AC Milan (zbiorczy)(cz.2) - Strona 947

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Serie B i Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną
ODPOWIEDZODP

Kto powinien być trenerem Milanu w przyszłym sezonie?

Sérgio Conceição
3
17%
Antonio Conte
2
11%
Massimiliano Allegri
6
33%
Gian Piero Ventura
4
22%
Fatih Terim
2
11%
Inny Włoch
1
6%
Inny straniero
0
Brak głosów
Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Re: AC Milan (zbiorczy)(cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 28 lis 2010, 0:06

La Gazzetta dello Sport przedstawiła dzisiaj szanse zawodników z kończącymi się kontraktami na pozostanie w Milanie.

Massimo Ambrosini: zostanie - 80%, odejdzie - 20%.
Filippo Inzaghi: zostanie - 50%, odejdzie - 20%.
Alessandro Nesta: zostanie - 80%, odejdzie - 20%.
Andrea Pirlo: zostanie - 80%, odejdzie - 20%.
Ronaldinho: zostanie - 50%, odejdzie - 50%.
Clarence Seedorf: zostanie - 80%, odejdzie - 20%.
Flavio Roma: zostanie - 50%, odejdzie - 20%.
Marek Jankulovski: zostanie - 0%, odejdzie - 100%.
Chyba im się w dwóch miejscach procenty nie zgadzają. ;)
Mam nadzieję, że Ambrosini, Nesta i Pirlo przedłużą kontrakty już w najbliższych tygodniach, bo im się po prostu należą. Patrząc na stosunek Allegriego do Ronaldinho mam nadzieję, że odejdzie już w styczniu, bo po co pół roku łudzić się, że da mu Allegri szansę, skoro mu nie pasuje do koncepcji, tyle że w zamian musi przyjść ktoś nowy.
Seedorf to Seedorf. Nadal twierdzę, nawet pomimo ostatnich beznadziejnych występów, że wchodząc na ostatnie minuty z ławki, czy nawet jako wzór dla przychodzących młodych ofensywnych pomocników, będzie zespołowi bardzo przydatny, ale tylko na rok. Klubu chyba nie stać na ściągnięcie dwóch ofensywnych pomocników w dwóch okienkach transferowych, a tylu nam ich trzeba w sytuacji, gdyby odeszli obaj. Choć ciekawa jest informacja od Allegriego, że Pirlo też może grać jako trequartista, czekam z niecierpliwością na postawienie go na tej pozycji na mecz czy dwa, może się uda już z Brescią.

W styczniu na pewno przyjdzie wielki napastnik, potwierdził to już Allegri. Podejrzewam, że wielki posturą bardziej, niż nazwiskiem. :wink: Marzyłby mi się Matri, który nie stchórzyłby przed ławką jak Borriello, a cieszyłby się samą obecnością w klubie. Moim numerem dwa jest Paloschi, ale to też ryzyko, że zaraz wypadnie i znów dla Zlatana nie będzie zmiennika. :wink: Na pewno jednak przyjdzie ktoś spoza Unii i raczej nie będzie to kolejny Viudez, tylko ktoś naprawdę poważny. Spodziewam się więc dwóch transferów - jednego ofensywnego pomocnika i jednego napastnika. W informacje o Balotellim już w zimie nie wierzę, zresztą nie takiego napastnika potrzebujemy i w lecie również byłby nam zbędny, skoro rozkręca się Robinho i jest Pato. Podobnie nie wierzę w sprowadzenie Lazzariego w zimie, choć ostatnio przez uraz chyba nie gra wiele. Jako zmiennik byłby wymarzonym kandydatem, ale przede wszystkim trzeba ściągnąć kogoś, kogo mógłby zmieniać.
Dobrze by też było sprowadzić Adiyiaha z wypożyczenia, w Regginie jest regularnie wchodzącym rezerwowym, a przy zdrowiu Pato przydałby się ktoś na głęboką rezerwę, skoro primavera żyje własnym życiem, no ale to raczej niemożliwe. Nie zrozumiem zresztą fenomenu tego chłopaka, w kadrze, i nie mówię tu o młodzieżówce, gra o wiele lepiej niż w klubie, chciałbym zobaczyć go przyuczającego się przy naszych atakujących.

Szykuje nam się najciekawsza zima od lat.

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 788

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 28 lis 2010, 0:13

Na moje to szykuje się najciekawsza zima W CALCIO od lat.

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 622
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 28 lis 2010, 0:14

Wilmore pisze: Chyba im się w dwóch miejscach procenty nie zgadzają. ;)
30% na zakończenie kariery?

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 28 lis 2010, 0:26

30% na zakończenie kariery?
Stąd ta ikonka pod koniec, bo nikt nie zrobił wzmianki o tym. ;) Roma pewnie zostanie trenerem bramkarzy jak Fiori, z Pippo już gorzej. Prywatnie chciałbym, by karierę zakończył i został w Milanie na jakiejkolwiek pozycji, będzie wtedy wspominał ostatni prawdziwy mecz w karierze - z Realem na San Siro. A tak wróci, zajmie miejsce jakiemuś juniorowi, a po takim urazie już i tak kiepska motoryka spadnie na łeb, na szyję.

EDIT: Matriemu wygasa kontrakt po sezonie, w tej sytuacji jestem bardziej przekonany o jego transferze do zespołu i naprawdę nie wiem, dlaczego prasa spodziewa się zapłacenia za niego co najmniej 10 milionów, jeśli po pół roku będzie dostępny za darmo.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3328

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 28 lis 2010, 16:59

Znowu wyniki pod Milan :spoko:
Tym bardziej szkoda tego wczorajszego remisu.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 28 lis 2010, 17:09

Szkoda, szkoda, ale zobacz - Inter z Parmą wygrać musiał u siebie, Juventus z Violą u siebie powinien, Lazio z Catanią w Rzymie musiało, Roma ma bardzo trudny mecz na Sycylii i właściwie tylko oni mają cięższe spotkanie od Milanu. W tej sytuacji fakt, że po meczu w Genui z Sampą nikt nam nie odskoczył, a zbliżył się tylko Inter na 7 punktów, uważam za sukces. Nie wszystko można wygrywać, a wczorajszy remis to żaden wstyd.
Odnotować wypada, że jedyny gol dla Sampy padł po indywidualnym błędzie Silvy, chyba pierwszym w tym sezonie. Jak się przypomni początki Thiago rok temu i w tym sezonie, to postęp jest kolosalny, tym bardziej, że Nesta nam zdziadział.

Matri strzelił kolejne dwie bramki, dodatkowo pierwsza cudnej urody, w styczniu musi Galliani zrobić wszystko, żeby go ściągnąć, to zmiennik na lata dla Zlatana. :wink:

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 28 lis 2010, 17:32

Wilmore pisze: Odnotować wypada, że jedyny gol dla Sampy padł po indywidualnym błędzie Silvy, chyba pierwszym w tym sezonie. Jak się przypomni początki Thiago rok temu i w tym sezonie, to postęp jest kolosalny, tym bardziej, że Nesta nam zdziadział.
Jak dla mnie to tam zawalil Bonera bo zlamal linie. Silva wyglada bardzo pewnie. Ciesza jego postepy w obliczu coraz blizszego zakonczenia kariery przez Neste. Sam Silva wspomnial ostatnio ze to moze byc ostatni sezon Sandro. Oby nie.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 28 lis 2010, 17:44

Też tak myślałem, ale w końcu powtórki rozwiały moje wątpliwości, że miał go kryć sam Silva, co przyznaje zainteresowany:
"Abbiamo fatto una grande partita, però non sono felice perché sul gol di Pazzini ho commesso io l’errore, era compito mio marcarlo. L’ho perso e quando si perde un giocatore dalle qualità come quelle di Giampaolo, sicuramente è in grado di segnare un gol"
Czyli w dużym skrócie że to jego wina, rozegrali dobry mecz, ale on nie jest zadowolony przez gol Pazziniego, przy którym popełnił błąd, bo jego zadaniem było krycie Włocha. To było do przewidzenia, że jako bardziej dynamiczny obrońca będzie miał się opiekować Pazzinim i przy tym konkretnym rożnym wyglądał, jakby nikogo nie krył, właśnie dlatego, że Pazzini mu się urwał.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 28 lis 2010, 17:52

Zatem on rownie popelnil blad. Jednak gdyby Bonera zrobil krok w odpowiednia strone brak krycia Silvy bylby bez znaczenia.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 30 lis 2010, 13:54

Już zaraz w klubie będzie David Luiz, o którego zabiega Silva, przełom dokonał się w sprawie Coentrao, już za chwilę w klubie będzie Gameiro/Matri/Trezeguet/Balotelli/Paloschi/Cassano/Maccarone.
Nie pamiętam takiej zimy. Oczywiście w trzy takie transfery nie wierzę, nawet jeśli Rui Costa jest zaślepiony miłością do Milanu i gotów do demontażu Benfici, ale i tak bardzo dawno nie było poważnej szansy na dwa niezłe wzmocnienia zespołu w styczniu. Gorzej, że nie słychać o nikim nowym na pozycję ofensywnego pomocnika, która już za chwilkę będzie równie słabo obsadzona jak boki obrony, a w lecie Honda w styczniu był niemalże pewniakiem.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 724

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 30 lis 2010, 15:09

Istnieje duże prawdopodobieństwo, że któryś z graczy Benfici trafi do nas już w styczniu. Smoki chcą ich sprzedać, Milan się nimi interesuję i w razie czego mamy swojego gościa u nich w klubie.

Priorytetem powinien być Coenatro. Wzmocnienia na bokach obrony potrzebujemy na wczoraj a na środku mamy jeszcze w czym wybierać. Do końca sezonu powinniśmy sobie dać radę. Nie będę ukrywał, że jestem fanem talentu młodego Portugalczyka.

Znając jednak nasz zarząd to wydaję mi się, że prędzej trafi do nas David Luiz. Jest Brazylijczykiem, nalega na jego transfer Silva noi nasz zarząd zawsze zaczyna łatać dziury tam gdzie jest ich najmniej.

Istnieje jeszcze opcja, że kupimy obu, ale ona najmniej do mnie przemawia.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 30 lis 2010, 15:16

Napastnik do nas przyjdzie i basta, zarząd nie odpuści, nawet jeśli miałby to być ktoś w stylu Manciniego (Suazo? Amauri? :rotfl: ). W trzy istotne dla zespołu wzmocnienia w styczniu nie wierzę - każdy z Portugalczyków będzie spokojnie wart 20 milionów, nawet z rabatem od Rui Costy, a przy całej sympatii jego do Milanu on raczej nie spuści z kosztów o połowę. Z uwagi na ich wiek pewnie do kwoty transferu wliczy się masę bonusów od zdobycia tytułów itp., jednak nie wierzę, że za duet zapłacimy kiedykolwiek 35 milionów lub mniej. A takich pieniędzy bez dużej interwencji Berlusconiego nie dostaniemy, a na to nie ma co liczyć. :wink:
To będzie piękne, jeśli dołączy do nas Luiz, odejdzie np. Onyewu i będziemy mieć na środku tłok zdolny do obsadzenia kilku innych pozycji. Masz rację, że byłby to ruch w stylu zarządu - jeszcze kogoś do środka pomocy ściągną. :wink: Skoro jednak jakieś tam środki będą mieli, to lepiej się zadłużyć i wydać więcej w zimie, żeby Allegri spokojnie z nimi popracował, a nie budował zespół od podstaw w lipcu. Ale to takie gdybanie - wszystkiego się dowiemy za dwa miesiące, na razie wiemy tyle tylko, że od kiedy awansowaliśmy do kolejnej rundy LM i zaklepaliśmy wiele milionów z tego tytułu (20? Więcej?), to nagle tych plotek przybyło.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 724

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 30 lis 2010, 15:30

Co do napastnika to realnym kandydatem jest Adebayor wcześniej pisałem dlaczego i o moim stosunku do takiego transferu. Moim faworytem natomiast jest Matri. Tylko śmieszą mnie te plotki o 12 bańkach i Astorim. Jemu przecież kończy się kontrakt!

