Domek nr 10 (temat luźny) - Strona 9616

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Kiedy robimy zlot forum?

17-19 kwietnia
2
18%
24-26 kwietnia
0
Brak głosów
8-10 maja
1
9%
15-17 maja
3
27%
22-24 maja
5
45%
Awatar użytkownika
Messi(as)
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 65

Domek nr 10 (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Messi(as) » 13 lut 2023, 10:27

Enjo pisze:
13 lut 2023, 10:18
gdzie dokladnie ?
Większość życia mieszkałem w Bytomiu, gdzie się urodziłem. Choć mówiąc o powrocie myślę bardziej o województwie niż mieście. Nie chciałbym znowu mieszkać w Bytomiu. Może zabrzmi to źle, ale wyprowadzka była dla mnie pewnego rodzaju rozwojem.
Chciałbym mieszkać w Katowicach. Lubię to miasto, bo jest idealnie skrojone do moich potrzeb. Jest duże, ale nie przeraża ilością turystów w centrum. Poza tym ludzie jacyś milsi niż w tym Krakowie. Choć pewnie o to nie jest tak trudno ;)

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8574
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 13 lut 2023, 10:33

Messi(as) pisze:
13 lut 2023, 10:27
Lubię to miasto, bo jest idealnie skrojone do moich potrzeb.
W Kato to masz chyba tylko więcej klubów i restauracji niż w Bytomiu. Poza tym nic tam szałowego nie ma, miasto brzydkie, drogie.

Awatar użytkownika
Messi(as)
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Messi(as) » 13 lut 2023, 10:38

cloner pisze:
13 lut 2023, 10:33
W Kato to masz chyba tylko więcej klubów i restauracji niż w Bytomiu. Poza tym nic tam szałowego nie ma, miasto brzydkie, drogie.
Akurat o kluby i restauracje mi nie chodzi. Widocznie wiele zależy od indywidualnych gustów. Dla mnie Bytom jest brzydki poza kilkoma wyjątkami. Mimo że spędziłem tam ćwierć wieku nie jest to miejsce, do którego chętnie bym wracał.
Wspomnianym wyjątkiem jest jednak park im. Kahla. Dużo wspomnień z dzieciństwa i w ogóle :)

Katowice zdecydowanie dla mnie wygrywają w kategorii miast do zamieszkania. Jest w nich o wiele więcej miejsc, które odwiedzam, gdy wracam do rodziny niż we wspomnianym Bytomiu.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2233
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 13 lut 2023, 10:41

Messi(as) pisze:
Większość życia mieszkałem w Bytomiu, gdzie się urodziłem.
to jest nas trzech :P.
Messi(as) pisze:
Chciałbym mieszkać w Katowicach. Lubię to miasto
tez kiedys mialem takie myslenie - chcialem sie przeniesc, ale mi przeszlo. Nie dosc, ze za mieszaknie zaplacilbym x2 niz u nas to i przestalo mi sie podobac - Katowice maja ze 150 lat, nic do siebie nie pasuje, tak jak napisal Kostek - poza tym, ze jest wiecej lokali gdzie mozna zjesc (myslalem, ze jest duzo po czym bylem wlasnie w Gdansku swego czasu i zmienilem zdanie) to nie widze wiekszych przewag nad miastami konurbacji. Plusem u nas jest to, ze duzo miast obok siebie, niezle skomunikowane i mozna szybko skoczyc do Gliwic, Chorzowa czy wlasnie Katowic.
Messi(as) pisze:
13 lut 2023, 10:38
Dla mnie Bytom jest brzydki poza kilkoma wyjątkami.
Troche prawda, troche stereotyp. Bytom powstal w 1254 roku, ogromna ilosc zabudowy historycznej, czesciowo zaniedbana, ale teraz bardzo duzo sie remontuje poprzez granty (polecam ul. Mickiewicza, spacer tamta okolica bo wyremontowane kamienice sa piekne).
Ostatnio zmieniony 13 lut 2023, 10:44 przez Enjo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 13 lut 2023, 10:43

Messi(as) pisze:
Jest w nich o wiele więcej miejsc, które odwiedzam, gdy wracam do rodziny niż we wspomnianym Bytomiu.
No to pochwal się jakie. Mamy w Bytomiu kina, parki, stawy, muzeum, bibliotekę, operę. Hmm?
Można u nas pojeździć na nartach na solidnym stoku czy pograć w golfa. W Kato raczej nie ;)

Awatar użytkownika
Ilka
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2742
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 13 lut 2023, 10:55

Ja mojego Tomaszowa bym nie zamieniła. Do mieszkania dla mnie jest wystarczające. Duże miasto do zwiedzania ok :)

Najmniej rajcuje mnie Warszawa. Zwiedzić dokładnie bym chciała ale mieszkać na stałe nigdy w życiu.

