mocy jakiej się znalazł RBR :rotfl: Zabrali im dmuchane dyfuzory i już zaczynają się problemy :P
- Również Ferrari mogło telefonować do Saubera aby ten nie naciskał Ferrari ale wątpie aby takie polecenia poszły- bolid 1-1,5sek na okrążeniu szybszy od Alonso i Perez prędzej czy póżniej by go łyknął :P
- Button dzisiaj jakiś niemrawy :? Ale powinnien się odkuć w następnych wyścigach
- Mercedes cudem wywalczony punkt przez Schumachera :roll: strasznie słabe tempo wyścigowe choć jestem ciekaw jeszcze co Schumi pokaże w dalszej części sezonu - Bo to że w tym sezonie "zje" Rosberga jestem pewny i mogę się o to założyć nie ma dmuchanych dyfuzorów- bolidy stają się nadsterowne czyli to co lubi Michael 8) Teraz tylko oglądać na co go stać ten sezon jest chwilą prawdy 8)
Rosberg bardzo słabe tempo,zgubił się w połowie wyścigu i już do niego nie wrócił
- Massa :suicide: i więcej nie będę pisał :roll:
- Szkoda po raz kolejny pecha Maldonado który nie skończył wyścigu tym razem na 2 okrążenia przed metą :cry: Ale widać że Williams zrobił dobry bolid

Podsumowując - KAPITALNY WYŚCIG!! Dużo emocji,wiele ciekawych strategii i co najważniejsze walki również na torze i nie konieczne przy użyciu DRS-u...Szkoda tylko że sędziowie nie pozwolili na więcej walki podczas deszczu ale mimo wszystko i tak było ciekawie :twisted:
Następny wyścig za 3 tygodnie w Chinach gdzie również często pada czyli szykują się znów emocje :jupi:

Awatar użytkownika
Hyypia
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hyypia » 25 mar 2012, 14:47

Czy tylko mi się wydawało, że z tymi poleceniami dla Checo Pereza to jest wałek?Nie od dziś wiemy, że Sauber blisko współpracuje z Ferrari, więc można się zastanawiać czy tak samo by się skończyło gdyby zamiast Alonso jechał tam Vettel,Button czy Rosberg.Ddemon pamiętasz może przypadek Norberto Fontany?
Wyścig podsumuję pewnie wieczorkiem :D

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 25 mar 2012, 22:52

Hyypia123
Przyznam że przypadek Norberto Fontany kompletnie jest mi nieznany :lol: Pff..nawet się zrymowało :P

Tak sobie myśle nad stosunkami Sauber-Ferrari i tym co mogło się dzisiaj dziać poprzez radio:
Dominicalli dzwoni do Saubera - Dostanie 5 mln Euro lub uszkodzone silniki do końca sezonu wybieraj
Sauber - 2 pozycja jest tak dobra,że biorę te 5 mln a z dobrymi silnikami i tak Wam pokażemy jak się jeździ :P
Dominicalli - Ok umowa stoi wiecie co macie zrobić 8)

Nie no tak całkiem poważnie to moim zdaniem o żadnej rozmowie nie może być mowy - poprostu Perez zrobił to samo co Maldonado w Australii tylko miał o wiele więcej szczęścia i ukończył wyścig na znakomitej pozycji...Zaatakował w niewłaściwym miejscu(pewnie wyjechał na mokry tor na slickach) i skończyło się wyjazdem..Ja rozumiem że Alonso nie jest święty(Singapur 2008) ale tutaj bym się nie spodziewał jakiejś ustawki- Perez dogoniał w morderczym tempie Ferdka(8 sekund),lecz przy użyciu DRS nie potrafił się do niego zbliżyć tym samym zaatakował w absurdalnym miejscu - Po wyjeździe strata znów wzrosła do 8 sekund i mając pewne 2 miejsce nadal ostro naciskał i zbliżył się na 2,2 sekundy ryzykujac przy tym po raz kolejny wypadnięciem z toru :roll:

Co do sezonu jeszcze raz powtórze 3 tyg przerwy :roll: W tych dwóch wyścigach tyle się działo,że mimo wszystko chce się jeszcze tej F1 :lol: Naprawdę szykuje się pasjonujący sezon - McLaren który jest mimo wszystko z przodu - RBR który walczy z przeciwnościami jakie im zabrano i kombinowaniem czy Vettel obroni mistrza :P Alonso który walczy nie tylko z konkurencją ale własnym bolidem..Lotusem który pragnie dołączyć do czołówki raczej z Kimim bo Grosjean chyba nie wytrzymuje presji....Mercedes który teraz Schumacherem pokażą na co go stać(facet ma pecha 2 wyścigi i 2 razy na Francuza :( ) a pacynka Rosberg będzie raczej jeździł już w cieniu Michaela.. Williams budował solidny bolid trakcie poprzedniego sezonu, który może walczyć o punkty, o dobre punkty...Jak Force India,Sauber oraz STR gdzie będą próbowały solidnie namieszać w środkowej stawce a przy odrobinie szczęścia a już powalczyć o podobny wynik jak dzisiaj Perez :lol:

Awatar użytkownika
Hyypia
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hyypia » 25 mar 2012, 23:36

A więc przybliżę Ci mniej więcej o co chodziło.
Otóż był sobie piękny, słoneczny dzień w hiszpańskim Jerez de la Frontera, gdzie miał się odbyć wyścig decydujący o mistrzostwie świata F1.Zacznijmy od tego, że Sauber zastąpił człowieka Ferrari - Gianniego Morbidelliego argentyńskim nowicjuszem Norberto Fontaną.Ogólnie ten weekend był jednym z najbardziej znamienitych w historii tego pięknego sportu.Zacznijmy od tego, że w kwalifikacjach aż trzech kierowców miało identyczny czas!Byli to walczący o tytuł wszystkim znany Michael Schumacher z Ferrari i trochę mniej znany niespełniony talent(mimo zdobycia mistrzostwa), zawodnik Williamsa, syn legendy F1 - Jacques Villeneuve.Taki sam czas uzyskał również sympatyczny Niemiec Heinz Harald Frentzen również z Williamsa.W samym wyścigu też działo się wiele.Gdy w ferworze walki JV dublował kolejnych kierowców, nagle napotkał Saubera z numerem 17.Norberto Fontana.To nazwisko miało być jego przekleństwem.Wtedy właśnie w telewizji ITV nawiązał się dialog między komentatorską legendą - Murrayem Walkerem i świeżo emerytowanym kierowcą - Martinem Brundlem.Brzmiał on tak:
Murray Walker: "A case of champagne from Ferrari to Sauber for Norberto Fontana. Because the Argentinian newcomer, up from Formula Three, really, really, helped Michael Schumacher on his way there"
Martin Brundle: "What engines have they got in that Sauber, Murray? Isn't it a Ferrari?"
Murray Walker: "Well it is, yes. Martin, you are a cynical chap"
Krótko mówiąc Ferrari poprosiło Saubera, aby blokował Kanadyjczyka!Gdy Villeneuve uporał się z nieprzyjaznym maruderem, Schumi był już blisko.Za blisko.Celowo wjechał w Jacquesa, aby wyeliminować go z walki.Nie dość, że zrobił to tak nieudolnie, że sam odpadł, a uszkodzony Williams pojechał delej to jeszcze załatwił sobie odebranie wicemistrzostwa, gdyż FIA miala w pamięci incydent z 1994.Warto też dodać, że na ostatnim okrążeniu mieliśmy podręcznikowy przyklad Team Order.Szefostwo McLarena kazało Coulthardowi przepuścić Mike Hakkinena na ostatniej prostej.Po wyścigu DC tłumaczył się, że mieli z Finem układ, że wygrywa ten kto pierwsze wejdzie w T1.
Trochę się rozpisałem, ale dla mnie pisanie o historii F1 to czysta przyjemność :mrgreen:

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 26 mar 2012, 0:29

Hyypia123

A widzisz coś zaczyna mi dzwonić,choć co prawda nie wiem w którym kościele ale jest blisko - głównie z powodu tego że Schumi kombinował no i Team Order McLarena pamietam :P Ale samo nazwisko Fontany jakoś nie utkwiło w pamięci :)

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 08 kwie 2012, 13:19

Informacja z wp.pl ale można znaleźć ją na włoskich i angielskich portalach

Kubica testował w Wielką Sobotę?!

