Ogólna dyskusja o polityce - Strona 95

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Kto zna się lepiej na polityce?

czarny samael
11
22%
Kamil232
23
46%
Nie wiem. Carlo to Carlo.
16
32%
Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2240
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 31 paź 2007, 12:50

Chciałbym zauważyć podobieństwa i różnice poprzednich i teraźniejszych rządzących.
Może jest za wcześnie ale już coś zauważyłem.
PiS : Robili ludzi za balona z koalicją,raz była raz jej nie było,a powstawała poprzez kaprysy Giertycha i Leppera.Naszczęście nie ma ich już w sejmie i nie będą przeszkadzali w pracy sejmu.
Zamieszanie we własnej partii pamiętamy.Jarosław był tak spragniony władzy, że musiał wymyślic byle jaki powód aby wyrzucić Marcinkiewicz,który miał poparcie i zaufanie u społeczeństwa.
PO : Tutaj muszę zauważyć i dać wieli + za szybkie powstanie koalicji z PSL-em.Nie ma jakiś większych przepychanek pomiędzy partiami tak jak to było z poprzednią koalicją.
Teraz ogromy - dla Pani Prezydent Warszawy.do EURO zostało kilka lat,a Gronkiewicz - Waltz chcę budować stadion od podstaw...Kompletnie chora koncepcja,która nie wypali.
Swoją drogą mam 20 minut na Śląski, więc mogę się cieszyć :smile2:

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 31 paź 2007, 15:28

Yukasz pisze:Kampania skończona i temat ucichł Razz Ale muszę wrzucić swoje trzy grosze Arrow otóż rzygać mi się chce jak słyszę to co wygaduje PiS. A żąda przeprosin prezydenta ze strony Tuska buahaha Kazik w swojej piosence 'V rozbiór Polski' nie miał racji bo ten kraj jest bardzo chory. Teraz Tusk u Olejnik przeprosił prezydenta wyborców PiSu ale wg PiSu oczywiście ironizował i na kolanach powinien podążyć pod pałac Lol Niedoczekanie, ja bym kaczki nigdy nie przeprosił a to on mnie - obywatela RP powinien przepraszać za to że nie jest prezydentem całego kraju co potwierdził podczas kampanii a teraz PiSowcy w jego imieniu domagają sie przeprosin bo on zapadł się pod ziemię Rolling Eyes
Jeśli uważasz, że taką samą wymowę ma np. konferencja prasowa na której Donald Tusk stwierdza, że nie miał racji i przeprosił by prezydenta i wymuszone przez dziennikarza stwierdzenie, no to się z tobą nie zgadzam. Ja widzę tutaj dwie zupełnie innej rangi wydarzenia.

Yukasz pisze:PiS nie zgodził się na warunki PO

Kolejny świadom tego (widać nie jest w tym kraju tak źle jak mówią), że to przez PO koalicja PiS-PO nie doszła do skutku. Skoro PiS odrzucił warunki PO to PO te warunki postawiła, a to PiS wygrał więc kto miał stawiać te warunki?

A poza tym jesteśmy świadkami jakże innych rozmów koalicyjnych niż dwa lata temu kiedy to PiS nie zgodził się na warunki PO. A dziś w opinii wielu PO daje więcej niż powinna PSLowi. Dziwne co - wtedy wiele osób obwiniało PO a teraz to samo PO dużo daje małemu, znacznie mniejszemu od nich PSLkowi

PSL to najgorszy koalicjant, taki zachłanny pasożyt. Więc czego się tu spodziewać? Inna sprawa, że jeśli nie sojusz z PSLem to rozłam w platformie i powstanie rządu PiS - PSL + rozłamowcy z PO.
EnJoy's pisze:Tutaj muszę zauważyć i dać wieli + za szybkie powstanie koalicji z PSL-em.Nie ma jakiś większych przepychanek pomiędzy partiami tak jak to było z poprzednią koalicją.
Demagogia, koalicja nie powstała jeszcze i jak na razie się nie zanosi żeby szybko prezydent ministrów tej koalicji powołał.
Jak nie ma większych przepychanek - PO nie potrafi nawet zebrać własnych kandydatów na ministrów.
Odmówili: Zoll (mam mieszane opinie co do niego) i Gowin (tutaj żałuje). Gowin stwierdził, że ze Schetyną współpracować w rządzie nie zamierza. Chwała mu za takie stwierdzenie, plus dla każdego kto nie lubi Schetyny.