Awatar użytkownika
Messi(as)
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Messi(as) » 13 lut 2023, 11:25

Enjo pisze:
13 lut 2023, 10:41
to jest nas trzech .
Oo, nieźle!
cloner pisze:
13 lut 2023, 10:43
No to pochwal się jakie. Mamy w Bytomiu kina, parki, stawy, muzeum, bibliotekę, operę. Hmm?
Można u nas pojeździć na nartach na solidnym stoku czy pograć w golfa. W Kato raczej nie
Kina, parki, stawy, muzeum czy biblioteka to coś, co jest też w Katowicach.

Na nartach nie jeżdżę, a i nie grywam w golfa. Są to rzeczy, które pewnie interesują Ciebie i właśnie dla Ciebie są atutem. Tak jak wspomniałem wcześniej wiele zależy od gustów. Jeśli mam przytaczać argumenty za Kato to będą one mocno subiektywne i są one przesiane przez moje własne sito. A są nimi np. to, że wolę spędzić czas w centrum Kato, niż w Bytomiu. Lubię okolice Trzech Stawów. Mam mnóstwo miłych wspomnień z parku niedaleko Silesia City Center (nie pamiętam nazwy, taki niewielki). Po prostu Katowice to miasto nacechowane dla mnie o wiele pozytywniejszymi wspomnieniami niż Bytom. Poza tym moje życie towarzyskie i tak jak mieszkałem w Bytomiu odbywało się głównie właśnie w Kato.
Enjo pisze:
13 lut 2023, 10:41
Troche prawda, troche stereotyp. Bytom powstal w 1254 roku, ogromna ilosc zabudowy historycznej, czesciowo zaniedbana, ale teraz bardzo duzo sie remontuje poprzez granty (polecam ul. Mickiewicza, spacer tamta okolica bo wyremontowane kamienice sa piekne).
Na Mickiewicza nie byłem daaawno. Pamiętam jednak jak niegdyś ta ulica i inne w okolicy były dość... straszne. Na pewno nie czułem się bezpiecznie idąc samotnie po 22:00.

Z Bytomia brakuje mi na pewno stałego chodzenia na hokej i na łyżwy. Co prawda wiadomo, że obecnie też mogę sobie pójść, ale tam to było jakoś fajniejsze.

Aczkolwiek minusem całego województwa jest to, że mam zbyt blisko do rodziny. Albo inaczej: to ona miałaby za blisko do mnie ;)

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 13 lut 2023, 11:46

Messi(as) pisze:
13 lut 2023, 11:25
Kina, parki, stawy, muzeum czy biblioteka to coś, co jest też w Katowicach.
No wiem przecież, ale to ty napisałeś że Katowice są niezwykłe pod jakimś tam względem. O tutaj:
Messi(as) pisze:
Jest w nich o wiele więcej miejsc, które odwiedzam, gdy wracam do rodziny niż we wspomnianym Bytomiu.
Dlatego byłem ciekaw, jakie to miejsca są w Katowicach, których nie posiada Bytom. Jak udowodniłeś, a właściwie to nie, nie ma takich miejsc, po prostu są lokalizacje które miło wspominasz i chcesz do nich wracać. Cała filozofia. No i ok :)
Messi(as) pisze:
Jeśli mam przytaczać argumenty za Kato to będą one mocno subiektywne
I to jest najistotniejsze. Mnie się Katowice nie podobają. Argument za to większa ilość klubów, knajp, ale to też trzeba mieszkać w centrum, bo żadna róznica czy na mariacką dojedziesz z Bytomia czy z Piotrowic lub Ligoty ;)
Messi(as) pisze:
Pamiętam jednak jak niegdyś ta ulica i inne w okolicy były dość... straszne. Na pewno nie czułem się bezpiecznie idąc samotnie po 22:00.
Heh, chodziłem do liceum niedaleko, więc akurat tamte rejony są mi znane bdb. :mrgreen:

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5280
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 13 lut 2023, 11:50

Z miast które mi się podobały to Toruń i Wrocław. W Toruniu byłem 2 razy, ale 2 razy w ciężkim stanie i różnorakie używki mogły mieć duży wpływ na subiektywną ocenę, natomiast jak potem patrzyłem na zdjęcia to faktycznie wydaje się piękne. We Wrocławiu byłem pewnie z 10 razy, z czego z 5 nocowałem albo imprezowałem całą noc. Ogólnie rzecz, którą bardzo dobrze pamiętam to wyspa - naprawdę jestem w szoku jak tam kulturalnie można pić w miejscu publicznym i praktycznie nikt nie robi problemów.

Poza tym Gdańsk jeszcze jako tako. Tak to w Polsce nic innego nie zrobiło wrażenia, a w sumie jak tak na patrzę na top20 miast pod względem liczby mieszkańców to zdecydowaną większość zwiedziłem opróćz:
Bydgoszcz - chociaż tutaj przeszliśmy z dworca na stadion na nogach, więc parę kilometrów się przeszło.
Szczecin - byłem 2 razy, ale też tylko na meczach, więc centrum nie widziałem.
Białystok - tutaj byłem chyba 3 razy na meczach, ale gdzieś tam zdażyliśmy przejechać po mieście.
Gdynia - tylko przejazdem, ale raczej będę w ten weekend.