W Wielką Sobotę Robert Kubica prawdopodobnie po raz kolejny zasiadł za kierownicą rajdowego auta. Jeśli te informacje się potwierdzą, to trzeba przyznać, że pierwszy Polak w Formule 1 z pewnością nie należy do osób przesądnych i ma naprawdę mocne nerwy. Testy miały się bowiem odbywać w okolicach Andory, czyli niedaleko miejsca, gdzie Kubica w lutym 2011 roku uległ poważnemu wypadkowi.

Wiadomość o prawdopodobnych testach Kubicy wyszła od administratora jednego z włoskich forów internetowych o tematyce rajdowej (a następnie wyłowiona na blogu "Powrót Roberta", powrotroberta.blogspot.com). Przepraszając za zmianę odcinka testowego w pobliżu miejscowości Villarelli napisał on: "nie wiemy czy z nastąpiło to przyczyn technicznych, logistycznych czy po prostu dlatego, że jednym z pilotów na trasie był Robert Kubica".

Administrator rajdowego forum dodaje, że zespół Erreffe (z którym Polak współpracował już wcześniej) przygotował Kubicy do jazdy trzy auta: Skodę WRC S200, Renault Clio S1600 oraz Peugeota 207 S2000. Nie wiemy jednak, który z tych samochodów wybrał nasz kierowca.

Testy Kubicy w okolicach Andory nie są oczywiście wiadomością pewną. Jeśli Polak rzeczywiście testował w Wielką Sobotę, to jest to bardzo pozytywna informacja. Coraz częstsze jazdy za kierownicą potężnych aut świadczą o tym, że Kubica wraca do pełni zdrowia. Miejmy nadzieję, że w ciągu góra kilku miesięcy będzie gotowy do testów w bolidzie F1.
http://f1.wp.pl/kat,48594,title,Kubica- ... omosc.html
Hughes: Kubica był wolniejszy o 0.18 sek

Mark Hughes, dziennikarz cenionego brytyjskiego magazynu "Autosport", w jednym ze swoich artykułów zdradził dość konkretną i dobrą wiadomość dotyczącą Roberta Kubicy. Hughes napisał, że w czasie testów za kierownicą rajdowego auta sprzed kilku tygodni Polak uzyskał czas tylko minimalnie gorszy, niż przed wypadkiem z lutego 2011 roku.

"Mówią, że Robert na jednym z odcinków uzyskał czas tylko o 0.18 sekundy gorszy, niż przed wypadkiem" - podaje brytyjski dziennikarz. Biorąc pod uwagę fakt, że Kubica nie jest jeszcze tak silny i wytrenowany, jak przed feralnym zdarzeniem z 6 lutego 2011 roku, ta wiadomość musi cieszyć.

Hughes uważa jednak, że nie należy wyciągać zbyt daleko idących wniosków. "Testy w bolidzie Formuły 1, na przykład w starszym modelu Ferrari, to wciąż bardzo mglista sprawa. Kubica nie wrócił jeszcze do pełni zdrowia. Nerwy, uszkodzone w wypadku, odbudowują się bardzo powoli, a do jazdy autem F1 potrzeba znacznie więcej siły - to nie jest samochód rajdowy" - twierdzi.

Dziennikarz "Autosportu" dodaje, że nawet jeśli Polak będzie w pełni sprawny i fizycznie będzie czuł się dobrze, może nie osiągać takich wyników, jak przed wypadkiem na trasie rajdu Ronde di Andora. Jako przykłady kierowców, którzy po poważnych wypadkach bezskutecznie próbowali powrócić do dawnej formy, Hughes podaje sir Stirlinga Mossa, Karla Wendlingera i Didiera Pironiego.
http://f1.wp.pl/kat,48594,title,Hughes- ... omosc.html
:jupi: Co prawda na oficjalną wiadomość mimo wszystko trzeba poczekać ale to po raz kolejny pokazuje,że Robert jest nadal tym samym szybkim kierowcą(w nie pełni sił czas o 0,018 sek wolniejszy :shock: ) i co najważniejsze ze psychiką wszystko w porządku - jeżdzenie tym samym autem(Skodą Fabią w miejscu gdzie miał wypadek tylko to pokazuje...

Szkoda,że wszystko odbywa się jakby to po cichu,ale Robert jest osobą skrytą,która nie lubi wokół siebie szumu i trzeba to uszanować...Bardzo dobre wiadomości świąteczne 8) Ciekawe kiedy wróci na tor :roll: Może już podczas GP Monaco w paddocku jako doradca Massy :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”