Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 18 lis 2007, 20:14
Chlopaczek
Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 18 lis 2007, 21:30
franz
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 18 lis 2007, 21:49
Chlopaczek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 18 sty 2008, 15:25
czeher
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 18 sty 2008, 15:32
Yukasz
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 18 sty 2008, 16:39
Berik
Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 18 sty 2008, 19:01
Berik pisze:To jest bardzo zla sytuacja zarowna dla Kosciola, jak i dla Polski.
Berik pisze:Ksiadz Tadeusz to bardzo zly czlowiek
Berik pisze:ma poparcie duzej czesci spoleczenstwa polskiego i co gorsza polskiego Kosciola
Berik pisze:W naszym kraju za duzo do gadania ma Kosciol
franz
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 18 sty 2008, 20:24
Dlaczego dla Polski jest zle? Na pewno wiesz, ze od wiekow Polacy byli bardzo silnie związani z Kościołem i religia:franz pisze:Zadam proste i jasne pytanie: Dlaczego?
Nie,oczywiście,ze go nie znam ale posrednio odczuwam jego wplyw na ludzi. Tak się sklada,ze mam w rodzinie osobe sluchajaca RM od rana,czytająja codziennie „Nasz Dziennik” i za każdym razem,gdy z ta osoba się widze(nieważne czy to jakis rodzinny obiad,czy cokolwiek innego),to slysze, ze cale zlo tego swiata to wina: żydów,masonow i wrogow ojca Tadeusza. A na temat filmu Benigniego „Zycie jest piekne” ta osoba stwierdzila, iż „Zydzi zawsze krecili i mataczyli,a ten film jest tego przykładem”. Głoszenie same w sobie tak radykalnych poglądów jest zlem,a co dopiero przez księdza? To ksiądz ma nawracac i dawac świadectwo Boga na Ziemi. Ryzyk tego nie daje. Zaraz pewnie powiesz, ze jeśli Rydzyk jest zły , to ta osoba tez jest zla. Od razu dodaje,ze na obrone nie dam zadnego racjonalnego argumentu,bo po prostu takowy nie istnieje. Pewnie większość słuchaczy RM ma podobne poglady do członka mojej familii i trzeba się zastanowic kogo to jest wina? Osoby starszej (czyli słuchaczy RM) ,która jest bliżej konca zycia, niż początku; której w czasie globalizacji i prywatyzacji wiedzie się gorzej, niż kiedys,bo wszystko jest droższe, a emerytury,czy renty sa marne? Czy może Rydzyka,który zdaje sobie sprawe z tego, ze może załatwiać swoje interesy korzystając z naiwności ludzkiej? Nazywanie kogos „zlym,dobrym czy wspaniałym” to czysto subiektywny poglad, do którego ciezko przekonac osoby majace inne zdanie na dany temat. Tak samo jak każdy może mieć inna „prawde” i „piekno”. Zły czy dobry to temat rzeka i nigdy nie dojdzie się do konsensusu czy kompromisu. Dla mnie Rydzyk to postac negatywna i tyle.franz pisze:Poznałeś go osobiście czy może znasz na wylot wszelkie uczynki, których dopuścił się w czasie jego pobytu na tym łez padole?
A wyborcy LPR i PiS ? dzieki komu,ze LPR dostal się do sejmu V kadencji? Oczywiście nie tylko słuchacze RM glosowali na partie Giertycha, ale ogolnie mowi się, ze to wlasnie oni dali im fotele poselskie. A ile mówiło się o znaczącym elektoracie radiomaryjnym podczas ostatniej kampanii wyborczej? Ta sila jest na tyle duza, ze licza się z nia wszyscy.Nawet Tusk chciał być rozmowca w radiu.Oczywiscie uwzględniam tu tylko osoby posiadające bierne prawo wyborcze i głosujące w ostatnich wyborach, ale jeśli ktos nie glosowal, to zwisa mu to co się dzieje w kraju.franz pisze:Tą widze o dużym poparciu społeczeństwa to skąd czerpiesz jeśli można wiedzieć?
franz pisze:Można prosić o jakieś konkrety, fakty cokolwiek. Bo to zabrzmiało jak by Polska była krajem fundamentalizmu religijnego.