PS. Czekamy na pływalnie.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 31 paź 2007, 16:05

Wg mnie tych rozmow koalicyjnych nie sposob porownywac :!: Po pierwsze towarzyszyla temu calkowicie inna aura - Wybory prezydenckie :!: ktore odbily wielkie pietno na powstaniu koalicji, mysle ze gdyby nie zbieznosc tych wyborow wszytsko potoczyloby sie w innym kierunku a tak rozzalony Tusk, ktory pewny byl wygranel chcial rozdawac karty IMHO
Po drugie tak naprawde kaczynski i Tusk to bardzo podobne persony, ktorym trudno dosc do konsensusu, jeden i drugi pala rzadza wladzy wiec nie wsposob bylo sie dogadac

Zas aktualne rozmowy sa kontynuacja tego co dzieje sie od dwoch lat - czyli wspolpracy tych partii wiec nie dziwne ze przebiegaja tak a nie inaczej
PO tak naprawde nie ma wyjscia i musi troche PSL dac, bowiem z kim ma rzadzic :?: :> z SLD :think: z PiSem :think: nie nie nie
A PSL to istna choragiew z kim to oni nie robili koalicji ku chwale ojczyzny :>

Zaobaczymy jak bedzie ja w zadnej euforii nie ejstem, wracajac jeszcze do starych troche spraw to dzien po wyborach rozwalily mnie nastki i dzieciaki, ktorych swiadomosc polityczna najpewniej jest zadna ale co tak trzeba sie cieszyc, prawie tak samo jakby Polska wygrala MS, bo kaczki przegray, teraz bedzie pelno basenow miodem i mlekiem plynacych, ... proponuje zejsc na ziemie, ja tam nawet jestem przygotowany na to ze moze byc ........ jeszcze gorzej :roll:
Pozujemy zobaczymy, pierwsze wnioski wyciagniemy po pol roku a Gronkiewicz wczesnie sie obudzila z tymi stadionami :roll:

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 31 paź 2007, 16:57

bellus pisze:Jeśli uważasz, że taką samą wymowę ma np. konferencja prasowa na której Donald Tusk stwierdza, że nie miał racji i przeprosił by prezydenta i wymuszone przez dziennikarza stwierdzenie, no to się z tobą nie zgadzam. Ja widzę tutaj dwie zupełnie innej rangi wydarzenia.
Ja w ogóle nie wiem za co Tusk miałby przepraszać Lecha i to wydaje mi się paranoją - samo to żądanie i robienie z Lecha jakiegoś męczennika bo jak Tusk go nie przeprosi to nie będą rozmawiać itp :roll: A jak już to Lech powinien o tym mówić a nie politycy PiSu tak samo jak gadają że prezydent będzie wetował ustawy PO :roll:
bellus pisze:Kolejny świadom tego (widać nie jest w tym kraju tak źle jak mówią), że to przez PO koalicja PiS-PO nie doszła do skutku. Skoro PiS odrzucił warunki PO to PO te warunki postawiła, a to PiS wygrał więc kto miał stawiać te warunki?
Teraz możesz powiedzieć że jednak w tym kraju jest źle i nie jestem świadomy tego co zaszło na linii PiS - PO :lol: Ale tak precyzyjnie mówiąc to uważam to co kiedyś pisałem że winne są obie partie, a nie tylko PO jak tu kiedyś tu czytałem. Obie bo obie stawiały jakieś warunki i obie nie mogły się porozumieć. Ci chcieli to i to a tamci część z tego co ci chcieli i wyszło jak wyszło bo nikt nie ustąpił. Teraz zaś słyszę że Pawlak chce być ministrem gospodarki i twardo przy tym stoi na co PO ponoć nie chciało się zgodzić, wg nieoficjalnych informacji PO się zgodziło czyli ustąpili.
bellus pisze:PSL to najgorszy koalicjant, taki zachłanny pasożyt. Więc czego się tu spodziewać? Inna sprawa, że jeśli nie sojusz z PSLem to rozłam w platformie i powstanie rządu PiS - PSL + rozłamowcy z PO.
Jak nie z PSL to można próbować z LiD czego PO nie chce bo woli Pawlaka. Zresztą LiD pewnie by chciał jeszcze więcej o ile już by doszło do rozmów. Teoretycznie można było powiedzieć że jak dwa lata temu nie POPiS to nic a jednak była alternatywa.

Kaczormistrz
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kaczormistrz » 05 lis 2007, 16:13

widzial ktos zachowanie Kaczynskich przy witaniu gosci i slubowaniu poslow? Dla mnie to zachowanie to nie jest godne prezydenta i premiera Polski.

TS borys IFC
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 79

Post Wyświetl pojedynczy post autor: TS borys IFC » 05 lis 2007, 16:23

a moglbys przyblizyc ocb?

Kaczormistrz
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kaczormistrz » 05 lis 2007, 16:38

przy witaniu goscia Lecha Walese, wiekszosc sali (prawie wszyscy) wstali ogladajac sie za siebie bili brawa, Jaroslaw Kaczynski siedzial i spojrzal ze zdziwionym wzrokiem na Gilowska i reszte PiSu ze wstali i nawet pokazal reka zeby usiasc :|

pozniej przy slubowaniu Tuska, prezydent nie klaskal, a nawet mozna bylo dopatrzec sie usmieszku, lecz gdy slubowaniu zlozyl Jaroslaw Kaczynski to prezydent oklaskiwal brata.

Tusk z PO i PSL bedzie miec ciezkie zycie z prezydentem :/

TS borys IFC
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: TS borys IFC » 05 lis 2007, 16:40

ja juz sie przyzwyczailem ze oni uwazaja siebie za najlepszych, ze to oni zawsze maja racje ze to oni maja byc przepraszani ale zeby oni mieli przepraszac? o co to to nie. nie mowie ze zawsze byli sprawiedliwie oceniani bo czasami nagonka na nich byla zbyt chamska ale jednak oni sie na funkcje ktore sprawowali lub sprawuja po prostu nie nadaja.