Oczywiście, że fajna sprawa jakby się nam udało kupić obu graczy. Każdy trening dla Luiza z Nesta to duża sprawa dla jego rozwoju. Z tym jak już pisałem priorytetem powinien być Coentrao. Jeżeli oby bysmy chcieli kupić to myślę, że 35 baniek plus jakieś bonusy powinny wystarczyć.

Wtedy w lecie pozostałby zakup ofensywnego pomocnika i kadra kompletna.

Awatar użytkownika
Nebula RN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 922

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Nebula RN » 30 lis 2010, 15:32

Sporo nazwisk się przewija w kontekście zimowego mercato Milanu. Oprócz wyżej wymienionych często pojawia się także Paulo Henrique. Co do dwójki z Benfiki to pewnie są jakieś przymiarki, bo zbyt wiele faktów skłania ku takiej tezie. Ściąganie ich w zimie trochę nie do końca sensowne w kwestii piłkarskiej - nie będą mogli zagrać w LM. Być może zimowe transfery maja na cele uprzedzenie innych zainteresowanych klubów, a jest ich całkiem sporo.
Póki nie będzie oficjalnej informacji, że Cassano zagra w Interze, to nie przekreślałbym szans na ściągnięcie go do Milanu. Tak więc pozostaje czekać do rozpoczęcia okienka. Jego transfer pociągnąłby za sobą pozbycie się Ronaldinho, ale jakoś strasznie trudno mi uwierzyć, żeby Silvio tak go puścił, swojego pupilka.
Pojawia się też Sakho, który może grać zarówno na środku jak i na lewej obronie i jest obrońcą lepszym niż Coentrao.

Nie da się ukryć, że Milan szuka młodego obrońcę z dużym potencjałem, który mógłby już niedługo zająć miejsce Nesty, a póki co wiele się od niego nauczyć.
Po sezonie (może też już częściowo w zimie) pożegnamy się z kilkoma obrońcami, których ilość zupełnie nie przekłada się na jakość: Onyewu, Jankul, Bonera, Yepes, Oddo. Na przyszły sezon zostaną na pewno: Nesta, Silva, Abate, Antonini, Zambro i być może Sokratis. Priorytetem będzie dobry lewy i środkowy obrońca. Ideałem byłoby ściągniecie klasowego prawego obrońcy, ale wg mnie jeśli pozostanie Zambro, Abate i Sokratis, to ta pozycja nie będzie wzmacniana.

W pomocy raczej nie nastąpią zbyt wielkie zmiany, chyba, że Seedorf nie przedłuży kontaktu, ale jakoś niezbyt w to wierzę - niestety. Boateng raczej pozostanie już na stałe.
Co do ataku to też trudno się wypowiadać, tu jest więcej niewiadomych, Inzaghi raczej na pewno przedłuży kontakt, nie wiadomo co z Dinho. Jest zapewne jakaś szansa na transfer Balloteliego, sporo też zależy czy i kogo ewentualnie Milan ściągnie w zimie.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 30 lis 2010, 15:48

Jeżeli oby bysmy chcieli kupić to myślę, że 35 baniek plus jakieś bonusy powinny wystarczyć.
Fajnie, ja bym chciał, żeby Milan w zimie miał połowę tej kwoty. :wink:
Oprócz wyżej wymienionych często pojawia się także Paulo Henrique.
Nie mam pojęcia, jak wygląda sytuacja tego faceta, ile jest wart, co sobą prezentuje, ciężko więc oceniać, nawet Hondę widziałem więcej razy. ;)
Póki nie będzie oficjalnej informacji, że Cassano zagra w Interze, to nie przekreślałbym szans na ściągnięcie go do Milanu. Tak więc pozostaje czekać do rozpoczęcia okienka. Jego transfer pociągnąłby za sobą pozbycie się Ronaldinho, ale jakoś strasznie trudno mi uwierzyć, żeby Silvio tak go puścił, swojego pupilka.
Gdyby był takim pupilkiem, to chyba jednak grałby więcej, a tymczasem Silvio nic nie mówi na jego temat, gdy upokarza go zmianami Allegri.
Z tygodnia na tydzień jestem coraz większym zwolennikiem ściągnięcia Cassano jako ofensywnego pomocnika, boję się jednak, że uznałby go Galliani za likwidatora dwóch luk - po Pippo i Ronaldinho, a po drugie o charakter Antonio, który się wszędzie ujawnia. Inter ma solidne argumenty, żeby go przyciągnąć do siebie.

Sakho to dla mnie bardzo przyszłościowy środkowy obrońca, na lewej go nie widzę w naprawdę wielkim klubie.
Po sezonie (może też już częściowo w zimie) pożegnamy się z kilkoma obrońcami, których ilość zupełnie nie przekłada się na jakość: Onyewu, Jankul, Bonera, Yepes, Oddo. Na przyszły sezon zostaną na pewno: Nesta, Silva, Abate, Antonini, Zambro i być może Sokratis. Priorytetem będzie dobry lewy i środkowy obrońca. Ideałem byłoby ściągniecie klasowego prawego obrońcy, ale wg mnie jeśli pozostanie Zambro, Abate i Sokratis, to ta pozycja nie będzie wzmacniana.
Dlatego bym chciał ściągnąć szybko Luiza, lub kogoś innego naprawdę znakomitego do pierwszego składu, w lecie Astoriego, który byłby świetnym zmiennikiem dla Silvy, ostatni rok mieć Nestę w składzie już tylko jako ostateczność i mentora dla młodszych piłkarzy, wyglądałoby to tak: Nesta, Silva, Astori, Sokratis i ktoś nowy. Jednak Astoriego pewnie wykorzystamy do ściągnięcia Matriego. Z lewym obrońcą masz rację, na prawą przy obecnej sytuacji z Bonerą, Abate i Zambrottą zupełnie nie są konieczne wzmocnienia.

W Mario nie wierzę. On kiedyś trafi do Milanu, ale większe szanse na transfer daję nawet Dzeko w ciągu najbliższego roku. Na dzień dzisiejszy Milanowi potrzeba napastnika z drugiego szeregu, bo mamy już Ibrahimovicia, a więc kogoś takiego kim był Borriello, a kim jest w mojej opinii Matri, bardzo mocnego na ligę i solidnego na Europę napastnika silnego fizycznie. Matri ma ten atut, że pogodziłby się z rolą takiego Tomassona, do czego zabrakło charakteru Borriello. Jestem przekonany, że ktoś do nas w zimie trafi, i o ile jestem pewny, że nie będzie to Mario, o tyle na 99% jestem przekonany, że nie będzie to również Adebayor. Jedyny scenariusz, w jakim spodziewam się Togijczyka w Milanie, to półroczne wypożyczenie i jednoczesne zaklepanie Matriego od lipca.

W przyszłym roku kończą się kontrakty Taiwo i Zieglera. Każdy z nich miałby pewny plac w Milanie od zaraz, dodatkowo za parę tygodni można już z nimi negocjować. Wtedy ściągnąć jednego z nich w lecie, Coentrao w styczniu i od nowego sezonu na bokach kwartet Antonini, Ziegler/Taiwo, Coentrao i Abate, wspierani doświadczonym Zambrottą na emeryturze, czy kimś nowym.
Za dużo marzeń, budżet pewnie na połowę tych ruchów nie pozwoli. :roll: Skoro jednak dużej części graczy kończą się kontrakty w lipcu, to w styczniu już będziemy mieli znaczną wiedzę o kadrze zespołu na nowy sezon.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”