Berik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 18 sty 2008, 21:29
Twierdzisz, że prawda to coś relatywnego?Berik pisze:Nazywanie kogos „zlym,dobrym czy wspaniałym” to czysto subiektywny poglad, do którego ciezko przekonac osoby majace inne zdanie na dany temat. Tak samo jak każdy może mieć inna „prawde” i „piekno”. Zły czy dobry to temat rzeka i nigdy nie dojdzie się do konsensusu czy kompromisu. Dla mnie Rydzyk to postac negatywna i tyle.
Berik pisze:Oczywiscie uwzględniam tu tylko osoby posiadające bierne prawo wyborcze i głosujące w ostatnich wyborach, ale jeśli ktos nie glosowal, to zwisa mu to co się dzieje w kraju.
Co wg Ciebie jest złego w religii na maturze?Berik pisze:A kolejnym przykładem na pokazanie sily jest proba przekabacenia Tuska i umożliwienie zdawania religii na maturze, jako przedmiot dodatkowy.
bellus
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 18 sty 2008, 21:41
Chlopaczek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 18 sty 2008, 21:43
Czasami nie wiem czy niektore pytania zadajecie na powaznie czy chcecie sobie po prostu podyskutowac.
bellus
Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 18 sty 2008, 21:59
Berik pisze:Na pewno wiesz, ze od wiekow Polacy byli bardzo silnie związani z Kościołem i religia:
"Katolicyzm nie jest dodatkiem do polskości, zabarwieniem jej na pewien sposób, ale tkwi w jej istocie, istocie znacznej mierze stanowi jej istotę. Usiłowanie oddzielenia u nas katolicyzmu od polskości, oderwania narodu od religii i od Kościoła, jest niszczeniem samej istoty narodu". Ten cytat idealnie odzwierciedla to,iż religia od zawsze była bardzo waznym pkt w Rzeczpospolitej. Przypomnij sobie choćby komunizm i legendarne msze Popieluszki, w ktorych uczestniczyla rzesza ludzi.
Berik pisze:A wyborcy LPR i PiS ? dzieki komu,ze LPR dostal się do sejmu V kadencji?
Mówiło się też o drugiej Irlandii, cudzie powszechnego dobrobytu, niskich podatkach, reformach liberalnych i co z tego?! Ty chyba nie wiesz, że telewizja kłamie.Berik pisze:A ile mówiło się o znaczącym elektoracie radiomaryjnym podczas ostatniej kampanii wyborczej?
Berik pisze:Polska to kraj umiarkowanie swiecki i takim powinien zostac.
bellus pisze:Twierdzisz, że prawda to coś relatywnego?
franz
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 18 sty 2008, 22:01
Chlopaczek
Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 18 sty 2008, 22:13
Właśnie sesja! Ja też to mam przynajmiej wszystko na to wskazuje.Chlopaczek pisze:Mam sesje
Co do religi na maturze to ma być to przedmiot dodatkowy i dobrowolny a więc jeśli ktoś ma ochote sprwdzić swoją wiedze w tej kwestii egzaminem maturalnym i będzie mu to pozniej przydatne przy rekrutacji na uczelnie to prosze bardzo nie widze w tym nic złego ani nic co zmiejszało by świeckość państwa Polskiego. Nie jest to żaden problem a coniektórzy wyolbrzymiają ta jakby matura z religii była obowizkowwa dla kazdego, chcesz piszesz nie chcesz nie piszesz, proste.Chlopaczek pisze:Szczegolnie tym pytaniem o religie na maturze prawie wywolales wilka z lasu.
franz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 18 sty 2008, 22:16
A mam sesje mam. Tyle, że jest piątek - dzisiejszy dzień już na stracenie.Chlopaczek pisze:Mam sesje Bellus podobnie jak pewnie Ty i nie dam sie wciagnac w dyskusje.
Szczegolnie tym pytaniem o religie na maturze prawie wywolales wilka z lasu.Wybacz nie dzisiaj.Mysle zreszta ze nie pytasz o to powaznie.Mam taka nadzieje.
bellus
Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio