Domek nr 10 (temat luźny) - Strona 9621

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Kiedy robimy zlot forum?

17-19 kwietnia
2
18%
24-26 kwietnia
0
Brak głosów
8-10 maja
1
9%
15-17 maja
3
27%
22-24 maja
5
45%
Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4309
Kibicuję: AC Milan

Domek nr 10 (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 15 lut 2023, 15:17

Kawa czy herbata? Tak

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2865

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 15 lut 2023, 15:27

Swoją drogą "tak" to jest częsta odpowiedź w pizzerii "jakieś picie do pizzy? pepsi. - mała, duża? - tak" no i klasyczne jak sobie z kumplami gadałem a obok zamówienie leci i proszą o rozmiar "quarantannę" lub "quarantetante".

Awatar użytkownika
Ilka
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2742
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 15 lut 2023, 15:36

@Delpiero14 jak to jest z dochodzeniem listów za granicę jeśli chodzi o Pocztę? Bo chcę wysłać kartkę, ale czytam opinie, że po miesiącu ludziom jeszcze listy nie doszły ... Macie marudzenie i reklamację w związku z tym?

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 15 lut 2023, 15:42

Czasem na pewno nie dochodzą. Jak się wysyła zwykłym to nie ma po takim liście, przesyłce żadnego śladu kiedy zaginie, wiec polecam nadać chociaż tym najprostszym poleconym. Wtedy można normalnie sprawdzać historie takiego pakunku oraz jego drogę. No i jeśli jakimś cudem zaginie to można dostać odszkodowanie.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1994
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 15 lut 2023, 16:00

Czasami wysyłam coś do taty do Norwegii i wiem, że mama co roku z koleżanką ze Stanów wysyłają do siebie kartki świąteczne i jeszcze nie było sytuacji, żeby coś nie doszło. Oczywiście tylko i wyłącznie polecony.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8349

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 15 lut 2023, 16:04

Poczta boi się milionowych odszkodowań.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6198
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 15 lut 2023, 16:13

Wgl gadałem niedawno z ziomkiem z poprzedniej pracy i ciekawa sprawa. Sprzedawali w grudniu iPhony z japońskiej dystrybucji. Jeden chłop wrócił po 2 tyg na gwarancję, że jak wycisza telefon, to dźwięk migawki aparatu się nie wycisza. Wysłali to do Apple i dostali odpowiedź że nie naprawią tego z racji tego że to japońska dystrybucja, bowiem w Japonii jest ustawowo zakazane wyłączanie dźwięku migawki w telefonach - po prostu mieli tam taką plagę 'podglądaczy' robiących dupom zdjęcia spod stołu, że rząd nakazał producentom telefonów wpuszczanie na rynek tylko takich modeli, w których tej migawki nie da się wyciszyć xD

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 15 lut 2023, 16:18

Kolejny dowód na to że wyprzedziliśmy Japonię

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 15 lut 2023, 16:27

Jebańcy są niewyżyci. Kilka dni temu czytałem, że zatrzymano gang istniejący od 30 lat, który zajmował się nagrywaniem kobiet w gorących źródłach.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 15 lut 2023, 16:37

Poznałem kiedyś Japończyka na jakiejś imprezie w Budapeszcie, w kółko mnie pytał czy w Polsce są łatwe kobiety i cały wieczór pieprzył tylko o tym że chce skorzystać i że przyjedzie do Krakowa bo musi. Oni faktycznie jakieś braki mają :)

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 15 lut 2023, 16:41

sickstick pisze:
15 lut 2023, 16:13
Wgl gadałem niedawno z ziomkiem z poprzedniej pracy i ciekawa sprawa. Sprzedawali w grudniu iPhony z japońskiej dystrybucji. Jeden chłop wrócił po 2 tyg na gwarancję, że jak wycisza telefon, to dźwięk migawki aparatu się nie wycisza. Wysłali to do Apple i dostali odpowiedź że nie naprawią tego z racji tego że to japońska dystrybucja, bowiem w Japonii jest ustawowo zakazane wyłączanie dźwięku migawki w telefonach - po prostu mieli tam taką plagę 'podglądaczy' robiących dupom zdjęcia spod stołu, że rząd nakazał producentom telefonów wpuszczanie na rynek tylko takich modeli, w których tej migawki nie da się wyciszyć xD
mam przed oczami clonera na melanżu jak robił dupom w klubie fotki zza winkla xD

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 15 lut 2023, 16:47

Eyesmon pisze:
15 lut 2023, 16:37
Oni faktycznie jakieś braki mają :)
W Japonii jest specyficzna kultura, mocno nastawiona na sukces. Podobno japonki lubią się bzykać, ale tylko jak facet jest na wyżynach społecznych. Oczywiście to jest i na całym świecie, ale w Japonii do bólu praktykowane. W Europie jak jesteś zwykłym chłopakiem to często masz szansę wyrwać pannę na imprezie czy w internecie, ale w Japonii to niemal niewykonalne.

Do tego wchodzi teraz kultura rozwoju zawodowego i niechęci do sexu, co jeszcze bardziej ogranicza zwykłemu zjadaczowi ryżu pole manewru.
Ostatnio zmieniony 15 lut 2023, 16:48 przez Mr.Chris, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8574
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 15 lut 2023, 16:47

Mam wyciszony telefon.
I lepiej kobietom, a nie tak jak ty facetom.

Hmm, tak w ogóle zauważyłem teraz coś ciekawego. Moody mnie wczoraj poprawił i dostał sporo lajków, aż post dnia się zrobił. Gdy ja poprawiam to mi ciśnięcie żebym wyluzował, przerażające jakimi hipopotami są te lajkujące osoby.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2233

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 15 lut 2023, 17:55

Mr.Chris pisze:
15 lut 2023, 16:47
Eyesmon pisze:
15 lut 2023, 16:37
Oni faktycznie jakieś braki mają :)
W Japonii jest specyficzna kultura, mocno nastawiona na sukces. Podobno japonki lubią się bzykać, ale tylko jak facet jest na wyżynach społecznych. Oczywiście to jest i na całym świecie, ale w Japonii do bólu praktykowane. W Europie jak jesteś zwykłym chłopakiem to często masz szansę wyrwać pannę na imprezie czy w internecie, ale w Japonii to niemal niewykonalne.

Do tego wchodzi teraz kultura rozwoju zawodowego i niechęci do sexu, co jeszcze bardziej ogranicza zwykłemu zjadaczowi ryżu pole manewru.
Ciekawy wątek, Japonia jest bardzo ciekawa pod katem długowieczności społeczeństwa jak i diety, która bazuje na rybach (przynajmniej kiedyś tak było, zainteresowało mnie to).
Specjalnie nie zaglebialem się w mental tamtejszej społeczności, ale zawsze zastanawiało mnie jak przy tak rozwiniętej gospodarce, sile ekonomicznej kraju to Japończycy siedzą non stop w pracy - podobno panuje tam przekonanie, ze nie można wyjść przed szefem, a ze ten siedzi długo to inni również a okazje się, ze niewiele z tej pracy wynika. Wydaje mi się, ze na tym później mogą cierpią relacje międzyludzkie.
Może kolega, który wrzuca informacje o Japonii mógłby nam więcej napisać o tym.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 15 lut 2023, 18:27

Teraz brakuje Kesza :D ja znam tylko kilka ciekawostek, na studiach się bardziej tym interesowałem.

W temacie pracy powoli dochodzą do tego, że nie w ilości spędzonego czasu leży sukces, ale jeszcze dużo przed nimi i bardziej Korea Południowa tutaj wiedzie prym w zmianach społecznych. Przez to też Japończycy mają najwyższe odsetki samobójstw i większość z nich jest spowodowana właśnie kwestiami kariery (czy raczej jej braku). Mówi się, że przeciętny Japończyk poświęca na kwestie związane z pracą nawet 80h tygodniowo, a żeby nie tracić czasu na dojazdy w zatłoczonych metropoliach, wynajmują pokoje, gdzie praktycznie mają tylko kabinę do spania (https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Hotel_kapsu%C5%82owy). W prawdzie często korzysta się z pomieszczeń socjalnych, ale większość ludzi po kilkunastu godzinach pracy nie ma za bardzo ochoty się socjalizować. Wcześniej wspomniałem też o 80h na sprawy związane z pracą, a nie na pracy, bo bardzo popularne są spotkania biznesowe po godzinach (które w innych krajach są w godzinach pracy), czy wyjścia na miasto z ludźmi z pracy, ale nie do końca w celach zacieśnienia więzi tylko, żeby przy kolacji omówić projekt.

Temat rzeka i zaczyna się od najwcześniejszych lat, gdzie rodziny potrafią zastawić dom na edukację dziecka, a uczniowie popełniają samobójstwa, bo zajmując drugie miejsce w konkursie, czują, że zawodzą rodzinę. Z drugiej jednak strony wielu tych co starali się w szkole, są wykształceni w wielu dziedzinach, są zaradni, posiadają bardzo dobrze płatne roboty i różne ciekawe pasje... Na które będą mieli bardzo wiele czasu na emeryturze.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”