Reprezentacja Polski (zbiorczy) - Strona 93

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

#TeamLewandowski czy #TeamProbierz?

#TeamLewandowski
8
40%
#TeamProbierz
4
20%
Na selekcjonera Tomasz Tułacz, niech grają zawodnicy U-20 i naturalizowani Kongijczycy
8
40%
Awatar użytkownika
Makis
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Makis » 16 maja 2006, 0:33

*_Zaza_*
Ja sie w wiekszosci przypadkow zgadzam. Do jeden kandydatury mam jednak powazne zastrzezenia - Damian Gorawski. Widzialem niedawno wywiad z tym pilkarzem. Zapytany o mundial powiedzial, ze niedawno wyleczyl uraz, nie lapie sie do skladu FK Moskwa i MS w ogole nie zawraca sobie glowy. Jesli sie nie myle, ostatni raz zagral w kadrze w listopadzie minionego roku. Skoro wczesniej Janas zapowiedzial, ze wezmie Jelenia, ale raczej na prawa pomoc, to nie rozumiem po co bral jeszcze Gorawskiego, skoro na jego pozycji moga grac jeszcze Smolarek, Kosowski, a nawet Krzynowek. Lepiej bylo zabrac napastnika, np Franka, czy Sagana.
W ogole TP.SA musi jakies nowe reklamowki nagrac, bo wiekszosc pilkarzy, ktorzy w niej wystapili (Dudek, Rzasa, Klos) nie jedzie do Niemiec :D

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 16 maja 2006, 0:53

makis pisze:W ogole TP.SA musi jakies nowe reklamowki nagrac, bo wiekszosc pilkarzy, ktorzy w niej wystapili (Dudek, Rzasa, Klos) nie jedzie do Niemiec
Kłos wiedział co reklamować bo teraz szczególnie na ból głowy przyda mu się etopiryna od Goździkowej co zrezsztą słusznie powiedział Boniek :roftl3: Zresztą sama reklama wywoływałą duży ból głowy :olaboga:

Ja mam takie odczucia co do składu: po co nam grzejący ławę w klubach Mila, Kosowski (brak konsekwencji Janasa) i nieograny w reprezentacji Brożek, może warto było postawić na innego napastnika, ale kogo? :think: słabego Franka :oops: lub trzeba było wcześniej dawać szansę gry Saganowskiemu a nie dopiero na samym końcu i brawo za niepowołanie słabego wg mnie Kłosa. Resztę jestem w stanie mniej lub bardziej zrozumieć. Mam nadzieję że Janas nie będzie żałował swojeo wyboru :pray:

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 16 maja 2006, 0:57

Makis ale może w tym momencie Irek Jeleń jest powołany jako napastnik i tylko tam będzie grał. Zauważ że oprócz Maćka nie ma z przodu tak keratywnego gracza jak Jeleń w tej kadrze. Bo Paweł Brożek mimo wszystko to inny tym gracza. Także może powołanie Gorawskiego to taki akt rozpaczy jak z Kosowakim. Własnie tu bał sie zaryzykować - tak sądze - bo Błaszczykowski czy nawet Łobodziński też mogli by dać rade. Ale ryzyko wieksze.

Jesli szukać "kontrowersji w tych powołaniach to mimo wszystko nie brak Dudka i Frankowskiego a lini pomocy Biało-czerwony. Trudno mi oceniać wystepy w klubie Radomskiego - z wiadomych wzgledów - ale jeśli zaufał Gizie z naszej ligi to czemu nie np. Surmie ? itd może było by pisać. Podobnie z Milą czy Kosowski i wracamy do punktu wyjście - tu zaryzykował tylko w 40% :wink:

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 16 maja 2006, 9:05

*_Zaza_* pisze:ale jeśli zaufał Gizie z naszej ligi to czemu nie np. Surmie ?
Bo Janas też człowiek i fakt, że Surmy nie lubi osobiście też miał zapewne wpływ na jego decyzje. Lubi Rasiaka, Kosowskiegi, cyz Mile i oni jadą, Surma, choć lepszy od Gizy, nie jedzie i nawet nie był nigy powoływany przez Janasa, więc próżno oczekiwać, aby jego zabrał do Niemiec.
Nie iwem dlaczego jnas powiedział na temat Dudka, ze nie jedzie bo widać, ze ne grał. Moim zdaniem po nim nie byłow widać, ze nie gra, natomiast było to widać po Mili, dlatego tej decyzji nie rozumiem, choc ją szanuję, bo to Janas bierze odpowiedzialnoc za wynik, nie ja.

*_Zaza_* pisze:Może zarzucić Janasowi że powołał takiego Radomskiego a nie Łukasza Surme
Raczej nie to bym mu zarzucił, tylko fakt, ze powoiływał Radomskiego przez cały czas, a nie Surmę, bo teraz może powiedzieć [i mówi] że Radomski zgrtywał się z chłopakami, a Surma byłby nowy.

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz
Kibicuję: cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 16 maja 2006, 10:03

No i znamy kadre Polakow na mundial. Wczoraj nie chcialem zbytnio sie rozpisywac bo temat wrzal, kazdy sie przekrzykiwal, a teraz na spokojnie moge napisac co mysle o tych powolaniach. Przespalem sie troche z tym i na pewno jestem madrzejszy niz wczoraj na wieczor.

No to zaczynamy :

Artur Boruc Decyzja jak najbardziej sluszna. Artur ma za soba niezly sezon w silnym Celticu Glasgow. Wygryzl kilkanascie dni po przyjsciu ze skladu Marshalla. Jego specjalnoscia sa rzuty karne. W reprezentacji gral juz kilka spotkan. Wszyscy pamietamy mecz z USA i to niedokladne piastkowanie. W Glasgow rowniez mial kilka dziwnie wpuszczonych bramek, ale nie zmienia to faktu ze jest bardzo dobrym bramkarzem i nie raz to udowodnil grajac w Celticu, Legii badz reprezentacji.

Tomasz Kuszczak Ma bardzo dobry sezon za soba. Mimo iz jego West Bromwich spadlo z Premiership to on kilka razy ratowal zespol przed strata punktow. Mimo mlodego wieku jest to bramkarz doswiadczony, w swojej karierze gral przeciez zarono w Bundeslidze w Hercie jak i obecnie w silnej Premiership. W reprezentacji niczego szczegolnego nie pokazywal, ale na mundial zasluzenie jedzie. Mlodosc polaczona z ograniem i doswiadczeniem moze zaprocentowac. Absolutnie dobra decyzja Janasa.

Łukasz Fabianski Co by o Lukaszu tu powiedziec... Ja bylem zdecydowanym przeciwnikiem zabierania go na mundial, ale juz sie stalo i nic nikt nie poradzi. Fabianski nie jest zlym bramkarzem ale brakuje mu tego co Borucowi i Kuszczakowi czyli ogrania w silnych klubach i doswiadczenia. W lidze Fabianski popisal sie kilkoma nieprawdopodobnymi interwencjami i pewnie to zadecydowalo o decyzji Janasa zeby go powolac. Kropke nad i postawila pogloska o rzekomym zainteresowaniem nim przez ManU. Moze Lukasz podczas mundialu rozwinie sie bardziej, ale na chwile obecna jest slabszym bramkarzem niz Boruc czy Kuszczak.

Co do bramkarzy to na pewno sensacja jest nie powolanie Dudka. Moim zdaniem Dudek na mundial jechac powionien bo pomimo ze nie gral w klubie jest najlepszym naszym bramkarzem. Zreszta decyzji Janasa nie rozumie, przecez niemal w kazdym meczu czy to eliminacyjnym czy towarzyskim stawial na Jurka a tu decyzja o jego zostawieniu w kraju...

Marcin Baszczynski Zasluzenie jedzie na mundial, nasz najlepszy prawy obronca. Nie ma co sie rozpisywac na chwile obecna lepszego obroncy w kraju nie ma od niego. I jeszcze znakomicie wlaczajacy sie w akcje ofensywne. Duze wzmocnienie naszej kadry

Jacek Bak Wszyscy na niego narzekaja ale to jest bardzo dobry zawodnik. Lata ma juz swoje ale o grze nie zapomniel jeszcze. Jego doswiadczenie moze sie nam przydac. W katarskim klubie wcale zawodnicy nie leza na trawce tyylko solidnie pracuja. Podstawowy zawodnik obrony.

Dariusz Dudka Mala niespodzianka ale nie do konca. Wole juz jego niz Rzase ktory najlepsze lata ma juz za soba. Darek potrafi zagrac zarowno na boku jak i w srodku obrony. Uniwersalny zawodnik, ale mlody i brakuje mu doswiadczenia. Ale umiejetnosci ma on niemale

Seweryn Gancarczyk Bardzo dobra decyzja Janasa. Po tym jak go zobaczylem w meczu z Litwa to od razu wiedzialem ze na mundial ma duze szanse pojechac. Silny boczny obronca, ktory opotrafi wlaczac sie w akcje ofensywne. Mozna nawet powiedziec ze w ofensywie jest lepszy niz w obronie.

Mariusz Jop Silny twardy obronca podstawowy zawodnik naszej jedenastki nalezalo mu sie powolanie na mundial. Na srodku obrony nie mamy jakis swietnych pilkarzy ale Mariusz ma duze umiejetnosci, ktore nie raz zaprezentowal w FK Moskwa. Zapora nie do przejscia.

Mariusz Lewandowski Krytykowany przez wiekszosc. Mom zdaniem Mariusz na obronie jest zawodnikiem doskonalym. Bardzo silny, potrafi przywalic z wolnego. Razem z Jopem zrobiliby obrone ala Choto i Outtara w Legii. Podstawowy zawodnik Szachtara gdzie zbiera niezle noty.