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 700

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 05 lis 2007, 19:47

Miałbym problem z oklaskami na stojąco dla kogos kto nazywał mnie skurwysynem i debilem.

Cud powoli sie spełnia, Komorowski marszałkiem.

TS borys IFC
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: TS borys IFC » 05 lis 2007, 19:56

bedac prezydentem miasta mialbym problem z powiedzeniem do clzowieka "spieprzaj dziadu"

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 05 lis 2007, 20:03

Nie widze podobieństwa w tych sytuacjach, ale rozumiem , ze bedac TS borys IFC miałbym problem z odpowiadaniem na temat.

I jeszcze jedno, tamta wypowiedz odnosiła sie do zachowania wzgledem Wałesy. Względem Tuska to było niestosowne.

TS borys IFC
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: TS borys IFC » 05 lis 2007, 20:04

bedac berele lewartow pewnie mialbym problemy ze zrozumieniem czgokolwiek. ale dobry wujek ci wytlumaczy. kaczory wymagaja dobrego zachowania i szacunku od wszystkich samemu zachowujac sie delikatnie mowiac nieodpowiednio.

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 05 lis 2007, 20:12

No i co z tego,to ja tam gdzieś pisałem, że tak nie jest? Po prostu nie ma sie co dziwic, że Kaczyński nie klaskał kolesiowi który notorycznie go obrażał. Poza tym, dziwnie sie składa, że brak kultury wypomina sie tylko kaczorą, bo polityków którzy notorycznie robią z geby szmate jest wielu i to po kazdej stronie, nawet tej cudotwórczej, choć niektórzy maja problemy z dostrzeżeniem tego.

TS borys IFC
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: TS borys IFC » 05 lis 2007, 20:15

Berele Lewartow pisze:polityków którzy notorycznie robią z geby szmate jest wielu i to po kazdej stronie, nawet tej cudotwórczej, choć niektórzy maja problemy z dostrzeżeniem tego.

pelna zgoda ale klaczormistrz mowil o kaczkach

Berele Lewartow pisze:Kaczyński nie klaskał kolesiowi który notorycznie go obrażał

kaczynski chyba ma tez cos na sumieniu. nie wiem moze jestem za mlody, nie pamietam kto zaczal te wojne miedzy nimi ale to nie jest takie wazne. mozna jeszcze zrozumeic jarka ze mu nie klaskal ale zeby nakazywac przestac innym? :roll: co by o walesie nie powiedziec, czyli ze jest prostakiem, ze jego prezydentura byla bledem, ze nie ma specjalnie fajnego wizerunku, to jednak ci poslowie siedza w sejmie m.in dzieki niemu i za to chociazby powinni mu dziekowac.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 05 lis 2007, 20:16

TS borys IFC pisze:bedac prezydentem miasta mialbym problem z powiedzeniem do clzowieka "spieprzaj dziadu"

A ja nie bo śmierdzący brudni menele którzy mówią do mnie "panie kierowniku daj pan pjuntke na wzino" tym tekstem własnie zbywam i nie czuje jakoś swego upadku moralnego.

Ale miałem nie o tym. Oglądałem ostatnio na TVN albo Polsacie takie wypytywanka nowych posłów i co ciekwe oni nie dość że nie mają pojęcia o prawie i konstytucji to nawet nie wiedzą ile trzeba głosów aby ominąć veto prezydenta a to powinien wiedzieć każdy gimnazjalista a co dopiero poseł RP ach ta demokracja. To dobitnie świadzy, że potrzebna nam jest nowa ordynacja wyborcza i radyklane zmniejszenie liczby posłów to będzie nie tylko oszczędność publicznych pieniędzy ale również poprawienie jakości i unikanie kompromitacji.

Co do oklasków to każdy ma prawo klaskać komu chce. Ja osobiście nie klaskał bym komuś kto nazwał mnie "Kiszczakiem". A co do klaskania Wałęsie to już totalne przegiecie. Ten wąsaty elektryk to jedna z największych tragedii w historii Polski. Czy to nie iście Witkiewiczowska groteska, że taki "ktoś" (nawet nie mam słów aby opisać jego przypadek) został przywódcą demokratycznej opozycji.

Powiem za Kazikiem Staszewskim: "Wałęsa oddaj moje sto milionów!"
Berele Lewartow pisze: Komorowski marszałkiem.
I to mnie własnie martwi. Komorowski juz w paru wywiadach opisywał swoje plany działania po wybraniu go na marszałka Sejmu RP i są one tragiczne. Demokrata i zwolennik wolnych i w pełni nie zalezżych mediów chce tworzyć jakieś nowe komisje biurokratyczne które bedą decydowały o tym którzy dziennikarze są "dobrze i w sposób włsciwy pokazuja prace sejmu" a którzy nie. I jeszcze próbuje wgadać, że to dla dobra ludu (który jest ciemny i to pewnie kupi)

Zablokowany

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”