Poza tym szału nie ma. Jeszcze Przemyśl jest spoko, ale tam pewnie z racji sentymentu, bo stamtąd mam rodzinę.

Awatar użytkownika
Messi(as)
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Messi(as) » 13 lut 2023, 12:04

cloner pisze:
13 lut 2023, 11:46
Dlatego byłem ciekaw, jakie to miejsca są w Katowicach, których nie posiada Bytom. Jak udowodniłeś, a właściwie to nie, nie ma takich miejsc, po prostu są lokalizacje które miło wspominasz i chcesz do nich wracać. Cała filozofia. No i ok
No i właśnie tak to wygląda :D
cloner pisze:
13 lut 2023, 11:46
I to jest najistotniejsze. Mnie się Katowice nie podobają. Argument za to większa ilość klubów, knajp, ale to też trzeba mieszkać w centrum, bo żadna róznica czy na mariacką dojedziesz z Bytomia czy z Piotrowic lub Ligoty
Domniemywam, że z Bytomia może być to nawet szybsze ;)

Ja to jednak nie mam takich wymagań. Jestem klasycznym nerdem. Pracuję w domu i w nim też mam najwięcej moich hobby. Głównym wymaganiem jest jednak jak najbardziej zielona okolica, by było po prostu gdzie wyjść. Mariacka to głównie mi się kojarzy z tym jak kiedyś regularnie przez nią przechodziłem w niedzielę rano. Wyglądała jak The Last of US.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 13 lut 2023, 12:07

Messi(as) pisze:
13 lut 2023, 12:04
Ja to jednak nie mam takich wymagań. Jestem klasycznym nerdem. Pracuję w domu i w nim też mam najwięcej moich hobby. Głównym wymaganiem jest jednak jak najbardziej zielona okolica, by było po prostu gdzie wyjść
Katowic pod względem parków nie znam, natomiast w Bytomiu jest tego wiele ;) Żabie Doły, dolomity, no i ukochany mój Park Kachla, wychowany na dymitrowie. :beer:

Awatar użytkownika
Messi(as)
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Messi(as) » 13 lut 2023, 12:12

cloner pisze:
13 lut 2023, 12:07
Katowic pod względem parków nie znam, natomiast w Bytomiu jest tego wiele Żabie Doły, dolomity, no i ukochany mój Park Kachla, wychowany na dymitrowie.
No to jesteśmy z tych samych okolic. I ja spędzałem mnóstwo czasu w Parku Kachla. Jako dziecko na placu zabaw na jednym z jego końców od strony kortów, a potem na torkacie. Choć w sumie nigdy nie lubiłem tego boiska. Zdecydowanie bardziej wolałem grać na ruinach boiska Czarnych Bytom.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2233
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 13 lut 2023, 12:27

Messi(as) pisze:
13 lut 2023, 12:12
potem na torkacie.
teraz tam jest nowoczesniej, nie ma betonu ani zwiru, ale my juz za starzy jestesmy na takie rozrywki :P.
Messi(as) pisze:
13 lut 2023, 12:12
I ja spędzałem mnóstwo czasu w Parku Kachla.
Ja czesto chodze tam na spacery bo mieszakm kolo wiezienia to musze tylko przejsc przez pasy aby wejsc do parku. Nie wiem czy miales okazje, ale popularne kiedys misie dostaly nowe zycie (ma to taka para, ktora odnawia kamienicie w miescie i robi z nich lofty - slaskie lofty, mozna gdzies w necie znalezc) - lody, kawa a i swietna pizza (ale nie taka z keczupem i sosem czosnkowym).

Dlatego, polecam wlasnie wpasc na spacer i ocenic po czasie gdzie Twoja opinia bazuje na informacjach sprzed lat, moze zmienisz ;).

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6198
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 13 lut 2023, 12:47

Ja strasznie nie lubię kierowców w Kato i okolicach. W opolskim kultruka, jazda na suwak, ustępowanie pierwszeństwa, pełna czilera. Wjeżdżam w GOP a tam jak w dżungli, wymuszanie, o suwaku nikt tam nie słyszał. Potem mi się udziela i sam siedzę wk*wiony za kółkiem.

Choć może to oczywiście wynikać nie tyle z charakterów ludzi, co po prostu gęstości zaludnienia - o wiele więcej aut, drogi bardziej zapchane, więc odsetek ludzi nazwijmy to ładnie "śpieszących się" znacznie większy.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 13 lut 2023, 12:49

Kurde, wykończy mnie ta przeprowadzka :lol2: Ale pakowanie i drobny transport już gdzieś w 40% ogarnięty. Jesli ktoś myśli że mam mało przedmiotów, bo mieszkam sam to niech tylko pomyśli o regałach na płyty i tych płytach, ok 520 płyt z muzyką i ok 600 płyt z filmami. :mrgreen:
A i firma transportowa ogarnięta na przyszły tydzień już jest, kilka mebli i lodówkę trzeba też ogarnąć.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”