Michał Żewlakow Najlepszy nasz lewy obronca. Moze rowniez grac na prawej stronie obrony. O jego umiejetnosciach swiadczy fakt ze gra w podstawowym skladzie Anderlechtu zespolu mistrza Belgii. Michal bardzo dobrze dosrodkowuje, ale ma wade w postaci przekladaniu pilki na swoja lepsza prawa noge co spowalnia akcje. Obok Baszcza pewniak w kadrze.

Piotr Giza Dla mnie zupelna sensacja. Giza co prawda jest najlepszym zawodnikiem Cracovii, ale to zespol ktory w ligowej tabeli jest daleko... Piotrek potrafi uderzyc z dystansu i przedryblowac kilku obroncow ale tylko na opoziomie pierwszej ligi... Dla mnie to jest decyzja ala Sibik za kadencji Engela. Ale nie bede go spisywal na straty niech pokaze co umie, jesli dostanie szanse gry.

Damian Gorawski Wrocil po kontuzji i wg Janasa wraca do formy. Jakis rok temu byl to nasz podstawowy prawy pomocnik, ale ostatbio mial problemy z forma i zdrowiem. Gorawski jest szybki, co moze zaprocentowac w meczu z Kostaryka. Troche dziwi mnie ta decyzja o powolaniu go do kadry. Na chwile obecna zelazny rezerwowy

Kamil Kosowski Nie gra w Suthampton, nie gra i jeszcze raz nie gra. Jak Dudek nie pojechal za to ze nie gral w klubie to dlaczego on... Kosa kilka razy pokazywal swoja przydatnosc kadrze. Co prawda nie jest juz taki szybki jak za czasow gry w Wisle, ale potrafi niezle dosrodkowac czy znalezc sie w polu karnym. Jego zaleta jest fakt ze grac moze zarowno na prawej jak i lewej sronie pomocy.

Jacek Krzynowek Kilka miesiecy temu nikt nie wyobrazal sobie repry bez Krzynia. Teraz jednak Krzynowek w klubie nie gra lub gra malo a i forma jest nie ta. Jednak na lewej stronie nie ma lepszego zawodnika niz on. Niezastapiony podczas stalych fragmentow, potrafi niezle przywalic. Poza tym dobrze drybluje i jest w miare szybki. Jak najbardziej Jacek zasluzenie na mundial jedzie.

Sebastian Mila Ulubieniec Janasa, ja bym zamiast niego wzial lepiej Surme. Mila najlepsze swoje czasy gry w pilke mial w Groclinie. Gubi czesto pilke niedlokladnie podaje i rzuty wolne nie wykonuje tak skutecznie jak kiedys. Zastepca dla Szymka

Arkadiusz Radomski [`]

Euzebiusz Smolarek Ostatnio w slabej formie, jednak ten sezon jest jego najlepszym wg mnie w karierze. Moze grac jako napsatnik jak w Borussi jak i jako prawy pomocnik. Jest szybki, jednak szwankuja dosrodkowania u niego. ZXnacznie je poprawil ostatnio, ale jak w klubie gra sie jako napastnik to niektore cechy pomocnika zanikaja. Ja mysle ze to bedzie nasz najlepszy zawodnik na mundialu.

Radoslaw Sobolewski Lepsza werrsja Kaluznego. Jego zalety to walka do konca, poswiecenie dla gry, niezle uderzenia z dystansu i swietnie spisuje sie w defensywie. Jeden z najlepszych naszych defensorow, ktory jest na co dzien spokohjnym zawodnikiem ale w srodku ma charakter. Duzo fauluje i lapie sporo kartek.

Miroslaw Szymkowiak Co tu duzo o nim pisac. Rezyser naszej gry. Wystarczy chyba

Maciej Zurawski Njalepszy polski napastnik, strzela multum bramek w lidze szkockiej. Najwieksza sila naszej ofensywy, mam nadzieje ze bedzie krolem strzelcow :wink:

Grzegorz Rasiak Podobno swietnie gra glowa i jest niezly. Ostatnie 2 bramki z Owcami postawile kropke nad i. Nie zdziwilbym sie jakby Rasiak na mundialu sie przebudzil i gral tak jak w Groclinie. Pierwsza bramka z Owcami - miodzio ;) Szwankuje u niego technika i szybkosc. Na Niemcy Rasiak bedzie slybym ogniwem przy szybkich obroncach niemieckich

Ireneusz Jelen Mnie ta ecyzja nie dziwi. Irk jest moim ulubionym zawodnikiem z ligi polskiej. Jest to bardzo dobry napastnik a jeszcze lepszy prawy pomocnik. Szybki i kreatywny a przede wszystkiem skuteczny. Potrafi grac finezyjnie. Moim zdaniem jak najbardziej powolanie na miejscu Irek na mundialu pokaze nam na co o stac :)

Pawel Brozek Czemu nie Sagan :( Pawel jest to jeden z najzdolniejszych naszych obroncow (nie wyjezdzajacie z Janczykiem :lol: ). W Wisle gra kaszane krotko mowic marnuje sytuacja za sytuacja. Ale jest bardzo dobrym technicznie pilkarzem, ktory niewatpliwie moze sie przydac nam. Poza tym Janas chce zeby nabrakl on doswiadczenia przed el 2008. Watpie zeby Brozek zagral na mundialu chyba ze w jakims szczegolnym przypadku wszedlby na boisko.

Sklad kadry jakims wielkim zaskoczeniem nie jest dla mnie. Jedyni Giza i Gorawski i troche Dudka mnie zaskoczyli swoja obecnoscia w kadrze Polski. Dudek i Frankowski mieli byc pewniakami...Szkoda ze ich nie bedzie bo dla Franka i Dudka oznacza to koniec marzen o jakims powaznym kroku do przodu... Dudek chcial na mundial jechac zeby pokazac sie menedzerom silnych klubow, niestety nie wyszlo... Najbardzie szjkoda mi Franka, ktory mimo ze nie jest w formi to w koncowkach meczy jest niezastapiony...
Czekamy do mundialu i zobaczymy co nasi pokaza :)

Awatar użytkownika
ostry66
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ostry66 » 16 maja 2006, 10:25

Dla mnie tez wczorajsza transmisja z wyboru skladu na MS byla sporym szokiem. Podobnie jak wszyscy, zdziwiony jestem przede wszystkim brakiem powolan dla Dudka, Klosa, Rzasy czy Frankowskiego. Po przemysleniu jednak stwierdzam ze to wcale nie taki zly pomysl.
Jedynie Frankowskiego zabralbym kosztem Gorawskiego ale nad tym sie nie bede rozpisywal.
Dudek - mlody juz nie jest, ostatni rok spedzony na lawce Liverpoolu. Nie porownojmy tej kandydatury do Kosowskiego czy Mili bo Dudek to bramkarz, specyficzna pozycja na ktora Janas mial nadmiar bogactwa. Wolal zabrac trzech mlodszych i to chwale bo beda zbierali doswiadczenie. Poza tym mnie bardzo zdenerwowala informacja ze Dudek juz jakis czas temu rezerwowal sobie pokoj w osrodku, w ktorym nasza kadra bedzie sie do imprezy przygotowywac. Za duzo pewnosci siebie panie Jurku!!! Poza tym to jeden ze starych kadrowiczow ktorzy na pewno chcieliby rzadzic tym zespolem (wraz z Bakiem, Klosem, Rzasa) a w tej sytuacji zadnych kolek wzajemnej adracji nie bedzie i bardzo dobrze.
Rzasa, Klos - tego drugiego nie zabralbym tylko za sama reklame z Gozdzikowa ;) Powaznie jednak to zawodnicy wiekowi, po tych mistrzostwach pewnie pokonczyliby kariery w reprezentacji i tyle by z nich bylo. Janas mysli perpektywicznie, podejrzewam ze zaklada juz przygotowania do Euro2008 i dlatego zabiera zawodnikow mlodszych, rokujacych na przyszlosc. Klos co prawda strzelal czasem bramki ale razil tez niedokladnoscia w meczch i niefrasobliwoscia w obronie wisly. Rzasa - pomocnik z niego slaby (mowie to na podstawie meczu z Wyspami Owczymi), obronca jako taki ale dzis na tej pozycji potrzeba wiecej ofensywnych zapedow niz mialo to miejsce w jego wykonaniu.
Kosowskiego sam bym odstawil gdyby bylo kogo na jego miejsce powolac, niestety nie ma i dlatego pojedzie, poza tym i tak bedzie zmiennikiem dla Krzynowka.
Podobnie z Mila, wiem mogl za niego jechac Burkhart ale Mila jest chyba bardziej uniwersalny, poza tym na pewno mniej rozrywkowy ;). Na temat zawodnika Legii byl ostatnio artykul w Gazecie Sport i wedlug tego co tam napisano to zadna rewelacja.
Rasiak, hmmm, tego to naprawde ciezko rozgryzc, ale bramki jakies tam strzela, ulubiencem Janasa jest wiec pozostaje liczyc ze bedzie strzelal na MS.
Taka generalnie roznica miedzy zawodnikami z pola ktorzy siedza w klubach a Dudkiem ze dla tych pierwszych trudniej znalezc nastepcow, a dla Dudka mamy ich pod dostatkiem i to wcale nie gorszych.

Ogolnie sie ciesze z takiego a nie innego skladu, mam nadzieje ze ten zespol odwdzieczy sie trenerowi i wroca z MS po rozegraniu wiecej niz tylko 3 meczow grupowych.

Awatar użytkownika
brylancik
Oleguer Fan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: brylancik » 16 maja 2006, 10:44

Jeśli chodzi o obstawę bramki to nie jestem zdziwiony. Janas zdecydował się na taki wariant z oczywistych względów. Nie chodzi wcale o to, że Dudek jest słabszym bramkarzem od Kuszczaka, czy Fabiańskiego. Główną przyczyną takiego powołania IMHO jest, że zdecydował się kto zostanie pierwszym bramkarzem. Wybrał Boruca. Przed mistrzostwami mógł jeszcze postawić na konkurencję o miejsce w bramce ale teraz uznał że najlepszy będzie spokój i komfort psychiczny dla Artura. Decyzja słuszna IMO.

W linii obrony widzę tylko jedną niespodziankę. Chodzi oczywiście o powołanie Dariusza Dudki. Trener zdecydował się ponieważ jak wiadomo nie mamy zbyt dużo zmienników dla bocznych obrońców, a on jest graczem uniwersalnym - może grać zarówno na lewej jak i prawej. Ostatnio w Wiśle grywał pod nieobecność Głowackiego, ale jakoś nie widzę go na mundialu jako środkowego obrońcę. Jest to piłkarz który najprawdopodobniej przesiedzi mundial na ławce lub na trybunach, ale dzięki temu że jest młody zbierze jakże cenne doświadczenie które może zaowocować w eliminacjach do ME. Martwi mnie tylko, że mam za mało nominalnych środkowych obrońców - Jop, Bąk i Lewandowski (który grywa także na pozycji DM).

Jeśli chodzi o pomoc to nie widzę tutaj żadnych niespodzianek, właśnie takiego składu się spodziewałem. Janas powiedział, powołuje Jelenia jako prawego pomocnika, a nie napastnika, tak że skrzydła mamy bardzo mocne (Krzynówek, Smolarek, Kosowski, Jeleń, Gorawski). Jeśli chodzi o środek to sprawa jest jasna kto będzie grał w pierwszej jedenastce. Sprawa powołania Mili tez mnie dziwi, ciekawe co by było jakby Janas powołał Surmę którego Wy tak bardzo chcecie - to by była dopiero niespodzianka (nawet nie wystawili go na planszy na polsacie ;)). Burkhart grał w kratkę, pozatym nie wytrzymywał meczów kondycyjnie (koło siedemdziesiątej minuty zazwyczaj nie było go już na boisku). Co do Gizy to ciekawa decyzja, ale jest to zawodnik młody i uniwersalny a takich w kadrze nigdy za wiele, poza tym nie sądzę żeby wystąpił na mundialu.

Sprawa napastników bardzo mnie zszokowała. Nie myślałem że Janas odważy się zostawić Franka i nie uważam tego za słuszne ale teraz ma przynajmniej ten komfort że nie będą go krytykować że w pierwszej jedenastce postawił na Żurawskiego i Rasiaka, którzy na pewno są w lepszej formie niż Franek ,a nie na Franka i Żurawia. Dziwi mnie też powołanie Brożka ale myślę że chodzi tutaj o przyszłość - za 2, 3 lata nie będzie już Franka i nie wiadomo w jakiej formie będzie Żurawski. Chłopak pojedzie na mistrzostwa, potrenuje z kadrą, w meczach raczej nie wystąpi ale doświadczenie zbierze które może zaprocentować za 4 lata. Pamiętamy przecież, że 4 lata temu Żurawski tez nie miał pewnego miejsca w 11, pojechał na mistrzostwa i nawet pomimo tego że nie strzelił karnego teraz jest ostoją naszego ataku. Nawet Ronaldo mając 17 lat pojechał na mundial, nie zagrał w żadnym meczu ale pomogło mu to rozwinąć karierę. Poza tym na Franka za 4 lata już nie liczę. Mimo tego wszystkiego uważam że Tomek powinien pojechać tam chociaż jako rezerwowy.

A jeśli chodzi o jedenastkę na MŚ to stawiałbym na taką:
Boruc - Żewłakow, Jop, Bąk, Baszczyński - Krzynówek, Sobolewski, Szymkowiak, Smolarek - Rasiak, Żurawski

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 16 maja 2006, 11:17

Ponoć jeszcze nie ma numeru 1 na bramce. Ja myślę, że bardzo duży wpływ na niepowołanie Dudka miał Kazimierski. Ok. miesiąc temu kiedy wszyscy myśleliśmy że Dudek może nawet być pierwszym bramkarzem, Kazimierski gdzieś się wypowiedział, że on może zapomnieć o Mundialu. Jakoś ta wypowiedź przeszła bez echa ale moim zdaniem opinia Kazimierskiego mogła być kluczowa. Skoro jednak nie ma numeru 1 to oznacza, że niepowołanie Dudka nie miało na celu eliminacji niezdrowej rywalizacji. Teraz jeśli broniłby Kuszczak to Boruc też będzie marudził. Jeśli sytuacja z bramkarzami wyglądałaby tak jak na zakończenie eliminacji to bym się nie zastanawiał i wziął Boruca jako pierwszego bramkarza a resztę po naukę, bo wtedy keeper Celticu miał naprawdę niesamowitą formę. A teraz? Nie wygląda mi na pewnego bramkarza. Za dużo tych głupich błędów. A wystarczy jeden taki, żeby MŚ spisać na straty. Pożyjemy zobaczymy. Sam Boruc musi udowodnić słuszność decyzji Janasa, o ile będzie bronił oczywiście. Jeśli coś zawali może popłynąć razem z Janosikiem. Dudek nie grał, ale miał tę przewagę nad resztą, że już miał doświadczenie z MŚ. Ja osobiście bym postawił na niego. Ale rozliczać Janasa będziemy mogli dopiero po Mundialu. Swoją drogą ciekawe kto będzie bronił? Bo jak tak obejrzałem tę galę wczoraj i poznałem nazwiska to doszedłem do wniosku, ze nie zdziwiłbym się gdyby nr 1 został Fabiański :) To też dobra decyzja, że jedzie. 3 bramkarz raczej na pewno nie pogra a lepiej żeby atmosferę mistrzostw poczuł młody i perspektywiczny zawodnik niż np. Kowalewski, który za 4 lata raczej nr 1 nie będzie.
Zgadzam się co do Bąka. Chyba nie jest lepszy od Kłosa, a w Katarze za grubą kasę bawi się z półamatorami i kilkoma wygasłymi gwiazdkami. To ma być ostoja naszej defensywy? Lewandowski to też porażka...Jak dla mnie parą stoperów powinni być Jop z Kłosem ale to już za nami.
Kosowski. On też nie gra, ma niewyparzony jęzor ale kiedy by nie grał w reprezentacji prezentuje się w miarę dobrze. Atakuje, rwie, to taki zawodnik, który potrafi pociągnąć drużynę i też bym go wziął.
Nie wiem kiedy Radomski prezentował formę obligującą go do gry w kadrze ale ja znam kilku lepszych piłkarzy na jego pozycję. Skoro Janas wziął Lewandowskiego na obronę, mogącego grać defensywnego pomocnika to czemu nie zaryzykował i nie wziął kogoś z ligi? O Mili też już było. Prezentuje się gorzej niż za czasów gry w Groclinie a w tak młodym wieku regres jest niewybaczalny. Ile mu można dawać szans?
No i się zgodzę, że Franek jest sam sobie winien. Miał w Hiszpanii formę, niezły klub i perspektywy na przyszłość bo strzelał bramki. W Wilkach sportowo nie zyskał bo też druga liga, może klub trochę zasobniejszy, ale pewnie decydującym aspektem była kasa. Nie może narzekać, że nie dostawał szans bo Hoddle na niego stawiał z uporem maniaka. No i jakby nie psioczyć na Rasiaka. W Tottenhamie zawiódł, ale na tym samym szczeblu rozgrywek co Franek prezentuje się lepiej.
Aha. I ciekawi mnie co by było w sytuacji gdyby za jakiś tydzień kiedy wszyscy się już wyżalą, jakiś piłkarz z "23" na pozycji bramkarza lub napadziora złapał kontuzję. Dudek i Franek pewnie juz by powiedzieli co myślą o Janasie a tu pojawia się miejsce. Co wtedy?:-)

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 16 maja 2006, 11:17

Martinho pisze:Sewryn Gancarczyk Bardzo dobra decyzja Janasa. Po tym jak go zobaczylem w meczu z Litwa to od razu wiedzialem ze na mundial ma duze szanse pojechac. Silny boczny obronca, ktory opotrafi wlaczac sie w akcje ofensywne. Mozna nawet powiedziec ze w ofensywie jest lepszy niz w obronie.
Nie wiem czy mozna wysnuć taką opinię na podstawie dwóch meczy ze słabymi zespołami Litwy i Wysp Owczych.
Z przeciętną Litwą Gancarczyk wyróżnił się na tle fatalnie grających kolegów z formacji obronnej. W zasadzie oprócz zaangażowania i walki nie wzniósł się ponad przeciętność. Z kolei mecz z wyspiarzami, drużyna amatorów obnażył słabości Gancarczyka. Zostawał podczas pułapek ofsajdowych, na lewej stronie robili go jak chcieli. To że się podłącza do akcji ofensywny nie znaczy, że te wejścia sa efektywne. Jedno dobre dośrodkowanie to za mało jak na mundial. Nie wiem jak gra na Ukrainie, ale to co pokazał w tych meczach nie napawa optymizmem i przypomina raczej powołanie przez Engela, Pawła Sibika. Pamiętajmy, że na mundialu naszymi rywalami beda ekipy silniejsze od Litwy i Wysp Owczych. Szczerze nie wiem czemu wszyscy włacznie z Janasem zachwycają się tym Gancarczykiem.

Janas zamiast wstrząsnac drużyna, chyba ją rozwalił.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 16 maja 2006, 11:25

heh no wiesz. Lewa obrona to od zawsze bolączka tej reprezentacji. Ani Żewłakow, ani Rząsa ani Gancaryczk wirtuozami nie są, i kto by nie pojechał to wydaje mi się, że ta pozycja będzie kuleć, chyba, że Żewłakow złapie życiową formę bo wydaje mi się, że to na niego postawi Janas w pierwszej jedenastce.

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 16 maja 2006, 11:27

Morrow pisze:Nie wygląda mi na pewnego bramkarza. Za dużo tych głupich błędów. A wystarczy jeden taki, żeby MŚ spisać na straty. Pożyjemy zobaczymy. Sam Boruc musi udowodnić słuszność decyzji Janasa, o ile będzie bronił oczywiście.

Zrobil chlopak pare bledow i juz mowicie ze jest slaby... Bramkarze czesto popelniaja bledy nawet ci najwieksi jak van der Saar, Valdes czy kiedys Barthez. pomylic sie kazdy moze... Dudek w okresie swojej dobrej gry rowniez popelnil jakis blad raz na jakis czas...

Morrow pisze:Jeśli coś zawali może popłynąć razem z Janosikiem.

Niby czemu :?:

Morrow pisze:ze nie zdziwiłbym się gdyby nr 1 został Fabiański

A ja bym sie zdziwil. I to bardzo. Janas nie zaryzykuje Fabiana bo jest niedoswiadczony i presja moze wziac gore nad jego umiejetnosciami.

Morrow pisze:Chyba nie jest lepszy od Kłosa, a w Katarze za grubą kasę bawi się z półamatorami i kilkoma wygasłymi gwiazdkami. To ma być ostoja naszej defensywy?

Jak ma sie caly czas bawic i byc w takiej formie to czemu nie :?: Przeciez on nie gra zle obejrzyjcie sobie mecze reprezentacji w ktorych gral. Nasz najlepszy srodkowy obronca wg mnie. Moze porazajaco dobrze nie gra ale wiadomo jaka jest u nas posucha na dobrych obroncow...

Morrow pisze:Lewandowski to też porażka

Czemu :?: Bo na Onecie tak pisza w komentarzach :?: Widziales jego mecz jakis kiedy geral na obronie :?: Przeciez takiego zawodnika nam trzeba. Wysoki, silny, calkiem skoczny...Dobrze gra glowa... Slabo to on gra na pozycji pomocnika.

robur
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: robur » 16 maja 2006, 11:42

Martinho pisze:Czemu Bo na Onecie tak pisza w komentarzach Widziales jego mecz jakis kiedy geral na obronie Przeciez takiego zawodnika nam trzeba. Wysoki, silny, calkiem skoczny...Dobrze gra glowa... Slabo to on gra na pozycji pomocnika.
żeby daleko nie sięgać... mecz z Litwą... Lewandowski to porażka na każdej pozycji, choć nie wiem jak się sprawuje jako podający wodę...
Martinho pisze:Mom zdaniem Mariusz na obronie jest zawodnikiem doskonalym
:haha: :haha: :haha:

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 16 maja 2006, 11:54

Martinho pisze:Zrobil chlopak pare bledow i juz mowicie ze jest slaby... Bramkarze czesto popelniaja bledy nawet ci najwieksi jak van der Saar, Valdes czy kiedys Barthez. pomylic sie kazdy moze... Dudek w okresie swojej dobrej gry rowniez popelnil jakis blad raz na jakis czas...
Ależ ja nie mówię, że jest słaby. Ale akurat w tej chwili pozycja bramkarza jest jedną z najsilniej obsadzonych i chcę żeby bronił najlepszy. Mówisz parę błędów. Jasne, ale te kilka błędów kosztowało Westervelda i Dudka miejsce w bramce Liverpoolu, Bartheza i Howarda w MU, itd. Błędy są rzeczą normalną ale jeśli Boruc popełnił ich kilka w krótkim czasie, kiedy przechodził kryzys(w lidze i w reprze) to znaczy, że jego forma wówczas nie była dobra. Jeśli będzie grał tak jak w meczu z Anglią i uniknie "parad" jak w meczu z USA to ja nie widzę innego wyjścia jak pozycji pierwszego bramkarza dla niego.
Martinho pisze:Niby czemu Question
Bo po wczorajszej gali zyskał miano pupilka Janasa, o ile będzie 1 bramkarzem oczywiście. Już się podniosła nagonka na Janasa ze strony kibiców, innych trenerów. Teraz jeśli Boruc coś przefrajerzy będą od razu głosy "jakby Dudek bronił to by..." itd. Tak jak Engel wrócił w niesławie i kilku jego ulubionych piłkarzy razem z nim, którzy do kadry już nie wrócili bo byli utożsamiani z porażką w Korei. Oczywiście wcale Boruc nie musi stać się taką ofiarą systemu, bo on akurat coś sobą prezentuje. Ale w wypadku klęski, wydaje mi się, że razem z Janasem, który by wówczas stracił posadę, odpadli tacy piłkarze jak np. Rasiak.

Co Do fabiańskiego to był żart. Chyba nikt poważnie nie myśli, że mógłby zostać nr 1.
Martinho pisze:Jak ma sie caly czas bawic i byc w takiej formie to czemu nie Question Przeciez on nie gra zle obejrzyjcie sobie mecze reprezentacji w ktorych gral. Nasz najlepszy srodkowy obronca wg mnie. Moze porazajaco dobrze nie gra ale wiadomo jaka jest u nas posucha na dobrych obroncow...
Źle nie gra i mamy taki deficyt solidnych stoperów, że też wziąłbym go na MŚ. Ale uważam, że Kłos niedużo ale jednak ciut lepiej się prezentował ostatnio i w przeciwieństwie do Bąka czasem coś cabanem strzeli ze stałego fragmentu.
Martinho pisze:Czemu Question Bo na Onecie tak pisza w komentarzach Question Widziales jego mecz jakis kiedy geral na obronie Question Przeciez takiego zawodnika nam trzeba. Wysoki, silny, calkiem skoczny...Dobrze gra glowa... Slabo to on gra na pozycji pomocnika.
Właśnie mój problem polega na tym, że widziałem. Oglądaliśmy te same mecze? Przykład? Ostatni mecz z REZERWOWYM składem Litwinów. Grał jak dziecko we mgle. Skoczny - zgoda, silny - niech będzie, dobrze gra głową-też prawda, ale mu czegoś brakuje, jakiejś orientacji, spokoju. Nie wymagam od obrońcy żeby był artystą, ale jak patrzyłem na to co on robi to jak dla mnie on nie nadaje się ani na defensywnego pomocnika ani na stopera. Przynajmniej nie w reprezentacji.

BTW fajny avatar z Berserka :) Świetne anime.
pozdro

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 16 maja 2006, 12:05

Morrow pisze:uniknie "parad" jak w meczu z USA

"parade" .popelnil tylko jeden blad co skonczylo sie bramka

Morrow pisze:Ale w wypadku klęski, wydaje mi się, że razem z Janasem, który by wówczas stracił posadę, odpadli tacy piłkarze jak np. Rasiak.

Czy by odpadli to nie wiem, ale prawda jest taka ze Rasiak na dzien dzisiejszy bramki strzela i to sie liczy. Niewazne komu i gdzie wazne ze strzela. O to chodzi chyba przeciez...

Morrow pisze:Chyba nikt poważnie nie myśli, że mógłby zostać nr 1.

Ja nawet nie mysle ze bedzie on bramkarzem nr 2.

Morrow pisze:Kłos niedużo ale jednak ciut lepiej się prezentował ostatnio i w przeciwieństwie do Bąka czasem coś cabanem strzeli ze stałego fragmentu.

Nie ma co rozpaczac ciesz sie z tego co mamy. Widocznie Janas uznal ze Klos nie jest w odpowiedniej dyspozycji. Co do rzutow wolnych to nam Klos wcale niepotrzebny. Mamy przeciez Krzynowka, Zurawskiego i Lewandowskiego ktorzy potrafia uderzyc.

Morrow pisze:ale mu czegoś brakuje, jakiejś orientacji, spokoju.
A moze seksu... :lol:

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 16 maja 2006, 12:23

Martinho pisze:"parade" .popelnil tylko jeden blad co skonczylo sie bramka
W meczu z USA i owszem, ale miałem tu na myśli także mecze Celticu.
Martinho pisze:Czy by odpadli to nie wiem, ale prawda jest taka ze Rasiak na dzien dzisiejszy bramki strzela i to sie liczy. Niewazne komu i gdzie wazne ze strzela. O to chodzi chyba przeciez...
Dlatego nie neguję i rozumiem decyzję Janasa o jego powołaniu o czym pisałem juz na poprzedniej stronie. No i nie zapominajmy, że Rasiak to człowiek, który zatrzymał Wyspy Owcze ;) Poważnie rzecz ujmując, nie marudzę, że jedzie. Nie rozumiałem gdy grał będąc bez formy w eliminacjach a świetnie się prezentujący Franek grzał ławę. Teraz sytuacja się odwróciła i miejsce w 23 Rasiakowi się chyba należy. Zawsze to wariant więcej w ataku, bo to inny typ napastnika niż pozostali.
Martinho pisze:Ja nawet nie mysle ze bedzie on bramkarzem nr 2.
Ja również. Moim zdaniem jedzie tylko poczuć atmosferę Mistrzostw a za 4 lata zobaczymy jak potoczy się jego kariera. Tylko, ze nikt nie wie co siedzi w głowie Janasa co pokazał wczorajszy wieczór.
Martinho pisze:Nie ma co rozpaczac ciesz sie z tego co mamy. Widocznie Janas uznal ze Klos nie jest w odpowiedniej dyspozycji. Co do rzutow wolnych to nam Klos wcale niepotrzebny. Mamy przeciez Krzynowka, Zurawskiego i Lewandowskiego ktorzy potrafia uderzyc.
Jop + Bąk to brzmi dumnie ;)
Miałem na myśli grę głową, po dośrodkowaniach z rzutów wolnych, roznych. To, że mamy lepszych egzekutorów rzutów wolnych od Kłosa doskonale wiem. Chociaż Lewandowskiego bym do nich nie zaliczył...

Martinho pisze:A moze seksu... Laughing
trener Brazylijczyków mówi, że bez seksu są smutni :) Może coś w tym jest? ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”